A Touch of Dutch for Houston – help je mee?

A Touch of Dutch for Houston

Vorige week was het nieuws in de ban van orkaan Harvey. Hoewel dit ver van ons bed leek, voelde het hier toch dichtbij. Oud-collega en vriendin Marlies woont namelijk met haar gezin in Houston. Via Instagram en Facebook liet ze het thuisfront weten hoe het hen verging. Ze bleken veilig te zijn en konden in hun huis blijven. Dat gold echter niet voor iedereen in haar omgeving. Zo vingen ze vrienden op, wiens huis onder was gelopen.

Toen de ergste regen eenmaal voorbij was, startte Marlies de campagne A Touch of Dutch for Houston om geld op te halen voor de getroffenen. Ik vroeg haar naar haar ervaringen.

Wat was er precies aan de hand?

Het orkaanseizoen loopt van juni tot november en produceert gemiddeld zo’n 12 grote stormen die groot genoeg zijn om een naam te verdienen. Zoals dus Harvey, en nu Irma die op dit moment zo vreselijk huishoudt in het Caribisch gebied.

Harvey was zo desastreus voor Houston omdat de storm boven de stad bleef hangen. De intense en hevige regenval bleef dagen aanhouden. De grond raakte verzadigd en de waterreservoirs stroomden over. Deze werden daarom met opzet opengezet om de druk van de dammen af te laten nemen. Daarmee werd voorkomen dat die spontaan zouden breken. Als gevolg daarvan stroomden hele buurten over. Het voordeel was echter wel dat de autoriteiten wisten wanneer het water kwam, en daardoor iets meer tijd hadden om mensen te evacueren. Maar afschuwelijk was het wel.

Fact & figures

  • Houston is de vierde stad van de VS. In en om de stad wonen ruim 6 miljoen mensen.
  • Er is in 4 dagen 1300 millimeter water gevallen, deze hoeveelheid valt in Nederland meestal in ongeveer anderhalf jaar.
  • Op het hoogtepunt zijn er 42.000 mensen opgevangen in tijdelijke noodcentra in de stad. Momenteel verblijven daar nog zo’n 10.000 mensen.
  • Minder dan 20% van de slachtoffers is verzekerd tegen overstromingen.
  • Geschat wordt dat 160.000 huizen verloren zijn gegaan.
  • Een miljoen auto’s zijn vernietigd.
  • Ook scholen, fabrieken en de olieraffinaderijen hebben enorme schade opgelopen.
  • De gouveneur van Texas schat in dat de schade van de ramp zo’n 180 miljard dollar is. Dit betekent dat Harvey, qua kosten, de geschiedenis in gaat als de meest ontwrichtende orkaan ooit in de Verenigde Staten.

Hoe ging het met jullie tijdens de orkaan?

Orkaanseizoen is ons inmiddels niet vreemd meer. Maar tot nu toe bleef het altijd bij een flinke tropische storm. Dat was indrukwekkend en spannend, maar niet meer dan dat. Ik kon me dan ook niet zo veel voorstellen bij de waarschuwingen voor Harvey. Al gauw werd de toon  in de berichtgeving op tv en radio en in de e-mailtjes van de werkgever en van de buurt-sherrif steeds indringender.

Hoe heb je je voorbereid?

Op een gegeven moment ben ik toch maar naar de supermarkt gereden om in te slaan. Wel op mijn gemakje natuurlijk, want hé, ik ben een nuchtere Groningse! Bij aankomst daar sloeg het paniekgevoel toch lichtelijk toe. Er was geen parkeerplek meer te vinden, ik was duidelijk niet de enige die op het laatste moment nog boodschappen moest doen. Eindelijk binnen liep ik toch ook sneller dan normaal (ok, ik liep bijna te rennen) langs de schappen. Wat was ik laat en waarom had ik zo lang gewacht? Uiteindelijk ben ik met een auto vol water, pasta, blikjes tonijn, tomaat, chips, batterijen en toiletpapier naar huis geracet.

En toen kwam het water?

Nee, niet gelijk. Maar het wachten was wel begonnen. De onzekerheid zorgde voor een dreigende unheimische sfeer. En zomaar ineens begon het. Je weet niet wat je meemaakt. Met bakken kwam het water uit de hemel vallen, het was echt een stortvloed. En het hield maar niet op. Donder en bliksem en regen, regen, regen. Onvoorstelbaar! Het heeft voor ons 4 lange dagen en lange nachten geduurd.

Maar jullie zijn wel droog gebleven?

Ja, we hebben het gered. We hebben continue op onze telefoons (internet en tv viel al heel snel uit) de waterstand van de reservoirs gevolgd. Om het uur moesten we naar buiten, ook ’s nachts, om de putten schoon te houden en de waterstromen te checken.

We zijn droog gebleven! We hebben enorm geluk gehad! Het reservoir bij ons in de buurt is weliswaar overstroomd maar niet open gezet. Een straat verder stond het water tot aan de eerste verdieping. Onze straat ligt net iets hoger. En… was een week daarvoor van nieuwe afvoer- en stormputten voorzien. Hoezo een perfecte timing!

Gold dat ook voor mensen om jullie heen?

Nee. Een aantal vrienden van ons had meer pech. Toen bleek dat ons huis het hoogstwaarschijnlijk wel zou redden, hebben we onderdak kunnen bieden aan ‘Harvey- vluchtelingen’. 

Een veilig huis aanbieden is één ding, maar om de mensen veilig in je huis te krijgen….  Dat was nog lastig. Ons huis was omringd door water en daar kon geen auto door heen rijden.

Hoe zijn ze dan bij jullie gekomen?

Texas zou Texas niet zijn zonder mega pickups en monstertrucks. Ook schoten de Cajun Navy’s uit Louisiana ons te hulp. Ze waren fantastisch en zo snel ter plaatse! Met hun bass boats en airboats haalden ze vele mensen uit hun ondergelopen huizen op en brachten ze hennaar veilige havens, waaronder naar ons huis. Echte helden dus!

Wat nu, nu de storm is gaan liggen?

Nu moet de stad weer opgebouwd worden. De afgelopen dagen zijn er veel hartverwarmende inzamelingsacties op gang gekomen. De communitygezindheid is ongekend. Van lokale fundraisers van kerken, scholen en sportclubs tot oproepen van sterren als Beyoncé (zij komt uit Houston), Oprah en George Clooney om een paar grote namen te noemen. Natuurlijk verzetten ook het Rode Kruis en het Leger des Heils enorm veel werk. 

De meest praktische hulp die we zelf kunnen bieden is helpen met schoonmaken en slopen. Dat laatste leer je heel snel: Je kijkt even een you tube filmpje met de do’s en don’t’s, pakt je handwerkschoenen, rubberen laarzen, je mondkapje en je kan aan de slag! 

Wat zijn de gevolgen van de orkaan Harvey voor Houston?

De gevolgen van orkaan Harvey zijn nog maanden en misschien wel jaren voelbaar. Een paar voorbeelden:

  • Het water kan nu nog steeds de stad niet verlaten. Daardoor ligt infectiegevaar op de loer. Dit wordt versterkt doordat het water stil staat en de temperatuur hoog is. Het is nog steeds rond de 30 graden Celsius.
  • De mensen die hun huis kwijt zijn, moeten weer onderdak vinden. Naast hun huis zijn ze werkelijk echt alles maar dan ook alles kwijt.
  • Paarden, koeien, honden en katten zijn aan hun lot overgelaten.
  • De infrastructuur, scholen, raffinaderijen en fabrieken moeten weer worden opgebouwd.
  • Kapotte leidingen, bedradingen, kabels en chemicaliën en dampen zijn een gevaar voor de veiligheid en gezondheid.

Daarom voer je actie!

Ja. De verschrikkelijke beelden die de hele wereld zijn over gegaan spreken voor zich. Met de actie A Touch of Dutch for Houston willen we $ 10.000 ophalen voor de kwetsbare groepen in Houston. Denk aan ouderen, kinderen en daklozen bijvoorbeeld.

Met onze steun kunnen we de community Star of hope en Houston Childrens Charity  een hart onder de riem steken. Zij zetten zich in voor de mensen die het het hardst nodig hebben. Ze zullen zo blij zijn dat mensen van zo ver weg aan hen denken. Mooi toch. Wat deze mensen al jaren doen is echt fantastisch en met geweldig resultaat.

Help mee! Ga naar A touch of Dutch for Houston

Wil je ook helpen? Ga dan naar A touch of Dutch for Houston

Vergeet niet, ook kleine beetjes helpen. Al geef je maar een euro, elke euro is er een.

Hartelijk bedankt!!

 

Marlies met gezin

Marlies woont met haar echtgenoot Frederik en twee kinderen (Jasper van 8 jaar & Kathelijne van 9 jaar) al ruim 5 jaar in Houston, Texas. Ze zijn daar terecht gekomen voor het werk van Frederik in de olie-industrie.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.