5 acties die je elke avond zou moeten doen om je dag stressvrij te beginnen

Je dag stressvrij beginnen - Croissant

Vroeger, voordat ik kinderen had, kostte het me al veel moeite om keurig aangekleed netjes op tijd op mijn werk te verschijnen. Meestal kwam ik dan binnen nadat mijn collega, moeder van een baby, al achter haar bureau zat. Dat vond ik toen zo knap! Dat je niet alleen jezelf, maar ook nog dat kind helemaal aangekleed had gekregen en weg had gebracht.

Nu ik zelf al een paar jaar kinderen heb, vind ik het nog knapper. 🙂 Hahaha, nee hoor, inmiddels weet ik wat de truc is… Een goede voorbereiding. Nu is het niet zo dat het ons elke dag lukt om ’s avonds alles voor te bereiden, maar tot nu toe zijn we nog nooit te laat op school geweest. (Nou ja behalve dan die keer tussen de middag toen ik de tijd vergeten was omdat ik aan het voorlezen was. En die keer dat we halverwege ontdekten dat we de nieuwe gymspullen vergeten waren en die beslist mee moesten. En… nou ja, bijna nooit dus).

Actie 1: Zoek je kleren voor de volgende dag bij elkaar

Het is een stuk prettiger om ’s avonds te ontdekken dat je lievelingstrui/jurk/broek/sokken in de was zitten dan ’s morgens. Dan kun je nog rustig kiezen of je nog even snel een wasje draait, danwel het geliefde kledingstuk even buiten te hangen, of toch maar iets anders uitzoekt.

Actie 2: Laat je kinderen dat ook doen

BloemenmeisjeAl vanaf dat mijn dochter 3 is, heb ik vrij weinig te zeggen over haar outfit. Ik kan nog wel bepalen dat ze niet elke dag haar feestjurk met glitters (of vleugels) aan mag naar school, maar verder regelt ze het helemaal zelf. De dag wordt er meestal niet gezelliger op als ze dan ’s morgens ontdekt dat haar bloemetjesmaillot en in haar ogen zeer bijpassende vlinderjurk niet te vinden zijn (omdat ze die per ongeluk achter de kast heeft gegooid in plaats van in de was. True story.)

Bij mijn zoon gaan dit soort dingen een stuk makkelijker: die pakt gewoon standaard het bovenste t-shirt en de bovenste broek. Maar… dan moeten die wel in de kast liggen. Als we wat achter lopen met was vouwen en in de kast leggen (daar zijn we niet uniek in toch?) :-), dan is dat ’s morgens ook niet heel relaxed.

Gewoon ’s avonds uit laten zoeken, dan ben je van het gezeur af.

Actie 3: Maak de broodtrommels klaar en hang de gymtas aan de voordeur

Door ’s avonds alle brooddozen vast klaar te maken, ben je ’s morgens zoveel sneller klaar. Toen ik nog buiten de deur werkte, maakte ik ’s avonds direct ook mijn eigen brood klaar. In alle trommeltjes nog wat tomaatjes en/of komkommer en klaar.

Onze kinderen krijgen meestal fruit en water mee voor het tien-uurtje, dus dat maken we wel ’s morgens klaar. Anders is het niet lekker. Maar alleen maar een appeltje hakken is veel minder werk dan ook nog al die boterhammen smeren.

Overigens check ik meestal wel ’s avonds of de snacktrommeltjes en bekers daadwerkelijk aanwezig zijn. Scheelt ’s morgens namelijk ook een hoop gedoe.

En dan die gymtassen…

Op de kleuterschool mochten onze kinderen hun gymtassen nog gewoon op school laten. Die drie kwartier per week dat ze echt gym hadden, werden ze meestal niet zo zweterig dat er direct gewassen moest worden. Maar vanaf groep 3 wordt er twee keer per week iets serieuzer gesport. En dan ook nog gedoucht na afloop. Dat betekent dat die gymtassen elke week twee keer mee naar school moeten. Vanaf dit jaar is dat dus 4 keer onthouden voor ons…. Daarom: gewoon bij de voordeur in zicht ophangen. Dan moet het lukken.

Ook handig als je geen kinderen hebt

Alles klaar zetten is sowieso een goed idee, ook als het alleen maar om je eigen tas gaat. Geen idee meer wat ik destijds allemaal mee nam, maar ik kan me die ochtenden dat ik rond rende op zoek naar (wat het dan ook was) nog wel herinneren. 🙂

Actie 4: zet de afwasmachine aan

Als je ’s morgens beneden komt en de afwas staat er nog, is dat zo demotiverend. Door alles ’s avonds op te ruimen en dat ding ook aan te zetten, kom je ’s morgens in een frisse keuken. En dat is fijn, want er is niets zo irritant als een lading pap klaar te moeten maken en eerst de lepels nog af te moeten wassen. (En dan te merken dat de kinderen net vandaag besloten hebben dat ze weer eens met brood willen ontbijten.)

Dit vereist natuurlijk wel dat je een afwasmachine hebt. 🙂 Maar goed, ook als je die niet hebt, is het fijn als alles afgewassen is. Zie verder regel 2 van bovenstaande alinea.

En de wasmachine?

De wasmachine zet ik tegenwoordig bewust niet meer aan ’s avonds. Het nadeel daarvan is namelijk dat je ’s morgens iets met die was moet doen. Of dat nou ophangen is of in de droger stoppen: het is gedoe. Wat ik nog wel doe, is ’s avonds de was sorteren en in de machine proppen. Dan zet ik hem ’s morgens aan, en hang ik het ’s avonds op. Veel makkelijker!

Actie 5: Schrijf al je to-do’s op

Vaak als ik net in bed lig, schiet me te binnen wat ik zeker niet moet vergeten. Ken je dat? Heel fijn. Wat helpt is om dat dan ook even op te schrijven. Als je daar een gewoonte van maakt, dan slaap je een stuk rustiger. De volgende ochtend blijken lang niet al die acties echt even dringend te zijn trouwens. Maar goed, dat maakt niet uit natuurlijk. Als je ze per se wil onthouden, ook al is het iets sufs, dan slaap je er toch slecht van.

Je dag stressvrij beginnen: heerlijk!

Door deze vijf stappen elke dag (nou ja, vrijdagavond en zaterdagavond hoeft er geen brood te worden gesmeerd natuurlijk) toe te passen, zijn mijn ochtenden een stuk leuker geworden. En daar heb ik dan weer de hele dag profijt van.

Wat doe jij ’s avonds al? Pas jij deze acties toe?

 

Stressvrije ochtend pin

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: