10 tips voor een budgetvriendelijke vakantie

Een paar dagen geleden schreef ik al over minder stress op vakantie. Om mijn blog in evenwicht te houden, leek het me goed om ook een blog te wijden aan budgetteren op vakantie. Voordat je nu direct weg klikt (ik realiseer me dat dit niet het meest publiekstrekkende onderwerp is): ook op vakantie is het fijn om meer geld (over) te hebben. Daarom… 10 tips voor een budgetvriendelijke vakantie!

Tip 1: Bedenk vooraf hoeveel je uit kan (en wil) geven voor een budgetvriendelijke vakantie

Als wij vroeger op vakantie gingen, hadden we van tevoren vaak wel een idee wat we wilden doen, en soms ook nog wel een soort van route uitgestippeld. Maar meestal gingen we op de bonnefooi. Op vakantie zelf hadden we het motto “het is vakantie, dus dan moet het kunnen”, voor eigenlijk alles. Leuke extra uitstapjes, bijzondere kleedjes, lekkere wijntjes en vooral heel veel lekker eten. Als het vakantiegeld  is, dan telt het niet per slot van rekening. Tot we thuis kwamen… Dan namen we ons altijd voor om dat het jaar meer geld te sparen. En toen kwam 2014, het jaar waarin we alles budgetteerden. Ook onze vakantie.

We bepaalden hoeveel we uit konden geven, deelden dat door het aantal dagen dat we weg waren, en probeerden daar gemiddeld binnen te blijven. Dat lukte niet altijd, maar ook vaak wel (dankzij de tips hieronder). Sindsdien hebben we nog steeds topvakanties gehad, maar dan zonder de kater.

Tip 2: Noteer wat je uitgeeft

Door elke avond even snel op te schrijven (of in je telefoon te zetten) wat je hebt uitgegeven, houd je het een beetje binnen de perken. Als je vakantiebudget bijvoorbeeld 80 euro per dag is, en je hebt die dag 72 euro uitgeven, dan heb je de volgende dag 8 euro extra. En dan kan dat extra wijntje op dat leuke terrasje dus wel.

Tip 3: Neem eten mee

Of je nu gaat vliegen naar Portugal of met de auto naar Frankrijk, het is altijd handig om wat basisspullen bij je te hebben. Op vakantie snoepen wij altijd veel meer dan thuis, dus namen wij op onze laatste vakantie naar Portugal (ja, het is een praktijkvoorbeeld) een reep chocola en een zak drop mee. Daar deden we natuurlijk niet de hele week mee (ondanks het feit dat bijna alle maaltijden inbegrepen waren en we toch al veel te veel eten naar binnen werkten), maar het scheelde toch behoorlijk. De repen die we daarna aanschaften in het buurtwinkeltje in het toeristische plaatsje waar we zaten, waren drie keer zo duur. Koffie, thee, peper en zout trouwens ook.

En zeker als je gaat kamperen is het handig om een basisvoorraad aan eten mee te nemen. Dat is niet burgerlijk, dat is handig. Ok, het is wel burgerlijk. Maar dus nog steeds wel handig. Gewoon een paar pakken crackers, een familiezak pasta en een paar potten pastasaus (en doe je kinderen een plezier en neem ook gewoon die Jumbo/Lidl/Aldi/AH-eigenmerk-brinta en pindakaas mee, vinden ze veel lekkerder dan stokbrood met brie).

En vergeet vooral het pannenkoekmeel niet. Dat kan ook prima mee naar Portugal trouwens. Altijd fijn als je kinderen op dag 4 echt geen garnalen en inktvisjes willen eten. (Of als je met mij op vakantie bent, maar goed, die kans lijkt me vrij klein.) 🙂

Tip 4: Neem strandspullen mee

Enig idee wat een setje schepjes en emmertjes in zo’n gezellig winkeltje aan de Middellandse zee kost? En een fles zonnebrand? Juist ja: veel! Vorig jaar waren wij (lees: opa en oma) 16 euro kwijt voor twee emmertjes en 4 schepjes voor onze vier kinderen (2 van ons, 2 nichtjes). Het werd er niet gezellig door, maar voor dat geld hadden we geen zin om al die kinderen hun eigen spullen te geven.

En aangezien de factor 30 onder die felle zon ook een stuk sneller ging dan verwacht, konden we daar maar liefst 18 euro voor inleveren… Diezelfde schepjes en emmertjes kosten bij de Action nog geen 3 euro per set. En die zonnebrand maar 4 voor een nog grotere fles.

Moraal van het verhaal: neem een iets grotere koffer mee en prop dat spul er gewoon in. Mooie grote schep erbij voor grote kastelen en gaten (daar maak je de vaders namelijk ook een stuk blijer mee) en klaar!

Tip 5: Eet niet te vaak buiten de deur

Als je in een hotel zit, waar je niet zelf kunt koken, is de verleiding groot om elke dag een nieuw restaurantje uit te zoeken. Kan heel leuk zijn, maar uit ervaring weet ik ook dat je dat op een gegeven moment ook wel zat bent. En dan is het eigenlijk zonde: het kost veel geld, en zeker veel calorieën, en zoveel lol heb je er dan ook niet meer van. Je kunt natuurlijk ook best een keer broodjes halen en die lekker in je hotelkamer opeten. Ook op doorreis is dat het handigst. Neem altijd een paar borden, mokken en messen mee, komt altijd van pas.

Voor kampeerders is dit een wat zinloze tip waarschijnlijk. Gelukkig heb ik er nog een paar.

Tip 6: Bekijk van tevoren wat er te doen is, en budgetteer daarop

Als je je reis vooraf plant, en ook je budget ongeveer weet, dan kun je ook vast kijken wat er te doen is op de plaats(en) van bestemming. Leuk voor de voorpret, en ook handig voor je budget. Wij waren ooit ergens in Frankrijk waar een megagroot waterpretpark was. Dat kostte € 20 per persoon. Daar hadden we in ons budget vast rekening mee gehouden. Ter plekke regende het echter 4 dagen, dus toen zijn we extra lekker uit eten geweest en hebben we de waterglijbanen maar laten zitten.

Tip 7: Koop geen troep die je thuis niet wil hebben

Op vakantie is alles mooier, lekkerder en leuker dan thuis. Je vakantie mee naar huis nemen is echter niet de beste keus. Er is bijna geen souvernir dat in het Hollandse zonlicht nog steeds mooi is… De meeste van mijn vakantiesouvenirs liggen in de doos met vakantiespullen op de vliering te verstoffen. Ik gok dat ik daar niet alleen in ben. Lekker van genieten als je daar bent dus. En je geld lekker in je zak houden.

Tip 8: Kinderen mee? Maak duidelijke afspraken (en geef ze vakantie-zakgeld)

Onze kinderen weten dat ze op vakantie 1 keer in een bewegend apparaat mogen. Als we die tegenkomen, zeggen we dat er nog een keer bij. De rest van de tijd kunnen we daar dus gewoon voorbij lopen zonder elke keer € 5 kwijt te raken.

Nu ze wat ouder worden, zijn ze ook erg geïnteresseerd in souvenirs. Nu heeft iedereen recht op zijn eigen miskopen, dus geven we ze meestal wat zakgeld aan het begin van de vakantie. Dat mogen ze zelf naar eigen inzicht uitgeven, en op is op. Meestal komt dat erop neer dat ze op de laatste dag nog een prulletje met snoep in de plaatselijke supermarkt scoren, want ze zitten nog meer op hun geld dan wij. Maar het werkt prima als excuus als ze iets willen hebben. Alles mag, als ze het maar zelf betalen. En dan vinden ze het meestal zonde van het geld. Case closed.

Tip 9: Ga naar Oostenrijk (in de zomer)

Oostenrijk is mooi, het eten is er prima (er is altijd wel een Italiaan), en… ze hebben er van die fantastische toeristenkaarten. Omdat de meeste toeristen Oostenrijk in de winter bezoeken en er dus honderdduizenden berghotels zijn, is het in de zomer behoorlijk goedkoop.

Om extra toeristen te trekken delen de meeste hotels ook nog een kortingskaart uit. Toen wij een keer in het Zug-gebied waren, hebben we speciale kaart gekocht, waarmee je gratis in allerhande skiliften en zwembaden kon. En je kon er ontelbare keren mee rodelen. Google er vooral eens op, mocht je weten waarom dat zo leuk is. Ook veel andere Oostenrijkse gebieden hebben een dergelijke deal.

Tip 10: Laat je creditcard thuis

Mijn ouders zijn vroeger ooit eens hun cheques vergeten mee te nemen op vakantie (je weet wel, de jaren-zeventig-variant van de creditcard). Met het cash geld dat ze wel meegenomen hadden, hebben ze toen de goedkoopste vakantie in hun leven gemaakt: 3 weken Frankrijk met zijn viertjes.

Dat was wel in de tijd dat je nog redelijk makkelijk vrij kon kamperen, en die pannenkoekentip van hierboven komt rechtstreeks van deze vakantie. Ik herinner me vooral hoe leuk het was, dat we vaak pannenkoeken aten, en mochten zwemmen in een rivier. En dat mijn zus en ik onderweg naar huis onze gezichten in mochten kleuren met viltstift.

Het is één van mijn mooiste vakantieherinneringen ooit.  Misschien is het niet de meest stressloze vakantie, op deze wijze. Maar.. het is wel goedkoop: als je het geld niet bij je hebt, kun je het ook niet uitgeven.

En nog een bonustip…

Dan nog een bonus-tip (of open deur, zo je wil): tank niet langs de snelweg. Maar dat weten we inmiddels allemaal toch?

Fijne vakantie!

Wat zijn jullie mooiste low-budget-vakantie herinneringen? Nog andere tips om op reis geld uit te sparen?

Korting op je vakantie? Krijg je van me!

En het leuke is… omdat ik nu bij Airbnb heb geboekt, krijg jij er nu korting. € 35 maar liefst, op je eerste Airbnb-reis. En dat kan ook voor een weekendje weg natuurlijk…

Klik hier om naar Airbnb te gaan. De € 35 korting wordt automatisch verwerkt als je via deze link boekt.

*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 
budgetvriendelijkevakantie1
budgetvriendelijke vakantie 2

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: