Belastingaangifte 2017

5 tips om je belastingaangifte makkelijker én leuker te maken!

Nu we zo dicht tegen de finale van Wie is de Mol aan zitten, had ik daar bijna een blog aan gewijd. (Het is zóóó Jochem!) Maar ik houd het toch maar bij iets financieels waar we ons allemaal bijna net zo druk om kunnen maken. Toch? Juist ja, de jaarlijkse belastingaangifte. 🙂

Reclame voor belastingen?

Ik had ooit een marketingcommunicatieboek, way back when, waarin een reclame voor de belasting stond. De boodschap was dat ze het compleet verkeerd aanpakten. Als je mensen in zou laten zien wat het betalen van belasting ons allemaal oplevert, zouden mensen er niet zoveel weerstand tegen hebben, was het idee. En eigenlijk geloof ik daar wel in. Dat werkt namelijk met heel veel dingen. Als je weet wat het jou oplevert, is het een stuk minder vervelend om iets te moeten doen.

In mijn projecten houd ik dat mensen ook altijd voor. Als je wil dat iemand iets voor je doet, bedenk je dan altijd wat het diegene kost en oplevert. Dan is het veel makkelijker om iemand te overtuigen (danwel om iemand anders te zoeken, als je je realiseert dat diegene het nooit gaat doen, omdat het niet in zijn of haar belang is).

Leuker én makkelijker

Die hele slogan van de belastingdienst vind ik dan ook heel fout. “We kunnen het niet leuker maken, maar wel makkelijker?!” Waarom eigenlijk niet? Natuurlijk kun je het wel leuker maken! Door mensen in te laten zien wat het ze oplevert. Nu blijft dat natuurlijk lastig, omdat hetgeen de een wat oplevert, de ander juist wat kost vaak. Maar er zijn toch van die algemene delers zou je denken, die iedereen wat opleveren. Goed onderwijs bijvoorbeeld. Enig idee hoe ons onderwijs er uit zou zien als iedereen dat volledig zelf zou moeten betalen? Dus als daar geen belastinggeld naar toe zou gaan? En de zorg? Als daar helemaal geen belastinggeld heen zou gaan?

Nu kunnen we het met zijn allen wel niet eens zijn hoe het geld nu precies besteed wordt, maar we zijn het er vast wel over eens dat het wel goed is dat er geld naar de zorg en het onderwijs gaat. En dus ook dat er belasting is. Nu we dat vastgesteld hebben, is het gelijk een stuk leuker toch? 🙂

En dat… brengt ons bij tip nummer 1.

Tip 1: Realiseer je waar je het voor doet

Zie boven. 🙂

Tip 2: Verzamel alle papieren voor je belastingaangifte

Haal alle papieren (op papier en digitaal) bij elkaar voor je begint met je belastingaangifte. Je jaaropgaaf van je werkgever (of uitkeringsinstantie) bijvoorbeeld. En alle andere brieven die je toegestuurd krijgt met belastinggegevens erin.

Al je bankgegevens kun je downloaden. Zet die in een aparte map op je bureaublad of een andere makkelijk vindbare plek.

Tip 3: Maak het je zelf makkelijk

Dat wil de belastingdienst per slot van rekening ook graag: dat we het makkelijk vinden.

Maak dus vooral gebruik van de mogelijkheden die de belastingdienst biedt. Als je alles automatisch downloadt (en dat kan sinds afgelopen woensdag!), scheelt dat zoveel gedoe!

Natuurlijk moet je het vervolgens wel allemaal controleren. Dat is heel irritant en saai, maar, zo weet ik uit ervaring, wel noodzakelijk. Bij ons stonden er vorig jaar twee bankrekeningen tussen die niet bestonden. Er stond ook geen geld bij, dus het maakte verder niet uit, maar het klopte niet. Glaasje wijn en een chippie erbij, en het is zo gebeurd. (Zie je, leuker!).

Tip 4: Doe het nu!

Om Brian Tracy te citeren (wie? een van mijn favoriete timemanagement-goeroes): eet die kikker! Hoe sneller je eraan begint, hoe sneller je klaar bent. Hoe fijn is het als je vanavond al helemaal klaar bent met je belastingaangifte! Heel fijn ja. 🙂 (Just in case: mijn nichtje is jarig. First things first. Maar ik beloof dat ik het ook uiterlijk komende zondag af heb.)

Zeker als je geld terugkrijgt, is het ook een voordeel om het zo snel mogelijk in te sturen. Hoe eerder je het instuurt, hoe eerder je je geld terugkrijgt. Fijn!

Tip 5: Verdiep je in de aftrekposten

belastingVroeger waren er allerhande aftrekposten, zo hoor ik altijd. Dat is al jaren niet meer zo. Sorry, dit maakt het niet leuker. Toch zijn er nog wel een paar te bedenken. Het reiskostenforfait bestaat nog steeds. Het is wel lastiger om eraan te voldoen dan vroeger (je moet in ieder geval een verklaring hebben, met het OV reizen en geen reiskosten van je werkgever krijgen), maar misschien heb je er recht op.

Meer weten over mogelijke aftrekposten? Ga dan naar de site van de belastingdienst. Er zijn allerhande sites en blogs waarin leuke belastingtips staan. Mijn ervaring is dat die tips eigenlijk nooit van toepassing zijn op mij. Laat je dus niet blij maken met een dooie mus (dat reiskostenverhaal is dus ook maar voor heel weinig mensen van toepassing). Als het niet genoemd wordt door de belastingdienst, is het geen aftrekpost.

Ok, dit klinkt niet heel leuk. Toch gooi ik deze tip er toch tegenaan. Transparantie vind ik namelijk ook belangrijk. En je weet maar nooit hè! Misschien zit er wel iets tussen.

Veel plezier!

Al was het alleen al om het idee dat je je belastingaangifte eerder gedaan hebt dan ik. Enjoy!

En,  kijk jij ook altijd zo naar je belastingaangifte uit? 🙂 Wat is jouw favoriete aftrekpost? En je favoriete belastingtip? Of heb jij er, net als ik, ook nooit iets aan?

PS: het zou toch over boodschappen gaan vandaag? Ja. Life happens. Ik had het te druk deze week om alle prijzen te kunnen vergelijken. Volgende week een nieuwe poging.

This Article Has 7 Comments
 1. Mr FOB schreef:

  Vind ik altijd zo’n rotklus. Niet dat ik er nou zo lang mee bezig ben, maar toch.
  Ik heb als tip: vergeet niet je ingehouden dividendbelasting terug te vragen als je er recht op hebt
  Mr FOB onlangs geplaatst…Meesman of DeGiro indexbeleggen: 11.9% verschil in 5 jaarMy Profile

 2. Ik vond het altijd heerlijk, tot ik voor mezelf begon en het ingewikkeld werd. En de accountant steeds met hoge rekeningen en lastige vragen kwam. Dit jaar wil ik het weer zelf onder controle krijgen en misschien dan ook wel helemaal zelf doen 😀 Maar dan moet ik het eerst weer leuk gaan vinden…
  LekkerLevenMetMinder onlangs geplaatst…Rare februari-maandMy Profile

 3. Consuminderen schreef:

  De spaargeld bv voor vermogensbelasting. ANBI instellingen overeenkomst met de belastingdienst om vier jaar zonder drempelbijdrage de giften helemaal af te trekken.
  Aftrekposten voor bloggen in kaart brengen. Te lezen in Elseviers belastingalmanak. Bijverdiensten mogen tot €6000 opgegeven worden in box 1 . Kom je daarboven. Dan geef je het nog steeds op in box 1, alleen veranderde de online aangifte. Ik kreeg een veel uitgebreidere opgave.

  De gezondheidskosten. De renovatie van mijn gebit bijvoorbeeld. Duizenden euro’s. Ik had ondanks mijn ruime inkomen opeens een aftrekpost.

 4. Margreeth schreef:

  Ik ben klaar met de aangifte; we krijgen een groot bedrag terug! (Maar ook veel geld uitgegeven aan een studie, dus sigaar uit eigen doos)
  Ik zorg dat ik alles bij de hand heb; ga naar mijn vader en vul m binnen een kwartier in. Wij zijn beide in loondienst en hebben geen ingewikkelde dingen dus zo klaar. Mijn vader is vrijwilliger voor de ouderenbond om belastingaangifte te doen; topdrukte nu dus. Wel makkelijk als ik het even niet weet; dan weet mijn vader wel hoe het zit.
  BTW: Thomas is de mol!

 5. Tanja schreef:

  Dat reiskostenverhaal is voor mij wel van toepassing. Ik krijg geen OV-vergoeding van mijn werkgever, net te weinig zones. Maar als ik met de auto ga kom ik wel aan de kilometers. En ik heb een verklaring van mijn werkgever dus ik dien het altijd in. Ik zeg wel eerlijk dat de belastingdienst er iedere keer weer een vraag over stelt. Dan stuur ik alles op en is het weer geregeld.

  Ik vind je aanrader om op de site van de belastingdienst te kijken helemaal goed. Je raakt alleen maar meer in de war van alle verschillende tips en trucs. Ik vind ook de checklist best handig: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/belastingaangifte/content/aangiftechecklist-2016

  groetjes
  Tanja
  Tanja onlangs geplaatst…Hoe hou ik mijn administratie bij?My Profile

 6. Ik heb er geen hekel aan. Het is nu toch een stuk makkelijk dan vroeger. Je hoeft het grotendeels alleen maar te controleren. Mijn tip: zorg ervoor at je van te voren alle papieren hebt…..scheelt inderdaad een hoop gedoe.
  Simpel,met een snufje liefde. onlangs geplaatst…Frugal month challenge: Februari 2017My Profile

Geef een reactie