Verder besparen op je woonlasten

Nu je je grootste woonlasten helemaal doorgenomen hebt, is het zwaarste werk gebeurd. Het is tijd voor de overige woonlasten, zoals energie, internet en dergelijke zaken.

Download de checklist

Ook voor deze opdracht kun je een handige checklist downloaden. Daarop kun je alle onderstaande stappen afvinken en je acties noteren.

Stap 1: Maak een lijstje van alle vaste overboekingen en incasso's

Om snel te kunnen zien waarop je zou kunnen besparen op woongebied, is het handig om even in te loggen op je internetbankieren. Op basis daarvan kun je een lijstje maken van alle woonlasten die je elke maand betaalt.

Stap 2: Beoordeel welke vaste lasten “vloeibaar” zijn

Sommige vaste lasten zijn vaster dan andere. ​Bijvoorbeeld je belastingen zijn niet onderhandelbaar over het algemeen. (Tenzij je in aanmerking komt voor kwijtschelding. In dat geval hoort ook deze post zeker op het lijstje thuis.)

Maar veel andere vaste lasten zijn soms wel te beïnvloeden. Zo hebben wij vorig jaar november ons contract met onze kabel- en internetmaatschappij weer voor 2 jaar vastgezet. Tot die tijd is dat contract dus vast. Die zou daarom nu niet op mijn lijstje komen. Ons energiecontract loopt bijna af. Die komt dus wel op het lijstje.

Hier lees je meer over besparen op vaste lasten.

Welke vaste woonlasten kun jij misschien naar beneden krijgen? 

Stap 3: maak een actieplan!

Nu je een overzicht hebt van over welke vaste lasten je wil onderhandelen, opzeggen of aanpassen... is het tijd om het ook te doen.

  • Schrijf op welke acties je per woonlast moet nemen:
    • kun je het opzeggen?
    • of mogelijk onderhandelen over de prijs?
    • of mogelijk overstappen?
  • Bepaal de volgorde van je acties. Dat kun je het best doen op basis van wat je het meest oplevert (dat doe je natuurlijk eerst).
  • Spreek met jezelf af wanneer je het uiterlijk klaar wil hebben. 
  • Ga aan de slag!

Wisselen van energieleverancier? Doen!

Wist je dat jaarlijks overstappen van energieleverancier bijna altijd loont? Energiemaatschappijen bieden nieuwe klanten namelijk heel vaak een overstapbonus aan die wel op kan lopen tot € 300. Dus dat is makkelijk verdiend.

Meer hierover lees je in de blog De beste tip om te besparen op je energiekosten: elk jaar overstappen!

Op www.gaslicht.com vergelijk je eenvoudig de prijzen van alle energiemaatschappijen. 

Extra hulp nodig? Download dan mijn handige overstapplan.

Verder met de volgende opdracht?

Ga door de laatste opdracht. Lekker dromen... 🙂 En ... plannen!

Alle opdrachten vind je hier: