Wat wil je allemaal uitgeven? De begroting uitgewerkt

begroting

Inkomsten in kaart brengen is voor de meeste mensen niet zo heel uitdagend. Uitgaven daarentegen... Het is veel lastiger om daar een helder overzicht van te maken. Vaste lasten gaan nog wel, maar al die kleine uitgaven tussendoor… Hoe breng je daar nou orde in? Daar helpt een begroting bij.

Stap 1: welke uitgaven zijn er?

Je moet het jezelf ook niet moeilijker maken dan het is. Begin eerst eens met de verschillende type uitgaven uit je hoofd op te schrijven. Welke soorten uitgaven heb je allemaal? Hier heb ik een voorbeeldlijst van categorieën voor je begroting opgesteld:

 • Vaste lasten
  • Woonkosten (hypotheek / huur, verzekeringen, belastingen, energie, water)
  • Abonnementen en contributies (internet, tijdschriften, sportverenigingen)
  • Kinderkosten (kinderopvang, sparen voor later, zwemles, etc.)
 • Variabele kosten:
  • Boodschappen
  • Persoonlijke verzorging (kleding, kapper, etc.)
  • Vrije tijd (hobby’s, uitstapjes, uit eten, dingen die je voor jezelf koopt (bv boeken oid))
  • Huis en tuin (vervanging en reparatie van witgoed, maar ook bloemen en plantjes, nieuwe lamp of vloerkleed, etc.)
  • Vervoerskosten (benzine, losse tramritjes, etc.)
  • Overige kosten (bv kosten voor huisdieren, cadeaus)
 • Sparen

Deze lijst kun je natuurlijk zo lang en zo kort maken als je zelf wil. Sommige mensen willen graag heel precies weten waar hun geld heen gaat. Anderen vinden het ook wel goed als ze een globaal overzicht hebben. Je kunt de categorieën voor je begroting indelen naar je eigen behoeften. Daar zijn geen vaste regels voor.

Stap 2: wat verwacht je dat je overal aan uit geeft?

Als je eenmaal zo'n lijstje hebt gemaakt (of gewoon gebruik maakt van mijn lijstje - vind ik leuk), kun je verder. Schrijf eens op hoeveel je verwacht dat je overal aan uitgeeft. Dat is bij het onder controle krijgen van je budget echt heel nuttig. In de praktijk blijkt namelijk vaak dat we dit allemaal heel slecht kunnen. 🙂

Als je aan mensen vraagt hoeveel ze aan boodschappen uitgeven, krijg je vaak een schatting die zo'n 80% onder de werkelijkheid zit. Zo dachten wij ook dat we iets van € 500 per maand uitgaven, voor we begonnen met budgetteren. In werkelijkheid was het rond de €1000 (of eigenlijk misschien zelfs tegen de € 1100)! Veel te veel dus! En ook niet nodig natuurlijk. Ook andere kosten, zoals die voor vrije tijd worden vaak onderschat.

Onderhoudskosten voor de auto, verzekeringen en andere verplichte kosten worden daarentegen vaak juist weer overschat. Dat komt omdat de meeste mensen die kosten per definitie te hoog vinden. In je hoofd wordt het vervolgens steeds meer.

Stap 3: waar wil je geld aan uitgeven?

Stap 3 tot slot is om eens in kaart te brengen wat je aan de verschillende categorieën uit zou willen geven. Dat is heel nuttig om eens te doen, omdat het je een beeld geeft van waarop je zou willen bezuinigen en waarvan je eigenlijk vindt dat je er te weinig geld aan besteedt.

Vergeet het sparen niet

Als je echt je financiën onder controle wil krijgen, begin je met het bedrag dat je maandelijks wil sparen. "Pay yourself first" is een van de belangrijkste adviezen van multimiljonairs als Brian Tracy, die ook heel arm begonnen is. Als je eerst spaart, en dan pas uit geeft, houd je meer over dan wanneer je het andersom doet: eerst alles betalen en dan de rest sparen.

Meer lezen van Brian Tracy? Lees bijvoorbeeld het boek 'Million dollar habits'.

Niet meer dan er binnen komt!

Waar je ook op moet letten, is dat je uiteindelijk niet meer uitgeeft, dan je hebt. Dus dat "willen" is eigenlijk niet helemaal correct. Als ik namelijk echt kies waar ik geld aan uit wil geven, zijn dat misschien andere dingen (en in ieder geval veel meer) dan dat ik mag.

Daarom begint budgetteren met het in kaart brengen van je inkomsten. Pas als je die hebt, weet je hoeveel je precies uit kunt geven.

De begroting versus het echte budget

Natuurlijk is het ook wel interessant (of op zijn minst nuttig) om te zien in hoeverre dit overeenkomt met de werkelijkheid. Daar kom ik in een volgende blog op terug. Per slot van rekening gaat het nu even om het maken van een budget, oftewel een begroting: wat heb je te besteden en hoe wil je dat besteden.

Als je een plan hebt hoe je je geld uit wil geven, is het makkelijker om binnen de grenzen te blijven. Dat geldt vaak voor dingen die je wil bereiken. Eerst een doel, dan pas de acties. Eerst het waarom, dan pas het hoe en het wat. Veel succes met het plannen van je eerste financiële doelen!

Meer lezen over budgetteren?

In de volgende blogs kun je meer lezen over budgetteren:

 1. Wat komt er binnen?
 2. Wat wil je allemaal uitgeven? De begroting uitgewerkt
 3. Wat gaat eruit?
 4. Je uitgaven goed verdeeld
 5. Doelen stellen; waarom, wat en hoe?
 6. Hoe kun je je aan je doelen houden?
Wil jij meer overhouden? Maak dan eerst een begroting of een wensbudget. Ik leg je uit hoe. #besparen #geldbesparen #sparen #begroting #budgetteren #budget
Wil jij meer sparen? Maak dan eerst een begroting of een wensbudget. Ik leg je uit hoe. #besparen #geldbesparen #sparen #begroting #budgetteren #budget
*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: