En toen ging de knop om – Anieke en Miquel hypotheekvrij!

Hypotheek aflossen - hypotheekvrij

Vorige week deed ik een oproep: wie wil zijn aflosverhaal vertellen op Meer geld, minder stress? Anieke en Miquel reageerden direct. Ze hadden dan ook een mooi verhaal te vertellen! Ook hebben ze goede tips voor iedereen die hypotheekvrij wil worden. Lees je mee over hun weg naar een afgeloste hypotheek? 

Hoe was jullie situatie eerst?

Wat voor schulden hadden jullie?

Wij hebben een woning gekocht toen we 24 en 21 jaar waren. Deze kostte € 195.000 euro en het was een rijtjeshuis met een tuin van 8 meter diep en nog geen 5 meter breed. Omdat we de badkamer wilden verbouwen, leenden daar bovenop nog een bedrag van € 15. 000. Want tja, die € 30 per maand extra lasten, daar kon je toch niet tegen sparen……..

Hoe hoog was jullie schuld in totaal?

Toen hadden we dus een schuld van € 210.000. Een enorm bedrag! Ik weet nog dat mijn ouders een villa hadden van 400.000 gulden begin 2000. Dat was dus minder! Ze hadden daar ook nog eens 1200 m2 grond omheen. Dat is nogal wat anders dan die schamele 112 m2  die wij voor dat bedrag bezaten, en waar ook nog onze woning op stond.

Wat ging er mis?

Ik werkte destijds in Apeldoorn en mijn vrouw in Zwolle. Omdat ik met de auto naar mijn werk ging, was kopen in Zwolle het meest logisch. Later ontdekten we dat Zwolle bleek ook de duurste keuze was. Op zich is er dus niet echt iets mis gegaan. Het was meer dat in die jaren the sky the limit was.

De verandering

Wat gebeurde er precies waardoor de knop omging? Wat triggerde de verandering?

We lazen op een gegeven moment het boek Hypotheekvrij. Dat in combinatie met ons boerenverstand maakte ons wat onrustig. En niet te vergeten dat ons huis enorm in waarde gekelderd was na aanschaf in februari 2008. Dat was weliswaar op papier, maar het voelde niet lekker aan.

Welke stappen heb je toen gezet?

We hadden toen nog geen kindje of hoge kosten. En ook geen wensen voor dure reizen. Die schuld van € 210.000 zat ons niet lekker. Wij zijn daarom heel snel elk kwartaal € 3000 af gaan lossen. In anderhalf jaar hebben we € 17.000 afgelost. Dat was echt een ongelooflijk bedrag voor ons. Het jaarloon van Anieke lag in die buurt!

Kreeg je hulp bij je plannen?

Nee. Hypotheekvrij, het boek van Gerhard Hormann hielp wel enorm. Ook hebben we er samen veel over gepraat en over nagedacht. We dachten, dit komt niet goed als de woningmarkt nog meer zakt.

Heb je een aflosplan gemaakt? En lukte het je altijd om je daaraan te houden?

Ja, ons plan was om € 3000 per kwartaal af te lossen en volledig te leven van mijn inkomen. Dit lukte elke keer gelukkig dat motiveerde ons ook om verder te gaan. Dit hebben we toen ook in Excel gezet. We zagen daarin ook heel mooi wat er gebeurde met onze schuld. Dat motiveerde ons extra.

Hoe is je situatie nu?

Op een gegeven moment kwam daar onze dochter Lois, ze is inmiddels bijna 4 jaar oud. Door de lange reistijd van en naar mijn werk zag ik mijn dochter te weinig vond ik. Daarom hebben we besloten om naar Drenthe te verhuizen, zodat de reistijd nog maar 5 minuten was in plaats van 45. Daarnaast is mijn vrouw drie dagen per week als ZZP’er gaan werken in Zwolle.

Dankzij onze aflossingen hebben we de woning kunnen verkopen. Als we eerlijk zijn, hebben we er wel € 17.000 op toegelegd.

Ons nieuwe huis: goedkoper en beter!

hypotheekvrijNu wonen we kleiner, maar we hebben wel een supertuin! Weer zoveel lenen leek ons niet handig op dat moment. En tegelijkertijd ontdekten we nog iets anders. Per kilometer afstand van Zwolle gaat er € 1000 euro van de prijs van een woning af……reken maar uit als je 50 kilometer verderop gaat wonen :-).

De verhuizing heeft ons dus in één klap verlost van bijna € 50.000 schuld. En omdat we gespaard hadden, hebben we niet meer hoeven bijlenen bovenop de aankoopprijs van ons huis. En dat terwijl we nu een nieuwe keuken, badkamer en zonnepanelen (om de maandlasten laag te houden) hebben! Want extra lenen, dat wilden we niet meer! Daar hadden we de vorige keer wel van geleerd.

Hoe ziet jullie hypotheek er nu uit?

We hebben nu een veel betere hypotheek dan voorheen. We hadden namelijk een spaarhypotheek en ook nog 40% aflossingsvrij. Vooral dat aflossingsvrije deel zat ons al snel niet lekker destijds, want wanneer ga je dat ooit aflossen?

Nu lossen we annuïtair af. En een bijkomend voordeel van deze hypotheek is dat de rente van 5% naar 2.12% voor de komende 12 jaar ging. Dat is mooi meegenomen dus!

Lossen jullie nu ook nog extra af?

Ja, ook nu lossen we zoveel mogelijk af. Zo gaat onze dochter straks na de zomer naar school in plaats van twee dagen naar het kinderdagverblijf. Dit levert ons netto € 250 per maand op. Hiervan willen we ook de helft in aflossingen stoppen.

Daarnaast proberen we bovenop de verplichte aflossingen twee keer per jaar € 2500 extra af te lossen. We moeten nu nog € 136.000 en hopen dit in ongeveer 10 jaar en maximaal 15 jaar te doen.

Hoe zorg je dat je je kunt blijven aflossen?

We letten wel veel op aanbiedingen voor voeding en bijvoorbeeld toiletpapier en kleding of schoenen. Ook  willen we GEEN folders meer in de bus, om verleidingen te voorkomen. Als we iets nodig denken te hebben, gaan we daar goed over nadenken en rustig eens uitzoeken.

Doen jullie nog wel leuke dingen ondanks jullie strenge aflosregime?

Ja, zeker! We gaan elke 6-7 weken uit eten. Niet luxe, maar wel gezellig en lekker!

Ga je het vieren als je hypotheekvrij bent? Zo ja: hoe?

Ja, zeker! Dan zijn we ook 25 jaar getrouwd, dus dat zou een dubbele reden zijn voor een groots feest! 🙂

Tot slot

Heb je tips voor mensen die ook in jouw oorspronkelijke situatie zitten?

Ja, lees het boek Hypotheekvrij, het boek van Gerhard Hormann. Dat is zeer inspirerend!

Bespaar op je maandlasten

En probeer goed je maandlasten in beeld te krijgen. Kijk altijd waarop je kan bezuinigen. Wij hebben bijvoorbeeld abonnementen van bladen opgezegd en lezen online het nieuws gratis. Daarnaast sporten we met 1 gezinsabonnement. We fietsen we veel en rijden zo min mogelijk auto. En onze zonnepanelen leveren zoveel stroom dat we zelfs terugleveren.

Breng je kosten en wensen in kaart

Ook raad ik aan om goed na te denken over je woonlasten. Wat betaal ik nou eigenlijk aan rente en hoeveel los ik af? En los ik eigenlijk wel af ?! (of is mijn hypotheek aflossingsvrij?).

Daarnaast: is het nodig om in zo’n grote woning te wonen? Of wordt je blijer van een fijne tuin en wat minder ruimte boven waar je meestal toch alleen maar slaapt, de was ophangt en strijkt en intiem bent :-).

Wij zijn begonnen met aflossen toen we eind 20 waren. Het heeft altijd goed gevoeld. En of je nou jong of oud bent, een normale baan hebt zoals wij beiden (vrouw parttime zzp-kapster, man fulltime kantoorbaan), maar probeer van die molensteen af te komen.

Bedenkt wat het aflossen je oplevert

€ 5000 extra aflossen levert ons ruim 20 euro voordeel op (die sparen we en daar gaan we van naar TT). En dat voordeel heb je levenslang.

Stel je voor dat je dat niet doet. Dan kost het je 30 jaar lang dus € 20 en ook dan moet die € 5000 nog terugbetaald worden. Reken dat maar eens uit, en dan over je hele hypotheek…….. Het loont echt om zo snel mogelijk met aflossen te beginnen.

Probeer het met geld dat je niet als buffer hebt en ervaar de vrijheid die steeds dichterbij komt. Ook heb je dan een steeds stijgende netto besteedbaar inkomen.

Ga niet op je geld zitten

Het zijn weliswaar grote bedragen die we noemen, ook voor ons als jong gezin. Maar de bruto hypotheekrente is nog steeds bijna 11 keer hoger dan de spaarrente die je bij de ING krijgt. Dus waarom zou je op je geld gaan zitten?

Ondanks onze aflossingen gaan wij heerlijk op vakantie. We rijden auto en motor, en gaan naar de TT van Assen. We doen genoeg leuke dingen met onze dochter, familie en vrienden. Dat hoeft dus geen reden te zijn om NIET extra te gaan aflossen.

Wel hebben wij het geluk allebei werk te hebben. Als een van ons ziek wordt of geen werk meer heeft, dan kunnen wij wij uiteraard veel minder aflossen.

Succes!

Ik wens jullie allen succes met jullie aflossingen en het ervaren van de vrijheid en meer besteedbaar inkomen!

Bedankt!

Bedankt Anieke en Miquel voor jullie openhartige verhaal! Ik ben helemaal onder de indruk van de manier waarop jullie het aflossen aan hebben gepakt. Ga vooral zo door! 

 
*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: