Je rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering helpt je als je problemen hebt met een bedrijf, of met andere mensen. Zo'n verzekering vergoedt de kosten van je advocaat bijvoorbeeld. Of ze zetten zelf een advocaat voor je in, als je een meningsverschil hebt. Ook de kosten van de rechtbank vallen er vaak onder.

Een rechtsbijstandsverzekering is net als de aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Hij is ook niet altijd nodig. En veel mensen weten ook niet precies wat ze eraan hebben. Terecht, denk ik.

Een voorbeeld uit de praktijk

Toen wij ons huidige huis kochten, vervingen we de laminaatvloer op de hele benedenverdieping door een houten vloer. We hadden de keus uit verschillende soorten hout, en wilden graag de meest duurzame variant die paste binnen ons budget. De exacte maat werd opgemeten door de winkel, en op basis van hun berekeningen bleek dat we precies voor een net wat duurdere variant konden kiezen. Wij waren helemaal blij en gaven akkoord. 
Een paar weken later werd de vloer daadwerkelijk gelegd. Maar... toen de vloerlegger bij de hal aangekomen was, was het hout op. De verkoper had een rekenfoutje gemaakt, en te weinig hout besteld. Maar... als we nog € 500 bijbetaalden, maakten ze het af. En dat... was natuurlijk precies € 500 boven ons budget. Daar gingen we niet mee akkoord. De winkelmevrouw haalde haar schouders op. "Dan loopt u maar over het beton." 
Een boze brief naar het hoofdkantoor haalde niets uit. Als we niet extra wilden betalen, hadden we pech. Toen belden we onze rechtsbijstandsverzekering. Binnen een week was de vloer alsnog gelegd, deels op kosten van de winkel en deels op kosten van de verzekeraar. We stonden namelijk volledig in ons recht. Maar recht behalen was duurder dan de helft van de vloer voor ons betalen. Hoewel dit niet helemaal genoegen deed aan ons gevoel voor rechtvaardigheid, de winkel had een fout gemaakt, was het natuurlijk wel opgelost.

Wanneer heb je GEEN rechtsbijstandsverzekering nodig?

Omdat de rechtsbijstandsverzekering een apart geval is, begin ik eerst even met de redenen waarom je zo'n verzekering juist NIET af hoeft te sluiten.

Net als bij alle verzekeringen, sluit je een rechtsbijstandsverzekering alleen af als je zelf geen juridische conflicten kunt oplossen. Als je toevallig een juridische opleiding hebt, is de kans bijzonder groot dat je het zelf net zo goed of beter kan oplossen dan de advocaat van de verzekering. Zelfs als het niet je vakgebied is. En zeker als het gaat om een consumentengeschil (dus een ruzie met een bedrijf).

Rechtsbijstand van de overheid

Als je weinig inkomen hebt, heb je waarschijnlijk ook minder aan de rechtsbijstandsverzekering, omdat juridische hulp dan door de overheid betaald wordt. Je moet dan wel aan een aantal eisen voldoen. Zo mag je niet teveel verdienen. En voordat je zaak wordt aangenomen, moet deze wel heel serieus zijn. Tot slot moet je een flinke eigen bijdrage betalen,  die op kan lopen tot € 823. Bovendien kan het voorkomen kan het wel voorkomen dat je alsnog zelf moet betalen. Meer hierover lees je op de site van de rijksoverheid over rechtsbijstand.

De inkomensgrenzen zijn:

  • € 26400 voor alleenstaanden
  • € 37300 voor gedeelde huishoudens (samenwonend stel, gezin met kinderen, alleenstaande ouder met kinderen)

Wanneer heb je WEL een rechtsbijstandsverzekering nodig?

Als je meer dan de bovengenoemde bedragen verdient, en geen jurist bent, denk ik dat het best verstandig is om een rechtsbijstandsverzekering te hebben. Het punt is namelijk: een conflict kan best makkelijk ontstaan. Het kan gaan om een burenruzie, maar ook om een arbeidsconflict bijvoorbeeld. Of om een probleem met een winkel, zoals in mijn voorbeeld hierboven.

En als je ooit een advocaat in de hand hebt genomen, dan weet je wel dat de kosten bijzonder snel op kunnen lopen. De goedkoopste tarieven voor een advocaat lopen uiteen van € 100 (maar dat is uitzonderlijk) tot € 275 per uur. En meestal zijn ze meer dan een uurtje kwijt...

Waar ben je allemaal voor verzekerd?

Voor wat voor soort conflicten je verzekerd bent, hangt af van je dekking. Over het algemeen zijn consumentenconflicten (dus als je ruzie hebt met een bedrijf) standaard gedekt. Daarnaast kun je aanvullende diensten afsluiten. Zoals hulp bij arbeidsconflicten. En bijvoorbeeld een advocaat voor als je gaat scheiden. Problemen in het verkeer vallen meestal ook onder een aparte module. Of je die nodig hebt, is weer afhankelijk van je autoverzekering. Soms zit het daar ook al in namelijk.

Wat zijn de addertjes?

Rechtsbijstandsverzekeringen zijn ingewikkelde dingen. Je moet ten eerste goed opletten of je wel overal voor bent verzekerd. Strafrecht zit er bijna nooit bij bijvoorbeeld. En conflicten met de overheid meestal ook niet, tenzij je daar een speciale aanvullende module voor afsluit.

En wat ik zelf heel lastig vind: ze lossen je conflicten lang niet altijd naar jouw wensen op. Meestal krijg je een jurist toegewezen namelijk. En die pakt niet altijd alles even enthousiast op. Ze schikken de zaak vaak als dat de goedkoopste oplossing is, ook al haal je dan niet je recht. En dat kan vervelend zijn. Maar het alternatief - zelf een advocaat betalen - is natuurlijk nog duurder.

Wat kost je rechtsbijstandsverzekering?

Als je alleen de basis verzekert, ben je zo'n € 5 per maand kwijt. Als je alle onderdelen mee verzekert, kan de premie oplopen tot zo'n € 40 per maand.

Waar kun je je het beste verzekeren?

Er zijn veel goede rechtsbijstandsverzekeringen, die allemaal ongeveer hetzelfde vergoeden. En... allemaal dezelfde advocaten inhuren. Bijna alle grote verzekeraars hebben namelijk hun rechtsbijstand uitbesteed bij een andere partij. Voor de kwaliteit hoef je niet over te stappen dus, je krijgt overal hetzelfde. 

Ook voor de rechtsbijstand ben ik zelf verzekerd bij Aegon. Ook in dit geval is Reaal een goede weet ik uit ervaring. 

Mijn keuze

Bij Aegon kun je kiezen uit de volgende modules:

  • Standaard: hiermee ben je voor zo'n 30% van alle conflicten waar mensen tegenaan lopen gedekt, aldus de site van Aegon.
  • Verkeer
  • Wonen (conflicten bij de bouw, koop en huur van je huis)
  • Personen (bij erfrecht, en familierechtzaken, maar niet bij scheidingen)
  • Mediation bij echtscheiding
  • Arbeid en inkomen (arbeidsconflicten en ontslag en dergelijke)
  • Fiscaal recht en vermogen (ook voor als je problemen met de belastingdienst verwacht)

Welke modules je nodig hebt, is natuurlijk helemaal afhankelijk van wat je aan problemen verwacht. Zelf verwacht ik niet echt snel een conflict met de belastingdienst, dus fiscaal recht en vermogen heb ik niet. Personen heb ik ook overgeslagen, wij hebben weinig familieproblemen. Ook ben ik niet van plan te gaan scheiden. 🙂 Mediation verzeker ik daarom ook niet. (Famous last words, hahahaha).

Verkeer en Wonen dan weer wel, al twijfel ik nu ook of ik de laatste nog wel echt nodig heb. En Arbeid is voor mijzelf ook niet meer nodig, nu ik eigen baas ben. Maar mijn partner werkt wel in loondienst. Hoewel we daar ook geen problemen verwachten, houden we die toch maar aan voor de zekerheid.

Zo moet iedereen zelf de keuze maken, net als bij alle andere verzekeringen. € 40 per maand is een hoop geld per slot van rekening. Vooral arbeid kost veel, zo'n € 15 per maand. Als je die niet neemt, scheelt het alweer een hoop. Maar goed, dan moet je dus geen conflicten verwachten op je werk. Of net als ik eigen baas zijn. (Maar dan moet je eigenlijk wel weer een speciale rechtsbijstandsverzekering voor bedrijven afsluiten...).