Hoe vind je de beste deals op de vrijmarkt? 10 tips

vrijmarkt tips

Een paar jaar geleden kocht mijn zoon een prachtige parkeergarage op de vrijmarkt. Er zaten ook nog wat mooie auto's bij. € 2 moest het kosten. Hij gaf de mevrouw op het kleedje haar geld en pakte zijn buit op. Mijn dochter, toen 2, keek naar haar grote voorbeeld en gaf de mevrouw ook een muntje. Die keek haar verbaasd aan, en zei: "Jullie hebben al betaald. Of wil jij ook iets kopen?" Dat was een veel te directe vraag voor onze peuter. Ze draaide zich om en rende hard weg. Ingewikkelde toestand, zo'n vrijmarkt.

Het werd verder een bijzonder succesvolle dag. We tikten een fietsje op de kop voor € 2,50. En een hele berg boeken, een stapel kinderen-voor-kinderen-cd's voor in de auto en wat bijna complete bordspelletjes. En... nog een tweede garage, met kleine roze pony'tjes. Voor het kleine meisje. Zelf betalen deed ze niet meer na die eerste aanvaring. Maar ook haar dag was helemaal goed.

Het is weer bijna Koningsdag en dan gaan we weer los! De afgelopen jaren heb ik vooral over de verschillende vrijmarkten geslenterd en heel veel verkooptransacties bekeken. 🙂 Dit jaar gaan mijn zoon en ik voor het eerst proberen die kennis in de praktijk te brengen... Daarover dinsdag meer. Vandaag geef ik jullie de allerbeste kooptips voor de vrijmarkt.

Tip 1: maak een verlanglijst

Schrijf van te voren op wat je graag wil scoren. Vorig jaar wilde mijn zoon graag een step. De hier bovengenoemde kinder-cd's hebben we nu echt wel genoeg (alhoewel... het alternatief in onze auto is tegenwoordig de nieuwste van K3... feestje!), maar mooie voorleesboeken zijn altijd welkom. En lego! Je kunt nooit genoeg lego hebben per slot van rekening.

Door vast na te denken wat je wil hebben, kun je veel gerichter zoeken en is de kans op succesvol scoren veel groter.

vrijmarkt

Tip 2: schrijf op hoeveel je ongeveer uit wil geven per item

Voor een complete doos lego willen wij best de helft van de originele prijs betalen. Dat blijft per slot van rekening altijd wel goed. Toen we die kinderfiets kochten, wilden we daar maar maximaal € 10 aan uitgeven. Kinderen fietsen maar heel kort op zijn klein fietsje (2 tot 4 maanden is onze ervaring inmiddels), dus dat leek ons een mooi bedrag. Dat wist de verkoper gelukkig niet, vandaar die € 2,50. Er hebben vervolgens 3 kinderen op leren fietsen voor we hem zadel- en remloos naar de stort brachten. Beste koopje ooit! 🙂

Laat je niet gek maken!

Het is makkelijk om je mee te laten slepen op zo'n markt. En zeker omdat alles wat je koopt een beetje uniek is, kun je snel in de val trappen dat je veel te veel betaalt. Vergeet echter niet: het is NIET uniek wat je koopt. Misschien zie je diezelfde step niet bij de kleedjes om je heen. Maar... als je 50 meter verderop loopt, is de kans behoorlijk groot dat je nog 5 steppen hebt gezien.

Laat je dus niet gek maken, en geef niet meer uit dan je vooraf bedacht had. Mocht het er echt niet mee lukken, dan is er altijd nog Marktplaats.

Weet je niet wat een realistische prijs is? Check Marktplaats!

Als je niet weet of iets een goede prijs is, ga online op zoek naar vergelijkingsmateriaal. Ik heb op de vrijmarkt wel eens iemand € 15 voor een aftandse loopauto zien betalen, die nieuw € 19,95 kostte... Op Marktplaats stonden diezelfde trapauto's voor € 4,95.

Vaak is de vrijmarkt goedkoper dan Marktplaats. Als de verkoper meer wil hebben dan jij op Marktplaats zou hoeven betalen, dan is het dus te duur. Lekker doorlopen dus!

Tip 3: zoek uit waar de beste koopjes in jouw omgeving te krijgen zijn

Op Koningsdag is er echt overal vrijmarkt, zo lijkt het wel. In onze directe omgeving zijn er 8 waar we uit kunnen kiezen. Bij de een, in een wat rijkere buurt, kun je echt de meest mooie dingen krijgen. Die zijn vaak wel wat duurder. Bij een andere is de keus veel minder, maar daar zijn de prijzen ook beter. Die is ideaal als je met kleine kinderen bent. En de derde, daar komen we het liefst, is gigantisch groot. Daar gaat het stratenlang door.

Als je niet zo goed weet wat de beste plek is om koopjes te jagen, vraag het aan de mensen uit de buurt. Er is vast wel een soort algemene mening over wat de beste locatie is om leuke dingen te scoren.

Tip 4: ga vroeg én laat

De vrijmarkt opent op veel plaatsen al 's morgens vroeg. En voor de meest bijzondere dingen moet je er vaak heel vroeg bij zijn. Dat geldt in ieder geval ook voor mooie lego, zo hebben wij vorig jaar geleerd. Toen waren we er pas rond een uur of 11 (wij vonden het al!). Na al flink wat kleedjes met alleen maar troepjes bestudeerd te hebben, liepen we vrienden tegen het lijf, met een enorme bak lego. Ze glunderden ons tegemoet. "Mooi he! Ja... dan moet je eerder komen!" Ach ja. Volgend jaar beter, besloten we en vertrokken naar het strand. Lang leve wonen aan de kust. 🙂

Na afloop van onze strandwandeling pikten we toch nog wat kleedjes mee. En ineens kwamen we toch een paar mooie schatten tegen. Een prachtige werkende op afstand bestuurbare auto. Er zat een sticker op van € 5. "Neem zo maar mee!" zei de verveelde verkoper, die zijn spullen net wilde gaan inpakken. We betaalden hem met een dikke glimlach en gingen gauw verder, voor hij zich bedacht.

Aan het eind van de dag staan er bij onze vrijmarkten altijd grote bakken klaar waarin iedereen zijn restjes kan dumpen voor de Kringloop. Als je net voor die tijd nog gaat kijken, heb je kans dat je grote kortingen krijgt.

Tip 5: neem de tijd

Hoe meer haast je hebt om iets moois te vinden, hoe groter de kans dat je te vroeg je geld opmaakt. Ga niet met de eerste de beste verkoper in zee, maar loop eerst een tijdje rond. De kans dat je een mooiere step vindt is groot. Been there, done that. Echt.

Tip 6: laat je belangstelling niet té enthousiast blijken als je een geweldige vondst hebt gedaan

Deze tip spreekt eigenlijk een beetje voor zich hè. Hoe enthousiaster je over komt, hoe hoger de prijs. Play hard to get! Je kunt het! (Je kinderen niet waarschijnlijk. Laat die dus thuis als je echt een paar mooie dingen wil hebben).

Tip 7: Combineer aankopen

Als je twee of drie dingen koopt, kun je vaak een mooie totaalprijs maken. Drie cd's voor een tientje bijvoorbeeld. Of de pop met alle kleertjes voor € 15 in plaats van allemaal losse kleertjes voor € 1 per stuk. De meeste verkopers zijn blij als je in één keer een berg mee neemt. Dat levert je dus extra korting op.

Tip 8: neem genoeg wisselgeld mee

Stel je voor dat je precies het boek ziet dat je wil kopen, voor het mooie bedrag van €2,50. Je gaat aan de slag met tip 2 en begint af te dingen. € 1,50 is het startbod. De verkoper vindt het een te mooi boek om zomaar te laten gaan, en doet een tegenbod van € 2,25. Uit ervaring weet ik dat verkopers altijd heel gevoelig zijn voor het argument: "helaas... ik heb nog maar € 2." De kans is groot dat hij dan akkoord gaat. Maar... dan moet jij natuurlijk niet met een briefje van € 10 aan komen. 🙂

Neem dus veel klein geld mee, en stop het in verschillende zakken. Dan maak je het zakkenrollers moeilijk en jezelf extra makkelijk.

Tip 9: ding af, maar bied wel eerlijk

Op de vrijmarkt hoor je af te dingen. Dat weet de verkoper ook, die houdt daar in zijn prijzen al rekening mee waarschijnlijk. Dus je mag er best onder bieden. Maar houd het wel netjes. Als iemand een mooie handboog (? ik roep maar iets) aanbiedt voor € 50, kun je wel € 25 bieden als je de prijs te hoog vindt. Maar geen € 5 natuurlijk.

Win-win

Op tv is een serie over Amerikaanse opkopers (ik ben de naam even kwijt). Die krijgen wel eens iets aan geboden dat veel meer waard is, dan de eigenaar er voor wil hebben. Dat zeggen ze altijd, en dan geven ze een bedrag dat zij wel realistisch vinden. Win-win noemen ze dat. Ze willen wel geld verdienen, maar niet ten koste van alles. En mensen te weinig betalen, dat vinden ze oplichterij.

Nu wil ik niet zo ver gaan om te suggereren dat dat op de Vrijmarkt ook moet gelden. Als jij een prachtig verzamelaarsitem vindt voor een paar euro, dan moet je dat zeker kopen. Maar ga dan niet extra afdingen. Een beetje eerlijkheid op dat gebied kan geen kwaad. Zeker niet als je van kinderen koopt. 🙂

Tip 10: koop het alleen als je het ook voor de normale prijs zou kopen

Op een site over opruimen vond ik tot slot deze tip: koop het alleen als je het normaal ook zou kopen. De reden daartoe: dan kom je in ieder geval niet met allemaal rommel thuis. Zeker als je huis toch al vol staat met rotzooi, waar je niet blij van wordt, is dat een hele goede tip. Lees hier het hele verhaal met tips om zonder rommel thuis te komen.

Veel plezier op de vrijmarkt!

Op Weeronline.nl zag ik dat het mogelijk aardig weer gaat worden donderdag. Ik hoop het van harte, aangezien wij waarschijnlijk met een berg troep (oh nee, kostbaarheden!) op een kleedje gaan bivakkeren. Mocht je dus een heel leuk jongetje met mooie boeken en speelgoed zien zitten, met een enthousiaste (not!) moeder  ernaast... Aarzel niet, en geef hem je geld. 🙂

Veel plezier dus!

Ga jij ook naar de vrijmarkt? Wat ga je zoeken? Wat is jouw beste vrijmarkt-aankoop ooit? En je grootste miskoop? Vertel het me in de reacties!

PS: meer geïnteresseerd in spullen verkopen? Kom dinsdag langs voor mijn blog over Verkopen op de vrijmarkt.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: