Je eigen huis goed verzekerd

Als je een eigen huis hebt, heb je een opstalverzekering nodig. Daarmee verzeker je de buitenkant én alle vaste onderdelen.

Een opstalverzekering is niet verplicht, maar wel heel handig. Als je een huis koopt, eist je hypotheekverstrekker ook vaak dat je die afsluit. Anders krijg je de hypotheek niet. Logisch ook eigenlijk, want als het huis afbrandt, of op een andere manier verdwijnt, moet je nog steeds je hypotheek betalen. En dat is wat lastig als je geen huis meer hebt natuurlijk.

Wat valt er allemaal onder een opstalverzekering?

Wat er onder deze verzekering valt, verschilt een klein beetje per verzekeraar. In ieder geval kun je het volgende verwachten:

  • Brand
  • Storm
  • Diefstal (van een vast onderdeel van je huis, bijvoorbeeld als er om een of andere gekke reden een raam wordt meegenomen of zoiets)
  • Waterschade

Soms valt glasschade er ook onder. Dat geldt echter lang niet voor alle verzekeringen, dus dat moet je even goed nakijken.

Nog een punt van aandacht is je schuurtje of garage, als je die hebt. Die valt er ook niet altijd onder. Dat moet echt in de polis staan, anders ben je daarvoor niet verzekerd.

Wat valt er niet onder een opstalverzekering?

De spullen in je huis moet je los verzekeren, met een inboedelverzekering. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor klik-laminaat, omdat je dat makkelijk kan verwijderen. Maar de hele buitenkant van je huis, je binnenmuren, je wasbakken, je keuken, je badkamer, je parket (dat niet makkelijk te verwijderen is), dat valt allemaal onder je opstalverzekering.

Wat er ook niet onder valt, is schade door slecht onderhoud. Als je bijvoorbeeld nooit je kozijnen laat verven, en op ene dag ontdek je een gat in het houtwerk… Dan moet je dat zelf laten herstellen. Als het stormt, en er waaien dakpannen van je dak, dan zijn die meestal wel verzekerd. Maar als ze er spontaan afwaaien, omdat je dak veel te oud is… Dan dus niet.

Wat vergoeden verzekeringen nou precies?

Opstalverzekeringen vergoeden de herbouwwaarde van je huis, of de werkelijke schade, als je huis er nog is na het ongelukkige voorval.

Als je huis volledig afbrandt, dan krijg je dus de herbouwwaarde vergoed. Als je waterschade hebt, of stormschade, zal je huis er in principe nog staan. In dat geval wordt meestal de rekening van de herstelwerkzaamheden vergoed.

Een voorbeeld uit de praktijk

Een paar jaar geleden sneeuwde het ’s nachts ineens extreem veel. Zoveel dat onze dakgoten volledig verstopt raakten. Toen de temperatuur een paar dagen later ook vrij plotseling steeg, kon het smeltwater nergens heen. Via het balkon stroomde het langzaam het huis in, en veranderde het onze mooie strak gestuukte en wit geverfde muur in een vlekkerig en korrelig bruine rommel.

Eén telefoontje naar onze verzekering was voldoende. We mochten zelf een schilder en stukadoor laten komen en de rekening kon rechtstreeks naar de verzekering worden gestuurd.

Ongelukjes worden ook vergoed

Ook handig om te weten: vaak worden ook “ongelukjes” (die bijvoorbeeld je kinderen veroorzaken) vergoed.

Een voorbeeld uit de praktijk

Een jaar of 10 geleden had Interpolis een mooie reclame op tv, van een kleuter die een prachtige tekening had gemaakt. Op het behang… De ouders schrokken zich rot, maar de vriendelijke voiceover stelde ze direct gerust. Ook dit viel onder hun verzekering. Die reclame deed flink wat stof opwaaien. Mensen stapten massaal over naar Interpolis. Dat had echter helemaal niet gehoeven… Bijna alle verzekeringen vergoeden het oplossen van dit soort kunst gewoon.

Als je twijfelt of iets onder je verzekering valt: altijd even bellen. Bellen kost meestal bijna niets (en chatten is sowieso vaak mogelijk en gratis). Je hoeft er niet bij te zeggen dat het gebeurd is. Maar je kunt altijd even vragen of het – in het hypothetische geval dat het zou gebeuren – onder je verzekering valt. Dan kun je het altijd daarna nog officieel melden.

Wat is de herbouwwaarde?

De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je huis op dezelfde plek en op dezelfde manier te herbouwen. Dat is minder dan de kostprijs van je huis, aangezien je de grond niet opnieuw hoeft te kopen.

Hoe bepaal je die?

Het fijne is, dat hoef je niet zelf te doen. Dat doet de verzekering voor je. Je vult de herbouwmeter in, en dan berekent de verzekering precies hoeveel geld je nodig hebt. Het voordeel van zo’n herbouwmeter invullen is dat je verzekeringsmaatschappij garantie geeft. Dat betekent dat de verzekering de kosten ook betaalt, als blijkt dat herbouwen duurder is dan ze gedacht hadden.

En dat is goed nieuws, want je kunt dan dus niet onderverzekerd zijn. Een hele geruststelling hè!

Klein addertje

Er is wel een addertje onder het gras: dit geldt alleen als je je opstalverzekering hebt afgesloten op basis van een herbouwmeter. Als je zelf een bedrag hebt ingevuld, dan kijken ze wel naar die waarde. Als het bouwen dan duurder is, heb je dus pech.

Daarom moet je bij afsluiten van een opstalverzekering ALTIJD gebruik maken van de herbouwmeter van de verzekeraar.

Wil je overstappen of opzeggen?

Denk je na het uitvoeren van de opdrachten dat je beter een andere verzekering kunt afsluiten?

Als je langer dan een jaar klant bent, kun je maandelijks opzeggen. Binnen het eerste jaar kan dat niet. Je kunt echter meestal wel vrij makkelijk naar een duurder pakket, als dat eigenlijk voordeliger uitpakt (doordat je geen extra verzekeringen nodig hebt, voor je telefoon en dergelijke).

Let op: Je moet wel zelf opzeggen als je een nieuwe verzekering wil. Bij je zorgverzekering wordt dat vaak automatisch geregeld, maar dat is bij je woonhuisverzekeringen niet zo. Die moet je zelf opzeggen. Daarvoor kun je bijgaand word-document gebruiken. Even de tekstvelden invullen, printen en klaar. De adressen van de meest voorkomende verzekeraars vind je in de checklist van de opdracht van deze week.

Opzegbrief verzekering

Waar vind je een nieuwe verzekering?

Net als bij zorgverzekeringen kun je gebruik maken van online vergelijkingssites. Zelf heb ik voor mijn woonhuisverzekeringen (net als voor al mijn verzekeringen) gekozen voor het pakket van Aegon, omdat die heel uitgebreide dekking biedt en relatief goedkoop is. Toen ik waterschade had, was het binnen een week opgelost. Ik mocht zelf een schilder zoeken, en een dag na het insturen van de factuur stond het geld al op mijn rekening.

Dat gezegd hebbende: ga wel zelf goed vergelijken, op basis van de opdrachten. Elk huis is anders, en de mensen erin ook. Ik schreef het al eerder: kijk ook even naar de verzekeringen van Reaal. Ook daar is de dekking goed, naar mijn idee. 

Door naar het volgende hoofdstuk

Klik hier om door te gaan naar het volgende hoofdstuk: Je inboedelverzekering