Boodschappen steeds duurder? Zo tackel je dat!

Tips stijgende voedselprijzen

De laatste tijd hoor ik het steeds vaker, klachten van mensen dat het eten in de supermarkt steeds duurder wordt. Omdat wij nogal variëren in wat we kopen, valt mij dat vaak niet heel erg op. Maar, zo las ik vanmorgen in een nieuwsbericht, de klagers hebben gelijk! Tenminste... vooral het om gezond eten gaat.

Flink veel stijgende voedselprijzen, maar niet alle prijzen gingen omhoog

Uit onderzoek van het CBS en het Voedingscentrum naar stijgende voedselprijzen van de afgelopen tien jaar is gebleken dat de prijzen van gezond eten de afgelopen tien jaar maar liefst 22% duurder zijn geworden. De prijzen van ongezond eten stegen ook wel, maar veel minder: met 13%. En - dat vond ik helemaal frappant - de prijzen van suiker, snoep en ijs zelfs gedaald zijn in 10 jaar tijd. Raar.

Natuurlijk willen we allemaal wel het liefst gezond eten en ons gezin een gezonde maaltijd voor blijven zetten. Maar hoe doe je dat als de prijzen stijgen? Ik verzamelde 5 handige tips.

Tip 1: Koop groenten in het seizoen

Groenten zijn de laatste jaren relatief weinig in prijs gestegen, zo las ik in het onderzoek, vooral melk en fruit zijn duurder geworden. Toch kun je hier nog wel op besparen door zoveel mogelijk met seizoensgroenten te koken. Dat is nog goed voor het milieu ook.

Op de handige groenteseizoenskalender van MilieuCentraal kun je precies zien welke groenten je in elke maand het best kunt kiezen. (Even voor de volledigheid, dit is geen affiliate link, ik vind dit gewoon echt een hele handige site.)

Tip 2: Zoek een alternatief voor melk

Vooral melk is enorm in prijs gestegen, net als veel producten die van melk gemaakt worden. Of melk heel gezond is, daar zijn de meningen tegenwoordig steeds vaker over verdeeld. Dat heeft er in ieder geval toe geleid dat er veel alternatieven voor melk op de markt zijn gekomen.

Zo heb je bijvoorbeeld ook havermelk en rijstmelk. Nu is een liter daarvan niet per se goedkoper dan een liter koeienmelk, maar... je kunt het heel makkelijk zelf maken. En dat is wel heel voordelig. ​

Tip 3: eet minder of geen vlees

Vlees is duur en slecht voor het milieu. Zo. 🙂

In 2013 deden wij een challenge, om een maand geen vlees te kopen. Sindsdien hebben we het nooit meer gekocht. We zijn geen fanatieke vegetariërs. Sterker nog, we eten zelfs nog wel eens vis thuis. En... dare I say it... vlees in een restaurant.

Maar thuis eten we dus bijna geen vlees meer. Dat scheelt een hoop voor het milieu, én het scheelt ook behoorlijk wat geld. Vleesvervangers zijn tegenwoordig heel lekker, maar niet per se goedkoper dan vlees. Maar er zijn ook veel alternatieven voor vlees die wel goedkoper zijn. Zo eten wij vaak de heerlijkste gerechten met bonen bijvoorbeeld. Ook eten we vaak soep met uiteenlopende soorten groenten. Heel gezond, en heel budgetvriendelijk.

Tip 4: Maak een menu en combineer zoveel mogelijk

Door goed te plannen, en de ingrediënten tot een aantal maaltijden te combineren kun je ook veel besparen. Als bijvoorbeeld de courgette in de aanbieding is, kun je op maandag pasta met courgette eten en op woensdag courgettesoep. Zo zijn er talloze recepten te vinden voor allerhande groenten.

Een bijkomend voordeel is dat je vaak minder weg gooit als je je maaltijden goed plant. En dat scheelt natuurlijk ook wel flink wat geld.

Ook besparen door een weekmenu of maandmenu te maken? Lees deze blogs:

Tip 5: koop niet-verse producten altijd in de aanbieding

Pindakaas, blikken bonen en tomaat en pasta kopen wij (bijna) altijd in de aanbieding. Door flink in te slaan als deze producten de helft van de prijs zijn, kun je heel wat geld besparen.

Ik rekende al eens uit dat je, als je net als wij een pot pindakaas per week eet, zo'n € 30 tot € 50 per jaar kunt besparen door deze altijd in de aanbieding te kopen. Dat scheelt behoorlijk dus.

Let goed op wat je koopt

Door een lijstje te maken (en je daar ook aan te houden natuurlijk 😉 ) ben je al een eind op weg. Door de bovenstaande tips redelijk consequent toe te passen, kun je ook bij prijsstijgingen toch besparen op je boodschappenbudget.

Of maak gebruik van één van mijn andere handige boodschappenbespaartips: Goedkoop boodschappen doen? Gebruik deze handige truc

Bespaar honderden euro's op je boodschappen met deze handige tips #geldbesparen #boodschappen #goedkoopboodschappendoen #besparen #meergeldminderstress
Bespaar honderden euro's op je boodschappen met deze handige tips #geldbesparen #boodschappen #goedkoopboodschappendoen #besparen #meergeldminderstress
Bespaar honderden euro's op je boodschappen met deze handige tips #geldbesparen #boodschappen #goedkoopboodschappendoen #besparen #meergeldminderstress

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: