Waarom 1 euro het verschil kan maken

vrouw doet 1 euro in portemonnee - Waarom 1 euro het verschil kan maken

Ken je het gevoel dat, als je gaat stemmen, het er ergens niet toe doet? Wat is nou die ene stem? Maar dat je dan toch gaat, omdat je denkt: ja, als iedereen zo denkt? 

En als je dan de uitslag ziet (of je partij nou gewonnen heeft of verloren), je toch trots bent dat je daar deel van uit hebt gemaakt?

Die ene stem telt

Of misschien moet ik het iets aansprekender voorbeeld noemen. Als je stemt op je favoriete kandidaat van een tv-programma (doen we nooit hè, zonde van je geld). 😉

In alle gevallen is die ene stem maar één stem van de miljoenen. Maar toch hè. Zonder dat jij en iedereen die hetzelfde stemde als jij gestemd had, was de uitslag niet hetzelfde geweest. 

Wat maakt die ene euro nou uit?

Met geld is dat net zo. Als je in de supermarkt staat, en een heerlijke reep chocolade niet kan weerstaan. Dan denk je vaak ook: "ach die ene euro". Of als je geen zin hebt om naar die goedkope supermarkt te gaan, omdat het voor die ene keer toch niet uit maakt. Of als je op het station staat, en voor deze ene keer een kopje koffie koopt (net als de volgende keer als je daar bent...).

En wat dacht je van die dure benzinetank. Scheelt maar 5 cent per liter. Dat is nog geen € 2 op een volle tank. (En nee, duurdere benzine is niet beter. Zie site ANWB.)

parachute met 1 euro - Waarom 1 euro het verschil kan maken

Parachute met 1 euro. Foto van Shutterstock / Stefano Spicca

Wanneer ben je rijk?

In het boek Better than Before van Gretchen Rubin las ik een interessant stukje hierover. (Zij verwijst naar een voetnoot in het boek Lof der Zotheid van Erasmus als bron, maar ondanks dat ik het boek heb, kan ik de exacte quote niet vinden helaas.) De Engelse quote is als volgt:

"If ten coins are not enough to make a man rich, what if you add one coin? What if you add another? Finally, you will have to say that no one can be rich unless one coin can make him so.”

En dat klopt natuurlijk precies. Die ene euro maakt niet uit, maar als je dat elke dag denkt, dan maakt het wel degelijk uit. Als je € 10 hebt, ben je niet rijk. Maar als je daar elke dag eentje bij doet, ben je op een gegeven moment wel rijk. 

Om terug te komen op mijn voorbeelden... als je elke week die ene euro teveel uitgeeft in de supermarkt, dan kom je al gauw op € 52 per jaar. En als je in een goedkopere supermarkt € 10 per week minder uitgeeft (al was het alleen al omdat je daar minder snel tot impulsaankopen verleid wordt), dan heb je al dik € 500 bij elkaar. En met de benzine kan het helemaal snel oplopen, afhankelijk van hoe vaak je tankt. 

Hoe snel het kan gaan

Anderhalf jaar geleden verzamelde ik 30 kleine bespaartips die samen zeker € 100 per maand besparen. Als je al die tips toen zou hebben toegepast, en die € 100 apart had gelegd, dan had je nu... al € 1800 gehad. 

We verleren het

Het maffe is, als kind wisten we dit eigenlijk allemaal wel al. De meeste kinderen die zakgeld krijgen, moeten dat in hun spaarpot doen. Die ene euro of 50 cent die ze daarin stoppen, mis je eigenlijk niet.

Ondanks dat hij maar 60 cent spaargeld per week kreeg, en dat ook nog in drie potjes moest stoppen, spaarde mijn zoontje in een jaar tijd een hele playstation bij elkaar. Goed, die was tweedehands en van een bekende. Maar toch hè. Hij heeft er al jaren plezier van inmiddels. En dat door maandenlang al zijn zakgeld in potjes te stoppen in plaats van aan troepjes uit te geven. 

Meer weten over ons zakgeldsysteem? Lees Groeit geld in de muur? – Het belang van zakgeld

Als je ouder wordt, dan verlies je op de een of andere manier de waardering voor kleingeld. Dan lijk je te vergeten hoeveel die ene euro eigenlijk waard is. En wat het voor je kan doen.  

Elke euro telt

Als het er op aan komt, telt echt elke euro. Probeer het maar eens een paar weken. Elke keer dat je toch nee zegt tegen jezelf, stort je direct dat geld naar een aparte spaarrekening. En kijk dan eens hoeveel daar na die ene maand op staat. 


vrouw doet 1 euro in portemonnee - Waarom 1 euro het verschil kan maken

Vrouw die 1 euro in haar portemonnee doet. Foto van Shutterstock/Yulia Grigoryeva

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: