Hoe vind je de goedkoopste én beste energieleverancier?

“Wat is nou de beste energieleverancier?””Zal ik overstappen van energieleverancier? Ik betaal wel veel hier, maar ik weet wel zeker dat ik altijd stroom heb.” “Hoe weet ik nu wat de goedkoopste energieleverancier is?” “Ik zit al jaren bij dezelfde energieleverancier. Gaat het wel goed als ik overstap?” “Ik wil graag groene stroom, maar ik wil niet de hoofdprijs betalen, kan dat ook?” Zomaar wat voorbeelden van vragen die ik de laatste weken kreeg over het vinden van de beste danwel de goedkoopste energieleverancier. Een mooie onderwerp voor de rubriek “de vraag van de week”!
Je energie komt altijd van dezelfde bron. Waar je het ook koopt.
Of je nu bij energieleverancier A of B of C zit: jouw stroom komt altijd van dezelfde bron. En die is exact hetzelfde als die van de buren, ook al die een hele andere energieleverancier hebben. Zelfs als die grijze stroom hebben, en jij groene stroom. En ja, dat geldt voor het gas ook. Ook als je overstapt, verandert daar niets aan. Dan krijg je niet ineens een nieuwe leiding per slot van rekening. dezelfde energie stroomt gewoon nog steeds jouw huis binnen, uit diezelfde leiding en diezelfde bron.
Het is simpelweg niet mogelijk om elke leverancier zijn eigen stroompje naar jouw huis te laten brengen. Alle stroom en al het gas wordt geleverd door netbeheerders (bijvoorbeeld Stedin, Liander, Enexis, Enduris of nog een ander bedrijf). En dat gaat altijd door, ook als je overstapt. Natuurlijk, als je je aansluiting helemaal afsluit, dan gaat er een poortje dicht. Maar zodra het weer aangesloten wordt, gaat datzelfde poortje weer open. Uit diezelfde leiding. Van dezelfde bron.
Maar ik wil groene stroom! En niet die grijze van de buren.
Natuurlijk kun je wel kiezen voor groene stroom. Of voor stroom van een speciale aanbieder. Sterker nog: je moet sowieso kiezen waar je het afneemt.
De netbeheerder krijgt de stroom namelijk wel van de energieleveranciers. En als er in een bepaald gebied bijvoorbeeld de inwoners in totaal 10% van de groene stroom van Qurrent afnemen, dan levert Qurrent dus 10% van alle groene stroom aan die netbeheerder. Maar vervolgens gaat het allemaal op de grote hoop. Het wordt niet per gebruiker verder verdeeld.
Dus het maakt wel degelijk uit waar je zit
Het maakt dus wel uit aan welke leverancier jij je stroom betaalt. Als jij graag groene stroom wil, dan zorgt jouw leverancier er wel voor dat er ook groene stroom gewonnen wordt. Vervolgens krijg je een mengeling van alles van wat de mensen in jouw netwerkgebied besteld hebben. Tegen jouw eigen tarief.
Dus… het kan best dat jij veel minder betaalt dan je buurman voor precies hetzelfde product. Als jij wel een goed tarief hebt uitgezocht, en je buurman gewoon al jaren bij dezelfde partij zit. Dat is wel leuk om je te bedenken hè. 🙂
En ja, het kan ook andersom. Als jouw buurman wel elk jaar overstapt (of in ieder geval uitzoekt of hij nog de beste deal heeft), en jij niet. Zonde!
Je betaalt altijd hetzelfde voor het netwerk en de levering
Bij welke leverancier je ook zit, je betaalt altijd hetzelfde voor het netwerk en de levering van de energie. Dat worden ook wel de vastrechtkosten genoemd. Die worden namelijk bepaald door de netwerkbeheerder (Stedin, Liander, Enexis, Enduris of een van die andere kleinere netwerkbeheerders dus). Zij rekenen hetzelfde voor alle gebruikers, waar zij ook hun stroom afnemen. Hier kun je niet op besparen.
Je moet er wel rekening mee houden als je prijzen vergelijkt. De ene aanbieder noemt het er wel bij, de ander vergeet het nog wel eens… Daarom raad ik altijd aan om – als je zeker wil zijn dat je bij de goedkoopste leverancier terecht komt – over te stappen via www.gaslicht.com. Zij nemen dit namelijk altijd mee in hun berekening. Dan weet je zeker dat je appels met appels vergelijkt.
Overstappen loont (bijna) altijd
Er is een grote concurrentiestrijd tussen de verschillende aanbieders van stroom en gas. Ze kunnen niet concurreren op hun producten zelf per slot van rekening, vanwege het bovenstaande verhaal. Gas is gas en stroom is stroom. Of je nu bij A of B zit, jouw tv doet het even goed.
Waar ze wel op kunnen concurreren is hun prijs, de manier waarop ze hun stroom winnen, en de extra’s die ze erbij leveren.
En die prijs, daar is ook nog iets leuks mee. Om jou aan hen te binden, bieden veel leveranciers een overstapbonus. Je krijgt dan bijvoorbeeld € 200 cadeau op je energierekening als je een jaar klant blijft. Of je krijgt bijvoorbeeld een maand gratis stroom. Dat geldt dan wel alleen voor de stroom zelf, niet voor de vastrechtkosten.
Of je krijgt bijvoorbeeld “windtegoed” zoals bij Qurrent. Dan krijg je een klein aandeeltje in hun windmolens en dus korting op de stroom die ze op die manier opwekken. Daarover hieronder meer.
Hoe vind ik nu de goedkoopste energieleverancier?
Welke leverancier het goedkoopst is, hangt af van je woonplaats en je verbruik. Je moet per slot van rekening altijd die netwerkkosten betalen. En die maken een groot deel uit van de prijs. Dus het kan zo zijn dat je, als je bijvoorbeeld in Zuid-Holland woont en precies evenveel stroom afneemt als iemand die in Groningen woont, toch niet bij dezelfde leverancier uitkomt. Daarom moet je altijd je postcode invoeren als je een prijs opvraagt.
Je vindt de goedkoopste voor jouw situatie voor het komende jaar door:
- Jouw postcode én
- jouw verbruik van het afgelopen jaar
in te voeren op www.gaslicht.com.
Je eisen vul je ook in
Vervolgens geef je aan wat voor eisen je hebt. Bijvoorbeeld of je groene stroom wil. En of je groen gas wil.
Dan krijg je een mooi overzicht van de beste leveranciers die voldoen aan jouw wensen, met de totale kosten die je het komende jaar kwijt gaat zijn. Daarin worden sowieso de kosten van de netbeheerder uit jouw gebied meegenomen. En de eventuele overstapbonus.
Meer lezen over het vinden van de beste energieleverancier voor jouw situatie? Lees 6 tips om de beste energieleverancier voor jouw situatie te vinden
Weet je jouw verbruik niet?
Dan kun je twee dingen doen:
- Je gaat uit van het gemiddelde verbruik van een gezin met dezelfde samenstelling. Gaslicht heeft deze gegevens voor je klaar staan.
- Je belt je huidige leverancier en vraagt ernaar. Zij weten precies wat jouw verbruik is.
En hoe vind ik nu de beste energieleverancier?
Of de goedkoopste ook de beste energieleverancier is, dat is natuurlijk een andere vraag. Het is maar wat je belangrijk vindt. Die stroom en gas, daar merk je niets aan. Maar de service en de manier van hoe ze hun stroom opwekken, dat is wel een groot verschil.
Als je het – net als ik – ook heel belangrijk vind dat je echt Nederlandse groene stroom krijgt, dan is de goedkoopste niet altijd de beste energieleverancier. Alhoewel… in ons geval is de beste toevallig ook de goedkoopste. 🙂 (vanwege het feit dat onze nieuwe leverancier geen winstoogmerk heeft).
Het is wel een keuze die je alleen zelf kunt maken. Als je net als ik groene stroom heel belangrijk vindt, vink dit dan aan als je de energiemaatschappijen met elkaar vergelijkt.
Hoe stap ik zonder problemen over?
Soms hoor ik wel eens dat mensen veel gezeur hebben met overstappen. Dan is het opzeggen niet goed gegaan bijvoorbeeld, omdat de oude leverancier de overstap niet goed verwerkt heeft. Ook daarom is het handig om gebruik te maken van www.gaslicht.com. Zij geven namelijk alles door aan je nieuwe leverancier (die voor je opzegt). En als het niet goed is gegaan, lost Gaslicht het alsnog voor je op. Handig!
Om over te stappen zet je de volgende stappen:
Stap 1: Vergelijk welke leverancier het beste voor jou is
Vul je gegevens in op www.gaslicht.com en bekijk welke leverancier het beste voor jou is.
Stap 2: Wacht 14 dagen
Je hebt 14 dagen bedenktijd. Dus in die tijd gebeurt er nog niets. Tenzij… je spijt krijgt. Dan kun je er dus makkelijk vanaf nog door even contact op te nemen met Gaslicht of je nieuwe leverancier.
Stap 3: Je oude contract wordt automatisch opgezegd
Na die 14 dagen bedenktijd zegt je nieuwe leverancier je contract automatisch voor je op.
Stap 4: Je geeft de meterstanden door
Als je een oude meter hebt, vraagt de nieuwe leverancier je meterstanden op. Dan weten ze de beginstand, vanaf welk moment je hen moet betalen.
Ze geven ze ook door aan je netbeheerder. En die geeft ze weer door aan je oude leverancier, voor de eindafrekening.
Als je een slimme meter hebt, hoeft dit niet eens. Dan zijn die gegevens allang bekend bij de netbeheerder en bij je energieleverancier.
Klaar!
Dat was het! Het kost je dus hooguit 10 minuten tijd. 5 minuten voor het overstappen en eventueel 5 minuten voor het doorgeven van je meterstanden.
Honderden euro’s per jaar besparen
Het leuke hiervan is dat je in die 10 minuten letterlijk honderden euro’s per jaar kan besparen. Door te kiezen voor een iets lager tarief en een flinke welkomstbonus ben je daar al snel namelijk.
Als ik nu op Gaslicht kijk, zie ik bijvoorbeeld de volgende aanbiedingen staan:
Nu zegt dit niets over wat daadwerkelijk de goedkoopste aanbieder is, dat hangt per slot van rekening niet alleen af van de welkomstpremie. Maar het geeft je in ieder geval wel een beeld dat er voldoende leuke deals beschikbaar zijn.
Lees bijvoorbeeld ook Hoe besparen op gas ons bijna 400 euro per jaar oplevert! en Hoe besparen op elektriciteit ons ruim 200 euro per jaar oplevert!
Waar zit jij?
Ook altijd leuk om te vertellen, waar zit jij? Wij zitten nu bij Pure energie. Daar zijn we heel tevreden over (zowel omdat ze heel groen zijn als dat ze heel voordelig zijn), maar… het jaar is weer bijna voorbij. Dan stappen we waarschijnlijk weer over naar Qurrent. Daar zaten we de afgelopen jaren ook naar volle tevredenheid.
En jij, waar zit jij? Wat vind jij de beste energieleverancier? En waarom? Vertel het me in de reacties onder deze blog!