Bijzondere plaatjes van bijzondere mensen: Humans of New York uitgelicht

Humans of new york

Mijn absolute favoriete groep op Facebook (naast die van Meer geld, minder stress natuurlijk 🙂 ) is die van Humans of New York. Zo’n beetje elke dag verschijnt daarop een bijzondere foto van een random voorbijganger, met een kort interview erbij. De foto’s zonder het verhaal zijn vaak al prachtig. Het is duidelijk dat de fotograaf Brandon Stanton een groot talent is. Maar wat zijn foto’s zo bijzonder maakt, is dat er elke dag een ontroerend verhaal bij staat. Iedereen heeft wel iets te vertellen, zo leren we hiervan. En het is nooit wat je op het eerste gezicht zou denken. De reacties die erop volgen, zijn soms net zo bijzonder. Vaak zijn ze positief (wat al bijzonder genoemd kan worden op Facebook…) en soms worden er zelfs allerhande acties op touw gezet om de gefotografeerde mensen te helpen. Het is hoe dan ook een bijzondere gemeenschap, waar ik graag lid van ben.

Blog Humans of New York

Voor deze blog heb ik me er wat verder in verdiept. Zo ontdek ik nu dat de foto’s niet alleen op Facebook staan, maar ook op zijn de website Humans of New York. Daar kun je makkelijk op terugzoeken en de verhalen van de foto’s rustig teruglezen. Ook kun je hier meer over de achtergrond van het fotoproject lezen. Het begon als een fotografieproject in 2010, met als doel om 10.000 New Yorkers op straat te fotograferen en een mooie catalogus te maken van de inwoners van de stad. Het is nu echter een prachtige blog, met meer dan 20 miljoen volgers. Wow. 🙂

Series

Naast foto’s van random gekozen voorbijgangers heeft Brandon ook een flink aantal series gemaakt inmiddels. Zo heeft hij een aantal hele ontroerende foto-interviews gedaan met kinderen met kanker en de mensen om hen heen, met vluchtelingen in Europa en met oorlogsveteranen en familieleden daarvan, met de prachtige titel onzichtbare wonden.

Ik wilde eigenlijk linkjes opnemen naar de allermooiste voorbeelden van de series, maar dat lukt niet. Het zijn er te veel. Ze zijn allemaal ontroerend, en ze verdienen allemaal een plekje op de site. Toch nog een voorbeeld van een moeder en van een kind om aan te geven waarom ik vind dat iedereen deze blog zou moeten volgen. Het zijn zulke levenslessen in een fotootje. (Ja, pak die zakdoeken maar vast, je gaat ze nodig hebben).

De boeken

Omdat hij zulke prachtige verhalen te horen kreeg, heeft Brandon op een gegeven moment de beste foto’s en meest bijzondere verhalen samen gevat in twee boek, genaamd… Humans of New York en Stories. Het zijn echt van die koffietafelboeken. Prachtig om door te bladeren en steeds opnieuw te pakken.

Zuid-Amerika

Momenteel reist hij rond in Zuid-Amerika. Een van mijn alltime favorites van zijn foto’s is die van een meisje uit een sloppenwijk, die dokter wil worden. Of zoals ze het zelf zegt:

““I want to be a doctor. All I have to do is grow up and ask the hospital if they have room for any more doctors. I’m probably going to wait until I turn twelve. The best part will be using the thing where you listen to your heart– I love doing that. The worst part will be giving injections because I’m not good at hurting people.”  (Copyright: Humans of New York).

Inspirerend! Veel kijkplezier!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: