Je spullen goed verzekerd: de inboedelverzekering

De inboedelverzekering is een van de bekendste verzekeringen. Hiervan weet je meestal wel dat je hem nodig hebt (ook al is hij niet verplicht).

Wat valt er allemaal onder je inboedelverzekering?

Voor alles dat in je huis staat, kan je een inboedelverzekering afsluiten. Dat geldt voor alle losse spullen, maar bijvoorbeeld ook voor kliklaminaat (dat je makkelijk los kunt halen) en gordijnen. Eigenlijk alles wat je mee zou kunnen nemen als je verhuist.

Wat veel mensen niet weten...

Een inboedelverzekering is soms ook geldig als je buiten je huis bent. En als je het zelf veroorzaakt hebt. Zolang het maar een ongeluk is. Veel mensen kunnen zich dat niet voorstellen, en bellen in zo'n geval de verzekering niet. Gemiste kans!

Ook als bijvoorbeeld je tas wordt gestolen in de trein, kun je hiervoor verzekerd zijn op basis van je inboedelverzekering. En als je iets (buiten de deur of thuis) kapot laat vallen, geldt dat ook.

Twee voorbeelden uit de praktijk

Het fototoestel

Op een dag was ik met mijn gezinnetje een dagje op stap. Ik had het grote fototoestel meegenomen, om wat mooie plaatjes te schieten. In een onbewaakt ogenblik kreeg mijn dochtertje (toen 9 maanden) de schouderband van mijn mooie spiegelreflexcamera te pakken. En met een behendige zwaai lag die op de grond, met de lens naar beneden op de stenen vloer. Die werkte niet meer helaas.

Bij een fotograaf liet ik de schade opnemen. De camera zelf werkte nog wel gelukkig, maar er moest een nieuwe lens komen. Ondanks dat het ongelukje buiten de deur gebeurd was, en mijn dochter het zelf veroorzaakt had, dekte mijn verzekering de schade gewoon. We mochten een nieuwe lens uitzoeken.

En de laptop

Rond diezelfde tijd viel mijn nieuwe laptop op de grond. Wat de oorzaak precies was, weet ik niet meer, maar ineens lag hij naast de bank, in plaats van op mijn schoot. Het scherm ging direct op blauw en daarna deed hij niets meer.  Ondanks dat de laptop nog maar een paar weken oud was, viel dit niet onder de garantie. Als je hem zelf laat vallen, dan heb je namelijk geen garantie meer.

Gelukkig vergoedde de verzekering de laptop wel volledig. Het was een ongeluk per slot van rekening.

Lang niet altijd extra verzekeringen nodig

Er zijn vaak twee soorten pakketten beschikbaar:

  • een basispakket
  • Een allrisk pakket

Bij het basispakket zijn dit soort onverwachte zaken meestal niet verzekerd. Voor een paar euro per maand meer kun je deze dingen met een allrisk pakket wel verzekeren. Het voordeel hiervan is dat je geen extra verzekeringen hoeft af te sluiten.

Het is echter meestal goedkoper om een goede inboedelverzekering af te sluiten, waar dit allemaal in zit, dan een uitgeklede basisverzekering en daar extra pakketten bij te doen.

Je fiets is een apart geval

Je fiets valt meestal alleen onder je inboedelverzekering als die uit je huis of (afgesloten) schuur of tuin gestolen is. Als je fiets op een andere plek gestolen wordt, krijg je deze alleen vergoed als je een speciale fietsverzekering hebt.

Je telefoon niet, die is meestal gewoon verzekerd

Als je je telefoon in het toilet laat vallen - en geef toe, dat is jou ook al eens gebeurd toch? - dan valt die onder je verzekering, als je een all-risk-verzekering hebt. Daar hoef je dus geen aparte telefoonverzekering voor af te sluiten (al geldt er wel vaak een eigen risico, speciaal voor mobiele elektronica). Dit geldt ook voor schermbeschadigingen.

Bij een basisinboedelverzekering zit het er vaak niet bij.

Een losse telefoonverzekering is vaak duur, duurder dan de verhoging van een basisinboedelverzekering naar een all-risk-verzekering. En met zo'n all-risk-verzekering ben je bovendien buiten de deur ook nog voor veel meer dingen verzekerd.

Inboedelmeter zorgt voor de juiste dekking

Ook voor inboedelverzekeringen is er een garantie dat je precies voor het juiste bedrag verzekerd bent. Die krijg je als je de inboedelmeter invult bij het afsluiten van je verzekering. Je vult het type huis in (hout of steen), de dakbedekking, je inkomen en je gezinssamenstelling. En dan komt er een mooi bedrag uit.

Korting op je inboedelverzekering: met een politiekeurmerk

Vaak krijg je korting op je inboedelverzekering als je een politiekeurmerk bezit. Dat is niet gratis, natuurlijk, dus het is niet direct een besparing. Maar... het is natuurlijk wel heel verstandig, zeker ook omdat er daadwerkelijk veel minder ingebroken wordt in huizen met zo'n keurmerk. Je krijgt het per slot van rekening niet zomaar.

Meer over het politiekeurmerk

Meer informatie over het kenmerk vind je op de site www.politiekeurmerk.nl. Je kunt er ook een keuring aanvragen (dan word je doorgelinkt naar een andere site: www.hetcvv.nl). Er komt dan iemand bij je langs die advies geeft en indien nodig nieuwe sloten monteert. Als al je sloten en ramen voldoen aan de eisen, krijg je het keurmerk thuisgestuurd. Dit kun je aan je verzekering sturen (een kopie natuurlijk!). Zo'n keurmerk is 10 jaar geldig, dus je kunt er wel lange tijd mee doen. Of het kostendekkend is, is volledig afhankelijk van hoeveel sloten er vervangen moeten worden, maar aangezien het de kans op inbraak sterk vermindert, is het wel aan te raden.

Wil je overstappen of opzeggen?

Denk je na het uitvoeren van de opdrachten dat je beter een andere verzekering kunt afsluiten?

Als je langer dan een jaar klant bent, kun je maandelijks opzeggen. Binnen het eerste jaar kan dat meestal niet. Je kunt echter meestal wel vrij makkelijk naar een duurder pakket, als dat eigenlijk voordeliger uitpakt (doordat je geen extra verzekeringen nodig hebt, voor je telefoon en dergelijke).

Let op: Je moet wel zelf opzeggen als je een nieuwe verzekering wil. Bij je zorgverzekering wordt dat vaak automatisch geregeld, maar dat is bij je woonhuisverzekeringen niet zo. Die moet je zelf opzeggen. Daarvoor kun je bijgaand word-document gebruiken. Even de tekstvelden invullen, printen en klaar. De adressen van de meest voorkomende verzekeraars vind je in de checklist van de opdracht van deze week.

Opzegbrief verzekering

Waar vind je een nieuwe verzekering?

Net als bij zorgverzekeringen kun je gebruik maken van online vergelijkingssites. Zelf heb ik voor mijn woonhuisverzekering (net als voor al mijn verzekeringen) gekozen voor het pakket van Aegon, omdat die heel uitgebreide dekking biedt en relatief goedkoop is. Maar... ga vooral even zelf goed vergelijken. Neem ook hierbij Reaal even mee. 

Iedereen heeft andere spullen en een ander huis per slot van rekening. En niet iedereen is even onhandig met laptops als ik (mag ik hopen, hahaha).

Door naar het volgende hoofdstuk

Klik hier om door te gaan naar het volgende hoofdstuk: Je auto