Besparen op je woonlasten? Zo doe je dat!

Besparen op je woonlasten

Voor mijn allereerste studentenkamertje betaalde ik ooit fl. 225 per maand. Nog niet eens de helft van mijn studiefinanciering voor uitwonenden geloof ik. Het was een zolderkamertje in een oud huis van een bijna even oud mannetje. Er was geen centrale verwarming, maar zo'n ouderwetse gaskachel. Het was een drama om het ding aan te krijgen, en het had twee standen: superheet en steenkoud.

Contact met de wereld

De kabel voor mijn televisie (én radio!) was doorgetrokken van beneden. Internet had ik nog niet. Dat bestond wel al (zo oud ben ik nou ook weer niet namelijk). Maar ze verkochten destijds nog boeken met alle websites van Nederland, hahaha. Als ik wilde bellen, kon ik de telefoon van mijn huisbaas gebruiken, en moest ik een kwartje in een potje doen.

Mijn woonlasten waren toen in ieder geval heel overzichtelijk: met die schamele € 100 (en drie kwartjes voor het bellen) was ik er wel.

Eruit!

Op een dag kreeg het oude mannetje een brief. Als hij zijn huisje om liet hakken, mocht hij gratis wonen in het appartementencomplex dat op die plek kwam. Hij gooide mij en mijn huisgenoot eruit en leefde nog lang en gelukkig. Denk ik. 🙂 Ik verhuisde naar een echte studentenflat met serieuze woonlasten. De officiële studentenarmoe was een feit.

Steeds meer en meer

Sindsdien ben ik nog vaak verhuisd. En elke keer schoten mijn woonlasten omhoog. Er kwam ook steeds meer bij. Energiekosten. Woonhuisverzekeringen. Kabel- en internetrekeningen. Een hypotheek. Onderhoudskosten. En ga zo maar door. In die jaren heb ik me vaak afgevraagd of dat niet wat minder kon. En... inmiddels heb ik uitgevonden hoe ik op mijn woonlasten kan besparen. Yeah!

Vandaag lees je hier drie handige manieren om te besparen op je woonlasten.

Tip 1: Neem je vaste lasten niet voor lief

Vaak ga je er vanuit dat je vaste lasten vast staan. Je hypotheek of je huur: dat zijn fixed prices. Maar is dat wel echt zo?

Huur je een huis?

Huren gaan jaarlijks omhoog. Daar zijn vaste regels voor. Maar niet elke verhuurder houdt zich daar braaf aan. Als je je hierin verdiept, kun je soms leuke verrassingen tegenkomen. (Ik zeg niet dat het makkelijk is om dat aan te vechten, maar het kan zeker!) Je kunt online checken of je huurprijs terecht is en ook of de laatste huurverhoging wel klopt.

Of heb je een koophuis?

Ook je hypotheek is niet zo vast als je soms denkt. Als je aflost op je aflossingsvrije hypotheek, gaan je maandelijkse lasten omlaag. Vaak niet met veel, maar als je jaarlijks wat extra stort, loopt het op een gegeven moment toch mooi op. Als je veel hypotheekrente betaalt, zou het voordeliger kunnen zijn om rente te middelen (afhankelijk van de mogelijkheden van jouw bank). Het loont zeker om je hier eens in te verdiepen.

Meer lezen over besparen op je vaste lasten? Lees Hoe kun je besparen op je vaste lasten? 4 handige tips

Tip 2: Plan het onderhoud en voer het op tijd uit

Als je je huis goed laat onderhouden, ben je op lange termijn veel minder geld kwijt. Door een goede onderhoudsplanning te maken van wat er wanneer vervangen moet worden en dat op tijd te doen, kun je veel besparen.

Zo hebben wij bijvoorbeeld houten kozijnen. Als je die eens in de paar jaar verft (of laat verven, ik heb andere talenten), is dat een stuk goedkoper dan wanneer je wacht tot ze verrot zijn en vervangen moeten worden... Dat geldt ook voor je dak, je goot en regenpijp et cetera. Hoe langer je wacht, hoe meer je betaalt.

Het idee van zo'n onderhoudsplan is ook dat je kunt zien in welke jaren je extra geld nodig hebt, en hoeveel tijd je hebt om dat bij elkaar te sparen. Dat voorkomt vervelende verrassingen. En het bespaart dus een hoop geld.

Tip 3: Onderhandel, onderhandel, onderhandel

Je kunt over alles onderhandelen. Dat geldt ook voor diensten als je energiecontract, je internetcontract en in sommige gevallen zelfs je verzekeringen.

Door jaarlijks over te stappen van energieleverancier kun je enorm besparen op je energiekosten. En door jaarlijks te bellen met je internetprovider kun je elke keer weer opnieuw gebruik maken van de nieuwe-klanten-kortingsactie. En zo niet, dan loont overstappen ook daarbij.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: