Actie Stille Armoede – kerstpakketten voor mensen die het echt nodig hebben

Inpakken kerstpakketten Actie Stille Armoede

Vorige week las ik op Facebook een advertentie van de actie Stille Armoede. Dit is een organisatie die kerstpakketten bezorgt bij mensen die, de naam zegt het al, in stille armoede leven. Het gaat om mensen die moeten rondkomen van minder dan een minimum inkomen, en ook niet genoeg geld hebben om maandelijks hun vaste lasten te kunnen betalen. Omdat ik dit een hele sympathieke actie vind, en omdat ik vermoed dat ik lezers heb die in deze doelgroep passen, leek het me goed om hier wat extra aandacht aan te besteden.

Achtergrondinformatie Actie Stille Armoede

Op de website van Actie Stille Armoede wordt uitgelegd wat het doel is van de stichting.

Logo Actie Stille ArmoedeActie Stille Armoede is een actie opgezet voor mensen die leven in stille armoede. Ongeveer 2.000.000 mensen in Nederland leven onder de door het CBS genormeerde armoedeniveau. Zij moeten vaak rondkomen van “minder dan” een minimaal inkomen en hebben niet genoeg geld om maandelijks de vaste lasten te betalen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Ondanks het feit dat naar maatstaven van de VN er 0% armoede in Nederland voorkomt, is er een grote groep mensen in Nederland, die vanwege de hoge lasten en andere verplichtingen, maatschappelijk niet of nauwelijks mee kunnen komen.

Wanneer je maandelijks geld tekort komt om de vaste lasten te betalen, is het besparen op levensmiddelen een logisch gevolg. Geld voor boodschappen is er nauwelijks, laat staan met de feestdagen. En deze mensen verdienen juist met deze dagen een extraatje. Stichting Actie Stille Armoede kan helaas niet het probleem wegnemen, maar kan wel een lichtpuntje bieden tijdens de decembermaand. De Stichting verstrekt inmiddels aan meer dan 2000 gezinnen met “stille” armoede een extraatje in de vorm van een kerstpakket. Dit kerstpakket wordt zoveel mogelijk op maat samengesteld. Deze samenstelling kan bestaan uit: levensmiddelen, speelgoed voor kinderen, dierenvoeding, persoonlijke verzorging, kortom net dat lichtpuntje om de kerstdagen wat meer ontspannen en iets makkelijker door te komen.

Stichting Actie Stille Armoede bestaat uitsluitend uit vrijwilligers, die het hele jaar door bezig zijn met het verwerven van subsidies, giften en donaties.

Hoeveel kerstpakketten delen ze uit?

De aantallen uitgedeelde pakketten stijgen sterk. In 2014 werden er 1398 pakketten verspreid, in 2015 al 2271 en in 2016 hopen ze 2350 pakketten te bezorgen.

Wie heeft de stichting opgericht?

De actie is gestart door Herman Farenhorst. Ook hij leefde lang in stille armoede. In 2007 is hij daarom begonnen met het uitdelen van gedoneerde levensmiddelen tijdens de kerst. Hij heeft het in de loop der jaren steeds verder uitgebreid, in samenwerking met supermarkten, voedselbanken, bedrijven en gemeentes. Inmiddels is er een officiële stichting, met een bestuur, en werken er vele vrijwilligers mee.

Ook een kerstpakket nodig?

Lees je dit nu, en denk je, zo’n pakket zou ik ook heel goed kunnen gebruiken! Ga dan naar de website en vul je gegevens in. Dit kan nog tot 1 november!

Vrijwilliger worden?

herman-17En lees je dit, en denk je: wow, dit lijkt me een hele nuttige en mooie besteding van mijn vrije tijd! Dan kun je je aanmelden als vrijwilliger. Op de site kun je precies zien hoeveel vrijwilligers er nog nodig zijn. Op dit moment hebben ze pas  is pas 70% van het gewenste aantal vrijwilligers gevonden. Het zou mooi zijn als dat 100% wordt.

Er zijn mensen nodig om de pakketten samen te stellen, en er zijn ook mensen nodig om de pakketten rond te brengen in hun eigen regio.

Op een andere manier helpen?

Je kunt ook donateur worden. Voor € 15 sponsor je een pakket. Je kunt je gift personaliseren door er een kaart aan toe te voegen. Dat vind ik zelf een heel mooi gebaar.

De kaart stuur je uiterlijk 11 december toe aan:

Stichting Actie Stille Armoede
Postbus 23610
1100 EC Amsterdam

(Je moet hier ook een ordernummer aan toevoegen, deze vind je op de website).

Wil je hier meer over lezen?

Ga dan vooral naar de website van de Stichting Stille Armoede. Daar kun je je ook inschrijven voor hun nieuwsbrief.

 

PS: alle hierbij gebruikte foto’s heb ik ontvangen van de Stichting Actie Stille Armoede. En voor het geval dat: deze post heb ik spontaan geschreven, omdat ik het zo’n mooie actie vind. Hopelijk jullie ook!

herman-19

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.