Inpakken kerstpakketten Actie Stille Armoede

Actie Stille Armoede – kerstpakketten voor mensen die het echt nodig hebben

Vorige week las ik op Facebook een advertentie van de actie Stille Armoede. Dit is een organisatie die kerstpakketten bezorgt bij mensen die, de naam zegt het al, in stille armoede leven. Het gaat om mensen die moeten rondkomen van minder dan een minimum inkomen, en ook niet genoeg geld hebben om maandelijks hun vaste lasten te kunnen betalen. Omdat ik dit een hele sympathieke actie vind, en omdat ik vermoed dat ik lezers heb die in deze doelgroep passen, leek het me goed om hier wat extra aandacht aan te besteden.

Achtergrondinformatie Actie Stille Armoede

Op de website van Actie Stille Armoede wordt uitgelegd wat het doel is van de stichting.

Logo Actie Stille ArmoedeActie Stille Armoede is een actie opgezet voor mensen die leven in stille armoede. Ongeveer 2.000.000 mensen in Nederland leven onder de door het CBS genormeerde armoedeniveau. Zij moeten vaak rondkomen van “minder dan” een minimaal inkomen en hebben niet genoeg geld om maandelijks de vaste lasten te betalen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Ondanks het feit dat naar maatstaven van de VN er 0% armoede in Nederland voorkomt, is er een grote groep mensen in Nederland, die vanwege de hoge lasten en andere verplichtingen, maatschappelijk niet of nauwelijks mee kunnen komen.

Wanneer je maandelijks geld tekort komt om de vaste lasten te betalen, is het besparen op levensmiddelen een logisch gevolg. Geld voor boodschappen is er nauwelijks, laat staan met de feestdagen. En deze mensen verdienen juist met deze dagen een extraatje. Stichting Actie Stille Armoede kan helaas niet het probleem wegnemen, maar kan wel een lichtpuntje bieden tijdens de decembermaand. De Stichting verstrekt inmiddels aan meer dan 2000 gezinnen met “stille” armoede een extraatje in de vorm van een kerstpakket. Dit kerstpakket wordt zoveel mogelijk op maat samengesteld. Deze samenstelling kan bestaan uit: levensmiddelen, speelgoed voor kinderen, dierenvoeding, persoonlijke verzorging, kortom net dat lichtpuntje om de kerstdagen wat meer ontspannen en iets makkelijker door te komen.

Stichting Actie Stille Armoede bestaat uitsluitend uit vrijwilligers, die het hele jaar door bezig zijn met het verwerven van subsidies, giften en donaties.

Hoeveel kerstpakketten delen ze uit?

De aantallen uitgedeelde pakketten stijgen sterk. In 2014 werden er 1398 pakketten verspreid, in 2015 al 2271 en in 2016 hopen ze 2350 pakketten te bezorgen.

Wie heeft de stichting opgericht?

De actie is gestart door Herman Farenhorst. Ook hij leefde lang in stille armoede. In 2007 is hij daarom begonnen met het uitdelen van gedoneerde levensmiddelen tijdens de kerst. Hij heeft het in de loop der jaren steeds verder uitgebreid, in samenwerking met supermarkten, voedselbanken, bedrijven en gemeentes. Inmiddels is er een officiële stichting, met een bestuur, en werken er vele vrijwilligers mee.

Ook een kerstpakket nodig?

Lees je dit nu, en denk je, zo’n pakket zou ik ook heel goed kunnen gebruiken! Ga dan naar de website en vul je gegevens in. Dit kan nog tot 1 november!

Vrijwilliger worden?

herman-17En lees je dit, en denk je: wow, dit lijkt me een hele nuttige en mooie besteding van mijn vrije tijd! Dan kun je je aanmelden als vrijwilliger. Op de site kun je precies zien hoeveel vrijwilligers er nog nodig zijn. Op dit moment hebben ze pas  is pas 70% van het gewenste aantal vrijwilligers gevonden. Het zou mooi zijn als dat 100% wordt.

Er zijn mensen nodig om de pakketten samen te stellen, en er zijn ook mensen nodig om de pakketten rond te brengen in hun eigen regio.

Op een andere manier helpen?

Je kunt ook donateur worden. Voor € 15 sponsor je een pakket. Je kunt je gift personaliseren door er een kaart aan toe te voegen. Dat vind ik zelf een heel mooi gebaar.

De kaart stuur je uiterlijk 11 december toe aan:

Stichting Actie Stille Armoede
Postbus 23610
1100 EC Amsterdam

(Je moet hier ook een ordernummer aan toevoegen, deze vind je op de website).

Wil je hier meer over lezen?

Ga dan vooral naar de website van de Stichting Stille Armoede. Daar kun je je ook inschrijven voor hun nieuwsbrief.

 

PS: alle hierbij gebruikte foto’s heb ik ontvangen van de Stichting Actie Stille Armoede. En voor het geval dat: deze post heb ik spontaan geschreven, omdat ik het zo’n mooie actie vind. Hopelijk jullie ook!

herman-19

This Article Has 23 Comments
 1. Groene Glitter schreef:

  Wat een goede mensen zijn er toch op de wereld!
  Wij geven altijd het kerstpakket van mijn vriend weg aan anderen die het goed kunnen gebruiken.

 2. Fleur schreef:

  Wat een mooi en hoed initiatief!
  Het is zo mooi om via deze kleine weg andere mensen het een klein beetje makkelijker te kunnen maken:).

 3. Anita Willems schreef:

  Wat mooi dat je hier aandacht aan besteed! Ik merk dat ik meer oog krijg voor mensen die het krap hebben sinds ik zelf aan bezuinigen ben gegaan.

  • meergeldminderstress schreef:

   Ja, dat heb ik ook. Ineens realiseer je je hoe moeilijk het moet zijn he, als je altijd maar zuinig aan moet doen. Bedankt voor je reactie!

 4. Marieke schreef:

  Onze kerk doet dit ook, we kunnen zelf spullen kopen en inleveren die lang houdbaar zijn of die iemand in armoede niet kan kopen. Ik vind het ook heel goed om hier zeker rond het einde van het jaar heel bewust mee bezig te zijn! Voor sommigen in het bijzonder is alles zo keihard knokken dat ze dit zeker verdienen!

  • meergeldminderstress schreef:

   Oh, wat goed om te horen! Op mijn werk hebben ze ook een paar jaar zo’n actie gedaan, daar deed ik ook altijd graag aan mee. Het is zo makkelijk om iets extra’s mee te nemen. En je maakt er mensen echt blij mee.

 5. Marion schreef:

  mooi initiatief. Eigenlijk is een kerstpakket een beetje flauwekul. Vooral nu bedrijven steeds meer de keuze laten aan de werknemers voor wat voor cadeau ze willen. Dat je kunt kiezen uit dingen die je al hebt of niet nodig hebt.

  • meergeldminderstress schreef:

   Ja, he, het is zeker een mooi initiatief!
   En inderdaad, het is veel leuker om een keuze te krijgen. Dat vind ik ook altijd de leukste kerstpakketten!

 6. Lonneke schreef:

  Ik vind het zeker een mooi initiatief en ik hoop dat de pakketten bij de juiste mensen terecht komen.
  Bij mij springen helaas de negatieve kanten van die armoede in het oog.
  Zo plaatste een kennis van mij vandaag een berichtje in een facebook groep of iemand een mobieltje voor haar dochter had. Ik reageerde dat ze mijn oude mobiel gratis mocht hebben. Direct reageerde daar een ‘aasgier’ op dat zij hem anders ook wel wilde. Via een privé bericht heb ik haar laten weten dat dat gratis alleen gold voor de kennis en dat ik er van haar €10 voor wilde hebben. Vervolgens ging ze een heel verhaal ophangen dat ze daar geen geld voor heeft omdat ze onder bewind staat en dat ze alleen geld voor eten krijgt, toen wilde ze weten wat voor model mobiel het was en toen zei ze dat ze toch iets anders zocht. Omdat ze mij bleef lastigvallen heb ik gezegd: als je geen geld hebt moet je misschien ook geen mobiel willen, maar dat zijn mijn zaken niet. Dus als je hem niet wil hebben moet je nu ophouden met berichtjes sturen.
  Dat hielp, ze stopte, maar ik ben best boos om dat gebedel. Dat zijn mensen die vinden dat ze ‘recht hebben op gratis spullen omdat ze arm zijn’ en daar dus ook geen geheim van maken of het zelfs in de strijd gooien om aan gratis spullen te komen.
  En dan denk ik; ik heb er 7 jaar lang keihard voor gewerkt om níet onder bewind te komen, werken in een baan die ik niet leuk vind, krantjes en folders lopen, boodschappen doen op de fiets en zelfs een keer liegen tegen mijn kinderen dat ik de cola die ze normaal bij pasta krijgen vergeten was terwijl ik het in werkelijkheid niet kon betalen.
  En dit is niet het eerste wat ik meemaakte, dus ik begin een beetje aversie tegen anderen helpen te krijgen helaas 🙁

  • Dekkers schreef:

   Hier ben ik het dus helemaal mee eens. En als mensen denken dat ze het slecht hebben in Nederland moeten ze maar eens kijken hoe mensen in Afrika en India leven, dát is pas armoede. Zo lang je een dak boven je hoofd hebt en eten kan kopen ben je steenrijk.

   • meergeldminderstress schreef:

    Dit vind ik nogal sterk gezegd en ik ben het er ook niet zo mee eens. Ja, inderdaad, in Afrika en India zijn mensen veel armer. En dat je rijk bent als je een dak boven je hoofd hebt en eten hebt, dat geloof ik ook wel. Maar om nou de problemen van mensen die het in Nederland financieel moeilijk te hebben nou zo te bagatelliseren, dat vind ik niet zo nodig. Als jij griep hebt, en iemand anders heeft iets ernstigers, ben jij nog steeds ziek toch? En als jij je kinderen met lege magen naar bed moet sturen omdat je geen geld voor eten hebt, maar de volgende dag wel weer wat in huis kunt halen doordat je uitkering binnen komt, dan hebben ze nog steeds honger toch? Ook dat is armoede. Misschien is dat niet zo extreem als in Afrika, maar het blijft ontzettend naar…
    Als je zelf niet in zo’n situatie zit waarbij je constant in financiële stress zit, kun je eigenlijk niet zeggen dat je steenrijk bent, alleen maar omdat je een dak boven je hoofd hebt, en meestal genoeg geld voor eten…

    Ik ben dan ook heel blij dat er mensen zoals Herman zijn, die zich inzetten voor deze groep. Zodat deze mensen in ieder geval een keertje zich niet arm hoeven te voelen. En daar gaat mijn blog over.

    • Lonneke schreef:

     Ik vind ook dat armoede hier vergelijken met Afrika en India appels met peren vergelijken is.
     Ook hier hebben mensen het moeilijk en een dak boven je hoofd en eten vind ik ook in deze maatschappij niet genoeg, je moet bijvoorbeeld ook kleren kunnen kopen; zodat je een baan kunt vinden/houden, je kinderen niet met te kleine afgetrapte schoenen of kleren met gaten naar school hoeven sturen, zodat ze niet gepest worden en zo kunnen we nog wel wat dingen bedenken.
     Het gaat ook om de manier waarop je er mee om gaat en hoe mensen met jou omgaan als je in zo’n situatie zit, dat is in Nederland misschien nog wel veel stressvoller dan in Afrika en ook hier zijn er mensen die gewoon geholpen moeten worden, al is het alleen al dat ze met een kerstpakket weer een beetje ademruimte krijgen.
     Mijn punt was dan ook dat ik hoop dat de pakketten bij de juiste mensen terecht komen, maar dat ik een beetje moedeloos word van mensen die gewoon misbruik maken van de goedheid van anderen.

  • meergeldminderstress schreef:

   Hoi, dat begrijp ik inderdaad wel ja. En er zijn ook zeker een heleboel mensen die misbruik maken van de goedheid van anderen. Maar ik denk toch nog steeds dat er veel meer mensen zijn die wel keihard proberen om er onder uit te komen. En waarschijnlijk had jij het destijds ook heel fijn gevonden als Herman jou een mooi kerstpakketje had bezorgd.
   Overigens vind ik het wel superknap van je dat je eruit bent gekomen. Heel stoer! Mag ik jou hier misschien ook een keer over interviewen? Ik ben namelijk ook bezig met een interviewreeks met mensen met schulden en mensen die uit de schulden zijn. Jouw verhaal past daar zo te zien heel mooi bij. Het inspireert anderen vast!

   • Lonneke schreef:

    Ja natuurlijk! Ik stuur je binnenkort een mailtje, worden 2 interviews met mij dan 😉
    Heb hierboven ook nog een reactie gegeven want ik vond de reactie op mij ook een beetje te sterk.

 7. herman schreef:

  gelukkig is niet iedereen zo
  en merken wij dat een pakket echt gewaardeerd word
  soms merken wij ook wel eens dat mensen meer dan 1 pakket aanvragen op diverse namen
  99% filteren wij daar uit omdat de gevraagde gegevens exact hetzelfde zijn en als we dan het ip nr checken blijkt het dezelfde computeraansluiting te gaan te
  als we dan een mail sturen krijgen we vaak mail terug dat het voor vader moeder of broer zus vriendin betreft waar ze het voor aanvragen wij geven we dan 1 pakket maar noteren wel de namen en adressen
  gebeurt dit dan weer is het zo dat men op de zwarte lijst komt

 8. Marjolein schreef:

  Wat een prachtig initiatief!

 9. miep bassa schreef:

  laten we voorop stellen dat het een goede zaak is, dat er word geholpen bij mensen die dit nodig hebben.
  het tegenstrijdige in dit verhaal vind ik wel “stille armoede” en dan jezelf opgeven voor dit pakket? of worden gezinnen door andere opgegeven?

Geef een reactie