5 tips om te besparen op je telefoonkosten (met bonustip!)

besparen op je telefoonkosten - smartphone

Nu ik ZZP’er ben, heb ik voor het eerst in, schrik niet, ruim 12 jaar een eigen telefoonabonnement. En voor het eerst in al die jaren kreeg ik te maken met telefoonkosten. Dat was wel even schrikken dus. Nu heb ik dus ook in al die jaren niet zelf mijn telefoon uit kunnen kiezen en daar baalde ik soms best van. Ja ja, ik had er natuurlijk zelf eentje kunnen kopen, maar je snapt dat dat niet paste bij mijn drang naar zuinigheid (en bovendien, met twee telefoons rondlopen, dat is toch ook niks). Bovendien stond daar tegenover ook dat ik me nooit heb hoeven verdiepen in de kosten van zo’n abonnement. (Behalve toen ik een blauwe maandag een paar maanden bij een inmiddels allang weer opgeheven telefoonprovider werkte, maar dat is ook alweer heeeeeel lang geleden.)

Veranderende tijden…

Lang verhaal kort: ik schrok me echt kapot van de prijzen toen ik me goed en wel verdiepte in de wondere wereld van telefoonabonnementen. Toen ik 16 jaar geleden mijn eerste mobieltje kocht, kreeg ik er namelijk nog een gratis videocamera bij, en hoefde ik niets bij te betalen. Those were the days… 🙂 Overigens betaalde je toen ook nog een gulden per sms’je (het was vlak voor de euro werd ingevoerd), vandaar dat die camera er wel vanaf kon.

De tijden zijn enorm veranderd sindsdien. Sms-jes verstuur ik bijna nooit meer. En filmpjes opnemen doe ik ook al jaren gewoon met mijn telefoon. Wat niet veranderd is, is mijn motivatie om zo min mogelijk geld uit te geven aan mijn telefoon. Tijd om me eens te verdiepen in besparende maatregelen op dat gebied dus! 

Tip 1: koop een ouder model

De eerste slimme stap om te besparen op je telefoonkosten is besparen op je telefoon. In plaats van een heel nieuw model kun je ook prima een wat ouder of zelfs een refurbished model kopen. Dat scheelt vaak een paar honderd euro ten opzichte van de nieuwste modellen.

Tip 2: neem een abonnement dat bij je past

Ik ben geen beller. Dat wil zeggen, ik bel eigenlijk bijna nooit iemand. Als ik gebeld word, neem ik heus wel op. Als ik mijn telefoon hoor. Ik app wel veel. En ik zit ook constant op internet. Te werken hè (om dat misverstand maar weer eens uit de wereld te helpen). 🙂

Het heeft voor mij dus geen zin om een abonnement af te sluiten met veel belminuten, had ik zo bedacht. Tot ik me realiseerde dat ik als ZZP’er misschien wel veel meer moest bellen dan voorheen. Misschien toch niet het meest beperkte pakket dus. Het is in ieder geval wel slim om daar eerst naar te kijken.

Weet je niet wat je verbruik is? Dan heeft EasySim daar een handige tool voor.

Tip 3: ga voor Sim only als je telefoon nog goed is

Nu weet ik ook wel dat heel veel telefoons er direct mee uitscheiden, zodra je abonnement afgelopen is. Alsof ze erop gemaakt worden om nog maar twee jaar mee te gaan… (Dat schijnt wel echt zo te zijn, heb ik wel eens op Facebook gelezen. Toch is dat niet bij alle telefoons zo, weet ik uit ervaring ook. Wij hebben hier in huis nog steeds een prima werkende Samsung van meer dan 4 jaar oud.)

Tip 4: koop je telefoon tweedehands

Mocht je telefoon het nou toch niet meer lekker doen, dan kun je natuurlijk ook zelf een toestel kopen als je abonnement afgelopen is. Sim only in combinatie met een tweedehands telefoon, is nog altijd stukken goedkoper dan een abonnement met telefoon.

Tip 5: bel via Whatsapp of Skype als er wifi is

Als je een abonnement hebt met een vast aantal minuten, moet je vaak extra minuten als je over de grens van dat aantal heen gaat. Maar… als er wifi is, kun je ook gratis bellen via Whatsapp of Skype. Handig! Zeker omdat tegenwoordig bijna iedereen wel Whatsapp heeft. Als je dat zoveel mogelijk doet, is de kans dat je over je minuten heen gaat, een stuk kleiner.

Bonustip om te besparen op je telefoonkosten: sluit een voordelig abonnement af

Als je toch toe bent aan een nieuw abonnement, dan is het natuurlijk ook handig om het voordeligste abonnement dat je kunt vinden af te sluiten. 

 

Dit is een gesponsorde blog, aangevuld met mijn eigen ervaringen. Ik schrijf alleen over producten waar ik voor 100% achter sta.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: