Thema Verzekeren: opdracht 3 – aansprakelijkheid en recht

Vandaag gaan we aan de slag met aansprakelijkheid en recht. Dat klinkt niet zo sprankelend, als ik het zo teruglees. Maar... het zijn wel verzekeringen die je veel stress uit handen nemen, als je ze eenmaal goed hebt gezet. Kleine moeite, groot plezier zullen we maar zeggen.

De toelichting op de opdracht van deze week

Eerst kijken we naar je aansprakelijkheidsverzekering. Daarna gaan we naar je rechtsbijstandsverzekering. Tot slot vind je de opdracht hieronder. 

Download eerst de checklist, daarop kun je aantekeningen maken tijdens het lezen. Handig!

De checklist

Download hier de checklist van deze week.

Je aansprakelijkheidsverzekering

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is je aansprakelijkheidsverzekering (ook wel WA-verzekering genoemd) geen verplichte verzekering. Op zich is dat niet zo erg dat dat misverstand rondzingt, want het is wel een hele handige verzekering. Hij beschermt je tegen alle kosten waar je "wettelijk aansprakelijk" voor bent. Vandaar het misverstand.

Lees hier verder over je aansprakelijkheidsverzekering.

Je rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering helpt je als je problemen hebt met een bedrijf, of met andere mensen. Zo'n verzekering vergoedt de kosten van je advocaat bijvoorbeeld. Of ze zetten zelf een advocaat voor je in, als je een meningsverschil hebt. Ook de kosten van de rechtbank vallen er vaak onder.

Lees hier verder over je rechtsbijstandsverzekering (ook als je hem niet hebt!).

Opdracht van de week

De opdracht van deze week voelde je vast al aankomen... Lees je polissen en check of je de juiste hebt afgesloten. Maar dan iets uitgebreider natuurlijk. Maar voor je dat doet, gaan we eerst iets anders doen.

Stap 1: schrijf op wat je eisen zijn

Schrijf eerst eens op waarvoor je verzekerd wil zijn. Voor wie is je aansprakelijkheidsverzekering? Welk maximaal verzekerd bedrag geeft jou een veilig gevoel? Vind je een eigen risico acceptabel? Of niet.

En doet hetzelfde voor een eventuele rechtsbijstandsverzekering. Heb je die nu? Voor welke onderdelen vind jij dat je een verzekering nodig hebt? Verwacht je op korte termijn (binnen een jaar) problemen op een van de genoemde gebieden?

Denk daarbij ook goed na over de kosten die eventueel extra verzekeren met zich meebrengt. Check dat vast op de site van jouw verzekering. 

Stap 2: schrijf op waarvoor je denkt dat je verzekerd bent

De volgende stap is een leuke vind ik. Schrijf nu eens op waarvoor je denkt dat je verzekerd bent, kijkend naar je wensen en wat je nog weet van toen je je verzekering(en) afsloot. Ik moet eerlijk toegeven dat het bij mij niet helemaal klopte, toen ik het net nakeek.

De reden van deze oefening is eigenlijk om je even goed bewust te maken van waar je op moet letten bij het afsluiten van je verzekeringen.

Stap 3: zoek uit waarvoor je verzekerd bent

De lastigste stap... Ik kan zelf online precies zien waarvoor ik verzekerd ben, in de portal van mijn verzekeraar. Mogelijk kan jij dat ook. Zo niet, dan is dit het moment om je polisbladen tevoorschijn te toveren en het even na te lezen.

Schrijf de resultaten vervolgens ook even op.

Stap 4: Besluit waarvoor je je nu echt wil verzekeren

Sluiten jouw wensen en eisen aan bij je daadwerkelijke verzekering? Zo ja: mooi zo! Klaar!

Zo nee: wat mis je? Of heb je juist teveel verzekerd?

Dit is het moment om - met de kosten van de verzekering erbij - even goed na te denken over wat je nu echt wil en kan verzekeren en wat je nodig hebt.

Stap 5: ga aan de slag

Als je nu niet precies goed verzekerd blijkt te zijn (of dat nou teveel of te weinig is), neem dan contact op met je verzekeringsmaatschappij.

Verzekeringen kun je (als je langer dan een jaar verzekerd bent) maandelijks opzeggen. Ook kan je verzekeringen vaak per direct in laten gaan.

Misschien denk je erover om helemaal over te stappen, omdat jouw verzekering niet biedt wat je wil. Of omdat je het idee hebt dat je teveel betaalt. Wacht dan nog even tot je alle andere verzekeringen ook onder de loep hebt genomen. Vaak zijn totaalpakketten goedkoper namelijk.