Je begroting in excel

Er zijn op internet honderden Excel-bestanden verkrijgbaar. Elk heeft zijn eigen specialiteit. Welke je het handigst vindt, ligt helemaal aan wat je precies wil bereiken.

Wil je een duidelijk overzicht?

Zelf gebruik ik al jaren een excelbestand van dat ooit gemaakt is voor ComputerIdee. Dit kun je nog altijd gratis downloaden. De toelichting over hoe je het invult, lees je in het bestand zelf.

Voor deze opdracht ga je in ieder geval eerst aan de slag met Kolom AC tot en met AO. Je ┬ámaakt dan direct een begroting voor het hele jaar. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de rest van de maanden van het jaar in te vullen. Wel zo handig. ­čÖé

Of wil je een uitdagend budget?

Als je graag een uitdagend budget wil gaan aanhouden, krijg je ook een mooi Excel-bestand cadeau. Dit bestand is gemaakt door Peter en Adrianne Hooimeijer van de blog Aad-actief. En het is aangevuld, speciaal voor mijn programma, met twee extra tabbladen: inkomsten en begroting.

Downloaden

Meer geld, minder stress – budget

Klik op bovenstaande link om het te openen. Vervolgens klik je op het pijltje rechts bovenin je scherm om te downloaden op je eigen computer.

Downloaden bestand

Hoe werkt het?

Je kunt het bestand downloaden op je eigen computer en daarna openen in Excel.

Daarna kun je je eigen gegevens invullen. In het tabblad Readme vind je een korte toelichting op elk tabblad. Natuurlijk leg ik het hier ook uitgebreid uit.

Let op: je moet het bestand NIET online bewerken. Dan kan iedereen je gegevens zien. Eerst op je computer opslaan en er dan pas mee aan de slag!

Zoals gezegd gaan we eerst aan de slag met je inkomsten en de begroting. Later gaan we aan de slag met de budgetten en de echte uitgaven. Dan licht ik de rest van het bestand verder toe.

Stap 1: je inkomsten

De inkomsten die je gisteren al verzameld had, kun je nu kwijt op tabblad 1: Inkomsten (we rekenen de readme even niet mee).

Aanpassen voor jouw eigen situatie

Wij hebben al flink wat categorie├źn bedacht voor het inkomen. Het is natuurlijk voor iedereen anders wat er daadwerkelijk binnen komt. Zo krijg ik wel kinderbijslag, maar geen huurtoeslag. In mijn geval haal ik dus huurtoeslag weg. Als je geen kinderen hebt, kun je de kinderbijslag verwijderen.

Je kunt helemaal zelf invullen wat voor jou van toepassing is.

 • Je kunt categorie├źn die niet van toepassing zijn┬áverwijderen: als je bijvoorbeeld “studiefinanciering” wil verwijderen, ga je erop staan en klik je op “delete”.
 • Ook kun je de namen aanpassen: “Salaris / uitkering / pensioen partner 1” kun je zo bijvoorbeeld omdopen tot “salaris Anna”, door erop te klikken en de nieuwe naam in te typen.
 • Je kunt tot slot extra categorie├źn toevoegen door in de lege cellen jouw categorie├źn te typen.

Wat betekenen die kleuren?

In onze versie hebben we een aantal kleuren gebruikt:

 • Lichtblauwe categorie├źn zijn vaste inkomenscategorie├źn die meestal ongeveer hetzelfde zijn. Zo verschilt je salaris soms wel eens van maand tot maand, omdat er iets verandert, of je bijvoorbeeld opslag krijgt. Toch is dat bedrag redelijk voorspelbaar.
 • Donkerblauwe categorie├źn zijn posten die ook voorspelbaar zijn, maar niet elke maand komen. Vakantiegeld en kinderbijslag zijn daar voorbeelden van.
 • Witte categorie├źn zijn posten waarvan je niet weet:
  • wanneer het binnen komt
  • ├│f het binnen komt
  • en hoeveel er binnen komt.

Als je het handig vindt, kun je deze kleuren ook zo gebruiken. Als je het niet nodig vindt, dan mag je ze gewoon negeren. Het is per slot van rekening jouw bestand nu. ­čÖé

Invullen

Nu je de categorie├źn hebt bepaald, kun je de bedragen gaan invullen. Dat kan je direct voor het hele jaar doen. Dan ben je in ├ę├ęn keer klaar! Tenminste… voor zover je het nu weet.

Twee regels:

 • Vul alleen bedragen in die je (zo goed als) zeker weet. Als je niet zeker weet of je huurtoeslag krijgt over april, vul in april dan niets in bij huurtoeslag.
 • Vul bedragen in in de maanden waarin ze gestort worden. Bijvoorbeeld kinderbijslag krijg je in januari, april, juli en oktober. In die maanden vul je dat hele bedrag in, ook als je het pas later uitgeeft.

Stap 2: de begroting

Op tabblad 2 kun je vervolgens aan de slag met een begroting. Wil je eerst meer lezen over hoe je dat doet? Lees Wat wil je allemaal uitgeven? De begroting uitgewerkt.

Aanpassen aan jouw situatie

Net als bij de inkomsten ga je bij je begroting uit van je eigen situatie. Daarom ┬ábedenk je eerst welke categorie├źn je nodig hebt. Wij hebben weer een hele berg bij elkaar gefantaseerd, omdat we het leuk vinden heel veel te splitsen. Het kan natuurlijk zijn dat je daar helemaal geen zin in hebt. Of dat je wel heel veel categorie├źn wil, maar dat je deze voorbeelden niet logisch vindt.

Let op: Deze categorie├źn pas je aan op tabblad Instellingen. De reden daarvoor is dat deze op nog veel plaatsten gebruikt worden.

De begroting

Als alles naar je zin is ingevuld, kunnen we aan de slag met de begroting zelf.

Begroten doe je altijd op basis van geld dat er daadwerkelijk is. (Nou ja, dat doen wij in ieder geval. Neem op dit punt vooral geen adviezen van politici aan. ­čÖé )

Hoeveel geld er voor een maand precies beschikbaar is, zie je in rij 5. Als je nog geen verwachte uitgaven hebt ingevuld, staat hier het volledige bedrag van je inkomen. Elke keer dat je een post invult, gaat dit bedrag naar beneden.

Waar moet je op letten?

Uiteindelijk moet het bedrag in rij 5 ongeveer 0 zijn.

 • Als het bedrag in rij 5 rood wordt, heb je teveel begroot. Dan zul je dus ergens op moeten bezuinigen.
 • Als het bedrag veel hoger is, heb je teveel speling in gebouwd. Dan kun je je spaarbedragen beter verhogen.

Sparen en reserveren of schulden afbetalen

We gaan er vanuit dat je graag geld over wil houden, met deze challenge. Dat kan zijn om te sparen, maar ook om schulden af te lossen. Ook die kun je als categorie opnemen en geld aan toebedelen.

Klopt het ook allemaal met de werkelijkheid?

Of je budget een beetje overeenkomt met de werkelijkheid, daar gaan we de komende dagen mee aan de slag. Op dit moment kijken we alleen naar wat je overal aan uit zou willen geven.

Waarom? Lees Wat wil je allemaal uitgeven? De begroting uitgewerkt.

Vragen?

Als je vragen hebt, zet ze dan vooral hieronder. Dan kan ik het direct toelichten, en als dat handig is in deze tekst aanvullen.

Veel invulplezier!