Wel of geen uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering betaalt je begrafenis of crematie. Eigenlijk is het dus een hele eenvoudige verzekering. Je gaat dood, en dan komt er geld. Daarmee is een uitvaartverzekering eigenlijk heel bijzonder. Het is de enige verzekeringen waarvan je zeker weet dat hij uitbetaalt. Je weet alleen niet wanneer. 

Uitvaartverzekeringen spelen altijd in op de emotie die komt kijken bij een overlijden. En ze hebben ook wel een punt natuurlijk: als er iemand dood gaat, dan wil je meestal ook niet met al die regeldingen bezig zijn die dan op je af komen. Maar met zo'n verzekering heb je niet per definitie minder zorgen helaas. Sterker nog: soms betekent het hebben van een verzekering dat je veel minder te kiezen hebt. Je mag dan alleen gebruik maken van de diensten die van hen zijn.

Of... Ook niet leuk: je denkt dat alles geregeld is, en je komt er dan achter dat maar een klein deel van de wensen vergoed worden, omdat je toch net de verkeerde variant hebt gekozen.

Verschillende varianten van uitvaartverzekeringen 

Er zijn drie varianten van uitvaartverzekeringen:

 • Kapitaalverzekering
  Bij deze verzekering krijg je een vooraf vastgesteld bedrag. Dit kan gebruikt worden voor het betalen van de uitvaart. Als het te weinig is, heb je pech, dan moeten je nabestaanden de rest zelf bij betalen. 
 • Naturaverzekering
  Bij deze verzekering ontvang je geen geld, maar wordt de uitvaart betaald. Maar... let op: het gaat hierbij vaak om een standaardpakket. Als je meer wil, moet je dat vooraf bijverzekeren. Gelukkig is hierbij vooraf wel bekend wat je er precies mee kunt betalen. 
 • Koopsom uitvaartverzekering
  Bij een koopsomverzekering leg je eenmalig een groot bedrag in. Dit wordt belegd, en bij overlijden krijg je dan een vast bedrag uitgekeerd, net als bij een kapitaalverzekering. Het verschil met de kapitaalverzekering is dus de premiebetaling (eenmalig een groot bedrag in plaats van elke maand een klein bedrag).

Is een uitvaartverzekering nodig?

Nu de hamvraag natuurlijk: heb je nu echt een uitvaartverzekering nodig?

Ja. En nee. Voor je die vraag kan beantwoorden, moet je eerst even nadenken wat je wil. En... dat vergelijken met wat het kost.

Wat kost een uitvaart ongeveer?

Je weet dat je dood gaat, en dat je een uitvaart nodig hebt. Zelfs als je helemaal niets aan poespas wil, moeten je nabestaanden flink wat betalen. Op de site van het Nibud kun je berekenen wat een uitvaart ongeveer kost. Ik heb ter informatie even laten berekenen  wat een uitvaart kost als je geen bloemen, geen kaarten, geen condoleance, et cetera wil. Zelfs dan kost de allereenvoudigste vorm nog meer dan € 3000 (bij een crematie) en meer dan € 4000 bij een begrafenis. 

De duurste vorm (met alles erop en eraan, en 250 aanwezigen) kost maar liefst zo'n € 17.000 (iets meer nog voor cremeren, vanwege de urnenmuur).  Waarschijnlijk kost een gemiddelde begrafenis dus zo'n € 10.000.

Heb je zoveel spaargeld? Of een eigen huis?

Als jij een spaarrekening hebt met het benodigde bedrag, dan kunnen we kort zijn: nee, dan heb je geen uitvaartverzekering nodig. 

Ook als je een koophuis met overwaarde hebt (dat verkocht wordt als jij komt te overlijden), is het niet nodig. Of als dan de overlijdensrisicoverzekering zoveel uitkeert dat je nabestaanden geen hypotheeklasten meer hebben.

Heb je niet zoveel spaargeld? En geen eigen huis? En geen overlijdensrisicoverzekering?

Als je dat allemaal niet hebt, kun je drie dingen doen:

 •  ervan uit gaan dat je het nog wel bij elkaar gespaard krijgt voor die tijd. 
 • een overlijdensrisicoverzekering afsluiten
 • een uitvaartverzekering afsluiten.

Over de overlijdensrisicoverzekering lees je hier meer.

Waar moet ik opletten als ik een uitvaartverzekering wil?

Er zijn maar twee dingen waar je op moet letten als je een uitvaartverzekering af wil sluiten:

 • Het type verzekering: krijg je een vast bedrag, of betalen zij voor jou?
 • De premie in vergelijking met het uit te keren bedrag.

Zorg dat je altijd meerdere verzekeringen met elkaar vergelijkt, en dat je goed op let dat je geen appels met peren vergelijkt.

Stappen bij het afsluiten van een uitvaartverzekering

 • Stap 1: Type verzekering

Bepaal eerst of je een kapitaalverzekering of een naturaverzekering wil. Het heeft allebei zo zijn voor- en nadelen. Bij de eerste mag je sowieso alles besluiten, maar kan het zijn dat je nabestaanden moeten bijleggen. En bij de tweede hoeft dat niet, maar dan mag je niet alles zelf kiezen meestal.

 • Stap 2: bepaal de hoogte van de verzekering.

Bij een kapitaalverzekering: Bepaal daarna voor hoeveel je jezelf wil verzekeren. Houd er ook rekening mee dat de kosten ook stijgen met de jaren. Een uitvaart die nu € 10.000 kost, kan over 10 jaar best € 12.000 kosten. 

Bij een naturaverzekering: denk eens na of je het standaardpakket van een verzekering voldoende vindt, of dat je meer wil. Er zijn ook pakketten beschikbaar waarbij je een deel standaard krijgt, en daarnaast een vrij te besteden bedrag.

 • Stap 3: zoek een uitvaartverzekering en vergelijk de premie

Als je weet wat je wil, is het tijd om de verschillende aanbieders naast elkaar te leggen. 

Hoewel ik geen uitvaartverzekering heb, heb ik wel even uitgezocht welke ik zou nemen als ik er toch eentje af zou willen sluiten. Die van Monuta vond ik het beste. De premie is relatief laag, en de uitkering hoog. Ze bieden zowel een naturaverzekering (met extra geldbedrag dat je vrij kunt besteden aan je uitvaartwensen) als een kapitaalverzekering.