Thema Verzekeren: opdracht 4 – je kostbare (en minder kostbare) bezittingen

Als er iets naars gebeurt, waardoor je je spullen kwijt raakt, dan wil je die graag terug. Daar sluit je een verzekering voor af. Bijvoorbeeld een autoverzekering. En een inboedelverzekering. Maar… dat gaat in de praktijk vaak fout. Als je je auto in de prak rijdt, krijg je meestal alleen de dagwaarde terug. En die is veel minder dan de aanschafprijs van een nieuwe auto. En als je huis afbrandt, geldt eigenlijk hetzelfde. Alleen als je precies goed verzekerd bent, krijg je genoeg geld om je spullen terug te kopen. Maar hoe weet je dat nu?

Je bezittingen goed verzekerd

Daarom gaan we vandaag kijken naar je diverse “bezits”-verzekeringen. Zo heten die officieel niet, maar dit woord geeft wel precies aan waar ze voor zijn: ze verzekeren je bezittingen:

  • je huis en de spullen erin
  • je auto
  • eventueel je fiets
  • en je telefoon en andere elektronica

Niet voor elk onderdeel heb je een speciale verzekering nodig. Zo valt schade aan je telefoon vaak onder je inboedelverzekering, net als bij je laptop. En je fiets kan hier ook bij horen, afhankelijk van de plek waar die gestolen wordt.

De toelichting op de opdracht van deze week

We kijken eerst naar je huis, dan naar je auto en nemen onderweg de andere genoemde bezittingen even mee.

Omdat het zoveel informatie is, heb ik het ook bij dit onderwerp gesplitst per verzekering. 

Download eerst de checklist, daarop kun je aantekeningen maken tijdens het lezen. Handig!

De checklist

Download hier de checklist van deze week.


De informatie

Hier vind je alle informatie over de verzekeringen van deze week. Met… anekdotes. Het moet wel leuk blijven per slot van rekening.

Je huis

Hier vind je alle informatie over je huis:

Het verkeer

Hier vind je alle informatie over je autoverzekering en wat daarbij komt kijken.

De opdracht van deze week

Als je alle informatie hebt gelezen, kun je aan de slag met deze opdracht. Wel eerst alles lezen hè! Anders heb je er niets aan.

Je kunt er ook voor kiezen om eerst 1 verzekering helemaal af te handelen en dan pas naar de volgende te gaan. Dan doe je de stappen gewoon 2 of 3 keer (afhankelijk van of je een huiseigenaar of huurder bent).

Stap 1: schrijf op wat je eisen zijn

Schrijf eerst eens op waarvoor je verzekerd wil zijn.

  • Je huis (als je huiseigenaar bent)
  • Je spullen
  • En je auto

Stap 2: schrijf op waarvoor je denkt dat je verzekerd bent

Schrijf nu net als bij de opdracht van vorige week eens op waarvoor je denkt dat je verzekerd bent, kijkend naar je wensen en wat je nog weet van toen je je verzekering(en) afsloot.

Heb je een inzittendenverzekering bijvoorbeeld? Heb je een ruitverzekering? En hoe is je telefoon verzekerd?

Stap 3: zoek uit waarvoor je verzekerd bent

Lees je polisbladen na en check waar jij voor verzekerd bent.

Schrijf de resultaten vervolgens ook even op.

Stap 4: Besluit waarvoor je je nu echt wil verzekeren

Sluiten jouw wensen en eisen aan bij je daadwerkelijke verzekering? Zo ja: mooi zo! Klaar!

Zo nee: wat mis je? Of heb je juist teveel verzekerd?

Dit is het moment om – met de kosten van de verzekering erbij – even goed na te denken over wat je nu echt wil en kan verzekeren en wat je nodig hebt.

Je verzekering aanpassen naar een uitgebreider of juist minder uitgebreid pakket is vaak telefonisch te regelen. Overstappen doe je door schriftelijk op te zeggen en een opzegbrief te sturen.

Deze opzegbrief kun je aanpassen aan het type verzekering.

Stap 5: ga aan de slag

Als je nu niet precies goed verzekerd blijkt te zijn (of dat nou teveel of te weinig is), neem dan contact op met je verzekeringsmaatschappij.

Verzekeringen kun je (als je langer dan een jaar verzekerd bent) maandelijks opzeggen. Ook kan je verzekeringen vaak per direct in laten gaan.

Misschien denk je erover om helemaal over te stappen, omdat jouw verzekering niet biedt wat je wil. Of omdat je het idee hebt dat je teveel betaalt. Bij de diverse onderdelen staat aangegeven hoe je het beste een nieuwe verzekering kunt zoeken.

Als je ook nog een reisverzekering wil, wacht dan nog even met overstappen tot volgende week, zodat je het hele pakket tegelijk kunt aanpakken (dan krijg je extra korting vaak). Dan kijken we daar wat uitgebreider naar.