Wat betaal jij allemaal dubbel?

dubbel betalen - verzeker je goed

Van de week ging ineens mijn auto kapot. Of nou ja, ineens… Het was natuurlijk niet het beste weer en we hadden al veel vaker startproblemen gehad. Zo vaak al zelfs, dat de hele reden dat ik de auto aan wilde zwengelen was dat ik een afspraak bij de dealer had. Een behulpzame buurman met een garage en een startkabel kreeg me weer op de weg en ik kon hem alsnog bij de werkplaats voor de deur parkeren.

De diagnose was snel gesteld: er moest een nieuwe accu in. Kosten inclusief diagnose: € 285. Oh, en nu ik er toch was, de auto was ook nodig toe aan een onderhoudsbeurt. Reden? Het servicepasje was bijna verlopen.

Het servicepasje?

Nu is mijn auto niet bij de dealer in onderhoud, maar bij de garage op de hoek (van die behulpzame buurman om precies te zijn). 🙂

Dat servicepasje, daar had ik dus nog nooit van gehoord. De mevrouw achter de balie bij de dealer, vertelde me er enthousiast over. “Dat heeft u al jaren hoor mevrouw, dat wordt bij elke onderhoudsbeurt vernieuwd. En dan heeft u een jaar lang gratis pechhulp. Handig hè! Zolang u bij ons in onderhoud blijft, heeft u de ANWB niet nodig.”

Heel handig inderdaad, als ik dat geweten had! Blijkbaar betaal ik al jaren dubbel aan pechhulp dus…

Over dubbel betalen gesproken…

Het deed me denken aan een voorval eerder dit jaar. Ik moest mijn verzekeringen verlengen, en keek nog eens naar de opbouw van de premie van de autoverzekering. Daar stond iets geks. We hadden zowel een schadeverzekering voor inzittenden als een ongevallenverzekering voor inzittenden. Nu is een inzittendenverzekering op zich wel aan te raden, vind ik. Maar twee? Toen ik belde met mijn verzekeringsmaatschappij bevestigde de dame aan de telefoon dat ze inderdaad nooit allebei uitkeren.

Aangezien de schadeverzekering voor inzittenden meer situaties vergoedt en ook meer uitkeert vaak, heb ik de ander per direct opgezegd. Het scheelde me een paar euro per maand. Fijn.

Nu denk je misschien: jij bent toch zo van het geld? Hoe kan jij dat nou niet gezien hebben? Tja… oeps. Ik ben ook maar een mens. 🙂 En het is ook niet alsof ze dat erbij zeggen, hè, die bedrijven.

Niet op vakantie?

Sterker nog… Het is iets dat veel vaker voorkomt dan je denkt. Nog een voorbeeld uit de praktijk.

Wij hebben een doorlopende reisverzekering met annuleringsdekking, net als veel andere mensen. Handig! Maar… pas was ik bezig met het boeken van onze zomervakantie. Ik kon ergens een familiekamer krijgen (de laatste! Boek nu! Hahahaha, vast….) en kreeg de keuze uit twee tarieven. Je kreeg precies hetzelfde: tweepersoons bed, twee eenpersoonsbedden en ontbijt voor het hele gezin. Maar bij tarief twee (maar liefst € 90 meer) mocht ik gratis annuleren tot een dag voor vertrek.

En het suffe was, ik twijfelde ook nog even. “Maar wat nou als er iets gebeurt?” En toen realiseerde ik me dat ik bijna een annuleringsdekking afsloot voor € 90. Voor 1 locatie. Voor een paar nachten. En dat terwijl mijn annuleringsdekking voor het hele jaar voor het hele gezin me hooguit een paar euro kost. EN IK DIE TOCH AL HEB.

Ziek op reis?

Waar ik niet dubbel voor verzekerd ben, zijn mijn ziektekosten als ik op reis ben. Maar ook dat is een bekende valkuil. Je kunt je namelijk op twee manieren verzekeren voor je ziektekosten als je op vakantie bent: via je ziektekostenverzekering (met een speciale aanvullende dekking) en via je reisverzekering (met een speciale ziektekostendekking). Die laatste vergoedt vaak meer dan de eerste, dus veel mensen sluiten die extra dure reisverzekering bovenop hun ook al dure aanvullende ziektekostenverzekering af.

Het is maar de vraag of dat nodig is. En ook of het niet voordeliger was geweest om die aanvullende ziektekostenverzekering maar helemaal te laten zitten.

Wat betaal jij allemaal dubbel?

Dubbel betalen is natuurlijk zonde van het geld. Daar zullen we het allemaal over eens zijn. Maar… het komt veel vaker voor dan je denkt. Vooral bij verzekeringen. Wij voorzichtige Nederlanders vinden het idee van risico namelijk niet fijn. De gemiddelde Nederlander is dan ook zwaar oververzekerd.

De vuistregel is dat je je alleen moet verzekeren voor kosten die je niet zelf kunt betalen als het onzekere voorval zich voor doet. En dat laatste, daar zit hem vaak de kneep. We overschatten de kans dat er iets gebeurt heel snel. Sterker nog, we achten die kans vaak zo groot, dat we ons liever dubbel verzekeren dan dat we er nog even goed over nadenken.

Hoe vaak heb jij een duurdere kamer geboekt met annuleringsrecht, terwijl je een annuleringsverzekering had?

En… heb jij een speciale telefoonverzekering? Naast je allrisk-inboedelverzekering met extra elektronicadekking? Om nog maar een veelvoorkomende geldwegpomper te noemen?

Zonde, zonde, zonde!

Als je over verzekerd bent, betekent het niet dat je ook twee keer de schade vergoed krijgt helaas. Was het maar zo’n feest. Nee, sterker nog, vaak gaan de verzekeringsmaatschappijen eerst met elkaar op de vuist wie er nu precies uit moet keren. Of ze volgen een vaste afspraak over welke verzekering er voorrang heeft. Het enige dat dubbel betaald wordt is de premie. Van jouw bankrekening dus…

En die “gratis” pechhulp?

Kijk, zo’n servicepasje voor gratis pechhulp is natuurlijk heel handig. Als je niet – net als ik – al pechhulp hebt. En… je je onderhoud niet al jaren bij de garage op de hoek laat doen. Voor de helft van de prijs. Zodat je de concurrent van de ANWB van de winst dubbel kan betalen.

Het goede nieuws voor mij: de garage op de hoek kan ook prima accu’s vervangen. Ook voor de helft van de prijs. En onderhoudsbeurten, die doet hij als de auto ze nodig heeft. Niet als fictieve pasjes aflopen. Ik was voor mijn accu uiteindelijk voor iets meer dan € 100 klaar. Inclusief nieuwe ruitenwisservloeistof. Service van de zaak. Mijn garagebuurman is een held.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: