Thema Verzekeren: opdracht 2 – de zorgverzekering

Elk jaar kun je van zorgverzekering wisselen per 1 januari. Niet veel mensen maken hier gebruik van. Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks maar iets van 8% van de mensen overstapt. En dat terwijl 75% van de mensen een te dure zorgverzekering heeft, zo blijkt uit een recent onderzoek van de ACM en de NZa.

Waarom zou ik moeten overstappen?

Of jij ook moet overstappen, dat kun je alleen zelf bepalen. Maar zaak is wel dat het vaak loont.

Waarom stappen mensen niet over?

Om te begrijpen waarom mensen niet overstappen, ben ik met flink wat mensen in gesprek gegaan. Toen bleek dat er een paar belangrijke drempels waren:

  • Ik snap gewoon niet wat de verschillen zijn en ik vind het maar ingewikkeld.
  • Ik heb nu goed contact met mijn verzekering en je weet maar nooit hoe dat uitpakt bij een andere.
  • Op mijn gezondheid wil ik niet beknibbelen.
  • Ik weet niet of ik wel geaccepteerd word door een andere maatschappij met mijn ziekte.
  • Er is een wachttijd, dus dat wil ik niet.

Allemaal hele goede redenen natuurlijk. Maar... niet allemaal even valide. Er zijn namelijk behoorlijk wat ziektekostenverzekeringen die een directe acceptatie hebben, en dus iedereen aannemen. Een wachttijd geldt over het algemeen alleen voor orthodontie, niet voor andere verzekeringen. Beknibbelen op je gezondheid is niet hetzelfde als minder premie betalen voor wat jij nodig hebt. Ook zijn het allemaal grote bedrijven. Goed contact is dus heel relatief.

Ingewikkeld? Dat is het zeker. Dat vind ik ook. Maar gelukkig heb ik daar een handig stappenplan voor. Klik hier om het stappenplan te openen.

Wel graag eerst even op je eigen account opslaan! Anders kan iedereen meekijken met jouw zorgwensen...

Ga er even goed voor zitten

Met andere woorden: ga er gewoon even goed voor zitten. Door de juiste verzekering te kiezen, kan je echt honderden euro's besparen. En als je er niet uit komt: bellen! Zowel Independer als alle zorgverzekeringen hebben grote callcenters ingericht om al je vragen te beantwoorden. Handig! Maak er gebruik van.

Stap 1: Schrijf alle verwachte zorg op

Heb je een bril nodig? Of last van je tanden? Moet je naar de dermatoloog? De fysiotherapeut? Of wil je graag gebruik maken van alternatieve geneeswijzen?

Schrijf eerst eens alle zorg die je nodig hebt op. En schrijf daarachter op of de kosten binnen de basisverzekering vallen of binnen de aanvullende verzekering.

Zo valt een dermatoloog bijvoorbeeld onder de basisverzekering, net als alle medisch specialisten. Behalve voor de huisarts geldt overal wel het verplichte eigen risico van € 385 (voor volwassenen, per persoon). De fysiotherapeut valt deels onder de basisverzekering (alleen bij chronische patiënten, en alleen als het om heel veel behandelingen gaat en dan nog maar een deel). En alternatieve geneeswijzen vallen nooit onder de basisverzekering.

Stap 2: Schrijf alle verwachte zorgkosten op

Het is handig om een onderscheid te maken tussen wat er onder de basisverzekering valt en wat je eventueel aanvullend moet verzekeren.

Basisverzekering en eigen risico

Als eerste kijken we naar alle zorg die onder de basisverzekering valt. Denk je dat de kosten hiervoor hoger zijn dan € 885? Of denk je dat het minder gaat kosten?

Voor veel zorg kun je online vinden wat de kosten ongeveer zijn. Een ambulanceritje kost bijvoorbeeld gemiddeld zo'n € 600. En een consult bij een medisch specialist vaak minimaal € 100.

Verwacht je dat je deze zorg nodig hebt? Dan is een minimaal eigen risico het beste. Verwacht je van niet (en heb je minimaal € 250 op je spaarrekening staan)? Ga dan voor het maximaal eigen risico. Meer toelichting hierover vind je hier.

Aanvullend verzekeren?

Daarna ga je aan de slag met de aanvullende zorg, dus alles wat niet onder de basisverzekering valt.

Een fysiotherapeut kost zo'n € 30 tot € 40 per behandeling. En een bril... dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van je wensen. Vaak ben je wel minimaal € 80 kwijt. Ook deze kosten kun je vrij makkelijk inschatten door even te googelen op "wat kost...."

Vermenigvuldig vervolgens het aantal gewenste behandelingen voor komend jaar met het tarief. Dan weet je wat het je in totaal gaat kosten.

Stap 3: zoek de 3 beste alternatieven

Ga naar Independer en zoek de 3 beste alternatieven voor jouw gewenste zorg.

De reden dat ik Independer aanbeveel is omdat ik daar zelf de beste ervaring mee heb (meeste korting, en ook nog gratis een tandongevallenverzekering). Je kunt natuurlijk ook elke andere zorgvergelijker gebruiken.

Meestal krijg je een keurig lijstje van welke het best bij jou zou kunnen passen.

Dan ben je er echter nog niet, aangezien Independer niet precies weet hoeveel zorg jij nodig hebt. Zeker als je aanvullende zorg nodig hebt, is het slim om de kosten op jaarbasis te vergelijken met de vergoedingen. De verschillen per verzekering zijn namelijk behoorlijk groot.

Stap 4: Schrijf de vergoedingen voor jouw gewenste zorg op van de verschillende alternatieven

Schrijf per verzekering op wat ze voor jouw gewenste zorg vergoeden.

Dit kun je meestal al vinden in het lijstje van Independer, maar soms moet je even doorklikken naar de verzekering in kwestie.

De ene verzekering vergoedt bijvoorbeeld 18 fysiotherapie-behandelingen. En de andere 21.

Stap 5: Reken uit hoeveel je per verzekering moet betalen.

  • Bereken de jaarpremie per verzekeraar (12 x maandpremie)
  • Bereken je wat je zelf nog moet betalen aan de zorg per verzekering.
  • Tel alles op

Als jij elke twee weken naar de fysio gaat, heb je dus 26 behandelingen nodig. In geval van verzekering 1 (die er 18 vergoedt) moet je dus nog 8 behandelingen zelf betalen. En in geval van verzekering 2, die er 21 vergoedt, moet je er nog 5 zelf betalen. Bij verzekering 1 schrijf je dus een bedrag van 8x35= € 280 op en bij verzekering 2 een bedrag van 5x35= € 175 op.

Dat doe je met alle zorgkosten, dus ook die bril bijvoorbeeld. Je kunt hier alles wat binnen de basisverzekering valt buiten beschouwing laten natuurlijk, want dat is overal gelijk.

Vervolgens bekijk je bij welke verzekering je op jaarbasis het minste geld kwijt bent.

En.... is dat de verzekering die je nu hebt?

Stap 6: Sluit over - indien nodig...

Als je goed zit, dan zit je goed. Niets meer aan doen. Maar als je toch beter over kunt sluiten, check dan wel nog even op de site van de verzekering zelf of je je daar nog goedkoper kunt verzekeren. Het kan namelijk zijn dat ze via de prijsvergelijkingssites niet de beste deal bieden. Dat verschilt echt van persoon tot persoon.

Als het hetzelfde is, sluit dan zeker over via Independer, omdat je daar die gratis tandongevallenverzekering bij krijgt.  Je vult je gegevens in, en Independer doet de rest, inclusief het opzeggen van je oude verzekering.

Voor de zekerheid

Deze tekst bevat mijn affiliate link van Independer. Dat betekent dat ik een kleine vergoeding krijg als jij via Independer oversluit. De reden dat ik daarvoor gekozen heb, is omdat, ik zei het al, ik daar zelf de beste ervaring mee heb. Ik beveel alleen diensten aan die ik zelf ook altijd gebruik en waar ik helemaal achter sta.

Maar ik wil wel graag dat je goed oplet. Er zijn echt tientallen vergelijkingssites. Kijk daarnaar als je twijfelt. En bezoek dus ook altijd even de site van de verzekeraar waar je naar toe wil gaan. Ik vind het vele malen belangrijker dat jij uiteindelijk de beste verzekering hebt, dan dat ik die vergoeding ontvang. Beloofd!

Wil je verder?

Via de mail krijg je de link naar de volgende opdracht.

Of neem alvast een kijkje bij opdracht 3: aansprakelijkheid en recht.