No-spenden op vakantie… Kan dat?

brief - challenge

De Zomerse no-spend-challenge is nu alweer 4 weken bezig. Een hele maand lang zo min mogelijk geld uitgeven, was het idee. Alleen boodschappen en geplande uitgaven zijn toegestaan. Nog 2 dagen en we kunnen de balans echt opmaken. Afgelopen twee weken waren niet helemaal no-spend, omdat we op vakantie waren. Dat was een geplande uitgave natuurlijk, maar zo onder de zon flink wat kilometers hier vandaan… is het niet altijd even makkelijk. 🙂

Vandaag schrijf ik Daantje, mijn no-spend-buddy van Sander en Daantjes Mintgroene blog, mijn laatste brief.

Lieve Daantje,

Wat een fantastische prestatie hebben jullie geleverd zeg! € 840 extra gespaard en afgelost! Vooral die extra inkomsten van € 430 vind ik heel indrukwekkend. Ook vind ik het knap dat jullie maar liefst € 800 op konden vangen met de betaalrekening door minder geld uit te geven aan boodschappen, uitjes en overige flexibele uitgaven. Dat zet wel zoden aan de dijk voor het aflossen van de studieschuld lijkt me. Ik ben trots op je!

Mijn uitgaven

Onze uitgaven… dat is een ander verhaal.

De boodschappen gingen goed

Aan boodschappen hebben we deze maand tot nu toe bijzonder weinig uitgegeven. We waren natuurlijk al goed bezig de eerste weken. En omdat we 10 dagen op vakantie waren, ging het de afgelopen weken ook goed. 🙂 (De boodschappen die we thuis deden voor de vakantie, tel ik nog bij het boodschappenbudget. Alle boodschappen op vakantie, die tellen mee bij het vakantiebudget.)

Een duur uitstapje

Wat minder goed ging, waren de andere uitgaven. De dag voor onze vakantie was onze dochter jarig. Omdat we allemaal vrij hadden, hadden we bedacht een dagje uit te gaan. Daar had ik € 80 voor begroot, inclusief eten. We besloten echter op het laatste moment om naar Duinrell te gaan. Superleuk natuurlijk. Maar de toegangsbewijzen waren (inclusief kortingsbonnen en exclusief Tikibad) al duurder dan ons dagbudget… Oeps. 🙂 Gelukkig was het een hele leuke dag. En de pannenkoeken na afloop heb ik thuis gebakken. 

Vakantieperikelen

Ook op vakantie ging niet alles volgens plan. Surprise, surprise. 🙂

Goedkoop gegeten

We gingen namelijk veel minder uit eten dan we dachten. En ook gingen we minder naar het (dure) strand. Onze Airbnb was zo’n succes dat we vooral heerlijk aan het zwembad hebben gelegen. Bovendien mochten we er gratis groente en fruit uit de tuin halen, en kookten ze af en toe spontaan de heerlijkste hapjes voor ons. (Als je je via deze link voor Airbnb registreert, krijg je € 20 korting op je eerste reis.)

Veel bijkomende kosten

De bijkomende kosten waren wel wat hoger dan gepland. Zo had ik op het laatste moment mijn Knab-pasje uit mijn portemonnee gehaald (onder het motto, wat je niet bij je hebt, kun je niet kwijtraken). Maar… daarmee kun je in het buitenland gratis pinnen. Nu moesten we alles met onze Rabo-pas pinnen, a € 1 per pinopname.  Op zich geen wereldbedrag, maar wel zonde van het geld.

Goed opletten bij het boeken

Ook bleek dat we bij het boeken van de vliegtickets per ongeluk hadden aangekruist dat we geen bagage mee wilden nemen. (Geen idee hoe we dat voor elkaar hebben gekregen…). Gelukkig ontdekten we dat nog op de dag voor vertrek, waardoor we alles nog in 1 grote koffer konden proppen. Maar daar moesten we wel twee maal € 35 voor bij betalen (heen en terug).  Ach ja. 

Mijn doel

Mijn doel van de no-spend-challenge was voor mij vooral het kweken van extra bewustzijn als het gaat om nutteloze aankopen. Ik schreef de vorige keer al dat ik mezelf best vaak betrapt heb op bijna uitgaven. Het gebeurt zo vaak dat ik denk “oh, dat heb ik nodig”. Mijn lijstje met “wel gewenst maar niet gekocht” wordt steeds langer.

Nog 2 dagen en dan ga ik eens kijken of ik het vol kan houden om alles erop te laten staan. 🙂 Waarschijnlijk moet ik toch wel het een en ander alsnog kopen. De sandalen van mijn dochter zijn toch echt kapot gegaan bijvoorbeeld. Maar de fitbit die ik zo graag wil hebben… Die komt op mijn verjaardagswensenlijstje. 

Samen de challenge doen werkt!

Het was wel heel nuttig om deze challenge samen met jou aan te gaan. Alhoewel ik 10 van de 31 dagen op vakantie was en het niet echt een representatieve maand was, vond ik het toch heel prettig om te kunnen sparen. 

In augustus doen we even niets op challenge gebied, maar in september ga ik graag weer verder! Doe jij dan ook weer mee?

Groet, Sjoukje

PS: je kunt je gewoon blijven inschrijven voor de challenge. Je kunt namelijk zelf een startdatum kiezen.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: