Goed verzekerd op reis

Rond de zomer zijn er altijd van de blije reclames op de radio die je moeten verleiden tot het sluiten van een reisverzekering. Dat kan zelfs vanuit de auto op je telefoon nog even. Zolang je nog niet officieel vertrokken bent, moet dat lukken. Ook als je een reis boekt, krijg je vaak een aanbod voor een reisverzekering. "Speciaal afgestemd op uw reis", staat er dan enthousiast bij.

Maar... een reisverzekering kun je in veel gevallen het beste doorlopend afsluiten. Als je langer dan een paar dagen weg bent, en zeker als je meer dan eens per jaar op vakantie gaat, is dat de beste optie. Dat geldt ook als je met meerdere mensen bent. Het kost je een paar euro per maand, en dan hoef je er nooit meer over na te denken. En... je bent ook verzekerd als je een nachtje in Nederland op stap gaat.

Wat valt er onder een reisverzekering?

Een reisverzekering vergoedt in ieder geval schade aan en verlies van je bagage. Daarnaast krijg je standaard hulpverlening vergoed (dus als er iets gebeurt, kun je mensen bellen). En als je eigen auto kapot gaat, zit dat er meestal ook bij.

Andere kosten, zoals hoge medische kosten, zijn niet standaard gedekt. Dat geldt ook voor spullen die je gebruikt tijdens het sporten op vakantie. En voor dure apparatuur en bijvoorbeeld geld. Daar kun je je vaak wel extra voor verzekeren.

De kippenbus

Ooit was ik aan het backpacken door Guatemala. We deden bijna de hele reis met lokale bussen, de zogenaamde chicken bus. Op een gegeven moment moesten we een lang stuk reizen, en besloten we een speciaal busje te boeken. Dat leek ons toch wat veiliger op dat moment. Het busje haalde ons en nog een lading toeristen op, en bracht ons halverwege. Toen bleek dat alle anderen niet verder gingen. De busmaatschappij had daarom een pick-up truck geregeld voor ons, voor het laatste stuk. Onze rugzakken gingen achterin, en we vertrokken voor het laatste stuk. 

Dat leek allemaal prima te gaan, tot... de auto een markt op reed, in Guatemala city. Het duurde ongeveer 10 minuten en toen was mijn rugzak uit de achterbak van de auto verdwenen... Gelukkig hadden we toevallig die ochtend de rugzakken anders ingepakt. Alle lastig te vervangen spullen zaten in de rugzak van mijn reisgenoot (zoals ondergoed, badpakken en spijkerbroeken - in de categorie lastig vanwege de toch wat afwijkende formaten van onze Hollandse heupen ten opzichte van die van de gemiddelde Guatemalteek).

Nieuwe shirts en pillen

We schaften nieuwe t-shirts, tandenborstels en Malariapillen aan in een lokale supermarkt, en maakten onze reis verder af met heel wat minder sjouwwerk. Achteraf gezien concludeerden we dat we eigenlijk net zo goed maar met 1 rugzak op reis hadden gekund. 

Wat waren we blij met onze reisverzekering toen we eenmaal thuis kwamen. Niet alleen de kosten voor de nieuwe shirts en dergelijke kosten werden vergoed, maar ik mocht een nieuwe rugzak uitzoeken. En we kregen zelfs nog een vergoeding voor de gemiste vakantiedag.

Wat valt er niet onder een reisverzekering?

Als je op vakantie gaat in Nederland, en niets boekt, heb je geen bewijs dat je op vakantie was.

En lange reizen (van meer dan 60, 90 of soms 180 dagen) vallen er ook niet onder meestal. Daar heb je wel speciale verzekeringen voor natuurlijk, bijvoorbeeld voor backpackers. Ook zakenreizen horen er niet bij. Je werkgever moet je apart verzekeren als je voor je werk op reis gaat.

Tot slot vallen annuleringskosten meestal niet standaard onder een reisverzekering. Als je om welke reden dan ook niet op reis kunt, heb je een aparte annuleringsverzekering nodig. Die kun je vaak wel als extra verzekering afsluiten (en doen ook hoor!)

Wat valt er onder een annuleringsverzekering?

Als je reis niet door kan gaan door een onverwachte gebeurtenis, vergoedt de annuleringsverzekering de kosten.

Ooit boekte ik een vakantie naar Engeland. Toen een week voor vertrek mijn opa plotseling overleed, kreeg ik alle kosten volledig terug. Het was geen leuke reden om niet op vakantie te gaan, maar wat was ik blij dat ik wel zo'n verzekering had. 

Wat belangrijk is, dat het gaat om echt onverwachte gebeurtenissen, waar je zelf geen invloed op hebt. Bijvoorbeeld ziekte en ongelukken van jezelf, huisgenoten of familie horen daarbij. Scheiding trouwens ook. Dus die regel is niet helemaal logisch. Zwangerschap is tricky. Annuleren ten gevolge van zwangerschap vergoedt de ene verzekering wel, en de andere niet.

Een praktijkvoorbeeld

Zo las ik op de site van Aegon de volgende redenen die leiden tot terugbetaling bij annulering:

  • u of een familielid krijgt een ernstig ongeluk, wordt ziek of overlijdt
  • de auto die u voor uw heenreis gebruikt valt uit, en is niet meer te gebruiken
  • uw reisgenoot gaat niet meer mee op reis, waardoor u alleen moet gaan
  • u gaat scheiden
  • u krijgt vlak voor uw vakantie een huurwoning toegewezen
  • uw reisdocumenten worden gestolen of raken zoek
  • u krijgt te maken met natuurgeweld (aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, orkanen, enzovoort), terrorisme, stakingen of overboeking

Sommige redenen zijn wat apart

Dat van die reisgenoot vind ik zelf een beetje gek omschreven. Ik neem aan dat die dezelfde redenen moet hebben om niet meer mee te gaan, en niet gewoon geen zin meer heeft. Anders kun je dat argument altijd wel aanvoeren. 🙂

En dat van die zoekgeraakte reisdocumenten komt ook wat apart over. Bij nadere bestudering van de polisvoorwaarden lees ik dat je ze niet gewoon even in de haard kunt gooien, mocht je dat overwegen.

"...uw reisdocumenten op de dag van vertrek gestolen worden, verloren gaan of zoek raken. En een tijdelijk vervangend document niet kan worden verkregen. U moet onmiddellijk na het voorval ter plaatse aangifte bij de politie doen. Van deze aangifte moet u ons een kopie overleggen."

Wat vergoedt een annuleringsverzekering niet

Als je cancelt omdat je de reis niet meer wil maken, heb je pech. Dan moet je zelf betalen. Dat geldt ook als je bijvoorbeeld een huis koopt of verkoopt. En in sommige gevallen dus als je zwanger bent. Dat is bij de ene verzekering wel een geldige reden tot annulering en bij de andere niet. Overigens is het natuurlijk ook lang niet altijd een reden om thuis te blijven. Ook met baby in je buik kun je prima de wereld verkennen.

Hoe verzeker je je voor medische kosten op reis?

Als je op reis gaat, en ziek wordt, dan worden de zorgkosten in principe betaald vanuit de basisverzekering. Dat wil zeggen: ze worden betaald op hetzelfde niveau als in Nederland. Maar... wat nou als je naar Amerika gaat? Daar zijn de medische kosten vele malen hoger. En dat betaalt je basisverzekering niet.

Twee manieren om je te verzekeren voor extra zorgkosten over de grens

Daarom is het altijd verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten voor zorgkosten in het buitenland, als je op vakantie gaat. Dat kun je op twee manieren doen:

  • een aanvullende zorgverzekering
  • een reisverzekering met zorgdekking

Beide verzekeringen vergoeden alle extra medische kosten. Toch zou ik altijd een reisverzekering met zorgdekking nemen. Dan ben je namelijk niet alleen verzekerd voor al die extra medische kosten, maar ook voor de kosten erom heen. Bijvoorbeeld je hotel als je langer moet blijven. Of speciaal vervoer naar huis. En ook de kosten van je reisgenoten, als die ook langer moeten blijven. Dat vergoedt een aanvullende zorgverzekering namelijk sowieso niet.

Als je op wintersport gaat, of bijvoorbeeld gaat duiken, moet je ook altijd goed opletten of eventuele schade als gevolg van dit soort sporten er ook bij zit (als je bijvoorbeeld je been breekt tijdens het skiën en je niet met de auto naar huis kunt). Anders moet je dat speciaal extra afsluiten. Bij mijn eigen verzekering zit dit er trouwens wel standaard bij, zag ik. Handig. 🙂

Welke dekking heb je nodig?

Je kunt vaak kiezen voor Europa of werelddekking. Dat kun je vaak nog aanpassen als je een reis boekt die net wat verder gaat. Na het eerste jaar kun je het ook makkelijk terugdraaien.

Andere opties zijn bijvoorbeeld of foto-apparatuur mee is verzekerd (standaard vaak tot een bepaald maximum) en of je ook je ziektekosten mee wil nemen (zou ik wel aanraden).

Als je een reisverzekering met extra zorgdekking hebt, zet dan wel je aanvullende ziektekostenverzekering stop (aan het eind van het jaar). Anders betaal je dubbel en dat is zonde.

Verzekering bij je reis zelf afsluiten: nooit doen!

Een reisverzekering boeken bij je reis is nooit de beste of goedkoopste optie. Ik weet het, het draagt zo lekker bij aan je vakantiegevoel om alle knopjes aan te vinken. Maar... een reisverzekering bij je reis zelf is altijd een kortlopende verzekering, en meestal niet met de meest optimale dekking. Plus dat de kosten vaak hoger zijn dan die van elke willekeurige doorlopende verzekering op jaarbasis. Nooit doen dus!

Dat geldt ook voor de annuleringsverzekering.

Als je al een reisverzekering hebt, dan is een doorlopende annuleringsverzekering altijd een goed idee om bij te sluiten (als die er niet al standaard bij zit). Dat kost bijna niets extra's. En als er eens iets gebeurt, dan weet je zeker dat je het eruit hebt.

Pas geleden wilde ik een hotel voor 2 nachten voor mijn gezin boeken. Op de site van het hotel (en op de diverse boekingssites) had ik de keus uit twee type boekingen voor exact dezelfde familiekamer, beide inclusief luxe ontbijt voor iedereen. De eerste variant was € 200, en de tweede was € 250. Het verschil? Bij de eerste zat ik vast aan de kamer, en moest ik direct de helft aanbetalen. En bij de tweede variant mocht ik ook direct de helft aanbetalen. 🙂 En... kreeg ik de mogelijkheid om tot op de dag voor vertrek gratis te annuleren. Dan zou ik de aanbetaling terugkrijgen.

Even aarzelde ik. Wat nou als we toch niet zouden gaan? Het is voor de zomervakantie, dat duurt nog even... Maar toen realiseerde ik me dat ik hierbij eigenlijk € 50 extra moest betalen, voor een mogelijkheid die ik sowieso heb. Want ik heb allang een doorlopende annuleringsverzekering. En die kost me stukken minder dan € 50 per jaar. En... geldt ook nog eens voor alle andere locaties waar ik naar toe ga.

Kijk goed rond

Er zijn behoorlijk wat verschillende reisverzekeringen met verschillende dekkingen. Het is vaak goedkoper om je doorlopende reisverzekering bij je pakket af te sluiten (waar ook je inboedel en dergelijke in zitten). 

Zoals bij alle standaard verzekeringen raad ik je in ieder geval aan om even te kijken bij Aegon en bij Reaal

Veel reisplezier!