Blogsuccessen en inkomsten: mijn cijfers van april

Na afloop van elke maand publiceer ik mijn blogstatistieken. Het leek me leuk om die eens uit te breiden, met… mijn blogverdiensten. Daar is in blogland een hoop om te doen namelijk. En niet alleen daar. Het is de meest gestelde vraag die ik krijg als ik vertel dat ik een blog heb.

Grappig is dat toch. Nederlanders praten niet over hun inkomen over het algemeen. Het is heel onbeleefd om mensen naar de hoogte van hun salaris te vragen. Maar als je mensen vertelt dat je een blog hebt, is dat toch de eerste vraag die opborrelt blijkbaar. 🙂 Dus… ik dacht daar geef ik eens uitgebreid antwoord op.

Deze maand was bizar

Eerst even de cijfertjes. Achteraf gezien lijken mijn doelstellingen van deze maand wel een foutje. Het was namelijk echt een extreem goede maand. Mijn pageviews zijn volgens Google Analytics met maar liefst 70% gestegen! En mijn Facebook-groep groeide met ruim 1000 leden.

Op een zeker moment waren er maar liefst 91 mensen tegelijk aanwezig op de blog. Mijn vorige record (voor zover ik weet) lag op 35. Ter uitleg: dat soort gegevens kan ik alleen realtime zien. Nu zit ik wel veel op Google analytics, maar natuurlijk ook weer niet de hele dag (heus niet!). Het is dus wel mogelijk dat het wel eens hoger was geweest dan 35. Maar 91, dat was wel echt bizar! Goed.

Wat waren de doelstellingen voor deze maand?

 • Pageviews: 48.000 Dik vet gehaald!
 • Facebook: 1600 volgers. Gehaald! En 1600 leden voor mijn Facebook-groep – Ook dik vet gehaald!
 • Twitter: 325 volgers Gehaald – en dat terwijl ik er nu pas voor het eerst deze maand weer op kijk 🙂
 • Email: 1000 subscribers – Niet gehaald, maar het scheelt niet veel.
 • Pinterest: 250 volgers – niet gehaald.

Wat waren de resultaten?

Deze maand kwamen er maar liefst ruim 24.000 verschillende mensen langs op mijn blog. En in totaal bekeken ze ruim 75.000 pagina’s!

Blogstatistieken april

De samenvatting is als volgt:

Statistieken april GA

Wat heb ik gedaan om deze stijging te bereiken?

De pageview-stijging had twee oorzaken:

 • ik organiseerde een challenge voor mensen om hun financiën op orde te brengen. Hiervoor schreef ik heel veel extra blogs, die natuurlijk ook weer veel extra lezers opleverden.
 • ik heb wat actiever mijn blog onder de aandacht gebracht op Facebook. Dat leverde veel meer pageviews op, maar ook een hogere bounce ratio. Doordat deze lezers wel het specifieke artikel lazen dat ik geplaatst had, maar niet doorklikten, ging mijn bounce van 65% naar 78%. Dat is niet goed.

De stijging op Facebook had drie oorzaken:

 • Ik installeerde tijdelijk een pop-up op mijn blog om mensen op mijn Facebook-pagina te wijzen. Dit leverde een hoop extra likes op. Maar het irriteerde ook wel mensen. Daarom heb ik die weer verwijderd. Eerst maar eens uitzoeken hoe ik dit in kan zetten zonder irritatie 🙂
 • Ik bracht mijn blog onder de aandacht in meerdere Facebook-groepen rondom het onderwerp besparen. Dat leverde heel veel extra pageviews op en ook flink wat extra likes en leden.
 • Toen mijn groep als gevolg van de extra aandacht ineens 2000 leden had, besloot ik eens te kijken of het lukte om er ook 2500 te krijgen en loofde een prijs uit. 🙂 Dat lukte zeker. Binnen een week waren er 500 extra leden bij.  In een live-filmpje maakte ik bekend wie de winnaar was.

En volgende maand?

Ik ga hierbij breken met een mooie traditie 🙂 Deze maand stel ik geen statistiekdoelstellingen op. “Maar waarom niet? Je bent verslaafd aan statistieken Sjoukje!” Juist ja. Ik geloof dat ik, juist omdat het zo lekker ging, de afgelopen maand letterlijk de helft van de dag op mijn telefoon op refresh geklikt heb. En elke keer was het weer leuk. Tot dat… het niet leuk was omdat het een dag tegenviel.

Dat loste ik toen op door niet een geplande blog te schrijven, maar eentje over een populair onderwerp. De cijfers schoten omhoog en ik was weer blij. En toen bedacht ik me: dit slaat nergens op. Ik kan toch niet elke keer alleen maar iets schrijven omdat ik denk dat het scoort.

Dus… deze maand is mijn doelstelling om mijn statistieken niet te checken. Helemaal niet. Pas 1 juni wil ik weer kijken. Ik ben benieuwd hoe lang ik het vol houd. Tot nu toe lukt het nog prima. 🙂 Het was een lange, lange dag… 🙂

Nieuwe Facebook-afspraken

Ook Facebook pak ik het voortaan anders aan. Het was natuurlijk heel leuk, die enorme pieken in pageviews. En al die reacties op mijn Facebook-berichten. Maar… hoe meer je jezelf onder de aandacht brengt, hoe groter de kans dat ook minder leuke mensen je zien.

Trollen en vis

Naast al die vriendelijke en leuke reacties kreeg ik ook echt hele nare reacties. Mensen maakten me, zonder dat ze duidelijk maakten waarom, echt uit voor rotte vis. Ik kreeg ook flink wat verwensingen naar mijn hoofd geslingerd dat ik alleen maar op geld uit was en arme mensen geld uit de zak wilde kloppen met mijn asociale rotblog. Dus.

En ik werd maar liefst twee keer uit dezelfde Facebook-groep gegooid, waarschijnlijk door diezelfde mensen. Het beheer van die groep liet me daarna weer netjes toe (vandaar dat ik er twee keer uitgegooid kon worden). De tweede keer was ik het zat. Klaar ermee!

Plezier

Het punt is, ik schrijf voor mijn plezier. Ik wil graag mijn kosten en uren compenseren, maar ik doe dit niet om rijk te worden (want zoals je hieronder zult lezen, dit is geen slimme strategie voor wannabe miljonairs). Ik schrijf ook voor een bepaalde doelgroep. Namelijk: aardige mensen. En niet voor internettrollen. Hoe meer ik me in groepen gooi waar wel dat soort mensen zich in bevinden, hoe meer vervelende opmerkingen.

Alleen nog maar mijn eigen groep

Dat heeft er toe geleid dat ik besloten heb alleen nog maar in mijn eigen Facebook-groep en op mijn eigen pagina mijn berichten onder de aandacht te brengen. Want daar zitten per definitie mensen die mijn berichten willen lezen. Problem solved. 🙂

En wat waren de inkomsten?

Als mensen vragen wat mijn bloginkomsten zijn, zeggen ze ook altijd direct: “je verdient met advertenties toch?” Dat kan inderdaad. 🙂

Verschillende soorten inkomsten

Je kunt als blogger op verschillende manieren geld verdienen:

 • advertenties – ja ja, daar zijn ze 🙂
  • banners en blokjes (zoals je rechts in beeld wel ziet)
  • tekstlinks (zoals deze)
 • gesponsorde teksten
  • teksten die door een sponsor zijn aangeleverd (zoals deze)
  • affiliates: teksten die ik schrijf in opdracht van een bedrijf, met daarin links naar het bedrijf (zoals deze)
 • iets verkopen
  • bijvoorbeeld een e-book of een cursus

Wat levert dat nou op?

Van Google en vriendjes mag je niet bekend maken hoeveel je precies met alles verdiend. Dat zal ik ook niet doen natuurlijk, want ik wil ze liever niet kwijt. Maar alles bij elkaar opgeteld kan ik het wel melden.

In de eerste 9 maanden van mijn blog maakte ik in totaal een omzet € 1135,15 met mijn blog. De kosten waren € 1895. 🙂  Ok, dat is inclusief nieuwe (tweedehands) laptop. Maar als ik die niet meereken, kom ik nog steeds op bijna € 1600.

Dat is een verlies van zo’n € 500 ja. Let’s not quit your day job just yet, zeggen ze dan. Oeps 🙂 Gelukkig loopt mijn bedrijf verder wel, hahaha.

En deze maand?

Van zowel Google als van bijvoorbeeld Bol.com kan ik direct inzien hoeveel alles heeft opgeleverd. Ik reken iets echter pas als daadwerkelijk inkomen op het moment dat het op mijn rekening staat.

En allebei de bedrijven hebben een drempelbedrag. Pas als je daar overheen gaat, betalen ze uit. In maart ging ik nergens over de drempel heen. Dus in april had ik geen inkomen uit advertenties. Volgende maand wordt wat dat betreft wel een feestje denk ik.

Wel werden er een paar sponsorteksten uitbetaald. Dat leverde in totaal € 225 op.

Deze maand had ik beperkte kosten, namelijk € 40.

Al met al was het dus een lucratieve maand. Als je de uren die ik erin heb gestopt niet meerekent. 🙂 Ach ja. Het houdt me van de straat hè.

De plannen voor de komende maand

De komende maand ga ik me vooral bezig houden met mijn programma. De reacties op de challenge waren heel enthousiast. Ik heb ontzettend veel leuke reacties gekregen. En dat heeft ertoe geleid dat ik er een echt programma van gemaakt hebt.

En verder ga ik gewoon lekker schrijven weer, zonder al te veel op de cijfers te letten. Ik heb er zin in!

Ook blogger worden?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ik breng je van alle tips & tricks op de hoogte!

This Article Has 34 Comments
 1. in10jaarfo schreef:

  Deze cijfertjes zijn fantastisch. Je zou bijna vergeten dat je nog maar zo kort blogt!ik lees je blogt met heel veel plezier!

 2. Mr FOB schreef:

  Jammer van die trollen, maar gefeliciteerd met de beloning voor je harde werken!

 3. Team CF schreef:

  Nou, nog effe door buffelen dus voordat je in de zwarte cijfers zit! Maar je gaat met 75000 pageviews wel hard de goede kant op 🙂 Je blog inkomsten zijn best heel erg netjes voor de eerste 9 maanden, maar waar komen die hoge kosten vandaan?
  En ja trollen, zo heeft internet wel twee gezichten. Hoop niet dat je nog meer van dat soort zielige mensen voorbij ziet komen.

  • Ja, het zijn inderdaad hoge kosten, maar die betalen zich wel terug. Het zijn allemaal investeringskosten, inclusief twee blogcursussen, de kosten van het mailprogramma en de kosten van de grafisch vormgever, een betaald thema op WordPress en een duurdere hostingversie dan eerst. In april heb ik behoorlijk wat verdiend, dus dat heft elkaar weer op.
   Nee ik hoop het ook, maar hoe groter je wordt, hoe groter de kans… Tegelijkertijd valt het me nog enorm mee hoe weinig rare reacties ik op mijn blog zelf heb gehad. Ik heb er in die 9 maanden nog maar 2 hoeven verwijderen. Dat valt toch erg mee.

 4. Ja trollen, ik ken ze, net als de nare opmerkingen. Leuk om je cijfertjes te zien, in blogwereld word daar altijd zo “moeilijk”over gedaan. April was voor mij ook een mega goede maand kwa bezoekers. Bij mij is het verdriedubbelt.

 5. Consuminderen schreef:

  Herkenbaar. Ik was heel erg gefocust op pageviews. Ik heb het los gelaten. Het frustreerde me. Nu gaat het beter.
  Ik hoop dat je zwarte cijfers gaat halen. Goed onderwerp en kennis.

  • Mij ook. Want zeker na een goede dag valt alles tegen. En dan is de lol er snel af he. Ik weet zeker dat ik de zwarte cijfers wel ga halen. (Tenzij ik me niet aan mijn adviezen houd en meer uitgeef dan er binnen komt). 🙂

 6. Mirjam schreef:

  Je hebt wel bakken energie en ambitie!! Lekker doorgaan duzzz💪🏻

 7. Amandjuh88 schreef:

  Wat leuk dat je inzicht geeft in je cijfers. En tja verslaafd aan statistieken. Cijfers en grafiekjes zijn nou eenmaal leuk om te zien helemaal als er een stijgende lijn in zit! Ik zou zeggen ga zo door en die blog trollen niets van aan trekken! Ik denk dat het mensen zijn die niets beters te doen hebben met hun tijd..

 8. Vlijtig Liesje schreef:

  Leuk dat je deze informatie zo deelt, dat zie je toch niet zoveel : ) Ik herken wel wat je zegt: als je statistieken een dagje lager zijn, dan raakt dat. Een goed voornemen dus om je er een maandje niet druk om te maken.

  Uit een Facebookgroep gegooid worden is mij ook twee keer gebeurd. Ik vond dat best akelig.

  • Nee, ik vind dat jammer ook dat weinig mensen het doen. Ik lees wel vaak dat het goed gaat met blogs, maar daar staan dan nooit harde cijfers bij. 🙂 In Amerika wel trouwens, daar zijn mensen veel scheutiger met het delen van zowel hun inkomsten als hun statistieken. Daar kijk ik dan maar naar. 🙂 (Als ik er van mezelf weer naar mag kijken.)
   En ja, ik vond het ook naar, die eerste keer. Het is een groep met 70.000 leden, dus het leverde veel kliks op, maar ook veel hele domme reacties. Dus eigenlijk vind ik het nu het weer gebeurd is, niet erg meer. 🙂 Het scheelt ook een berg troep in mijn timeline.

 9. Project Lonica schreef:

  Wow, wat een cijfers! Je harde werken wordt weer beloond. Ik verbaas me er ook altijd over hoe makkelijk mensen het op internet blijkbaar vinden om grof te worden. Ik denk inderdaad dat als je het bij je eigen kanalen houdt, je daar vrijwel geheel van blijft verschoond. Goeie keus dus!

  • Nou he, onvoorstelbaar hoe onaardig mensen kunnen zijn. Ik snap nooit zo goed dat ze de moeite nemen om zoiets in te typen. Scroll dan gewoon door.
   In mijn eigen groepen is iedereen inderdaad gewoon heel lief en vriendelijk. En anders blokkeer ik ze. 🙂
   Maar inderdaad, ik ben wel superblij met de resultaten. Als ik dat in mei evenaar ben ik ook heel blij (al ga ik daar niet naar kijken natuurlijk, hahahaha).

 10. geldistijd schreef:

  Hoe komt het dat je blog 1600 heeft gekost?

  • Dat zijn alle investeringskosten, inclusief twee blogcursussen, de kosten van het mailprogramma en de kosten van de grafisch vormgever. Ook heb ik een betaald thema op WordPress tegenwoordig. En een duurdere hostingversie dan eerst. Het telt snel op dan, heb ik gemerkt.

 11. Merel schreef:

  Goed bezig Sjoukje! Leuk om te zien ook hoe je dat doet, kan ik weer wat van leren 🙂 Thanks!

 12. Tessa schreef:

  Ik vind dit altijd zulke interessante artikelen! Ik ben wel nieuwsgierig, waar hoe kom je aan die doelen? Waar baseer je die op?

 13. budgetweekmenu schreef:

  Wat leuk dat je hier cijfers wil delen. Mensen denken inderdaad dat het big business is om een website of blog te hebben. Helaas. Dat je er ook een dikke huid voor moet hebben soms, heb ik nog niet ervaren gelukkig. De afgelopen 3 maanden hier eindelijk het drempelbedrag van Adsense bij elkaar en kan nu de website er een jaar mee in de lucht houden. Qua tijdsijnvestering kan ik beter bij een baas gaan werken. Gelukkig levert mijn zakelijke research me privé ook de nodige besparingen op. Ok, we hebben het dan over een dubbeltje hier en misschien een eurootje daar, maar het is vooral leuk om van je hobby je werk te kunnen maken en tegelijkertijd de mensen die het echt nodig hebben te ondersteunen met budgettips en goedkope receptideeën. Goed bezig, Sjoukje!

 14. Marguerita schreef:

  Leuk om te lezen, wat een mega bezoekcijfers zeg! Erg gaaf. Ik had ook een topmaand in april qua bezoekers maar zo hoog als jij scoor ik nog lang niet. Wel fijn om te vergelijken hoe de inkomsten liggen, als niche blog is dat wellicht toch lastiger zo te zien. Hoewel het bij mij ook geen vetpot is, heb ik daar wel hard aan getrokken de afgelopen maanden omdat dit vanaf deze maand mijn hoofdinkomsten gaan worden. Goed idee om daar een blog ovr te schrijven, dat willen alle andere bloggers graag lezen haha

  • Ja, ik heb geen idee of veel andere bloggers het ook lezen, ik ben braaf van mijn statistieken afgebleven vandaag. 🙂
   Mijn niche helpt inderdaad niet bij het verzamelen van inkomsten. 🙂 Maar goed, hoe langer ik er mee bezig ben hoe meer het wordt. Volgende maand kan ik al een veel leuker beeld laten zien denk ik. 🙂

 15. Karin schreef:

  Hoi Sjoukje, ik heb je een paar maanden geleden ontdekt en lees je blog met veel plezier. Iedere paar dagen kijk ik of er weer nieuwe berichten zijn. Je schrijft zo heerlijk enthousiast en openhartig! Lekker doorgaan op je eigen manier!

 16. Marielle schreef:

  Wat leuk en interessant om dit te lezen! Ben zelf een maand begonnen met mijn eigen website/mamablog. Puur ook voor mijn eigen plezier, verwerking etc. Daarnaast werk ik ook nog. Wat stop je er een werk en tijd in, natuurlijk super leuk en dan begrijp ik je statistieken verslaving wel hihi. Waar voor je tijd… en nu ook geld! Elke dag om 12 uur of in de ochtend, eerst de aantallen bekijken!
  In ieder geval, ik ga je volgen🤗😉
  X

 17. Sandra schreef:

  Ik vind het echt interessant om een kijkje te krijgen in de statistieken van een andere blogger! Wat ben jij mega hard gegroeid deze maand joh, bizar! Lekker bezig hoor, blijf zo doorgaan. 🙂

 18. Nicky schreef:

  Ik ken je blog via een link in een Facebookgroep, en ben er blij om dat ik je tegen kwam. Wat een leuke blog wn wat schrijf je open en eerlijk. Heel fijn om te lezen. Ook erg leuk eens statistieken van een ander te zien en niet alleen maar ‘algemene blogtips’. Dank je wel 😊

Geef een reactie