aflosverhalen

Waarom ik graag “debt-free” verhalen lees… (+OPROEP)

Ooit haalde ik het boek Hypotheekvrij van Gerhard Hormann uit de bibliotheek. Dat was rond de tijd dat we besloten hadden om onze hypotheek af te gaan lossen, en het leek me wel leuk om hier meer over over te lezen. Toen ik dat boek uit had, was ik om. Aflosverhalen wilde ik lezen, en het liefst zoveel mogelijk! Helaas had onze bibliotheek niet meer van dit soort boeken.

Lang leve het internet

Gelukkig biedt het internet altijd uitkomst. Met een paar minuten googelen kom je op honderden aflosverhalen. Heel veel Nederlandse blogs heb ik er niet over kunnen vinden (los van het gestopte doch geweldige Spaarcentje), maar maar Amerikaanse aflosblogs zijn er legio. En het mooie van die blogs is ook dat ze zo over the top zijn. Tonnen worden er afgelost in de kortst mogelijke perioden. Bizar. Maar tegelijkertijd ook heel inspirerend.

Hoopvolle verhalen

De reden dat ik ze zo graag lees, is de hoop die eruit spreekt. Het maakt niet uit hoe erg je onder water staat, maar er is altijd een oplossing, zo lijkt het wel. Als je maar hard genoeg je best doet, komt het goed. Ook op dat gebied is er een American Dream: als je je schouders eronder zet, kun je het maken!

En nu de realiteit…

Of dat heel realistisch is, dat betwijfel ik wel een beetje. Punt is natuurlijk dat alleen de succesverhalen het internet halen natuurlijk. Er is weinig leuks aan te lezen hoe iemand schulden heeft, een poging doet om ze af te lossen, en dan nog erger in de shit zakt…

Toch blijf ik de verhalen met enthousiasme lezen. Simpelweg omdat ik van successen houd. En omdat er altijd wel iets in zit, waar iedereen wel wat aan heeft.

Wat kunnen we er van leren?

Na het lezen van letterlijk honderden van dit soort verhalen, weet ik dat er iets is dat alle betrokkenen gedaan hebben om hun schulden af te lossen: ze hebben een plan gemaakt. Niemand heeft ooit zoveel schulden afgelost, door gewoon maar wat te doen. Echt niet 🙂

Wat doen ze dan wel?

 • Ze brengen overzicht aan in hun financiën.
 • Ze proberen zoveel mogelijk te besparen. En…
 • Ze proberen meer geld te verdienen. Op welke manier dan ook. Veelal door te bloggen trouwens. Dat is wel een beetje een thema 🙂

Herkenbaar? Het is ook precies de methode die Annemarie van Gaal in Dubbeltje op zijn kant volgt. En die het Nibud adviseert. En… de basis van mijn blogserie Budgetteren kun je leren. Dat kan toch geen toeval zijn. 🙂 Klopt. Het werkt namelijk ook wel echt.

Nederlandse aflosverhalen: En toen ging de knop om!

Juist omdat die Amerikaanse verhalen zo over the top zijn, lijkt het mij interessant om meer Nederlandse tegenhangers te lezen. Zowel over het aflossen van de hypotheek, als over het aflossen van (grote) schulden. Daarom start ik een nieuwe rubriek: “En toen ging de knop om!”

Wie doet er mee?

Voor deze rubriek ben ik op zoek naar mensen die schulden afbetalen danwel schulden afbetaald hebben. Het mogen zowel hypotheek- als andere schulden zijn (bijvoorbeeld bij de belastingdienst of bij bedrijven). Het belangrijkste is dat je op een gegeven moment actief bent begonnen met het aflossen van de betreffende schulden.

Anoniem

Natuurlijk worden alle verhalen anoniem gepubliceerd. Je hoeft geen details bekend te maken die je niet wil delen en/of die kunnen leiden tot identificatie.

Hoe kun je mee doen?

Als je interesse hebt om mee te doen, stuur dan een mailtje naar sjoukje@meergeldminderstress.nl. Ik stuur je dan een vragenlijst.

Vast hartelijk bedankt voor je aanmelding!!

Aflosverhalen

Lees jij ook graag aflosverhalen? Wat is het meest bijzondere verhaal dat jij ooit gelezen hebt? Ik ben benieuwd!

This Article Has 16 Comments
 1. Tien Duizend schreef:

  Ik lees die verhalen ook, het is inspirerend.
  Wij gaan vanaf april extra aflossen.

 2. minofmeer schreef:

  Leuk dat je me geweldig noemt dank je wel :-).
  Er zijn wel andere blogs die ook aflosverhalen hebben gepubliceerd (Consuminderen, wat kost een gezin), en in 20jaar fo doet t nu nog of gaat er weer mee verder.
  Zelf vond ik t leuk om te doen maar ik ging een beetje ten onder aan mijn eigen succes, had werkelijk waar alle dagen van de week het blog ermee kunnen vullen. Dus er is zeker animo denk ik.

  • 🙂 Ik lees ze nog steeds wel eens, gewoon voor de leuk. Ik snap wel dat je er op een gegeven moment mee gestopt bent. Maar ik vond het wel jammer. Mijn insteek is net iets anders dan die van in10jaarfo, maar die lees ik ook heel graag inderdaad.

 3. Vlijtig Liesje schreef:

  Ik weet nog dat Min of meer dit ook deed inderdaad. Goede verhalen en een heleboel!

 4. Ik lees ze graag, inderdaad ter inspiratie. Toen ik zelf met een hypotheek van dik 4 ton zat en qua inkomen van 3,5 naar 1 was gegaan, vond ik het gewoon fijn om te weten dat mensen die het eigenlijk nóg beroerder hadden ook manieren vonden om eruit te komen. Ik doe het nu andersom; ik spaar voor een huis, in plaats van dat ik aflos. Soms twijfel ik wel eens of ik me niet gewoon zal ‘inkopen’ in het huis van vriend, maar dat is dan puur omdat ik kan aflossen. Echt handig is het niet, want dan maak je weer extra notariskosten en je maakt zaken onnodig gecompliceerd.

 5. Ik lees ze ook heel erg graag. AL jaren is het een inspiratie voor mij en inmiddels hebben wij ook een plan gemaakt. We zijn nu met deel 1 bezig van dat plan namelijk een grote buffer maken. Als we die over 1 tot 2 jaar hebben gemaakt gaan we aflossen op onze hypotheek. Het word niet zo over de top als die amerikaanse verhalen omdat we al heel zuinig leven en het nog met 1 salaris moeten doen, maar elke cent minder in die hypotheek is er weer een.

 6. Go for it schreef:

  Die verhalen hebben mij ook geïnspireerd, nu vanaf december 2014 bezig en inmiddels €91000 verder. Over 4 jaar is het doel om op een hypotheek van circa €50000 te zitten. Het is idd begonnen met een plan!

 7. consuminderen schreef:

  Mijn inmiddels afgesloten blog http://www.hypotheekaflossen.blogspot.nl/
  Afgesloten, omdat de hypotheek van de bank is afgelost. Ik lostte destijds in 2012 bijna 17.000 af! Met een WW uitkering en wat laaghangend fruit onmogelijk om nu nog te halen. Het hoeft ook niet. Maar toch.
  Dit aflossen heeft me geleerd om nu riant rond te komen.

Geef een reactie