Thema wonen: opdracht 4 voor huiseigenaren

Nu de hypotheek en het onderhoud allebei onder controle zijn, is het tijd voor de leuke dingen aan je huis. Hèhè! Feestje! 🙂

feest

Tijd om te dromen…

Kijk eens om je heen. Waar word je blij van? En waar word je minder blij van? Wat zou je willen veranderen?

Is dit je droomhuis? Of is dit je “slechts-op-bezoek” ook wel “ik-ben-hier-op-doorreis”-huis genoemd?

Denk er eens diep over na en maak het zichtbaar voor jezelf. Wat wil je bereiken? Waar zou je willen wonen? Waar ga je aan werken?

Korte termijn versus lange termijn

Op de korte termijn zijn je wensen waarschijnlijk heel anders dan op de lange termijn. Zo wil je nu misschien een nieuwe afwasmachine en een fris behangetje. En op de lange termijn mogelijk een heel ander huis.

Het lastige van dit soort dingen is dat deze wensen elkaar vaak lijken te bijten. Om je wensen op lange termijn echt te kunnen waarmaken, zul je die op korte termijn nog eens goed moeten beoordelen. Hoe belangrijk is dat nieuwe behang? Of die afwasmachine? Kun je nog een tijdje voort met de huidige situatie als dat betekent dat je op lange termijn een ander soort huis kunt kopen? Of juist een mooie reis kunt maken?

Door een mooi toekomstplan te maken, is het in ieder geval makkelijker om je korte-termijn-wensen in perspectief te zien. Zo wil ik later graag de mogelijkheid hebben om te reizen. Maar… ik vind afwassen echt heel vervelend. Als mijn afwasmachine kapot gaat, komt er een nieuwe. Dan maar wat later of korter op reis. Andersom komt dat nieuwe behangetje er niet. Ik heb liever die reis, dan een mooie muur. Zo vaak kijk ik niet naar die muur.

Lees als voorbeeld eens het verhaal van Marianne. Al jarenlang lost zij af op haar hypotheek, met als gevolg dat ze nu zonder problemen een hele nieuwe situatie aan kan.

Stap 1: Maak een vision board

Tijdens het startprogramma heb je ook al eens de opdracht gekregen om je dromen in kaart te brengen. Pak dat er eens bij en kijk er nog eens goed naar. Wat zijn de woonwensen die hieruit blijken? Zijn ze concreet genoeg voor je? Passen ze ook nog steeds goed bij je wensen?

Een heel nieuw vision board maken hoeft niet, maar zorg wel dat je goed helder voor jezelf hebt wat je lange termijn-doelstellingen zijn, en wat je daarvoor moet doen. Met alleen dromen kom je er niet per slot van rekening. Alleen als je daadwerkelijk iets opzij zet, kun je sparen voor die droom.

(Zie onderstaande checklist voor nu en later om hiermee aan de slag te gaan.)

Stap 2: Inventariseer je inboedel

De volgende stap in deze opdracht is een stuk concreter: maak een inventarisatie van je huidige en gewenste inboedel. Nee, je hoeft niet elk boek en elk kopje op te schrijven natuurlijk. 🙂

Wat wel:

  • je wasmachine, stofzuiger, koelkast en andere witgoedzaken.
  • Je elektronica: tv, computer, tablet, et cetera
  • Meubelen: bed, bank, etc.

Het gaat om de items in je huis die je tussen nu en 10 jaar wil of moet vervangen. En daarbij kun je ook je gewenste spullen opschrijven. Als je nu geen lekkere leunstoel hebt, maar die wel wil hebben, dan hoort die ook op de lijst.

Stap 3: Inventariseer je vaste inrichting

Vervolgens ga je aan de slag met je “vaste” inboedel. Welke zaken in je huis (die niet bij het onderhoud horen) wil je op een gegeven moment vervangen? Nieuw behang? Nieuwe vloerbedekking? Nieuwe inrichting voor de kinderkamers? Alles wat vast zit in je huis hoort hierbij.

Stap 4: Maak een globaal plan

We hebben nog geen idee wat er gaat gebeuren. Bovendien veranderen je smaak en je prioriteiten met de jaren (en soms zelfs nog sneller). Het heeft dan ook niet zo heel veel zin om een helemaal uitgewerkt plan te maken voor wat je allemaal wanneer gaat vervangen of kopen.

Wat wel zin heeft, is om een korte-termijn-plan te maken. Kijk eens welke items uit de bovenstaande inventarisaties je de komende 3 jaar wil vervangen. En hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Kun je daarvoor gaan sparen? Lukt het je om het hele gewenste bedrag in die tijd bij elkaar te sparen? Of zul je je wensen moeten aanpassen? Kijk er eens goed naar en richt het dan ook concreet in. Open een spaarrekening voor je huis, en maak maandelijks een vast bedrag over.

Als je dan één van deze items wil gaan kopen of vervangen, dan heb je er geld voor. En dan weet je ook precies waar het ten koste van gaat.

Themamaand wonen – checklist nu en later

De volgende opdracht

Dit is de laatste opdracht van deze maand. Volgende maand gaan we met een nieuw thema aan de slag.