wandelingen in het bos

5 hele bijzondere wandelingen

Mijn gezondheidsmaand zit er bijna op! Toch zijn er nog genoeg dingen die ik kan verbeteren ter bevordering van mijn gezondheid. Meer bewegen bijvoorbeeld. Vroeger fietste ik veel, naar kantoor en zo. Dat beschouwde ik als sport (10 kilometer heen en 10 kilometer terug = sporten in mijn boekje).

Nu ik niet meer in loondienst werk, is dat een beetje onzinnig, naar dat kantoor fietsen bedoel ik. Dus nu wandel ik. Met mijn hond. Meestal komt dat erop neer dat zij rondjes om me heen rent met een gemiddelde snelheid van 20 kilometer per uur, en ik wat slenter terwijl ik mijn Facebook check. Tijd voor wat echte wandelingen dus!

Wat hebben we nodig?

Om te wandelen heb je eigenlijk heel weinig nodig. Goeie schoenen, een fles water en een banaan zijn de basisattributen. Die schoenen bezit ik al 16 jaar (echte Meindl’s slijten niet, weet ik uit ervaring, zeker niet als je maar eens in de zoveel jaar een wandelaanval hebt). Een flesje water en een banaan zijn natuurlijk ook zo geregeld.

En dan nog een mooie route hè. Dat is misschien nog wel het belangrijkst om het vol te houden.

Frank wandelt

Op zoek naar mooie wandelroutes, stuitte ik op de site Frankwandelt.nl. Daarop staan echt tientallen (honderden?) wandeltochten in zowel Nederland als daar buiten. Je vindt er niet alleen de route, maar ook reviews en foto’s. Alleen al om de inleiding bij het overzicht moet ik lachen (“Honderden wandelingen in Nederland maakte ik inmiddels. Speciaal voor jou heb ik alle wandelroutes overzichtelijk op een rij gezet. Aardig van mij hè?” – inderdaad heel aardig van je Frank!). Het is in ieder geval heel motiverend om lekker op pad te gaan.

De allermooiste wandelingen

Op basis van de tips van Frank, van de VVV en uit eigen ervaring ben ik gekomen tot een lijstje met de vijf wandelroutes die ik dit jaar beslist een keer wil gaan wandelen.

Nummer 5: Meijendel

KaboutertjesboomOm het niet te ingewikkeld te houden, beginnen we fijn dichtbij huis. De wandeling begint in het Haagse bos, gaat dan naar Clingendael en eindigt bij Meijendel. In het Haagse bos zit een geweldig speeltuin, dus daar komen we wel eens. En ook Clingendael is bekend terrein, waar we nog wel eens met onze hond wandelen omdat ze daar lekker los mag rennen. En, ook leuk, er is een kabouterboom te vinden. Hierin kunnen kinderen een cadeautje voor de kaboutertjes achter laten. Die staat er al tientallen jaren en is steeds bonter versierd. De exacte legende ken ik niet, maar het brengt vast geluk.

Toen wij er de laatste keer wandelden, bracht hij zeker geluk. Onze kleuter was het namelijk al na 5 minuten zat die dag, tot we haar over de bijzondere boom vertelden. En toen werd het toch weer gezellig in het bos. Lang leve de kaboutertjes.

De wandeling in kwestie gaat nog een stuk verder, helemaal naar Meijendel. Daar kun je heerlijk pannenkoeken eten. 🙂 Fijn, fijn.

Nummer 4: NS-wandeling Nationaal Park Veluwezoom

Zowel volgens Frank als volgens wandelplatform LAW is de wandeling door de Veluwezoom de allermooiste wandeling van Nederland (zo lees ik op Frankwandelt.nl). Frank geeft het zelfs een AAA+ en 95 van de 100 punten in zijn puntenlijstje. Ik zal hem even citeren:

Copyright Frankwandelt.nl

“Deze ‘natural beauty’ rijgt schaamteloos het ene hoogtepunt aan het andere en kent geen zwakke schakels.”

Dat moet wel echt een hele bijzondere wandeling zijn dus. Je start op het station van Dieren (dat klinkt gelijk al leuk, vind ik). En onderweg is ook nog gelegenheid tot het eten van … juist ja. Pannenkoeken. Daar moeten we heen dus!

(De foto die Frank erbij heeft gezet is van de lucht. Een mooie lucht. Dat wel. 🙂 Ik ben heel benieuwd naar de wandeling zelf dus!)

Nummer 3: De bunkerroute van IJmuiden

In Den Haag is het eens per jaar open-bunker-dag. Dan kun je alle bunkers uit de Tweede Wereldoorlog van binnen bekijken. Er zijn er een paar die onder huizen zitten, en flink wat die in de duinen verstopt zijn. Het nadeel van die dag is dat het niet heel breed bekend wordt gemaakt, dus we missen hem nogal eens. De keer dat we er wel op tijd bij waren, was mijn toen vijfjarige zoon zwaar onder de indruk.

Leuk verhaal Sjoukje, maar wat heeft dat met IJmuiden te maken? Nou… ik googelde dus op bunkerroute, en kwam in IJmuiden. Daar ben ik nog nooit geweest, maar op de plaatjes ziet het er net zo spectaculair uit als in Den Haag. Die komt ook op het lijstje dus!

Nummer 2: De smokkelaarsroute

Nu ik toch lekker in de avontuurlijke wandelingen zit, kwam ik op de Smokkelaarsroute aan de Belgische grens in de omgeving van Nederpelt. Daar kan ik niet heel veel over melden, Frank heeft hem nog niet gelopen (volgens zijn database). En op de website van Natuurmonumenten staat ook niet bijster veel informatie. Maar Smokkelaarsroute! Dat moet toch heel spannend zijn. Het bijbehorende kaartje ziet er in ieder geval heel authentiek smokkelwaardig uit. Ik wil erheen!

Nummer 1: Romantische wandeling in Wolfheze

Tot slot nog een wandeling die volgens Frank een van de vijf meest romantische wandelingen van Nederland is. Tijdens deze wandeling kun je klimmen, mooie beekjes bekijken, heide bewandelen, en ook nog een kasteel bewonderen! Wow!

Het is een zogenaamde Groene wissel-wandeling. Groene wissels zijn wandelingen die speciaal zijn uitgezet door de mooiste gebieden van Nederland door routier (dat woord leen ik van Frank) Bart van der Schagt. Er zijn er maar liefst 600 van! Dus als deze wat teveel uit de richting is, dan zijn er nog 599 te bezoeken. We kunnen nog wel even vooruit, zal ik maar zeggen.

Op pad!

Het heeft iets heel motiverends, van die sites met allemaal wandelingen. Een lekker lentezonnetje, hondje mee, ik heb er zin in! Ik zal het jullie laten weten als ik er eentje gelopen heb!

Wie maakt er ook wel eens zo’n lange wandeling? Wat is jouw favoriete route? Tips zijn welkom!

This Article Has 12 Comments
 1. Mr FOB schreef:

  Die site van Frank gebruik ik ook wel eens. Weekendhike is ook leuk om aan mee te doen!
  Mr FOB onlangs geplaatst…Goedkoopste supermarkt + bespaartips boodschappenMy Profile

 2. Ik wandelde vorig jaar ook heel veel. Hier is een mooie route langs een kanaal. Heerlijk in de zon.
  Simpel,met een snufje liefde. onlangs geplaatst…Make-over palletbord. Van 1 rekje naar 2 rekjes!My Profile

 3. Project Lonica schreef:

  Ik ben bij vlagen een vrij fanatieke wandelaar! Als je van Amsterdam naar Santiago de Compostela hebt gelopen, mag je dat wel van jezelf zeggen, volgens mij 😉

  Qua schoenen slijten zit ik op zo’n 1500 km per paar trouwens. Heb weleens uitgerekend dat mijn schoenen mij zo’n 8 cent per kilometer kosten. Mijn volgende plan is een pelgrimstocht van ruim 800 km, dus ik mag wel weer eens gaan trainen…

  Mijn tip: de site van Groene Wissels, van Bart van der Schagt. Zijn (net als de NS-wandelingen) allemaal wandelingen met een begin- en eindpunt met OV (meestal een treinstation).
  Project Lonica onlangs geplaatst…Knoop doorgehakt: digitale nomade it is!My Profile

 4. Tanja schreef:

  Ik dacht al dat je in de buurt woonde 🙂 de kabouterboom kende ik trouwens niet, leuk verhaal.
  Verder zeg ik je eerlijk dat wij fietsers zijn en geen wandelaars dus heel veel fietsroutes op mijn telefoon.

  Leuke post weer!

  groetjes
  Tanja
  Tanja onlangs geplaatst…Hoe heb ik een kasboek gemaaktMy Profile

 5. Oeps, ik ben even niet meer hier geweest, geloof ik! (Ik liep mezelf even voorbij en dus moest blogjes lezen even wijken).
  Maar wat ziet het er hier mooi uit!

  Wij zijn zondag ook gaan wandelen in plaats van naar het drukke carnaval te gaan kijken!

 6. Linda de Haan schreef:

  Ik hou echt van wandelen! Meestal wandel ik in de buurt van Katwijk. Het strand uiteraard, maar ook de Berkheide duinen zijn prachtig of de waterleidingduinen in Noordwijk. De Veluwe of Veluwezoom komen wij ook wel eens in het jaar. Echt mooi daar!

 7. Diane schreef:

  Nou die pannenkoeken in Meijendel zijn gewoon slecht.
  Meestal niet gaar en als je geluk hebt zijn ze niet aangebrand. Ik snap werkelijk niet waarom mensen maar blijven beweren dat ze goed zijn.
  Wij komen er regelmatig met een groep en altijd is er wel iemand die dan een pannenkoek wil maar in 99% van de gevallen moeten we ‘m weer terug sturen wegens niet gaar.

 8. Adriana van de Vrie-Dijkland schreef:

  Het is heerlijk om te wandelen, ik maak elke dag een wandeling behalve als het regent want dat haat ik, ik woon in Frankrijk en wandel gewoon in de buurt voor lange wandelingen is het heerlijk inde Vogezen, heel erg veel wandelingen uitgezet door de Club Vosgien, of ergens op een Voie Verte vooral fijn langs de kanalen in de Bourgogne of bij mij in de buurt de Champagne-Ardennen.
  Groet Adriana

Geef een reactie