Hoe kun je toch aan je budget houden – zelfs als je er helemaal geen zin in hebt… 7 tips!

In zo’n beetje elke blog die ik over besparen heb geschreven noem ik het wel een keertje: budgetteren is het antwoord. En dat is natuurlijk ook wel echt zo, daar ben ik van overtuigd. Maar waar ik zelf ook regelmatig tegenaan loop: hoe houd je je eraan?

Op papier ziet het er natuurlijk allemaal fantastisch uit hè, zo aan het begin van de maand. € 100  voor boodschappen elke week, maximaal € 200 voor uitjes deze maand. En we kopen geen kleren, want die hebben we nu niet nodig.

En… daar sta je dan, in de supermarkt, met je toch nog iets te lege maag en een zak kruidnootjes/paaseitjes/chipjes die je toe lachen in de bak bij de kassa. Of ken je deze? Loop je door het bos met je gezin, onder het motto “we gaan lekker wandelen! Kost niets en dan zijn we er even uit geweest!” En net als je langs een theehuisje loopt (“koffie met appeltaart, voor € 3,50!”), begint het te hozen.

En ook leuk… Zit je lekker te Facebooken, komt er ineens een reclame van die laarsjes die je voor je dochter wilde kopen voorbij. Afgeprijsd van € 130 naar € 65 en toevallig ook nog in haar maat beschikbaar. Met hartjes! Tja.

Je had eigenlijk wel een doel…

Het suffe is natuurlijk: je doet het wel echt ergens voor, dat budget maken. Je had er wel echt een idee bij. Als we nu gaan besparen, en flink wat extra aflossen op de hypotheek – om maar een saai doel te noemen – dan hebben we het later een stuk beter. Of als we nu wat minder uitgeven aan kleren en zo, dan kunnen we volgend jaar misschien op vakantie naar Amerika! Een iets (ok, veel) sprankelender doel, maar nog steeds best ver weg. En die laarsjes, die zijn straks natuurlijk uitverkocht.

Herkenbaar? Wat je NU wil is natuurlijk ook veel makkelijker… Ik ken het hoor. Het geldt voor mij net zo goed. Vooral als ik moe ben, honger heb, of een heeeele lange dag heb gehad. Dan heb ik gewoon dat stukje appeltaart verdiend in dat stomme natte bos. En die laarsjes, die hadden we natuurlijk heus wel nodig. (En ze is er zo blij mee, mijn kleine dametje! Ook belangrijk toch…) Om over die kruidnootjes/paaseitjes/you name it bij de kassa maar niet te schrijven.

Af en toe mag je jezelf gewoon verwennen. Echt. Maar… hoe zorg je nou dat je toch dat lange termijn-doel kunt halen?

Eerst meer lezen over het maken van een budget? Lees Hoe begin je met budgetteren (als je er niets van bakt)

1 Wat motiveert jou?

Ken je dat filmpje van die kleuters met een marshmallow? Ze krijgen er eentje, die ze op mogen eten. Maar… zo wordt hen verteld: als ze die tijdens de afwezigheid van de volwassene niet op eten, krijgen ze een tweede als beloning. (Meer over de marshmallow test lees je in het boek De Marshmellow test. Aanrader!)

Voor veel kinderen van 4 is dat vreselijk moeilijk, maar toch lukt het hen soms wel. Ze hebben daar allerlei trucjes voor. De ene likt eraan en legt hem dan weer terug. De volgende breekt er mini-stukjes af, net genoeg om vast te proeven, en weinig genoeg om het de onderzoeker niet te laten merken. En dan zijn er nog de kinderen die zich er tegen beschermen door hun ogen gewoon dicht te doen of de marshmellow letterlijk de rug toe te keren.

Hoe zou jij dat hebben aangepakt? Die methode werkt als volwassene waarschijnlijk nog steeds om je motivatie te vinden. Voor sommige mensen werkt het heel goed om met kleine beloningen te werken. In dat geval zou je dus kleine mijlpalen kunnen bepalen, en jezelf een klein cadeautje kunnen geven als je er eentje gehaald hebt.

Bijvoorbeeld € 50 gespaard: dan mag je één keer wel die zak lekkers meenemen. € 200 gespaard: lekker met zijn allen een appeltaartje eten!

Voor anderen, zoals voor mij, werkt het ook heel goed om te negeren dat ik geld heb. Als ik naar het bos ga, laat ik dus mijn pinpas thuis. Ik maak direct als er geld binnenkomt zoveel mogelijk over naar de spaarrekening om ervoor te zorgen dat we niet het gevoel hebben dat geld moet rollen.

En sinds ik mijn boodschappen meestal online bestel, heb ik toch stukken minder last van de noodzaak tot het kopen van kruidnootjes/paaseitjes/andere verleiders uit die bakken bij de kassa.

2 Maak heel helder waarom je wil besparen

Als je heel goed weet waarom je wil besparen, is het een stuk makkelijker om je aan je budget te houden. (Het schijnt zelfs dat je zo’n € 650 extra kunt sparen als je je spaardoelen helder hebt…) Ik noemde hier boven al een paar best wel goede, maar toch wat verre doelen: een afbetaald huis en een vakantie over langere tijd. Door deze veel concreter te maken voor jezelf en je gezin, wordt het een stuk makkelijker om op de moeilijke momenten de goede keuze te maken.

Als je bijvoorbeeld voor een vakantie spaart, kan het helpen om een mooi moodboard te maken. Je kunt plaatjes uitknippen en opplakken. Dat geeft de noodzaak een stuk beter aan.

Als je doel echter wat minder leuk of concreet is, zoals het aflossen van je hypotheek of een schuld of iets dergelijks – of misschien wel nog minder sexy als het vullen van een buffer – dan werkt een foto misschien niet direct. In dat geval blijft het een goede tip om het eens helemaal uit te denken. Waarom wil je die hypotheek afbetalen? Wat levert het je precies op? En die buffer? Waar helpt die je bij?

3 Maak het jezelf makkelijk om succes te hebben

Hoe meer succes je boekt, hoe makkelijker het wordt om je aan je budget te houden. Bijvoorbeeld door, net als ik vaak doe, al aan het begin van de maand geld over te boeken naar je spaarrekening.

Laat je pinpas gewoon thuis. En neem afgepast geld mee, als je toch iets moet uitgeven.

Een andere handige tip: Plak een plaatje van je doel op je pinpas. Iedere keer als je die pakt, zie je de foto van dat mooie strand… Dan is het toch net wat makkelijker om nee te zeggen tegen korte termijn-plezier.

Op deze manieren boek je sneller succes, dan wanneer je je altijd maar in de hand moet houden.

4 Laat ook wat ruimte in je budget

Op internet lees je allerhande succesverhalen van mensen die met hun gezin voor € 50 per week kunnen leven. Superknap, maar… ik kan het niet. Ik vind het heel knap als ik mijn boodschappen binnen de €80 per week houd. En mijn funbudget binnen de € 200 per maand. Daar richt ik me op.

Als je een budget maakt, kijk dan dus ook naar wat realistisch is voor jou. Niet naar wat anderen wel niet kunnen halen. Je mag het wel wat uitdagend opstellen, daar ben ik groot fan van zelfs. Maar maak het jezelf niet zo moeilijk dat het je bij voorbaat al niet lukt. Want dan wordt het wel heel makkelijk om te roepen “zie je nou wel dat ik niet met geld om kan gaan!”.

5 Maak vaste afspraken om je budget bij te werken.

Als je elke week je budget bijwerkt, is het een stuk makkelijker om je eraan te houden. Dat weet ik uit ervaring. En… ik weet ook uit ervaring dat het niet altijd lukt om dat ook te doen. Soms komt het leven er tussen per slot van rekening.

Door vaste momenten in je agenda te blokken en daar ook afspraken met je gezin over te maken, wordt het wel makkelijker om te doen.

6 Doe niet alles in één keer

Ken je dat, dat je je voorneemt (bij voorkeur op 1 januari) om nooit meer te snoepen? En dat je dan halverwege dag 2 toch nog die laatste oliebol daar binnen gooit… Nee, ik ook niet. Hahahaha.

Goed, besparen dus. Ook daar werkt het beter om kleine stapjes te zetten. Je hoeft niet direct alle pijnpunten aan te pakken. Probeer eerst eens een maand je aan je nieuwe boodschappenbudget te houden. Lees hier meer over het halveren van ons boodschappenbudget.

Als dat lukt, kijk dan of je je ook aan je voornemen om minder kleding te kopen kunt houden. En daarna kun je je richten op het volgende onderdeel.

Door niet direct gigantische eisen te stellen, is de kans veel groter dat je het volhoudt.

7 Bekijk het in perspectief

Als je dan toch een keer bezwijkt voor iets dat je niet had gepland, gooi dan niet direct de handdoek in de ring. Als je één keer uit de bocht schiet, betekent dat niet dat de hele maand direct mislukt is. Of dat je jaar naar de knoppen is.

Geniet van je uitstapje, en ga gewoon weer verder.

Morgen is er weer een dag om je aan je budget te houden. Kijk nog eens goed naar je plannen en ga er weer tegenaan. You can do it, yes you can!

Wat doe jij om je aan je budget te houden? Waar gaat het bij jou nog wel eens mis? Vertel het me in de reacties!

Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: