Hypotheek aflossen - hypotheekvrij

En toen ging de knop om – Anieke en Miquel hypotheekvrij!

Vorige week deed ik een oproep: wie wil zijn aflosverhaal vertellen op Meer geld, minder stress? Anieke en Miquel reageerden direct. Ze hadden dan ook een mooi verhaal te vertellen! Ook hebben ze goede tips voor iedereen die hypotheekvrij wil worden. Lees je mee over hun weg naar een afgeloste hypotheek? 

Hoe was jullie situatie eerst?

Wat voor schulden hadden jullie?

Wij hebben een woning gekocht toen we 24 en 21 jaar waren. Deze kostte € 195.000 euro en het was een rijtjeshuis met een tuin van 8 meter diep en nog geen 5 meter breed. Omdat we de badkamer wilden verbouwen, leenden daar bovenop nog een bedrag van € 15. 000. Want tja, die € 30 per maand extra lasten, daar kon je toch niet tegen sparen……..

Hoe hoog was jullie schuld in totaal?

Toen hadden we dus een schuld van € 210.000. Een enorm bedrag! Ik weet nog dat mijn ouders een villa hadden van 400.000 gulden begin 2000. Dat was dus minder! Ze hadden daar ook nog eens 1200 m2 grond omheen. Dat is nogal wat anders dan die schamele 112 m2  die wij voor dat bedrag bezaten, en waar ook nog onze woning op stond.

Wat ging er mis?

Ik werkte destijds in Apeldoorn en mijn vrouw in Zwolle. Omdat ik met de auto naar mijn werk ging, was kopen in Zwolle het meest logisch. Later ontdekten we dat Zwolle bleek ook de duurste keuze was. Op zich is er dus niet echt iets mis gegaan. Het was meer dat in die jaren the sky the limit was.

De verandering

Wat gebeurde er precies waardoor de knop omging? Wat triggerde de verandering?

We lazen op een gegeven moment het boek Hypotheekvrij. Dat in combinatie met ons boerenverstand maakte ons wat onrustig. En niet te vergeten dat ons huis enorm in waarde gekelderd was na aanschaf in februari 2008. Dat was weliswaar op papier, maar het voelde niet lekker aan.

Welke stappen heb je toen gezet?

We hadden toen nog geen kindje of hoge kosten. En ook geen wensen voor dure reizen. Die schuld van € 210.000 zat ons niet lekker. Wij zijn daarom heel snel elk kwartaal € 3000 af gaan lossen. In anderhalf jaar hebben we € 17.000 afgelost. Dat was echt een ongelooflijk bedrag voor ons. Het jaarloon van Anieke lag in die buurt!

Kreeg je hulp bij je plannen?

Nee. Hypotheekvrij, het boek van Gerhard Hormann hielp wel enorm. Ook hebben we er samen veel over gepraat en over nagedacht. We dachten, dit komt niet goed als de woningmarkt nog meer zakt.

Heb je een aflosplan gemaakt? En lukte het je altijd om je daaraan te houden?

Ja, ons plan was om € 3000 per kwartaal af te lossen en volledig te leven van mijn inkomen. Dit lukte elke keer gelukkig dat motiveerde ons ook om verder te gaan. Dit hebben we toen ook in Excel gezet. We zagen daarin ook heel mooi wat er gebeurde met onze schuld. Dat motiveerde ons extra.

Hoe is je situatie nu?

Op een gegeven moment kwam daar onze dochter Lois, ze is inmiddels bijna 4 jaar oud. Door de lange reistijd van en naar mijn werk zag ik mijn dochter te weinig vond ik. Daarom hebben we besloten om naar Drenthe te verhuizen, zodat de reistijd nog maar 5 minuten was in plaats van 45. Daarnaast is mijn vrouw drie dagen per week als ZZP’er gaan werken in Zwolle.

Dankzij onze aflossingen hebben we de woning kunnen verkopen. Als we eerlijk zijn, hebben we er wel € 17.000 op toegelegd.

Ons nieuwe huis: goedkoper en beter!

hypotheekvrijNu wonen we kleiner, maar we hebben wel een supertuin! Weer zoveel lenen leek ons niet handig op dat moment. En tegelijkertijd ontdekten we nog iets anders. Per kilometer afstand van Zwolle gaat er € 1000 euro van de prijs van een woning af……reken maar uit als je 50 kilometer verderop gaat wonen :-).

De verhuizing heeft ons dus in één klap verlost van bijna € 50.000 schuld. En omdat we gespaard hadden, hebben we niet meer hoeven bijlenen bovenop de aankoopprijs van ons huis. En dat terwijl we nu een nieuwe keuken, badkamer en zonnepanelen (om de maandlasten laag te houden) hebben! Want extra lenen, dat wilden we niet meer! Daar hadden we de vorige keer wel van geleerd.

Hoe ziet jullie hypotheek er nu uit?

We hebben nu een veel betere hypotheek dan voorheen. We hadden namelijk een spaarhypotheek en ook nog 40% aflossingsvrij. Vooral dat aflossingsvrije deel zat ons al snel niet lekker destijds, want wanneer ga je dat ooit aflossen?

Nu lossen we annuïtair af. En een bijkomend voordeel van deze hypotheek is dat de rente van 5% naar 2.12% voor de komende 12 jaar ging. Dat is mooi meegenomen dus!

Lossen jullie nu ook nog extra af?

Ja, ook nu lossen we zoveel mogelijk af. Zo gaat onze dochter straks na de zomer naar school in plaats van twee dagen naar het kinderdagverblijf. Dit levert ons netto € 250 per maand op. Hiervan willen we ook de helft in aflossingen stoppen.

Daarnaast proberen we bovenop de verplichte aflossingen twee keer per jaar € 2500 extra af te lossen. We moeten nu nog € 136.000 en hopen dit in ongeveer 10 jaar en maximaal 15 jaar te doen.

Hoe zorg je dat je je kunt blijven aflossen?

We letten wel veel op aanbiedingen voor voeding en bijvoorbeeld toiletpapier en kleding of schoenen. Ook  willen we GEEN folders meer in de bus, om verleidingen te voorkomen. Als we iets nodig denken te hebben, gaan we daar goed over nadenken en rustig eens uitzoeken.

Doen jullie nog wel leuke dingen ondanks jullie strenge aflosregime?

Ja, zeker! We gaan elke 6-7 weken uit eten. Niet luxe, maar wel gezellig en lekker!

Ga je het vieren als je hypotheekvrij bent? Zo ja: hoe?

Ja, zeker! Dan zijn we ook 25 jaar getrouwd, dus dat zou een dubbele reden zijn voor een groots feest! 🙂

Tot slot

Heb je tips voor mensen die ook in jouw oorspronkelijke situatie zitten?

Ja, lees het boek Hypotheekvrij, het boek van Gerhard Hormann. Dat is zeer inspirerend!

Bespaar op je maandlasten

En probeer goed je maandlasten in beeld te krijgen. Kijk altijd waarop je kan bezuinigen. Wij hebben bijvoorbeeld abonnementen van bladen opgezegd en lezen online het nieuws gratis. Daarnaast sporten we met 1 gezinsabonnement. We fietsen we veel en rijden zo min mogelijk auto. En onze zonnepanelen leveren zoveel stroom dat we zelfs terugleveren.

Breng je kosten en wensen in kaart

Ook raad ik aan om goed na te denken over je woonlasten. Wat betaal ik nou eigenlijk aan rente en hoeveel los ik af? En los ik eigenlijk wel af ?! (of is mijn hypotheek aflossingsvrij?).

Daarnaast: is het nodig om in zo’n grote woning te wonen? Of wordt je blijer van een fijne tuin en wat minder ruimte boven waar je meestal toch alleen maar slaapt, de was ophangt en strijkt en intiem bent :-).

Wij zijn begonnen met aflossen toen we eind 20 waren. Het heeft altijd goed gevoeld. En of je nou jong of oud bent, een normale baan hebt zoals wij beiden (vrouw parttime zzp-kapster, man fulltime kantoorbaan), maar probeer van die molensteen af te komen.

Bedenkt wat het aflossen je oplevert

€ 5000 extra aflossen levert ons ruim 20 euro voordeel op (die sparen we en daar gaan we van naar TT). En dat voordeel heb je levenslang.

Stel je voor dat je dat niet doet. Dan kost het je 30 jaar lang dus € 20 en ook dan moet die € 5000 nog terugbetaald worden. Reken dat maar eens uit, en dan over je hele hypotheek…….. Het loont echt om zo snel mogelijk met aflossen te beginnen.

Probeer het met geld dat je niet als buffer hebt en ervaar de vrijheid die steeds dichterbij komt. Ook heb je dan een steeds stijgende netto besteedbaar inkomen.

Ga niet op je geld zitten

Het zijn weliswaar grote bedragen die we noemen, ook voor ons als jong gezin. Maar de bruto hypotheekrente is nog steeds bijna 11 keer hoger dan de spaarrente die je bij de ING krijgt. Dus waarom zou je op je geld gaan zitten?

Ondanks onze aflossingen gaan wij heerlijk op vakantie. We rijden auto en motor, en gaan naar de TT van Assen. We doen genoeg leuke dingen met onze dochter, familie en vrienden. Dat hoeft dus geen reden te zijn om NIET extra te gaan aflossen.

Wel hebben wij het geluk allebei werk te hebben. Als een van ons ziek wordt of geen werk meer heeft, dan kunnen wij wij uiteraard veel minder aflossen.

Succes!

Ik wens jullie allen succes met jullie aflossingen en het ervaren van de vrijheid en meer besteedbaar inkomen!

Bedankt!

Bedankt Anieke en Miquel voor jullie openhartige verhaal! Ik ben helemaal onder de indruk van de manier waarop jullie het aflossen aan hebben gepakt. Ga vooral zo door! 

Wie wil er ook (anoniem) zijn of haar verhaal vertellen? Dat kan zowel over het aflossen van je hypotheek gaan als over het aflossen van andere schulden. Stuur een mailtje naar  sjoukje@meergeldminderstress.nl, dan neem ik contact met je op.

En wil je meedoen aan het programma Je financiën op orde?

Klik hier om je op te geven.

This Article Has 25 Comments
 1. in10jaarfo schreef:

  Inspirerend verhaal! Mooi dat op jonge leeftijd jullie al zulke stappen hebben gezet naar een hypotheekverklaring leven!

 2. Wat inspirerend om dit te lezen. Goed dat jullie al zo vroeg aan de slag gegaan zijn ermee.

 3. Koen schreef:

  Inspirerend aflosverhaal, waar tevredenheid een belangrijke tip is. Wij zijn ook tevreden met ons huis. Het is niet super groot, maar we zijn er blij mee. Wij zijn nu 3 jaar aan het aflossen en willen zo snel mogelijk van onze hypotheek af, maar tegelijkertijd ook nú leven en genieten.

 4. Els Black-Stoker schreef:

  Dit opent toch wel mijn ogen, wij hebben in september ons eerste huis gekocht. Extra aflossen met 2 kleine kinderen is erg lastig, maar door dit verhaal ga ik me er toch maar eens in verdiepen

 5. Mr FOB schreef:

  Mooi verhaal. Wij zijn op een gegeven moment groter gaan wonen maar werden daar niet gelukkiger van. De volgende stap wordt weer kleiner

 6. Lonneke schreef:

  Netjes hoor!
  Dit is wel ongeveer hoe wij het ook willen doen als we eindelijk ons huis kunnen kopen.
  Nu geen schulden dus het is voorlopig sparen sparen sparen

 7. Ilse Verhoeven schreef:

  Wij zijn over 20 jaar hypotheek vrij.
  We hebben ook een groene lening voor onze zonnepanelen… Die heeft de bank geïntegreerd in onze oorspronkelijke hypotheek, dat kwam het voordeligste uit.

 8. Miqueln Anieke schreef:

  Bedankt voor de reacties. Wij begrijpen dat het niet altijd makkelijk is om af te lossen maar toch zul je net als ons beloond worden. Zoals we zeiden 5000 aflossen levert maandelijks 20 Euro op, das best wat en hoe hoger de rente hoe meer de aflossing oplevert voor jullie eigen portemonnee

  Mooi ook om te lezen dat meer en groter en duurder niet gelukkiger maakt en dat we geluk in andere dingen vinden.

 9. Vlijtig Liesje schreef:

  Wat mooi dat door de verhuizing een enorm bedrag van de schuld verdween zeg. Dat is dus ook een prima, zij het drastische oplossing.

 10. superheldin schreef:

  Ik ken inderdaad ook een stel dat is verhuisd, puur om de hypotheekschuld omlaag te krijgen. Door ‘een dorpje verderop’ te gaan wonen, hebben ze nu a) een veel ruimer huis, b) een lagere hypotheek en daardoor c) lagere maandlasten waardoor ze hun nieuwe hypotheek ook alweer sneller af kunnen lossen.

  Het is dat wij ontzettend tevreden zijn met ons huidige huis en hier met heel veel plezier wonen, maar anders wisten wij het wel…

 11. Anieke en Miquel schreef:

  Kleine opheldering, zoals ook in het verhaal stond.

  Wij zijn niet verhuisd om 50k schuld kwijt te raken. Wij zijn verhuisd omdat manlief zijn dochter maar 1.5u per dag zag.

 12. Armande schreef:

  Hartstikke goed! En fascinerend om te lezen. 🙂

 13. BEagle schreef:

  Ik ben nog wel even benieuwd naar jullie idee. We willen mogelijk binnen 1 à 2 jaar verhuizen. Is het dan nog verstandig om met spaargeld vervroegd af te lossen? Of beter om dit te bewaren voor de verbouwing etc.?

  • Miquel en Anieke schreef:

   als je huis nu niet onder water staat zou ik het vrij beschikbaar houden, ons huis stond destijds zwaar onder water daarom tot 3 maanden voor verkoop altijd afgelost en ook spaargeld achter de hand gehouden trouwens 🙂

 14. geldvertrouwen schreef:

  inspirerend verhaal. en heerlijk om te lezen dat er meer mensen de “aflossing levert levenslang een maandelijkse lagere last van X euro op” redenatie gebruiken. ik kom toch nog vaak mensen tegen die me dan aankijken met van die glazige oogjes van “hu?”! succes de komende jaren! groet,

  • Anieke en Miquel schreef:

   Goedemorgen, fijn om te lezen dat we meerdere mensen inspireren, het rekensommetje over aflossing en levenslange besparing hoeft niet moeilijk te zijn, maar mensen willen soms de rekensom niet maken, ik leg het 2x uit en daarna denk ik: ooit gaat ook bij jou het kwartje vallen vriend 🙂

   succes met aflossen en op weg naar minder schuld en meer besteedbaar inkomen 🙂

 15. Jan schreef:

  Als je werk blijft houden is dit prima. . Als je werkloos raakt en 40 plus bent… heb je voor niks je best gedaan… kom maar op met dat basisinkomen! !!

 16. Alinda schreef:

  Gaaf om te lezen, erg herkenbaar ook. Wij kochten ook een huis met maximale hypotheek (bijna 2 ton) toen we 21 en 24 waren. Helft aflossingsvrij, helft banksparen. Na een paar jaar niks doen kwam ik ook het boek Hypotheekvrij tegen en viel het kwartje. Nu zijn we heel hard aan het aflossen (en extra bijstorten in de spaarhypo) en zien maandelijks het bedrag dat we aan hypotheekrente betalen dalen. Heerlijk is dat, het werkt bijna verslavend. 🙂 Als we zo doorgaan zijn we op ons 35/38e hypotheekvrij. En daar ben ik best trots op!

 17. Ad en Laura schreef:

  Wij hadden een hypotheek van 218k waarvan 73K aflossingsvrij en 145K in een spaarhypotheek. Ook hadden we nog een extra aflossingsvrije hypotheek van 33K voor een stukje grond wat we later hebben aangekocht. De hypotheek liep al meer dan 10 jaar. We wilden graag de maandlasten verlagen. We hebben ook het boek ‘Hypotheekvrij’ gelezen. We zijn eerst gaan aflossen op de aflossingsvrije delen van de hypotkeek. Hier gingen de maandlasten al aardig naar beneden maar door het spaardeel bleven de totale maandlasten aan de hoge kant.

  We hebben heel veel onderzoek gedaan en juist tegen alle adviezen in hebben we het volgende gedaan; we hebben een nieuwe hypotheek afgesloten waarbij het totale bedrag aflossingsvrij is gesteld. Het bleek dat we na 10 jaar al aardig wat gespaard hadden in ons spaarhypotheekdeel. Het bedrag dat vrij kwam hebben we direct ingezet voor de afbetaling van de oude hypotheek.

  Ook hebben we wat spaargeld ingezet voor de aflossing. Uiteindelijk hielden we een aflossingsvrije hypotheek over van 180K tegen 3,3%. We lossen ieder jaar 10% af en ieder jaar ga we in discussie met de bank voor een administratieve aanpassing van de rente. Hiermee is de rente in 3 jaar gedaald van 3,3 naar 3,02%. Al met al zijn we van € 1.000,00 bruto plus een dure levensverzekering van € 220,00 per maand naar nu € 260,00 bruto gegaan en een verzekering van nog geen € 10,00 per maand. Nog 4 jaar dan zijn we hypotheekvrij.

  Ook geinvesteerd in zonnepanelen waardoor de maandlasten voor gas en elektriciteit van € 215,00 naar € 75,00 zij gedaald.

  Het besparen is een doel op zich geworden.

 18. […] mijn rubriek En toen ging de knop om wordt het boek Hypotheekvrij van Gerhard Hormann veelvuldig als inspiratiebron gebruikt. Ook voor […]

Geef een reactie