Thuis blijven wonen of op kamers? Zorg voor een spaarpot voor de studie van je kinderen

Meisje wacht op tein - Robeco thuisblijven tijdens studie

Studenten hebben niet langer recht op een basisbeurs. Dit betekent in de praktijk dus dat je als student waarschijnlijk moet lenen of geld moet bijverdienen. Eén optie is geld te besparen is om langer bij je ouders te blijven wonen. Veel studenten blijven dan ook steeds langer bij hun ouders wonen. Wat natuurlijk ook kan, is vooraf flink sparen. Misschien is het juist voor ouders (en grootouders?) wel een reden om een mooie studiepot op te bouwen.

Studiefinanciering

De studiefinanciering voor studenten in het hoger onderwijs is in 2015 veranderd. De basisbeurs is toen vervallen. Een leenmogelijkheid (het studievoorschot) vervangt sindsdien de basisbeurs. Dit is een lening van de overheid tegen voordelige voorwaarden, zeker met de huidige lage rente. Maar... ook daarvoor geldt: geld lenen kost geld. Als je dat kunt voorkomen, is dat misschien toch wel heel prettig.

Hoge studieschuld

Wie gaat studeren en niet meer bij zijn ouders woont, heeft ten minste € 1.000 per maand nodig om te studeren, te wonen en in andere primaire levensbehoeften te voorzien (bron: NIBUD). Dat is ook de basis van het bedrag dat een student kan leven bij de overheid. Als je 4 jaar studeert en al die tijd volledig leent, dan bouw je in 4 jaar een studieschuld op van € 48.000. Als je daarentegen naast je studie werkt, óf als je bij je ouders blijft wonen hoef je minder te lenen.

Vaker thuis blijven wonen

Dat laatste blijkt volgens recente cijfers steeds vaker te gebeuren. Studenten blijven langer bij hun ouders wonen, juist met als argument dat ze dan tijdens hun studie minder geld hoeven te lenen. Het nadeel van thuis blijven wonen is dat je een deel van het ‘studentenleven’ mist. Maar het beeld van een torenhoge studieschuld is natuurlijk ook niet heel motiverend. Als je zo'n schuld en bijbehorende kosten kunt vermijden door nog een paar jaar bij je ouders te bivakkeren, is dat ook wat waard.

Helpen met studiekosten

Als je als ouders al in een vroeg stadium besluit om je kind(eren) te helpen met de studiekosten, door hiervoor periodiek geld opzij te leggen, scheelt dat veel. Je kunt zo door te sparen of te beleggen geleidelijk een flinke studiepot opbouwen. Als je ervan uit gaat dat een studerend kind € 48.000 nodig heeft om 4 jaar uitwonend te kunnen studeren, dan zou je 15 jaar lang € 200 per maand kunnen beleggen om bij een rendement van bijvoorbeeld 4% op een bedrag van € 48.931 uit te komen. En als je al begint met beleggen bij de geboorte, en stopt als je kind 18 is, heb je nog een paar jaar extra. Dan zou je ook iets minder opzij kunnen zetten om op hetzelfde uit te komen.

€ 25 startgeld ontvangen bij het openen van een beleggingsrekening? Klik hier

Let wel: beleggen is niet zonder risico en brengt kosten met zich mee die niet bij sparen voorkomen.

Gunstig ook na de studie

Studeren zonder schulden levert veel voordelen op: sowieso minder geldstress natuurlijk. En dus meer vrijheid doordat je de keuze hebt om thuis te blijven wonen of op jezelf te gaan. Maar ook na afloop van de studie heeft het zo zijn voordelen. Als je afstudeert zonder schulden, kun je waarschijnlijk – afhankelijk van de dan geldende voorwaarden - makkelijker een eigen woning kopen. En los daarvan scheelt het, omdat je niet nog jaren af hoeft te lossen op die opgebouwde studieschuld.

Beleggen voor je kind

Wil je meer weten over beleggen voor je kind? Bekijk dan de pagina ‘Beleggen voor je kind’. Daar kun je ook met een handige tool berekenen met welk bedrag je een mooie studiepot kunt opbouwen voor je kind.

Mijn keuze

Zelf heb ik altijd gespaard voor mijn studie, net als mijn ouders. Ook heb ik altijd naast mijn studie gewerkt. Dat kon in mijn geval ook makkelijk, want hoewel ik twee studies deed, had ik niet echt heel veel uren college. Vrienden die medicijnen studeerden, hadden het wat dat betreft een stuk lastiger. Ook had ik natuurlijk wel recht op een basisbeurs (destijds iets van 400 gulden per maand, ongeveer de hoogte van mijn kamerhuur).

Wel een lening

Toch ben ik op een gegeven moment wel gaan lenen. Dat had verschillende redenen: het collegegeld steeg elk jaar flink, waardoor het geld dat we gespaard hadden na 2 jaar al op was. En... ik heb 6 jaar gestudeerd. Dat kon toen nog zonder al teveel boetes en andere ellende. De tweede reden was dat ik na mijn studie eerst een jaar naar Australië wilde en daar geld voor nodig had. Door in het jaar voor mijn afstuderen goedkoop bij de overheid te lenen, kon ik veel langer wegblijven dan dat ik anders had gekund. Hele goede argumenten dus om me in de schulden te steken 🙂

De studiepot voor mijn kinderen

Mijn kinderen zijn nu 5 en 7, dus voorlopig nog niet aan studeren toe. Toch sparen ook wij al flink wat jaren voor hun studie, precies om de redenen hierboven. Ok, misschien niet helemaal: ik vind ze nu nog heel lief en schattig, dus van mij hoeven ze eigenlijk niet op kamers tegen die tijd. Maar daar denk ik na de puberteit vast heel anders over. Het nu al hoge en nog altijd stijgende collegegeld en de verwachting dat de basisbeurs dan vast nog niet is teruggekeerd (we blijven hopen...) hebben ons in ieder geval gemotiveerd om vast geld opzij te zetten. Ook de opa's en oma's doen daar aan mee, zij storten ook al vanaf de geboorte maandelijks iets op de spaarrekening van onze kinderen.

Nog niet belegd

Je leest het goed, de spaarrekening. We hebben het namelijk niet belegd. Als ik heel eerlijk ben is dat vooral omdat ik het nooit goed heb uitgezocht. Nu mijn oudste bijna 8 is, is het misschien wel slim om dat eens te gaan doen, gezien het feit dat al zijn spaarcentjes we tot nu toe bij elkaar hebben verzameld na één jaar collegegeld al in rook opgegaan zijn (gelukkig hebben we nog even om te sparen voor jaar 2, 3 en 4).

Ik zal me eens goed in de mogelijkheden van Robeco gaan verdiepen in ieder geval.

En wat nou als ze niet gaan studeren?

Mijn opa en oma hebben jaren gespaard voor de studie van hun zoon. Toen hij op 17-jarige leeftijd echter van school ging, hebben ze een wasmachine van zijn studiepot gekocht, zo gaat het verhaal. 🙂

Precies om die reden sparen wij ook alleen in naam van onze kinderen, maar niet op naam van de bloedjes. Want hoe lief en schattig ze nu ook zijn, je weet maar nooit. (Oh erg hè, laat het ze maar niet lezen!) Als ze dan toch besluiten om op 18-jarige leeftijd fulltime landloper te worden, dan kan ik het geld altijd nog steken in een stukje land voor ze om op te lopen. En zien we daarna wel verder.

Spaar jij al voor je kinderen? Waarom wel of niet? En doe je dat maandelijks? Beleg je het ook? Ik ben benieuwd!

Belangrijke informatie
Dit bericht is  een gesponsord gastblog van Robeco - aangevuld met mijn eigen ervaringen.

Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: