Het onderhoud van je huis

Een eigen huis hebben heeft veel voordelen. Maar... ook wel een nadeel: als er iets vervangen moet worden, moet je het zelf doen. Daarom is het handig om een onderhoudsplan voor het groot onderhoud te hebben. Als je een appartement hebt, dan moet je dat samen met de VVE maken. Als je een heel huis hebt, dan ben je zelf verantwoordelijk.

Wat valt er onder groot onderhoud?

Onder groot onderhoud versta ik al het onderhoud van je woning dat wel noodzakelijk is, maar waar je verder weinig lol aan beleeft. Opnieuw behangen of zo, dat hoort er niet bij. Wat dan wel?

Onderhoud en vervanging van:

  • het dak, de dakgoten, de regenpijp en de schoorsteen
  • de gevels
  • de kozijnen en ramen
  • de CV-ketel
  • elektra en waterleidingen

Al deze onderdelen moet je meenemen in je plan. Zo gaat een dak ongeveer 25 jaar mee. En moet je een plat dak vaker onderhouden dan een pannendak. Houten kozijnen moeten eens in de vijf jaar goed geschilderd worden, en elke twee jaar bijgewerkt (naar het schijnt, wij doen het zelf stiekem alleen maar elke vijf jaar). Een CV-ketel gaat gemiddeld zo'n 15 jaar mee.

Hoeveel moet je reserveren?

Voor al deze zaken is het belangrijk dat je geld reserveert als je een eigen huis hebt. Hoeveel precies, dat is afhankelijk van meerdere factoren. De grootte van het huis speelt mee, net als het bouwjaar, en natuurlijk de staat van onderhoud. Vereniging Eigen Huis schrijft dat huiseigenaren gemiddeld € 300 per maand kwijt zijn aan het onderhoud van hun huis.

Om te weten hoeveel jij maandelijks apart moet zetten voor je huis, kun je globaal uitrekenen. Daar heb ik een mooi tooltje voor gemaakt: kostenbegroting onderhoud woning. 

Hierin vul je in wat je verwacht wat iets kost als je het vervangt en om de hoeveel jaar je het ongeveer vervangt. Je kunt vervolgens dat bedrag opnemen in het betreffende jaar.

Opdracht: vul de kostenbegroting in

Haha, die voelde je al aankomen hè.

Veel succes met invullen!

Verder met de volgende opdracht?

Ga door naar opdracht 4.

Alle opdrachten vind je hier: