Waarom ik graag “debt-free” verhalen lees… (+OPROEP)

aflosverhalen

Ooit haalde ik het boek Hypotheekvrij van Gerhard Hormann uit de bibliotheek. Dat was rond de tijd dat we besloten hadden om onze hypotheek af te gaan lossen, en het leek me wel leuk om hier meer over over te lezen. Toen ik dat boek uit had, was ik om. Aflosverhalen wilde ik lezen, en het liefst zoveel mogelijk! Helaas had onze bibliotheek niet meer van dit soort boeken.

Lang leve het internet

Gelukkig biedt het internet altijd uitkomst. Met een paar minuten googelen kom je op honderden aflosverhalen. Heel veel Nederlandse blogs heb ik er niet over kunnen vinden (los van het gestopte doch geweldige Spaarcentje), maar maar Amerikaanse aflosblogs zijn er legio. En het mooie van die blogs is ook dat ze zo over the top zijn. Tonnen worden er afgelost in de kortst mogelijke perioden. Bizar. Maar tegelijkertijd ook heel inspirerend.

Hoopvolle verhalen

De reden dat ik ze zo graag lees, is de hoop die eruit spreekt. Het maakt niet uit hoe erg je onder water staat, maar er is altijd een oplossing, zo lijkt het wel. Als je maar hard genoeg je best doet, komt het goed. Ook op dat gebied is er een American Dream: als je je schouders eronder zet, kun je het maken!

En nu de realiteit…

Of dat heel realistisch is, dat betwijfel ik wel een beetje. Punt is natuurlijk dat alleen de succesverhalen het internet halen natuurlijk. Er is weinig leuks aan te lezen hoe iemand schulden heeft, een poging doet om ze af te lossen, en dan nog erger in de shit zakt…

Toch blijf ik de verhalen met enthousiasme lezen. Simpelweg omdat ik van successen houd. En omdat er altijd wel iets in zit, waar iedereen wel wat aan heeft.

Wat kunnen we er van leren?

Na het lezen van letterlijk honderden van dit soort verhalen, weet ik dat er iets is dat alle betrokkenen gedaan hebben om hun schulden af te lossen: ze hebben een plan gemaakt. Niemand heeft ooit zoveel schulden afgelost, door gewoon maar wat te doen. Echt niet 🙂

Wat doen ze dan wel?

  • Ze brengen overzicht aan in hun financiën.
  • Ze proberen zoveel mogelijk te besparen. En…
  • Ze proberen meer geld te verdienen. Op welke manier dan ook. Veelal door te bloggen trouwens. Dat is wel een beetje een thema 🙂

Herkenbaar? Het is ook precies de methode die Annemarie van Gaal in Dubbeltje op zijn kant volgt. En die het Nibud adviseert. En… de basis van mijn blogserie Budgetteren kun je leren. Dat kan toch geen toeval zijn. 🙂 Klopt. Het werkt namelijk ook wel echt.

Nederlandse aflosverhalen: En toen ging de knop om!

Juist omdat die Amerikaanse verhalen zo over the top zijn, lijkt het mij interessant om meer Nederlandse tegenhangers te lezen. Zowel over het aflossen van de hypotheek, als over het aflossen van (grote) schulden. Daarom start ik een nieuwe rubriek: “En toen ging de knop om!”

Wie doet er mee?

Voor deze rubriek ben ik op zoek naar mensen die schulden afbetalen danwel schulden afbetaald hebben. Het mogen zowel hypotheek- als andere schulden zijn (bijvoorbeeld bij de belastingdienst of bij bedrijven). Het belangrijkste is dat je op een gegeven moment actief bent begonnen met het aflossen van de betreffende schulden.

Anoniem

Natuurlijk worden alle verhalen anoniem gepubliceerd. Je hoeft geen details bekend te maken die je niet wil delen en/of die kunnen leiden tot identificatie.

Hoe kun je mee doen?

Als je interesse hebt om mee te doen, stuur dan een mailtje naar sjoukje@meergeldminderstress.nl. Ik stuur je dan een vragenlijst.

Vast hartelijk bedankt voor je aanmelding!!

Aflosverhalen

Lees jij ook graag aflosverhalen? Wat is het meest bijzondere verhaal dat jij ooit gelezen hebt? Ik ben benieuwd!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.