crowdfunding

Geld verdienen? Is crowdfunding een goed alternatief?

Afgelopen week keek ik eens mijn tags en categorieën door. En toen moest ik bekennen dat het grootste deel van mijn blogs helemaal niet over meer geld gaat… En ook niet over minder stress… Nee. Ze gaan over minder geld uitgeven. Nu is dat natuurlijk voor veel mensen ook wel de sleutel tot meer geld overhouden. Maar om daadwerkelijk meer geld te krijgen, is het wel handig als je meer geld krijgt. Dus.

Ik heb al flink wat blogs geschreven over hoe lastig het is om meer geld te verzamelen. Ik schreef blogs over hoe je miljonair kunt worden (en vooral over hoe het niet moet). En over snel geld verdienen. En hoe dat niet moet. Als ik het zo samenvat hebben jullie eigenlijk niet zoveel aan me hè. 🙂

Meer geld verdienen

Vandaag daarom eens een onvervalste meer-geld-blog. Ik las afgelopen week een flink stuk van het boek Money – Master the game van Tony Robbins. Zijn belangrijkste advies om financieel onafhankelijk te worden is niet om te proberen zoveel mogelijk geld te verdienen. Sterker nog, dat raadt hij eigenlijk juist af. Hij haalt daarbij wat voorbeelden aan van sporters en filmsterren die enorm veel geld verdienden, en een paar jaar later toch failliet werden verklaard. De echte oplossing is om je geld voor je te laten werken, aldus Robbins. Passief geld verdienen dus. Oftewel… investeren.

Uiteenlopende investeringsvormen

Er zijn behoorlijk wat varianten om je geld weg te zetten en passief inkomen te vergaren.

Sparen?

Hoewel Robbins sparen ook nog wel als optie noemt, is dat eigenlijk nauwelijks meer een alternatief met de huidige rentepercentages. “Compound interest” oftewel rente op rente, waar al die financiële goeroes het over hebben, was leuk toen we nog 5% rente kregen. Maar tegenwoordig, met nog geen 0,5% rente (als je geluk hebt), duurt het toch jaren voor dit echt wat oplevert. En dan eigenlijk nog niet, als je rekening houdt met inflatie. Het is een prima manier om je geld te stallen, laten we dat voorop stellen! Maar als je passief inkomen wil genereren is sparen niet de methode dus.

Beleggen

Nu beleg ik zelf al een jaar of 4 in een aantal beleggingsfondsen. Jarenlang ging dat heel goed, de eerste drie jaren hadden we iedere keer rond de 8% rendement. Heel fijn! Maar ook gewoon een kwestie van geluk, zo blijkt dan wel weer. Afgelopen jaar was het rendement 0,5%. Nog steeds geluk, het had ook negatief kunnen zijn. Op de lange termijn pakt het vast goed uit, deze belegging. Voorlopig moeten we er maar gewoon netjes vanaf blijven…

Het lastige met beleggen vind ik vooral dat er zo ontzettend veel mogelijkheden zijn. Wat is nou wijsheid? Waar kun je nou het best in beleggen? Als ik dat zou weten, zou ik niet meer hoeven werken, gok ik. Maar helaas…

Crowdfunding als investering

Mijn nieuwe bank, Knab, biedt crowdfunding aan als investeringsvorm. Daar had ik me nog nooit in verdiept, dus het leek me interessant om me daar eens wat beter naar te kijken. Eerst heb ik eens opgezocht wat het nu precies is.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een manier voor ondernemers of stichtingen om geld op te halen. In plaats van te lenen van de bank, wordt geleend van een groot aantal kleine investeerders. Het is begonnen als alternatief voor met name mensen uit de culturele sector (bijvoorbeeld filmmakers) die op een andere manier geen geld konden lenen.

Tegenwoordig zijn er ook ondernemingen die juist voor deze manier van financieren kiezen, bijvoorbeeld omdat ze hiermee ook gelijk bekend worden bij een groot aantal mogelijke klanten. Dat lijkt me als ondernemer wel een groot voordeel. Want de kans dat je een winkel bezoekt waar je zelf ook in hebt geïnvesteerd is natuurlijk ook groter.

Steeds meer crowdfunding

Crowdfunding is duidelijk booming business. Volgens een bericht in het FD van 2 januari 2017 is er vorig jaar maar liefst € 170 miljoen opgehaald met crowdfunding. Dat is een stijging van 33% ten opzichte van 2015. Wat ik zeg, booming!

Waar & hoe kun je crowdfunden?

Er zijn ontzettend veel aanbieders van crowdfunding, zo ontdek ik. Op Startpagina staan al 26 platforms voor Crowdfunding en maar liefst 46 crowdfunding projecten.

Sommige daarvan zijn puur om geld op te halen voor een goed doel, maar de meeste initiatieven bieden een vorm van financieel rendement voor de investeerder. Die kan variëren van een paar procent tot wel iets van 10% per jaar.

Grote risico’s?

Het lastige van crowdfunding is natuurlijk ook het grote risico dat je loopt. Als een ondernemer omvalt, zie je niets van je geld terug. Wat dat betreft geldt voor crowdfunding hetzelfde als voor beleggen: goed spreiden is heel belangrijk.

Ik dacht eigenlijk dat je met crowdfunding per definitie meer risico loopt dat met beleggen in een fonds, omdat crowdfunding meestal wordt ingezet door ondernemers die op een andere manier geen financiering kunnen krijgen. Dat blijkt echter een misverstand. Op de blog Stoppen voor je vijftigste stond gisteren toevallig een hele interessante blog over Crowdfunding. Daarin schrijft hij dat afwijzing door banken meestal niet meer de reden is dat bedrijven kiezen voor crowdfunding. Het is voor bedrijven namelijk ook veel goedkoper.

Toch denk ik dat de risico’s nog wel groot zijn, als je al je geld in één onderneming stopt. Dat is net bij alle andere varianten van beleggen ook gewoon geen goed idee. Spreiden is altijd het devies.

Crowdfunding bij Knab

Bij Knab kun je relatief makkelijk deelnemen aan crowdfunding. Je kunt je registreren als deelnemer, en dan kun je inschrijven op projecten die ze aanbieden.

Lage bedragen

Je kunt ook al vanaf € 100 mee doen, dus ook als je een klein beleggingsbudget hebt, kun je mee doen. Of, en dat is waarschijnlijk het idee, dan kun je makkelijk spreiden. Het risico is per slot van rekening een stuk kleiner als je in 20 projecten investeert met € 100 per project, dan wanneer je € 2000 in één project stopt.

Knab investeert mee

Knab biedt alleen projecten aan waar de bank zelf ook vertrouwen in heeft. Om te bewijzen dat ze dat hebben, beleggen ze er zelf ook altijd in, voor 10%. Dat geeft wel vertrouwen dus.

Ga ik het ook doen?

Nee. Voorlopig nog niet. Ik ben het met Tony Robbins eens dat het verstandig is om te investeren. En met Knab dat crowdfunding een goed idee is. Maar ik wil eerst wat meer zekere reserves opbouwen. En mijn hypotheek verder aflossen. Want dat levert me gegarandeerd rendement op. En dat vind ik wel zo prettig.

Overweeg jij te investeren in crowdfunding? Waar doe je dat? Of juist liever niet? Laat het me weten in de opmerkingen!

Dit is een gesponsord bericht. Alles wat ik hierin schrijf is mijn eigen mening.

 

 

 

This Article Has 15 Comments
 1. financieelonafhankelijkblog.nl schreef:

  in welke beleggingsfondsen beleg je? Ik had 8.7% rendement afgelopen jaar met beleggen in 4 simpele goede indexfondsen.

 2. hypotheekweg.blogspot.nl schreef:

  Ik overweeg het wel, maar heb het nog niet gedaan. Dat heeft met verschillende dingen te maken. Eerst het risico. Dat vind ik hoger dan bij individuele aandelen. Op de beurs heb je veel keuze, kun je al cijfers van een bedrijf bekijken, terwijl bij crowdfunding het vaak startups zijn die alleen maar prognoses kunnen afgeven.

  Daarnaast klinkt een rendement van 7,5% leuk, maar als het in 5 jaar annuïtair wordt afgelost krijg je bij 1000 euro iets meer dan 1200 euro terug. Dat is een rendement van 20% in 5 jaar, dus een rendement van 4% per jaar ipv 7,5%.
  En 4% per jaar zit je ook zo aan met individuele aandelen als je ze uitzoekt die ook een paar procent dividend betalen. Koersstijging is dan nauwelijks nodig.

  • Dat is inderdaad een goede aanvulling, van die annuïtaire aflossingen. Ik heb op jouw blog nog even gezocht naar input voor dit stuk, maar kon het zo gauw niet vinden.

  • stoppenvoormijnvijftigste.nl schreef:

   Ik ben het niet eens met je berekening… Als je inderdaad de berekening gaat maken dat je na 5 jaar 200 rendement hebt, zou je inderdaad 4% rendement hebben, maar in de tussentijd krijg je wel beschikking over een deel van het geld dat was uitgeleend. Op het moment dat je dat gaat herinvesteren, kan je wel uitkomen op die 6+ %. Het is wat dat betreft net als bij een annuitaire hypotheek. Je betaald elke maand hetzelfde bedrag, maar de verhouding rente/aflossing wijzigt, omdat de uitstaande hypotheek minder wordt. Dus hoewel je misschien 4% hypotheekrente betaald, heeft de bank na 30 jaar op een ton 71.720 aan rente ontvangen. Op jouw manier van berekenen zou dat op 2,39% rendement uitkomen, terwijl het toch echt 4% is…

 3. Team CF schreef:

  Net blogpost gedaan over ons portfolio van 2016 en de verdeling in de verschillende groepen. Blijkt het totaal rendement voor 2016 toch een wel heel gezien 13.5% rendement te zijn geweest op de investeringen. Das echt waanzinnig goed en komt vooral doordat de beurs het heel goed deed. Hier zit crowdfunding ook tussen, maar daar is het rendement toch flink lager van met zo rond 7% na kosten. Hebben ook een analyses gemaakt van onze crowdfunding investeringen en daarna besloten om de stekker eruit te trekken.

 4. LekkerLevenMetMinder schreef:

  Ik heb er wel eens over gedacht en toen hoorde ik weer allemaal horrorverhalen, dus doe het nog even niet. Ik ben overigens sinds kort wel begonnen met beleggen via DeGiro. Met €100 in een fonds. Nog niet heel veel of heel gewaagd dus, maar ik wil vooral even kijken hoe het gaat, vooral omdat ik er nog relatief weinig van snap.

 5. M+S schreef:

  Leuk om je blog te lezen! Na wat verdiepen en het lezen van verschillende ervaringen en meningen ga ik een start maken met crowdfunding. Ik heb een overzicht gemaakt van de verschillende risicoclassificaties en ga onder meer op basis hiervan mijn resultaten vastleggen. Het word mijn eerste vorm van “beleggen” (32 jaar oud) en hoop te mogen leren van de ervaringen van anderen.

  P.S. Team CF; waar kan ik jullie blog terug zien? Uiteraard spreken de rendementen uit jullie portefeuille aan! En ik lees graag meer over andere investeringen buiten Crowdfunding om.

 6. M+S schreef:

  Team CF: Ik moet nog leren kijken i.p.v. vragen, ik snap de site nu en lees vrolijk verder! 🙂

 7. Ineke schreef:

  Ik ga het niet doen, ik vind het te risicovol. Ik hou me wel bij mijn indexfondsen en duurzame fondsen. Dat gaat al jaren langzaam maar gestaag omhoog. Je hoeft maar 1 slechte betaler te hebben bij cowdfunding en je rendement holt achteruit. Maar ja mensen zien de dollartekens en verliezen ze de rede.

  Rendementsberekening van mijn eigen geld vind ik lastig daar ik maandelijks inleg en ook niet altijd hetzelfde bedrag. Maar ik hou in wat ik inleg en wat het nu waard is. Ik ben tevreden.

  Ik hoorde gisteren een bizar voorbeeld van crowdfunding op basis van een goed doel. Een man ging crowdfunden om de operatie van zijn hond te betalen. Van het geld heeft hij vervolgens een nieuwe pup gekocht. Sommige mensen nemen dieren maar je hebt geen idee waarom. Zijn eerste hond behandelde hij ook al slecht, opsluiten, slaan, te weinig eten geven. Waarom dan nog een hond erbij als je zo van ze ‘houdt’ natuurlijk waren het steffords, het zal wel iets voor zijn ego gedaan hebben…..

Geef een reactie