besparen op je telefoonkosten - smartphone

5 tips om te besparen op je telefoonkosten (met bonustip!)

Nu ik ZZP’er ben, heb ik voor het eerst in, schrik niet, ruim 12 jaar een eigen telefoonabonnement. En voor het eerst in al die jaren kreeg ik te maken met telefoonkosten. Dat was wel even schrikken dus. Nu heb ik dus ook in al die jaren niet zelf mijn telefoon uit kunnen kiezen en daar baalde ik soms best van. Ja ja, ik had er natuurlijk zelf eentje kunnen kopen, maar je snapt dat dat niet paste bij mijn drang naar zuinigheid (en bovendien, met twee telefoons rondlopen, dat is toch ook niks). Bovendien stond daar tegenover ook dat ik me nooit heb hoeven verdiepen in de kosten van zo’n abonnement. (Behalve toen ik een blauwe maandag een paar maanden bij een inmiddels allang weer opgeheven telefoonprovider werkte, maar dat is ook alweer heeeeeel lang geleden.)

Veranderende tijden…

Lang verhaal kort: ik schrok me echt kapot van de prijzen toen ik me goed en wel verdiepte in de wondere wereld van telefoonabonnementen. Toen ik 16 jaar geleden mijn eerste mobieltje kocht, kreeg ik er namelijk nog een gratis videocamera bij, en hoefde ik niets bij te betalen. Those were the days… 🙂 Overigens betaalde je toen ook nog een gulden per sms’je (het was vlak voor de euro werd ingevoerd), vandaar dat die camera er wel vanaf kon.

De tijden zijn enorm veranderd sindsdien. Sms-jes verstuur ik bijna nooit meer. En filmpjes opnemen doe ik ook al jaren gewoon met mijn telefoon. Wat niet veranderd is, is mijn motivatie om zo min mogelijk geld uit te geven aan mijn telefoon. Tijd om me eens te verdiepen in besparende maatregelen op dat gebied dus! Al zoeken kwam ik niet alleen de beste tips tegen, maar ook nog een mooie deal.

Tip 1: koop een ouder model

De eerste slimme stap om te besparen op je telefoonkosten is besparen op je telefoon. In plaats van een heel nieuw model kun je ook prima een wat ouder of zelfs een refurbished model kopen. Dat scheelt vaak een paar honderd euro ten opzichte van de nieuwste modellen.

Tip 2: neem een abonnement dat bij je past

Ik ben geen beller. Dat wil zeggen, ik bel eigenlijk bijna nooit iemand. Als ik gebeld word, neem ik heus wel op. Als ik mijn telefoon hoor. Ik app wel veel. En ik zit ook constant op internet. Te werken hè (om dat misverstand maar weer eens uit de wereld te helpen). 🙂

Het heeft voor mij dus geen zin om een abonnement af te sluiten met veel belminuten, had ik zo bedacht. Tot ik me realiseerde dat ik als ZZP’er misschien wel veel meer moest bellen dan voorheen. Misschien toch niet het meest beperkte pakket dus.

Het is in ieder geval wel slim om daar eerst naar te kijken.

Tip 3: ga voor Sim only als je telefoon nog goed is

Nu weet ik ook wel dat heel veel telefoons er direct mee uitscheiden, zodra je abonnement afgelopen is. Alsof ze erop gemaakt worden om nog maar twee jaar mee te gaan… (Dat schijnt wel echt zo te zijn, heb ik wel eens op Facebook gelezen. Toch is dat niet bij alle telefoons zo, weet ik uit ervaring ook. Wij hebben hier in huis nog steeds een prima werkende Samsung van meer dan 4 jaar oud.)

Tip 4: koop je telefoon tweedehands

Mocht je telefoon het nou toch niet meer lekker doen, dan kun je natuurlijk ook zelf een toestel kopen als je abonnement afgelopen is. Sim only in combinatie met een tweedehands telefoon, is nog altijd stukken goedkoper dan een abonnement met telefoon.

Tip 5: bel via Whatsapp of Skype als er wifi is

Als je een abonnement hebt met een vast aantal minuten, moet je vaak extra minuten als je over de grens van dat aantal heen gaat. Maar… als er wifi is, kun je ook gratis bellen via Whatsapp of Skype. Handig! Zeker omdat tegenwoordig bijna iedereen wel Whatsapp heeft. Als je dat zoveel mogelijk doet, is de kans dat je over je minuten heen gaat, een stuk kleiner.

Bonustip om te besparen op je telefoonkosten: sluit een voordelig abonnement af

Als je toch toe bent aan een nieuw abonnement, dan is het natuurlijk ook handig om het voordeligste abonnement dat je kunt vinden af te sluiten. Degene die ik gevonden heb, is van Ben. Ik word er blij van! 

Dit is een gesponsorde blog, aangevuld met mijn eigen ervaringen. Ik schrijf alleen over producten waar ik voor 100% achter sta.
This Article Has 10 Comments
 1. Ellen schreef:

  Ik denk dat een goede tip ook is om je mobiel niet via een telefoonprovider te kopen ( in de vorm van een toeslag op je abonnement). Reken maar eens door wat je dan meer betaald dan wanneer je hem gewoon los koopt. Daar schrik je echt van! Ik koop nu een losse telefoon die ik gebruik tot hij op is en kijk ieder jaar naar een passend sim only abonnement.

 2. Mr FOB schreef:

  Ja, dat bellen via Whatsapp gaat prima! Ik doe tegenwoordig trouwens veel langer met een telefoon, wel een jaar of 6 of meer. Vroeger stapte ik veel sneller over.
  Mr FOB onlangs geplaatst…Goedkoopste supermarkt + boodschappen bespaartipsMy Profile

 3. GBM schreef:

  Nou, dan is het nu de uitgelegen mogelijkheid om de nieuwe (oude?) Nokia 3310 te kopen (€59) met een sim only pakket. Afhankelijk van het aantal minuten ben je ergens rond de 4-6 euro per maand kwijt. Prima toch?

 4. Karin schreef:

  Er bestaan ook telefoons waar twee simkaarten in kunnen, zo kun je je zakelijke nummer en je privénummer combineren in één toestel. Je kunt dan ook één van de twee ‘uit’ zetten, bv je zakelijke telefoon in het weekend. Misschien ook een handige tip?

 5. Ik heb al jaren een abonnement van slecht 2,50 per maand. Ik heb dan geen belminuten, maar ik bel ook nooit met de telefoon. Hij is er alleen voor de appjes.

 6. Consuminderen schreef:

  Ik word een enkele keer gebeld via whatsapp. Gebeld worden door vreemden via de whatsapp. Ik vind het stom. Als ik de telefoon niet opneem via telefoneren, voel ik de telefoon trillen als hij op stil staat. Ik zie sneller dat ik een gesprek gemist heb. Een Gaast die denkt via een whatsapp een boeking te doen! Ik vind het niet kunnen.

 7. […] Ook voor het product zelf maakt het niets uit waar we het afnemen. Energie wordt aan ons huis geleverd door de netbeheerder. Die blijft leveren, onafhankelijk van met welke energiemaatschappij wij een contract hebben. Of ik nou mijn telefoon oplaad met stroom van leverancier A of leverancier B, dat maakt echt niets uit. Hij gaat even snel leeg. (Had ik nou toch maar die Nokia gekocht…) […]

Geef een reactie