En toen ging de knop om: hoe Nadine’s inkomen sterk daalde, en ze tóch meer geld overhoudt

Nadine - meer geld

Nadine, één van de leden van mijn Facebook-groep, geeft regelmatig nuttige bespaartips. Toen ik haar eens vroeg naar haar verhaal, bleek dat ze een challenge doet waarbij ze maar € 5 per dag uit geeft. Sterker nog, sinds haar inkomen is gedaald, houdt ze meer geld over. Daar wilde ik meer van weten! Vandaag vertelt ze het verhaal achter haar challenge en haar bijzondere financiële situatie.

Hoe was je situatie eerst?

Ik werkte fulltime, soms meer dan 40 uur per week, maar het geld ging altijd op. Ik heb er geen spijt van want ik heb mooie vakanties gehad. En de kleding die ik toen kocht, draag ik nog steeds. Maar dat een buffer altijd handig is, hoef ik niet te benadrukken. ?

Wat voor werk deed je?

Voordat ik weer ging studeren, heb ik mijn VMBO afgemaakt. Daarna ben ik direct gaan werken. Wat een tussenjaar moest worden, zijn negen tussenjaren geworden. Ik heb veel horecawerk, administratief werk, schoonmaakwerk, retailwerk en vrijwilligerswerk in het welzijnsveld gedaan.

Had je ook schulden?

Nee, gelukkig niet.

De verandering

Wat gebeurde er precies waardoor de knop omging? Wat triggerde de verandering?

Dat had twee oorzaken:

Als eerste besloot ik dat ik weer wilde gaan studeren. Dus de €7,- die ik per dag uit gaf in de AH, werd te veel.

En de tweede was een hele praktische: Ik wilde nu ECHT van al die kleding af die ik al jaren had liggen, maar of nooit meer droeg of (nog erger) nooit heb gedragen.

Waarom besloot je te gaan studeren?

Ik werd (in samenspraak) ontslagen en toen dacht ik: “Wat nu Nadine? Ga je op zoek naar een baantje waarvan je weet dat dat ook zo weer ophoudt? Of ga je dan nu eindelijk de opleiding doen die je altijd al hebt willen doen?” Veel vragen die dus bij me op kwamen! Ik heb voor het laatste gekozen en ben weer gaan studeren. Ik doe nu de opleiding Maatschappelijk zorg (MZ) specifieke doelgroepen, niveau vier. En ondertussen heb ik het eerste jaar alweer doorstaan!

Hoe hoog was je inkomen destijds? En hoeveel inkomen heb je nu?

Mijn inkomen toen was tussen de €1100,- en €1250,- per maand (in het laatste geval draaide ik behoorlijk veel uren). En nu heb ik studiefinanciering en die bedraagt €807,29 per maand. En daarnaast krijg ik het maximale  bedrag aan zorgtoeslag.

Welke stappen heb je toen gezet?

Ik ben met een € 5-challenge begonnen. Dat houdt in dat ik €5,- per dag heb om boodschappen van te doen (ontbijt, lunch en diner).

Lukt het altijd om binnen de € 5 te blijven? Hoe doe je dat?

Ja! Ik let nu op ALLE kleintjes. Veel biologische producten zijn verruild voor het huismerk, behalve vlees, dat vertik ik. Wat ik ook nog weleens doe, is het laatste half uurtje naar de markt gaan voor groenten en fruit. Of producten met een 35% sticker kopen die ik eventueel kan invriezen.

Ik ben alleen en van een zak sla eet ik twee dagen, vlees hoeft niet elke dag, vis niet meer per se twee keer per week en al dat lekkers blijft nu ook vaker in de schappen (bezuinigen is voor meer goed dan enkel je portemonnee). 😉 En het scheelt dat ik geen fris, sap en/of koffie in huis haal, mijn koelkast ligt vol met flesjes KRAANwater.

Wat heb je veranderd aan je kooppatroon? Zijn er dingen die je nu niet meer koopt, die je eerst wel altijd kocht?

Lekkers, lekkers en lekkers! Ik doe nu zo gericht mijn boodschappen, dat ik er niet eens aan denk om nog even dat pad te pakken met de chips, koekjes, et cetera… En voorheen kocht ik waar ik zin in had ongeacht hoe duur het was, of wat ik allemaal nog thuis had liggen.

Was het erg wennen?

Mwuaahh… Het is vooral wennen dat ik opeens veel geld over heb. Als ik een doel heb, dan ga ik ervoor, zorg voor richtlijnen en daar houd ik me aan. Men zegt weleens dat ik te streng ben voor mezelf. Maar op deze manier heb ik altijd mijn doelen behaald en heb ik niet op een ander hoeven te wachten of hoeven te bouwen.

Waar doe je meestal je boodschappen?

Nog steeds bij Albert Heijn, ik spaar er zegeltjes en ze zijn voor veel dingen toch goedkoper dan de Deen, Lidl of Vomar. Ik spit natuurlijk elke zondag en maandag de krantjes uit, stippel m’n route uit en ga halen wat ik ECHT nodig heb.

Doen er ook mensen in je omgeving mee?

Nee, iedereen zegt letterlijk gelijk: ‘kan ik niet joh!’ Erg bizar maar ik ga niet pushen. Ze vinden het erg goed en verstandig van mij.

Hoe leg je het uit aan mensen in je omgeving? Krijg je er wel eens vreemde opmerkingen over?  Of vinden mensen het juist altijd heel verstandig?

Als ik het mensen vertel, dan vertel ik ze gewoon precies wat ik doe. Als als ze meer willen weten, dan leg ik uit hoe ik het doe. Mijn klas vindt het helemaal geweldig en vraagt regelmatig hoe het gaat. En mijn naasten… Die kennen me zo goed dat ze er niet aan twijfelen dat ik mijn doel ga behalen. Ik heb nog geen gekke opmerkingen gehad eigenlijk en anders tja…

Doe je nog meer om aan geld te komen?

Ja, zeker! Ik heb alle kleding waar ik echt vanaf wilde op internet gezet. Ik heb op alle sites en Facebook-groepen die je maar kan bedenken wel wat geadverteerd.  Dat ging helaas niet zoals gehoopt.

Toen heb ik een vriendinnetje benaderd. Zij staat regelmatig op rommelmarkten dus ze kent de goede plekjes en technieken. Samen hebben we vier weekenden achter elkaar op een markt gestaan. Dit blijf ik doen totdat ik alles kwijt ben. De kleine prijsjes die ik vraag voor mijn dure en goede items zijn een bevestiging dat ik goed bezig ben.

Valt het wel eens tegen?

Ja, soms verkoop ik ook weinig op rommelmarkten, dat vind ik jammer. Maar ik blijf erbij: weg=weg.

Voor hoeveel geld heb je tot nu toe spullen verkocht?

Ik verdien niet supergoed op de markt omdat ik van de kleine prijsjes ben. Anders werkt het helemaal niet. Zo verkocht ik eens iets voor €0,50 en een vrouw probeerde er €0,25 van te maken.

Ook heb je de kosten voor de tafel die je uit je verdiensten moet halen. Ik zit rond de €40,- winst, en dan is de tafel er dus al van af.

Mijn grootste klapper was een Desigual jurkje dat ik verkocht voor €10,- (het jurkje was nieuw, het kaartje hing er nog aan).

Hoe is je situatie nu?

Ik ben tevreden met hoe het gaat. In kleine stappen raak ik mijn spullen kwijt en elke dag komen er weer een paar euro’s bij in het potje. Maar de grootste winst is dat ik bewuster leef en bewuster ben van mijn inkomsten en uitgaven.

Heb je tips voor mensen die ook moeten of willen besparen?

Als je meer wilt sparen, extra geld wilt hebben voor leuke dingen, wat het ook mag zijn… Begin gelijk!!! Niet “ik begin 1 juli” of “ik begin na het weekend”. Elke dag dat je bewuster bent, is een dag geld besparen.

Bedankt!

Nadine, hartelijk bedankt voor je openhartige en leuke antwoorden!  

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: