Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers: minder duur dan je denkt

centraal beheer arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp
Dit bericht is  een gesponsord gastblog. Tekst en copyright zijn van Centraal beheer.

Veel zelfstandige ondernemers vinden een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) duur of te duur. Dat is begrijpelijk. Zeker als je net bent gestart of soms even wat minder verdient, is het verleidelijk om een streep te zetten door deze kostenpost. Maar ja, wat als…? En: misschien is een AOV wel minder duur dan je denkt. Laten we eens kijken naar werkelijke kosten.

Je kunt vrij makkelijk zelf je premie berekenen

De meeste AOV-aanbieders hebben een rekenhulp op hun website waarmee je snel en eenvoudig je premie berekent. Je maakt daarbij een aantal keuzes. Of je bij ziekte direct een uitkering wilt of pas na een aantal maanden bijvoorbeeld. Of tot welke leeftijd je uitkering moet doorlopen. Met deze keuzes kun je de hoogte van je premie al flink beïnvloeden. Maar wees ervan bewust dat goedkoop duurkoop kan zijn. Een uitgeklede verzekering kan betekenen dat je straks een lagere uitkering krijgt.

Je AOV-premie is fiscaal aftrekbaar

Goed, dan heb je je premie berekend en je weet wat je elke maand moet betalen. Maar dat is een bruto bedrag. De AOV-premie is voor zzp’ers fiscaal aftrekbaar. Je werkelijke kosten zijn dus een stuk lager. Hoeveel je netto betaalt hangt af van je situatie. Je AOV-verzekeraar stuurt je elk jaar een fiscaal overzicht dat je kunt gebruiken bij je belastingaangifte. Word je arbeidsongeschikt en krijg je een uitkering? Dan betaal je daarover inkomstenbelasting.

Premie vooruit betalen maakt je verzekering goedkoper

Veel AOV-aanbieders geven een korting op de premie als je die voor het hele jaar vooruit betaalt. Zeker nu de rente zo laag is, kan dat gunstig zijn. Het geld dat je vooruit betaalt aan de verzekeraar levert je waarschijnlijk meer op dan de rente die je krijgt met een betaal- of spaarrekening.

Misschien kun je profiteren van collectief voordeel

Sommige organisaties hebben mantelovereenkomsten met verzekeraars. Daardoor kunnen ze verzekeringen voordelig inkopen voor hun leden. Ben je aangesloten bij een brancheorganisatie of bemiddelingsbureau bijvoorbeeld? Ga eens na of zij zo’n overeenkomst hebben.

Zelf afsluiten is voordeliger dan via een adviseur

Je kunt je AOV zelf afsluiten of via een adviseur. Het eerste is een stuk voordeliger en kan al vanaf ongeveer 150 euro. De kosten van adviseurs verschillen. Sluit je zelf je verzekering af? Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van het product. Als je zelf een AOV afsluit moet je een toets doen. Daarmee wordt gekeken of je voldoende weet over het product. Als je een adviseur inschakelt hoeft dat uiteraard niet. De kosten van het afsluiten en van een adviseur zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Heb je alles voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering op een rij?

Je moet er even voor gaan zitten, maar als je alles eens goed doorrekent weet je wat je AOV je écht kost. En dan vallen de kosten misschien mee. Afhankelijk van je beroep loop je 10 tot 20% kans dat je arbeidsongeschikt wordt. Mocht het zover komen, dan is je arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp een hele geruststelling.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: