Geld verdienen? Is crowdfunding een goed alternatief?

crowdfunding

Afgelopen week keek ik eens mijn tags en categorieën door. En toen moest ik bekennen dat het grootste deel van mijn blogs helemaal niet over meer geld gaat… En ook niet over minder stress… Nee. Ze gaan over minder geld uitgeven. Nu is dat natuurlijk voor veel mensen ook wel de sleutel tot meer geld overhouden. Maar om daadwerkelijk meer geld te krijgen, is het wel handig als je meer geld krijgt. Dus.

Ik heb al flink wat blogs geschreven over hoe lastig het is om meer geld te verzamelen. Ik schreef blogs over hoe je miljonair kunt worden (en vooral over hoe het niet moet). En over snel geld verdienen. En hoe dat niet moet. Als ik het zo samenvat hebben jullie eigenlijk niet zoveel aan me hè. 🙂

Meer geld verdienen

Vandaag daarom eens een onvervalste meer-geld-blog. Ik las afgelopen week een flink stuk van het boek Money – Master the game van Tony Robbins. Zijn belangrijkste advies om financieel onafhankelijk te worden is niet om te proberen zoveel mogelijk geld te verdienen. Sterker nog, dat raadt hij eigenlijk juist af. Hij haalt daarbij wat voorbeelden aan van sporters en filmsterren die enorm veel geld verdienden, en een paar jaar later toch failliet werden verklaard. De echte oplossing is om je geld voor je te laten werken, aldus Robbins. Passief geld verdienen dus. Oftewel… investeren.

Uiteenlopende investeringsvormen

Er zijn behoorlijk wat varianten om je geld weg te zetten en passief inkomen te vergaren.

Sparen?

Hoewel Robbins sparen ook nog wel als optie noemt, is dat eigenlijk nauwelijks meer een alternatief met de huidige rentepercentages. “Compound interest” oftewel rente op rente, waar al die financiële goeroes het over hebben, was leuk toen we nog 5% rente kregen. Maar tegenwoordig, met nog geen 0,5% rente (als je geluk hebt), duurt het toch jaren voor dit echt wat oplevert. En dan eigenlijk nog niet, als je rekening houdt met inflatie. Het is een prima manier om je geld te stallen, laten we dat voorop stellen! Maar als je passief inkomen wil genereren is sparen niet de methode dus.

Beleggen

Nu beleg ik zelf al een jaar of 4 in een aantal beleggingsfondsen. Jarenlang ging dat heel goed, de eerste drie jaren hadden we iedere keer rond de 8% rendement. Heel fijn! Maar ook gewoon een kwestie van geluk, zo blijkt dan wel weer. Afgelopen jaar was het rendement 0,5%. Nog steeds geluk, het had ook negatief kunnen zijn. Op de lange termijn pakt het vast goed uit, deze belegging. Voorlopig moeten we er maar gewoon netjes vanaf blijven…

Het lastige met beleggen vind ik vooral dat er zo ontzettend veel mogelijkheden zijn. Wat is nou wijsheid? Waar kun je nou het best in beleggen? Als ik dat zou weten, zou ik niet meer hoeven werken, gok ik. Maar helaas…

Crowdfunding als investering

Mijn nieuwe bank, Knab, biedt crowdfunding aan als investeringsvorm. Daar had ik me nog nooit in verdiept, dus het leek me interessant om me daar eens wat beter naar te kijken. Eerst heb ik eens opgezocht wat het nu precies is.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een manier voor ondernemers of stichtingen om geld op te halen. In plaats van te lenen van de bank, wordt geleend van een groot aantal kleine investeerders. Het is begonnen als alternatief voor met name mensen uit de culturele sector (bijvoorbeeld filmmakers) die op een andere manier geen geld konden lenen.

Tegenwoordig zijn er ook ondernemingen die juist voor deze manier van financieren kiezen, bijvoorbeeld omdat ze hiermee ook gelijk bekend worden bij een groot aantal mogelijke klanten. Dat lijkt me als ondernemer wel een groot voordeel. Want de kans dat je een winkel bezoekt waar je zelf ook in hebt geïnvesteerd is natuurlijk ook groter.

Steeds meer crowdfunding

Crowdfunding is duidelijk booming business. Volgens een bericht in het FD van 2 januari 2017 is er vorig jaar maar liefst € 170 miljoen opgehaald met crowdfunding. Dat is een stijging van 33% ten opzichte van 2015. Wat ik zeg, booming!

Waar & hoe kun je crowdfunden?

Er zijn ontzettend veel aanbieders van crowdfunding, zo ontdek ik. Op Startpagina staan al 26 platforms voor Crowdfunding en maar liefst 46 crowdfunding projecten.

Sommige daarvan zijn puur om geld op te halen voor een goed doel, maar de meeste initiatieven bieden een vorm van financieel rendement voor de investeerder. Die kan variëren van een paar procent tot wel iets van 10% per jaar.

Grote risico’s?

Het lastige van crowdfunding is natuurlijk ook het grote risico dat je loopt. Als een ondernemer omvalt, zie je niets van je geld terug. Wat dat betreft geldt voor crowdfunding hetzelfde als voor beleggen: goed spreiden is heel belangrijk.

Ik dacht eigenlijk dat je met crowdfunding per definitie meer risico loopt dat met beleggen in een fonds, omdat crowdfunding meestal wordt ingezet door ondernemers die op een andere manier geen financiering kunnen krijgen. Dat blijkt echter een misverstand. Op de blog Stoppen voor je vijftigste stond gisteren toevallig een hele interessante blog over Crowdfunding. Daarin schrijft hij dat afwijzing door banken meestal niet meer de reden is dat bedrijven kiezen voor crowdfunding. Het is voor bedrijven namelijk ook veel goedkoper.

Toch denk ik dat de risico’s nog wel groot zijn, als je al je geld in één onderneming stopt. Dat is net bij alle andere varianten van beleggen ook gewoon geen goed idee. Spreiden is altijd het devies.

Crowdfunding bij Knab

Bij Knab kun je relatief makkelijk deelnemen aan crowdfunding. Je kunt je registreren als deelnemer, en dan kun je inschrijven op projecten die ze aanbieden.

Lage bedragen

Je kunt ook al vanaf € 100 mee doen, dus ook als je een klein beleggingsbudget hebt, kun je mee doen. Of, en dat is waarschijnlijk het idee, dan kun je makkelijk spreiden. Het risico is per slot van rekening een stuk kleiner als je in 20 projecten investeert met € 100 per project, dan wanneer je € 2000 in één project stopt.

Knab investeert mee

Knab biedt alleen projecten aan waar de bank zelf ook vertrouwen in heeft. Om te bewijzen dat ze dat hebben, beleggen ze er zelf ook altijd in, voor 10%. Dat geeft wel vertrouwen dus.

Ga ik het ook doen?

Nee. Voorlopig nog niet. Ik ben het met Tony Robbins eens dat het verstandig is om te investeren. En met Knab dat crowdfunding een goed idee is. Maar ik wil eerst wat meer zekere reserves opbouwen. En mijn hypotheek verder aflossen. Want dat levert me gegarandeerd rendement op. En dat vind ik wel zo prettig.

Overweeg jij te investeren in crowdfunding? Waar doe je dat? Of juist liever niet? Laat het me weten in de opmerkingen!

*Disclaimer: Dit artikel is gesponsord en bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: