Hoe Danielle in de schuldsanering terecht kwam. En… zich er weer uit werkt!

Danielle schuldsanering

Vorige week stond er een heel goed artikel in Trouw over de schuldenproblematiek. Bottomline: als je eenmaal in de geldproblemen zit, worden de kosten daarvan zo snel zo extreem hoog dat het heel moeilijk is om er nog uit te komen. Vooral boetes en incasso’s bovenop de al bestaande schulden zorgen daarvoor. Vaak wordt er in dit soort situaties naar mensen zelf gewezen. Die zouden hoge leningen hebben afgesloten bij dure postorderbedrijven. In de praktijk gaat het echter ook vaak om schulden bij overheidsinstellingen, zoals de belastingdienst. Bijvoorbeeld omdat er achteraf teveel toeslagen zijn uitbetaald. En bij banken, bijvoorbeeld door een restschuld na het verkopen van een huis.

Om meer begrip te kweken voor mensen met schulden, én om te inspireren ermee aan de slag te gaan, ben ik enige tijd geleden een rubriek gestart: En toen ging de knop om. Vandaag een nieuwe aflevering:  het verhaal van Daniëlle. Zij kwam in de schulden doordat haar ex stopte met het betalen. Doordat het haar niet lukte om haar geldproblemen zelf op te lossen, kwam ze in de schuldsanering. Hoewel haar leefgeld heel beperkt is, kan ze toch gewoon lekker eten en haar kind geven wat hij nodig heeft. Lees hier haar verhaal. 

Hoe ben je in de schulden gekomen?

Had je altijd al schulden?

Nee, vroeger had ik nooit schulden. Ik had wel een lening, maar die betaalde ik altijd netjes op tijd. Ik liep nergens achter met rekeningen. Sinds mijn scheiding is dat helaas wel anders. Nu zijn mijn schulden vele malen hoger dan die lening ooit was.

Wat ging er mis?

In januari 2012 gingen wij uit elkaar. Ik was net een paar maanden zwanger van mijn zoontje destijds.

Voor die tijd betaalde ik altijd al de rekeningen, en dat bleef ik doen voor ons ‘samen’, nadat we uit elkaar gingen. Alleen toen mijn ex zijn baan opgaf en ik de rekeningen voor ons samen bleef betalen, werd dat steeds lastiger.

De lening die wij samen hadden afgesloten, betaalden we ook altijd samen. Maar dat deed hij op een gegeven moment niet meer. Hij raakte ook steeds verder in de problemen. Toen hij ook nog zonder adres kwam te zitten, kwamen de schuldeisers bij mij. En niet alleen voor die ene lening helaas.

Wat deed je toen?

Op dat moment besefte ik dat dat ik dit niet meer alleen kon oplossen. Hoewel ik altijd goed contact heb gehouden met de schuldeisers, moest ik toch hulp zoeken. Eens stopt het dat je alles kan blijven betalen.

Ik heb toen contact opgenomen met de gemeente voor hulp.

Kreeg je die hulp ook?

Ja, gelukkig wel. De gemeente hielp me met het starten van een aanvraag voor een minnelijk traject. Daarbij ga je met je schuldeisers in gesprek om er zelf uit te komen. Helaas ging één van de schuldeisers niet akkoord met het voorstel. Toen werd dat traject afgebroken.

Nu zit ik al bijna 2 jaar in de wettelijke variant van de schuldsanering, de WSNP (zie onder voor meer toelichting). Ook heb ik hulp vanuit budgetbeheer, dat ik vrijwillig aan heb gevraagd, toen ik nog in de aanvraag van het minnelijke traject zat.

Hoe hoog is je schuld nu?

Mijn schuld is nu, dacht ik, bijna € 18 duizend.

Waar bestaat die uit?

De schuld bestaat uit twee grote leningen en nog wat andere kleinere schulden. De eerste grote is die lening die we al hadden. De tweede is bij de bank. Die is ontstaan nadat ik het huis verkocht had, na onze scheiding.

Ik heb het huis met verlies moeten verkopen. Dat verlies was gelukkig gedekt door de verzekering. Maar de bank heeft me toen een boete opgelegd omdat ik het huis vervroegd had afgelost. En die boete moet ik helaas volledig zelf betalen, aangezien mijn ex niet mee betaalt.

Hoe gaat het nu?

Hoe is je situatie nu?

Nu ik in de schuldsanering zit, heb ik leefgeld. Ik kijk natuurlijk wel uit naar januari 2020, want dan ben ik er helemaal vanaf.

Heb je je gedrag en/of bestedingspatroon veranderd sinds je schulden hebt?

Nee, dat hoefde gelukkig niet echt. Mijn bestedingspatroon was al nooit slecht. De omstandigheden werden te lastig om het te bolwerken. Maar ik geef en gaf zelf al nauwelijks geld uit.

Werk je? Zo ja, wat voor werk doe je?

Ja, zeker. Ik werk 20 uur per maand als verzorger voor iemand met een PGB en verder werk ik thuis zoals mijn zoontje dat noemt. 🙂

Hoeveel leefgeld krijg je?

Ik krijg 80 euro leefgeld per week.

En daar red je het mee?

Ja, zeker. Ik kan er goed van eten en leven met mijn zoontje. We hebben daarnaast een kat die het beste voer krijgt in mijn ogen. En we hebben ook twee cavia’s.

Hoe zorg je ervoor dat je, ondanks dat beperkte bedrag, toch gewoon goed kan leven?

Ik maak een weekmenu en aan de hand daarvan doe ik de boodschappen. Ik let op aanbiedingen en wat ik over heb vries ik in. Merken maken mij niet uit, ik koop wat lekker is en dat hoeft niet perse een A- of B-merk te zijn.

Ik rijd ook gewoon auto, ook al is dat beperkt. Hier krijg ik elke maand € 60 euro voor benzine voor.

Het is gewoon een kwestie van heel goed plannen. Eerlijk gezegd vind ik mijn leefgeld nog redelijk ruim.

Hoe doe je dat met verjaardagen? En met andere bijzondere uitgaven?

Als ik een verjaardag heb, dan geef ik een cadeautje als dat binnen mijn budget zit. Meestal weet ik het al langer van tevoren, en dan houd ik er rekening mee in mijn budget.
Als mijn zoon jarig is dan vraag ik wel of er ruimte is voor wat extra’s aan mijn bewindvoerder. Dat doe ik ook als er bijzondere uitgaven zijn.
 
Maar bijvoorbeeld mijn medicijnen kosten me € 8 per maand. Die betaal ik gewoon uit mijn eigen budget.

Weet je zoon dat je schulden hebt?

Mijn zoon is pas 4 dus die heeft dat besef niet, nee. Hij vraagt eigenlijk bijna nooit ergens om. Hij krijgt wat hij nodig heeft en als het kan heus wel eens wat tussendoor ook. Gelukkig heeft hij ook een hele lieve opa en oma. En ik heb ook nog een lieve vriend die hem wel eens verwent. Hij merkt er niets van dus.

Maak je gebruik van de voedselbank of iets dergelijks?

Nee. Ik maak geen gebruik van de voedselbank. Ik ben wel lid van weggeefhoeken, op Facebook. Daar krijg ik wel eens wat, en daar geef ik ook wel eens wat weg. Maar deed ik ook al voordat ik schulden had.

Ga je het vieren als je klaar bent?

Nou, zeker. Dan ga ik eens lekker uit eten of op een korte vakantie.

Tot slot

Heb je tips voor mensen die ook in jouw oorspronkelijke situatie zitten?

Zoek op tijd hulp en zet alles op papier. Dan blijft het duidelijk voor jezelf. En heel belangrijk, blijf communiceren met de schuldeisers. Dan krijg je veel meer voor elkaar.

Wat zou er in Nederland moeten veranderen om te zorgen dat er minder mensen in de schulden komen?

Ik denk dat er meer hulpverlening moet komen voor mensen met geldproblemen.
 
Wat ook niet mee helpt, als je te laat ben met betalen je een boete krijgt. Op zich is dat niet altijd onterecht, maar als je echt geen geld hebt, betaal je door die boete nog later.  Dat vind ik heel dubbel, want sommige mensen kunnen het echt niet betalen. En door die boetes wordt het alleen nog maar erger.
 
Wat ik wel denk is dat de problemen ook voor een groot deel voorkomen kunnen worden door een verandering in de mensen zelf. We willen allemaal vaak veel te veel en denken erg makkelijk. Dat hoor en zie ik wel eens om me heen. Soms moet je gewoon niet altijd alles willen hebben.

Bedankt!

Hartelijk bedankt Daniëlle voor je openhartige verhaal. Ik vind het heel knap hoe je je schouders eronder hebt gezet en ermee aan de slag bent gegaan.

Meer lezen over de verschillende varianten van schuldsanering?

Als je schulden hebt, zijn er verschillende opties:

  • Zelf regelen: bij beginnende schulden kun je het zelf proberen op te lossen. Hier biedt Nibud hulp bij met de site Zelf je schulden regelen. Op Meer geld, minder stress geef ik tips hierover.
  • Minnelijke traject: als je er zelf niet meer uit komt, kun je contact opnemen met de gemeente of met een schuldhulpverlener. Die probeert dan om afspraken te maken met de schuldeisers. Op basis van je afloscapaciteit wordt bepaald hoeveel je drie jaar lang af kunt lossen. Na die drie jaar worden je resterende schulden meestal kwijt gescholden.
  • WSNP: Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Als schuldeisers niet mee willen werken aan het minnelijke traject, wordt de rechter gevraagd om een oplossing. Die kan de schuldeisers verplichten om mee te werken. Je krijgt dan een bewindvoerder die jouw geld beheert. Je krijgt alleen leefgeld, verder gaat alles naar je schuldeisers. In 3 tot 5 jaar los je zoveel mogelijk af (afhankelijk van wat de rechter bepaalt). Daarna worden je schulden kwijt gescholden.

Meer hierover lees je op de site van het Nibud.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: