Thuis blijven wonen of op kamers? Zorg voor een spaarpot voor de studie van je kinderen

Dit bericht is  een gesponsord gastblog van Robeco – aangevuld met mijn eigen ervaringen.

Studenten hebben niet langer recht op een basisbeurs. Dit betekent in de praktijk dus dat je als student waarschijnlijk moet lenen of geld moet bijverdienen. Eén optie is geld te besparen is om langer bij je ouders te blijven wonen. Veel studenten blijven dan ook steeds langer bij hun ouders wonen. Wat natuurlijk ook kan, is vooraf flink sparen. Misschien is het juist voor ouders (en grootouders?) wel een reden om een mooie studiepot op te bouwen.

Studiefinanciering

De studiefinanciering voor studenten in het hoger onderwijs is in 2015 veranderd. De basisbeurs is toen vervallen. Een leenmogelijkheid (het studievoorschot) vervangt sindsdien de basisbeurs. Dit is een lening van de overheid tegen voordelige voorwaarden, zeker met de huidige lage rente. Maar… ook daarvoor geldt: geld lenen kost geld. Als je dat kunt voorkomen, is dat misschien toch wel heel prettig.

Hoge studieschuld

Wie gaat studeren en niet meer bij zijn ouders woont, heeft ten minste € 1.000 per maand nodig om te studeren, te wonen en in andere primaire levensbehoeften te voorzien (bron: NIBUD). Dat is ook de basis van het bedrag dat een student kan leven bij de overheid. Als je 4 jaar studeert en al die tijd volledig leent, dan bouw je in 4 jaar een studieschuld op van € 48.000. Als je daarentegen naast je studie werkt, óf als je bij je ouders blijft wonen hoef je minder te lenen.

Vaker thuis blijven wonen

Dat laatste blijkt volgens recente cijfers steeds vaker te gebeuren. Studenten blijven langer bij hun ouders wonen, juist met als argument dat ze dan tijdens hun studie minder geld hoeven te lenen. Het nadeel van thuis blijven wonen is dat je een deel van het ‘studentenleven’ mist. Maar het beeld van een torenhoge studieschuld is natuurlijk ook niet heel motiverend. Als je zo’n schuld en bijbehorende kosten kunt vermijden door nog een paar jaar bij je ouders te bivakkeren, is dat ook wat waard.

Helpen met studiekosten

Als je als ouders al in een vroeg stadium besluit om je kind(eren) te helpen met de studiekosten, door hiervoor periodiek geld opzij te leggen, scheelt dat veel. Je kunt zo door te sparen of te beleggen geleidelijk een flinke studiepot opbouwen. Als je ervan uit gaat dat een studerend kind € 48.000 nodig heeft om 4 jaar uitwonend te kunnen studeren, dan zou je 15 jaar lang € 200 per maand kunnen beleggen om bij een rendement van bijvoorbeeld 4% op een bedrag van € 48.931 uit te komen. En als je al begint met beleggen bij de geboorte, en stopt als je kind 18 is, heb je nog een paar jaar extra. Dan zou je ook iets minder opzij kunnen zetten om op hetzelfde uit te komen.

Let wel: beleggen is niet zonder risico en brengt kosten met zich mee die niet bij sparen voorkomen.

Gunstig ook na de studie

Studeren zonder schulden levert veel voordelen op: sowieso minder geldstress natuurlijk. En dus meer vrijheid doordat je de keuze hebt om thuis te blijven wonen of op jezelf te gaan. Maar ook na afloop van de studie heeft het zo zijn voordelen. Als je afstudeert zonder schulden, kun je waarschijnlijk – afhankelijk van de dan geldende voorwaarden – makkelijker een eigen woning kopen. En los daarvan scheelt het, omdat je niet nog jaren af hoeft te lossen op die opgebouwde studieschuld.

Beleggen voor je kind

Wil je meer weten over beleggen voor je kind? Bekijk dan de pagina ‘Beleggen voor je kind’. Daar kun je ook met een handige tool berekenen met welk bedrag je een mooie studiepot kunt opbouwen voor je kind.

studie - boeken en studerenMijn keuze

Zelf heb ik altijd gespaard voor mijn studie, net als mijn ouders. Ook heb ik altijd naast mijn studie gewerkt. Dat kon in mijn geval ook makkelijk, want hoewel ik twee studies deed, had ik niet echt heel veel uren college. Vrienden die medicijnen studeerden, hadden het wat dat betreft een stuk lastiger. Ook had ik natuurlijk wel recht op een basisbeurs (destijds iets van 400 gulden per maand, ongeveer de hoogte van mijn kamerhuur).

Wel een lening

Toch ben ik op een gegeven moment wel gaan lenen. Dat had verschillende redenen: het collegegeld steeg elk jaar flink, waardoor het geld dat we gespaard hadden na 2 jaar al op was. En… ik heb 6 jaar gestudeerd. Dat kon toen nog zonder al teveel boetes en andere ellende. De tweede reden was dat ik na mijn studie eerst een jaar naar Australië wilde en daar geld voor nodig had. Door in het jaar voor mijn afstuderen goedkoop bij de overheid te lenen, kon ik veel langer wegblijven dan dat ik anders had gekund. Hele goede argumenten dus om me in de schulden te steken 🙂

De studiepot voor mijn kinderen

Mijn kinderen zijn nu 5 en 7, dus voorlopig nog niet aan studeren toe. Toch sparen ook wij al flink wat jaren voor hun studie, precies om de redenen hierboven. Ok, misschien niet helemaal: ik vind ze nu nog heel lief en schattig, dus van mij hoeven ze eigenlijk niet op kamers tegen die tijd. Maar daar denk ik na de puberteit vast heel anders over. Het nu al hoge en nog altijd stijgende collegegeld en de verwachting dat de basisbeurs dan vast nog niet is teruggekeerd (we blijven hopen…) hebben ons in ieder geval gemotiveerd om vast geld opzij te zetten. Ook de opa’s en oma’s doen daar aan mee, zij storten ook al vanaf de geboorte maandelijks iets op de spaarrekening van onze kinderen.

 

Nog niet belegd

Je leest het goed, de spaarrekening. We hebben het namelijk niet belegd. Als ik heel eerlijk ben is dat vooral omdat ik het nooit goed heb uitgezocht. Nu mijn oudste bijna 8 is, is het misschien wel slim om dat eens te gaan doen, gezien het feit dat al zijn spaarcentjes we tot nu toe bij elkaar hebben verzameld na één jaar collegegeld al in rook opgegaan zijn (gelukkig hebben we nog even om te sparen voor jaar 2, 3 en 4).

Ik zal me eens goed in de mogelijkheden van Robeco gaan verdiepen in ieder geval.

En wat nou als ze niet gaan studeren?

Mijn opa en oma hebben jaren gespaard voor de studie van hun zoon. Toen hij op 17-jarige leeftijd echter van school ging, hebben ze een wasmachine van zijn studiepot gekocht, zo gaat het verhaal. 🙂

Precies om die reden sparen wij ook alleen in naam van onze kinderen, maar niet op naam van de bloedjes. Want hoe lief en schattig ze nu ook zijn, je weet maar nooit. (Oh erg hè, laat het ze maar niet lezen!) Als ze dan toch besluiten om op 18-jarige leeftijd fulltime landloper te worden, dan kan ik het geld altijd nog steken in een stukje land voor ze om op te lopen. En zien we daarna wel verder.

Spaar jij al voor je kinderen? Waarom wel of niet? En doe je dat maandelijks? Beleg je het ook? Ik ben benieuwd!

 

Belangrijke informatie

Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

This Article Has 13 Comments
 1. Min of meer schreef:

  Ik spaar ook voor de evt studie van kind. Ik ga er alleen niet mee beleggen. Wij sparen voldoende om zijn studie te betalen als hij thuis blijft wonen. Wil hij op kamers dan zal hij dat extra geld zelf moeten gaan lenen of verdienen.

  • Ik overweeg toch wel om een deel te beleggen. Niet het hele bedrag, voor het geval dat het toch niet zo goed uitpakt. Maar een deel lijkt me toch wel goed, zeker als het wel wat meer oplevert. We hebben ook nog wel even hè dat scheelt.

 2. kniepertie schreef:

  Wij hebben het grootste deel van de studies van onze kinderen bekostigd door ze van gratis kost, inwoning en zkt.verzekering te voorzien. Zo hoefden beiden alleen maar de basisbeurs aan te vragen, toen nog (net voor 2015) een gift en dat was niet genoeg voor het collegegeld.
  Hou in je berekening voor eventueel studiegeld wel rekening met inflatie

 3. Ikkelien schreef:

  Hier 5 kinderen waarvan de jongste 2 nog studeren. Voor de jongste was tot afgelopen januari het treinabbonnement alleen al 399 euro per maand!
  We hebben 1 inkomen en ik ga echt niet werken om de studentenkamer van de kinderen te betalen. Ik heb mezelf ook altijd moeten redden en dat verwacht ik ook van mijn kinderen. Ze mogen thuis blijven wonen en als ze dat niet willen zullen ze zelf hun kamer moeten betalen. Verder betalen wij als ouders 2/3 deel van het studiegeld en betaald het betreffende kind 1/3 deel zelf.
  Wij betalen wel de ziektekostenverzekering van de studerende kinderen. Of ze gaan werken naast de studie of een lening afsluiten, moeten ze zelf weten.

 4. Nona schreef:

  Beide dochters hebben een leerstoornis en ASS, hogere studies zitten er voor hen waarschijnlijk niet in.
  Ik spaar voor hen en voor hun kleinere broertje wel trouw een stuk van het kindergeld. Het geld staat wel op een rekening op onze naam. Bedoeling is dat de kindjes als ze 18 of 20 zijn, elk eenzelfde bedrag krijgen. Het is intussen al een aanzienlijk bedrag, zo voor de drie kinderen samen. Maar, het geld op die rekening kan intussen wel door ons gebruikt worden, want brengt toch nix op aan interesten. We gaan het dit jaar gebruiken voor verbouwingen, beter dan lenen van een bank: lenen van je eigen kinderen ;-). We zorgen er wel voor dat ze op het einde van de rit het doelbedrag krijgen.

  • Ha, ja, daar ga ik ook nog een keer over bloggen, lenen van je spaarrekening. Wij lenen ook aan de lopende band van onszelf (of de kinderen, net hoe het uitkomt). Zolang je het weer terugbetaalt maakt dat ook niet uit. Die potjes zijn niet van steen, denk ik altijd.

 5. Melanie schreef:

  Wij sparen ook voor onze beide kinderen. Bewust geen belegging: geen risico met de studiespaarpot! Dan maar wat minder rendement. Wij doen dit bij Triodos. Daar zit een regeling in ingebakken dat het in principe vrijkomt als de kids 18zijn, maar er zit een keuzemogelijkheden in waarop je kunt beslissen om het langer vast te zetten. Dat is meen ik als ze 17 zijn. De details weet ik zo uit het hoofd niet helemaal precies, maar voor ons was het een belangrijke reden om voor deze optie te kiezen. Ik vind bv een wereldreis net als een studie ook een mooi doel, want vormend (zeg ik naar eigen ervaring) maar verbrassen in de kroeg weer niet. Zien we dat aankomen, dan gaat het slot nog even op het spaartegoed 🙂

 6. Tanja schreef:

  Hoi Sjoukje, ik wilde gisteren al reageren op je post maar omdat het wat kriebels opriep heb ik maar even gewacht. Niet negatief hoor want ik vind je onderwerpen zeker leuk en om over na te denken.

  Ik heb nooit gespaard voor de studie van mijn kinderen. Ten eerste omdat het geld er niet voor was en ik vind nog steeds dat ze er zelf voor moeten zorgen als ze iets willen bereiken. Klinkt waarschijnlijk hard maar dat is enige manier waarop ze het zelf het meest waarderen. Mijn kinderen zijn nu goed volwassen en in de gesprekken die wij er weleens over hebben gehad heeft geen van beiden ooit gezegd dat ze dit wel van mij hadden verwacht.

  p.s. een van mijn kinderen is na zijn MBO opleiding gaan werken en geen landloper geworden hoor. Dus er is zeker hoop voor kinderen die niet gaan studeren 🙂

  groetjes
  Tanja
  Tanja onlangs geplaatst…Heel veel koffie, weg met de Nespresso, weer een besparingMy Profile

  • Hoi Tanja, dank je voor je uitgebreide reactie! Ik snap wel dat het wat kriebels op riep eigenlijk. Zo had ik het zelf niet gelezen natuurlijk, maar ik snap het wel! Er is nog heel veel tussen landlopen en studeren inderdaad 🙂
   Mijn vader zei vroeger altijd dat hij nooit geld van zijn ouders had gekregen en dat hij het ook niet nodig vond om het ons wel te geven. Nu deden ze dat wel (zakgeld, kleedgeld, en iets om de huur van te betalen, plus een jaar collegegeld). Maar verder regelde ik het ook helemaal zelf. Daar was ik eigenlijk altijd wel trots op. 🙂 Ik had vroeger vrienden die alles van hun ouders kregen toen ze studeerden (ik had zelfs een vriendin die een creditcard had voor alle overige kosten, naast dat haar ouders haar huur, eten, collegegeld en boeken betaalden). Dat vond ik destijds al zo onverstandig. Je moet toch een keer leren op jezelf te vertrouwen.
   Ik ben het dus ook zeker met je eens dat het niet per se nodig is om voor je kinderen te sparen. Het is ook wel heel goed om ze het zelf te laten regelen. Het punt is alleen wel dat het vroeger een stuk voordeliger was dan nu vanwege die lening en het sterk gestegen collegegeld (zeker voor HBO en WO). Vandaar mijn blog hierover. Maar het is geen verwijt hoor, aan mensen die het niet doen. Zeker niet.

 7. Christianne schreef:

  Wij sparen wel voor de kinderen, maar we zijn niet van plan om de studie te financieren. Bij de meeste opleidingen heb je voldoende tijd om te werken (winkels zijn nu immers ook ’s avonds langer open en op zondag), plus dat het een mooi moment is om ze echt de waarde van geld te laten inzien. Ik had overigens ook alleen een basisbeurs en daar kan je echt niet van rond komen, ik moest ook werken naast mijn opleiding en nog lenen om rond te komen. Maar ik geloof dat ik daar wel veel van geleerd heb, behalve de hypotheek en de studielening heb ik nooit meer geld geleend, zelf geen creditcard.
  Groetjes Christianne

Geef een reactie