Elk gezin heeft 7 bankrekeningen nodig

Waarom elk gezin 7 rekeningen zou moeten hebben

Een paar jaar geleden zag ik een filmpje van een Amerikaanse blogger met de titel The 7 bank accounts every family should have. Het ging over geld en bankzaken, dus ik was direct geïnteresseerd. 😊

Op dat moment had ik al twee betaalrekeningen en een flinke berg spaarrekeningen, dus ik was heel benieuwd of het een beetje aansloot. Lang verhaal kort: het sloot niet helemaal aan. Of eigenlijk helemaal niet. Een rekening voor de vrouw waarop ook het boodschappengeld staat… En een rekening voor de man met daarop geld voor de autoreparaties? Het was allemaal wat ouderwets (doch entertaining). En de overige rekeningen vond ik ook niet allemaal even handig. Het cultuurverschil tussen Amerika en Nederland is wat dat betreft toch nog best groot.

Het zette me wel aan het denken over hoe ik het hier zou kunnen implementeren. Ik vind het idee van 7 rekeningen (deels betaal-, deels spaar-) namelijk wel heel handig. Dit is mijn voorstel.

Rekening 1: de gezamenlijke betaalrekening.

Hierop storten beide partners een deel van hun eigen inkomen (er even vanuit gaande dat beide partners een inkomen hebben). Daar zijn drie opties voor:

 • Beide partners storten een gelijk bedrag. Als de een meer verdient dan de ander, heeft die dus meer eigen geld over.
 • Beide partners storten (bijvoorbeeld) 75% van hun inkomen. Ook in dat geval houdt de een meer over dan de ander, maar stort diegene ook meer.
 • Beide partners storten zoveel dat ze een gelijk bedrag overhouden op hun eigen rekening. Loonsverhogingen zijn dan ook gelijk voor het hele gezin.

Welke variant voor jullie werkt, is helemaal aan jullie zelf natuurlijk. Voor allemaal is wel wat te zeggen, zeker zolang er nog geen kinderen zijn.

Als je, net als ik, wel kinderen hebt, dan is variant 3 het eerlijkst naar mijn idee. De een werkt meestal meer buiten de deur en verdient meer, de ander doet meer thuis en verdient vaak minder. Vaak is daar geen prijskaartje aan te hangen. Daarom gewoon eerlijk delen. Dan heb je er ook het minst discussie over.

Wat betaal je van deze rekening?

In ieder geval: alle vaste lasten die voor het hele gezin, of voor de kinderen zijn. Hieronder vallen bijvoorbeeld hypotheek/huur, gemeentebelasting, energie, internet, verzekeringen, kinderopvang, zwemles, en ga zo maar door.

Alle variabele gezinslasten, zoals de boodschappen, cadeaus, reparaties, et cetera kunnen ook van deze rekening. Je zou hier ook en aparte rekening voor kunnen openen (zie optionele rekening 8).

Rekening 2: de betaalrekening van partner 1

Hierop staat alleen het geld dat partner 1 zonder overleg uit kan geven. Door wel een eigen rekening aan te houden, heb je nooit discussie over een dure broek, een biertje extra of wat jij dan ook belangrijker vindt dan je partner. Jouw geld, jouw beslissing.

Wat betaal je van deze rekening?

Wat jij wil. Kleding, bioscoopkaartjes, cd’s? Als jij het wil hebben, en je hebt het geld: veel plezier ermee.

Rekening 3: de betaalrekening van partner 2

Zelfde verhaal als hier boven.

Rekening 4: de bufferspaarrekening

Hierop wordt spaargeld gestort voor de buffer. Je kunt zelf bepalen wat hier allemaal in valt. Een minimum van 6 maanden levenskosten vind ik – net als mijn Amerikaanse voorbeeld – verstandig. Je weet per slot van rekening maar nooit wat er nog gebeurt.

Zet het ver weg en kijk er hooguit een keer per jaar naar.

Hoeveel je hierop stort is helemaal afhankelijk van de hoogte van je inkomsten en de kosten die je al hebt. Het is in ieder geval wel verstandig om hier een vast bedrag maandelijks heen te sturen, bijvoorbeeld 10% van je inkomen.

Ook meer sparen? Doe mee met mijn grote SPAAR-challenge!

Wat betaal je van deze rekening?

Als het goed is niets. Dit geld gebruik je alleen in echte noodsituaties. Bijvoorbeeld als je je baan verliest en je (nog) geen recht hebt op een uitkering. Of als je een ernstig ongeluk hebt gehad, en de verzekering keert (nog) niets uit.

En anders voor later, als aanvulling op je pensioen.

Rekening 5: de familiespaarrekening voor afschrijvingen en voorzieningen

Hierop spaar je alles wat je nog een keer uit moet geven. Zo spaar je hier bijvoorbeeld de kosten voor vervanging van je wasmachine, je auto, de kosten voor jaarlijkse betalingen (van je verzekeringen bijvoorbeeld) en – als je dat verwacht – belastingen. Ook je eigen risico hoort hierbij. Eigenlijk alles waarvan je weet dat je het nog wel een keer zal moeten betalen. En… wat hier ook onder valt: sparen voor de aflossing van je hypotheek.

Zelf deel ik dit in aparte spaarpotjes in. Mijn autokosten zitten in een ander potje dan het eigen risico. Hoe je deze spaarpotjes indeelt, kunt je natuurlijk volledig zelf bepalen.

Meer lezen over deze spaarrekeningen? Lees sparen, afschrijven en voorzien.

Wat betaal je van deze rekening?

Alle verplichte vervangingen. Je gebruikt dit geld dus niet voor een nieuwe auto als je nog nooit een auto hebt gehad. Of voor een leuke gadget. Dit geld is echt voor de vervanging van spullen die je nodig hebt. En voor de betaling van verplichte rekeningen.

Rekening 6: funspaarrekening

Op je funspaarrekening spaar je voor leuke dingen. Vakanties, uitstapjes, een nieuw fototoestel… Alles wat valt onder niet verplichte vervangingen, die het leven wel leuker maken.

Al het geld dat je over hebt aan het eind van de maand, kun je hier op storten. Je kunt hier echter ook een vast bedrag voor bepalen (dat doe ik altijd), en je overgebleven geld over alle potjes verdelen.

Wat betaal je van deze rekening?

Alle leuke dingen in het leven. Dat wil zeggen: de leuke dingen die geld kosten. 😊 Er zijn er natuurlijk ook genoeg te bedenken waar je geen spaarrekening voor nodig hebt. Maar dat is een andere blog. 

Rekening 7: spaarrekening(en) voor de kinderen

Afhankelijk van hoeveel kinderen je hebt, is dit er eentje of zijn het er meer. Wij hebben een spaarrekening voor allebei de kinderen op onze naam. Dit onderwerp verdient natuurlijk een eigen blogpost, die verschijnt binnenkort.

En optioneel rekening 8…

Naast deze 7 rekeningen zou je ook een extra gezamenlijke betaalrekening kunnen openen voor je boodschappen en andere variabele lasten. Het voordeel hiervan is, dat er altijd genoeg geld op je andere rekening staat voor je vaste lasten. Dat reken je namelijk vooraf uit, en dan blijf je daar verder vanaf.

Deze extra betaalrekening gebruik je in de supermarkt, maar ook voor cadeautjes en benzine bijvoorbeeld. En daarvoor geldt dan: op = op.

Om zeker te weten dat je de hele maand genoeg hebt, kun je natuurlijk ook wekelijks geld hierop storten. Dat werkt hetzelfde als wekelijks een vast bedrag pinnen en alles cash betalen. Zeker als je moeite hebt met jezelf inhouden in de supermarkt, maar niet met losse briefjes wil lopen, is dit een aanrader.

Meer hierover lees je in het artikel Hoeveel weekgeld moet je pinnen?

De kosten van 7 rekeningen

Bij de meeste banken betaal je een bedrag per betaalrekening. Bij Knab, mijn bank, betaal je een vast bedrag voor alle rekeningen. Je mag hier gratis meerdere betaalrekeningen openen, met een maximum van 5, ook en/of-rekeningen. En je kunt zoveel spaarpotjes aanmaken als je wil. Handig!

Zeker als je moeite hebt met je geld onder controle krijgen, is het openen van meerdere betaalrekeningen echt een uitkomst.

Heb jij ook meerdere betaal- en spaarrekeningen? Wat betaal je waarmee? En hoe is de verdeling bij jou en je partner? Wie betaalt wat? Vertel het me in de reacties!

 

Hoeveel bankrekeningen heb jij? 7 rekeningen die elk gezin moet hebben

 

 

Welke 7 bankrekeningen moet elk gezin hebben?

Dit artikel is gesponsord door Knab. Ik promoot alleen producten die ik zelf uitgeprobeerd heb en waar ik zelf 100% achter sta.
This Article Has 22 Comments
 1. M - TwoPennies schreef:

  Ik vind het heel handig om meerdere rekeningen te hebben. Wij hebben zelf ook meerdere rekeningen om zo alles goed te kunnen beheren. We hebben een gezamenlijke rekening voor de vaste lasten waar beide salarissen op worden gestort, daarnaast een gezamenlijke betaalrekening voor de boodschappen en een algemene bufferrekening. Bij de knab hebben we een spaarrekening waar we meerdere potjes hebben aangemaakt: auto (afschrijving en onderhoud), apparatuur&meubels, kleding, toekomst, vakantie.

 2. Ineke schreef:

  Eerlijk gezegd zou ik het fijner vinden als al bovenaan zou staan dat het een gesponsorde post is. Nu ben ik aan het lezen en kom er aan het eind pas achter dat het reclame is. Ik sla gesponsorde posten namelijk zo veel mogelijk over daar de tekst een doelredenering is.

  • mariimma schreef:

   Bedankt voor je reactie! Ben het helemaal met je eens en op dit blog scroll ik om die reden altijd eerst naar beneden.

   Komt een beetje over als “kleine lettertjes” he?

  • Sjoukje schreef:

   Ineke,
   Als ik het bovenaan zet, komt de boodschap niet goed over. Ik schrijf alleen over producten waar ik 100% achter sta. Ik had die 7 rekeningen al voordat Knab bestond :-).
   De reden dat ik dit soort artikelen laat sponsoren is dat ik dan meer artikelen kan schrijven en mijn producten aan kan bieden tegen een prijs die iedereen kan betalen. Het is het een of het ander.

   Mariima: dat vind ik helemaal prima. Als je nou beneden aangekomen ook nog even op een share-link klikt, ben ik helemaal gelukkig. 🙂

   • minofmeer schreef:

    Ik weet t zelf ook graag vooraf of ik een gesponsord artikel lees. De redenering dat je daardoor meer kunt aanbieden snap ik heus wel maar je moet mensen toch vooraf duidelijk maken dat ze een gesponsord artikel gaan lezen. Het risico wat je nu loopt is dat mensen geïrriteerd raken of de inhoud niet serieus nemen.

    • E. schreef:

     Tja… Je kunt je natuurlijk overal druk om maken. Ik lees veel blogs, over financiële onafhankelijkheid, besparen en consuminderen. Er worden op zoveel sites producten en diensten aangeboden. Vaak is het niet gesponsord, soms wel. Soms vraag ik me af of het gesponsord is, maar staat het er niet eens bij. Waarom moet je dat vooraf lezen? Je kunt het artikel lezen en nadenken wat je op het eind met deze informatie wilt. Je hebt een stel hersens gekregen om zelf na te denken. Zo heb ik wel meer dan 7 bankrekeningen. En leuk dat Sjoukje Knab promoot, maar ik ga daardoor niet overstappen. Knab past namelijk helemaal niet bij mijn persoonlijke situatie. Maar dat doet niets af aan de boodschap op deze blog. Bovendien: je hele leven is één grote gesponsorde trein. Je komt namelijk OVERAL reclame tegen. Of je het nu wilt of niet. En als laatste: Sjoukje moet ook ergens van leven hè. Past helemaal bij het thema blogs dat ik lees.

    • Sjoukje schreef:

     Dat begrijp ik hoor. Toch denk ik dat dat wel mee valt, juist omdat ik dit al jaren zeg en ook in al mijn blogs wel terug laat komen (ook de niet-gesponsorde variant, daar zijn er natuurlijk nog altijd veel meer van).

     Mensen die mij en mijn blog kennen, weten ook dat ik dit uit volle overtuiging schrijf. Ik kan me wel voorstellen dat het sommige mensen irriteert, maar je kunt ook niet iedereen tevreden stellen.

   • mariimma schreef:

    Haha leuk geprobeerd Sjoukje! Ik share sowieso geen gesponsorde blogs…. Principekwestie: in feite is het gewoon reclame en daarbij vind ik of de schrijver al dan niet het product gebruikt niet zo van belang eigenlijk……

 3. Wieteke schreef:

  Ik heb een betaalrekening, kind heeft een betaalrekening, Verder een spaar/bufferrekening, een reserveringenrekening, een hypotheekspaarrekening (voor de extra aflossingen minimum bedrag is € 2000), een middelbare school rekening omdat de spaarrekening op naam van dochter niet voor de middelbare school opengebroken mag worden zonder boete en die middelbare school toch best veel kost naast de gratis boeken. En de spaarrekening op naam van dochter (om belastingtechnische redenen)

 4. johmar schreef:

  Meerdere bankrekeningen ?? Wat mij betreft overbodig omdat ik alleenstaand ben en geen thuiswonende kinderen meer heb, maar ook zonde van het geld wat mij betreft wantbij de meeste banken zullen er toch ook onkosten aan verbonden zijn en dat vind ik dan zonde van mijn zuurverdiende geld aangezien ik rond moet komen van een minder dan modaal inkomen.

 5. budgetmannl schreef:

  Ik heb een tijdje geleden een andere keuze gemaakt, door een groot aantal potjes samen te voegen. Hierdoor ontstaat een grotere algemene buffer die meerdere doelen dient. Je kunt dan een deel van die buffer voor wat langere tijd (en een hogere rente) wegzetten, omdat de kans heel klein is dat alle ellende tegelijkertijd plaatsvindt. Je houdt dan gemakkelijker overzicht op het geheel.

  Verder ‘mis’ ik nog een potje: de lange termijn spaarrekening. Dat mag overigens ook een beleggingsrekening zijn..

 6. Ria schreef:

  Je blogs zijn leuk om te lezen, en of ze nou gesponsord zijn of niet maakt me niet uit. Ik lees ze graag. Je hoeft toch niet op een link te klikken als je dat niet wilt. Ik moet zeggen dat ik echt KNAB als bank overweeg hierdoor. Leuk dat jij je geld er mee kunt verdienen, ik denk dat veel mensen dat ook zouden willen. En principieel staan te springen in reacties om je mening te geven komt nogal zuur over. Gun iemand z’n succesjes gewoon ook al gaat dat op een andere manier als je zelf zou doen.

 7. Koosje schreef:

  Ik heb m’n bufferspaarrekening bij ASN (ook wel FU-money genoemd), een beleggingsrekening bij ASN en een wisselende spaarrekening bij de bank met het hoogste rentepercentage zonder beperkende voorwaarden die valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Momenteel is dat ASR, maar die rente is alweer aardig ingezakt dus ik ga deze binnenkort weer overzetten naar een andere bank. En ik overweeg al een tijd te beginnen met indexbeleggen bij De Giro of Meesman, maar dat vind ik nog een beetje eng.
  Ik woon alleen dus ik heb al die constructies voor een gezamenlijke huishouding niet nodig. Ik spaar ook niet voor een auto of verre reis, daar heb ik geen behoefte aan. Huur, boodschappen, wekkendje weg enz gaat van de lopende rekening.

 8. Nicole Orriëns schreef:

  Ik heb diverse rekeningen en vind dat eigenlijjk maar niks. Ik vind het een gedoe en verlies het overzicht. Maar ik kan er ook niet vanaf helaas.

 9. Willemijn schreef:

  Heb ook 7 rekeningen, een voor de kosten rond het huis, een voor alle andere afschrijvingen, een voor alleen bestedingen, een voor de autokosten, een extra voor het einde van de maand en twee spaarrekeningen. Klopt helemaal en weert top!

 10. Truus Kleintje schreef:

  Ik ben heel blij met de gescheiden rekeningen en voor ons werkt het. Vooral omdat ik ondernemer ben en wij onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd. Vanuit een stukje zelfbescherming; zodat mijn man er straks niet met de helft van mijn zakelijke buffer of pensioen vandoor kan gaan.

  1. een gezamenlijke vaste lasten rekening, waarop iedere maand een zelfde bedrag gestort wordt en alle vaste lasten van worden betaald
  2. een gezamenlijke spaarrekening, waar gespaard wordt voor vakanties/meubels/extra hypotheekaflossingen etc.
  3. een gezamenlijke betaalrekening waarop iedere maand zijn salaris en een deel van mijn inkomsten gestort wordt. Hier wordt vervolgens de vaste lasten, het sparen en voor ieder zakgeld van afgehaald. Wat overblijft is om te besteden.
  4+5+6+7. wij hebben beide een eigen betaalrekening en spaarrekening, waarop iedere maand zakgeld wordt gestort en waar wij onze hobby’s van betalen (wij liggen wat dat betreft absoluut niet op één lijn en ik ben blij dat we niet iedere maand een discussie hoeven aan te gaan waaraan we een deel van ons geld betalen)
  8.een zakelijke betaalrekening
  9. een spaarrekening voor dochter

  We zouden mogelijk wat rekeningen kunnen samenvoegen, denk aan de vaste lasten en de gezamenlijke betaalrekening, maar dan verlies ik het overzicht uit het oog.

  • Sjoukje schreef:

   Dat hebben jullie heel mooi opgelost. En eigenlijk hetzelfde als wij (behalve dan dat wij verreweg het grootste deel van ons inkomen op de gezamenlijke rekening storten).

 11. […] Alleen niet iedere App is even handig. Op iedere budgetblog, elke budgetcoach enz. adviseert om met spaarpotjes te werken voor het reserveren van geld voor speciale doelen zoals vaste lasten, kleding, reizen […]

 12. Ellen schreef:

  Als je een hypo heb bij de ABN AMRO ben je ook verplicht om je loon op een betaalrekening van de ABN te storten. Zo zit je automatisch al vast aan een bank. Ik vind het dan lastig om bij een andere bank dan nog verschillende spaarpotjes te maken. Hoe ik het wel wil organiseren is me ook nog niet helemaal duidelijk want per 21 december is mijn huis verkocht en ga ik samenwonen en zal er dus een nieuwe verdeling van potjes gemaakt moeten worden.

Geef een reactie