Danielle schuldsanering

Hoe Danielle in de schuldsanering terecht kwam. En… zich er weer uit werkt!

Vorige week stond er een heel goed artikel in Trouw over de schuldenproblematiek. Bottomline: als je eenmaal in de geldproblemen zit, worden de kosten daarvan zo snel zo extreem hoog dat het heel moeilijk is om er nog uit te komen. Vooral boetes en incasso’s bovenop de al bestaande schulden zorgen daarvoor. Vaak wordt er in dit soort situaties naar mensen zelf gewezen. Die zouden hoge leningen hebben afgesloten bij dure postorderbedrijven. In de praktijk gaat het echter ook vaak om schulden bij overheidsinstellingen, zoals de belastingdienst. Bijvoorbeeld omdat er achteraf teveel toeslagen zijn uitbetaald. En bij banken, bijvoorbeeld door een restschuld na het verkopen van een huis.

Om meer begrip te kweken voor mensen met schulden, én om te inspireren ermee aan de slag te gaan, ben ik enige tijd geleden een rubriek gestart: En toen ging de knop om. Vandaag een nieuwe aflevering:  het verhaal van Daniëlle. Zij kwam in de schulden doordat haar ex stopte met het betalen. Doordat het haar niet lukte om haar geldproblemen zelf op te lossen, kwam ze in de schuldsanering. Hoewel haar leefgeld heel beperkt is, kan ze toch gewoon lekker kan eten en haar kind kan geven wat hij nodig heeft. Lees hier haar verhaal. 

Hoe ben je in de schulden gekomen?

Had je altijd al schulden?

Nee, vroeger had ik nooit schulden. Ik had wel een lening, maar die betaalde ik altijd netjes op tijd. Ik liep nergens achter met rekeningen. Sinds mijn scheiding is dat helaas wel anders. Nu zijn mijn schulden vele malen hoger dan die lening ooit was.

Wat ging er mis?

In januari 2012 gingen wij uit elkaar. Ik was net een paar maanden zwanger van mijn zoontje destijds.

Voor die tijd betaalde ik altijd al de rekeningen, en dat bleef ik doen voor ons ‘samen’, nadat we uit elkaar gingen. Alleen toen mijn ex zijn baan opgaf en ik de rekeningen voor ons samen bleef betalen, werd dat steeds lastiger.

De lening die wij samen hadden afgesloten, betaalden we ook altijd samen. Maar dat deed hij op een gegeven moment niet meer. Hij raakte ook steeds verder in de problemen. Toen hij ook nog zonder adres kwam te zitten, kwamen de schuldeisers bij mij. En niet alleen voor die ene lening helaas.

Wat deed je toen?

Op dat moment besefte ik dat dat ik dit niet meer alleen kon oplossen. Hoewel ik altijd goed contact heb gehouden met de schuldeisers, moest ik toch hulp zoeken. Eens stopt het dat je alles kan blijven betalen.

Ik heb toen contact opgenomen met de gemeente voor hulp.

Kreeg je die hulp ook?

Ja, gelukkig wel. De gemeente hielp me met het starten van een aanvraag voor een minnelijk traject. Daarbij ga je met je schuldeisers in gesprek om er zelf uit te komen. Helaas ging één van de schuldeisers niet akkoord met het voorstel. Toen werd dat traject afgebroken.

Nu zit ik al bijna 2 jaar in de wettelijke variant van de schuldsanering, de WSNP (zie onder voor meer toelichting). Ook heb ik hulp vanuit budgetbeheer, dat ik vrijwillig aan heb gevraagd, toen ik nog in de aanvraag van het minnelijke traject zat.

Hoe hoog is je schuld nu?

Mijn schuld is nu, dacht ik, bijna € 18 duizend.

Waar bestaat die uit?

De schuld bestaat uit twee grote leningen en nog wat andere kleinere schulden. De eerste grote is die lening die we al hadden. De tweede is bij de bank. Die is ontstaan nadat ik het huis verkocht had, na onze scheiding.

Ik heb het huis met verlies moeten verkopen. Dat verlies was gelukkig gedekt door de verzekering. Maar de bank heeft me toen een boete opgelegd omdat ik het huis vervroegd had afgelost. En die boete moet ik helaas volledig zelf betalen, aangezien mijn ex niet mee betaalt.

Hoe gaat het nu?

Hoe is je situatie nu?

Nu ik in de schuldsanering zit, heb ik leefgeld. Ik kijk natuurlijk wel uit naar januari 2020, want dan ben ik er helemaal vanaf.

Heb je je gedrag en/of bestedingspatroon veranderd sinds je schulden hebt?

Nee, dat hoefde gelukkig niet echt. Mijn bestedingspatroon was al nooit slecht. De omstandigheden werden te lastig om het te bolwerken. Maar ik geef en gaf zelf al nauwelijks geld uit.

Werk je? Zo ja, wat voor werk doe je?

Ja, zeker. Ik werk 20 uur per maand als verzorger voor iemand met een PGB en verder werk ik thuis zoals mijn zoontje dat noemt. 🙂

Hoeveel leefgeld krijg je?

Ik krijg 80 euro leefgeld per week.

En daar red je het mee?

Ja, zeker. Ik kan er goed van eten en leven met mijn zoontje. We hebben daarnaast een kat die het beste voer krijgt in mijn ogen. En we hebben ook twee cavia’s.

Hoe zorg je ervoor dat je, ondanks dat beperkte bedrag, toch gewoon goed kan leven?

Ik maak een weekmenu en aan de hand daarvan doe ik de boodschappen. Ik let op aanbiedingen en wat ik over heb vries ik in. Merken maken mij niet uit, ik koop wat lekker is en dat hoeft niet perse een A- of B-merk te zijn.

Ik rijd ook gewoon auto, ook al is dat beperkt. Hier krijg ik elke maand € 60 euro voor benzine voor.

Het is gewoon een kwestie van heel goed plannen. Eerlijk gezegd vind ik mijn leefgeld nog redelijk ruim.

Hoe doe je dat met verjaardagen? En met andere bijzondere uitgaven?

Als ik een verjaardag heb, dan geef ik een cadeautje als dat binnen mijn budget zit. Meestal weet ik het al langer van tevoren, en dan houd ik er rekening mee in mijn budget.
Als mijn zoon jarig is dan vraag ik wel of er ruimte is voor wat extra’s aan mijn bewindvoerder. Dat doe ik ook als er bijzondere uitgaven zijn.
Maar bijvoorbeeld mijn medicijnen kosten me € 8 per maand. Die betaal ik gewoon uit mijn eigen budget.

Weet je zoon dat je schulden hebt?

Mijn zoon is pas 4 dus die heeft dat besef niet, nee. Hij vraagt eigenlijk bijna nooit ergens om. Hij krijgt wat hij nodig heeft en als het kan heus wel eens wat tussendoor ook. Gelukkig heeft hij ook een hele lieve opa en oma. En ik heb ook nog een lieve vriend die hem wel eens verwent. Hij merkt er niets van dus.

Maak je gebruik van de voedselbank of iets dergelijks?

Nee. Ik maak geen gebruik van de voedselbank. Ik ben wel lid van weggeefhoeken, op Facebook. Daar krijg ik wel eens wat, en daar geef ik ook wel eens wat weg. Maar deed ik ook al voordat ik schulden had.

Ga je het vieren als je klaar bent?

Nou, zeker. Dan ga ik eens lekker uit eten of op een korte vakantie.

Tot slot

Heb je tips voor mensen die ook in jouw oorspronkelijke situatie zitten?

Zoek op tijd hulp en zet alles op papier. Dan blijft het duidelijk voor jezelf. En heel belangrijk, blijf communiceren met de schuldeisers. Dan krijg je veel meer voor elkaar.

Wat zou er in Nederland moeten veranderen om te zorgen dat er minder mensen in de schulden komen?

Ik denk dat er meer hulpverlening moet komen voor mensen met geldproblemen.
Wat ook niet mee helpt, als je te laat ben met betalen je een boete krijgt. Op zich is dat niet altijd onterecht, maar als je echt geen geld hebt, betaal je door die boete nog later.  Dat vind ik heel dubbel, want sommige mensen kunnen het echt niet betalen. En door die boetes wordt het alleen nog maar erger.
Wat ik wel denk is dat de problemen ook voor een groot deel voorkomen kunnen worden door een verandering in de mensen zelf. We willen allemaal vaak veel te veel en denken erg makkelijk. Dat hoor en zie ik wel eens om me heen. Soms moet je gewoon niet altijd alles willen hebben.

Bedankt!

Hartelijk bedankt Daniëlle voor je openhartige verhaal. Ik vind het heel knap hoe je je schouders eronder hebt gezet en ermee aan de slag bent gegaan.
Ook mee doen met En toen ging de knop om? Stuur me een mailtje!  sjoukje@meergeldminderstress.nl

Meer lezen over de verschillende varianten van schuldsanering?

Als je schulden hebt, zijn er verschillende opties:

 • Zelf regelen: bij beginnende schulden kun je het zelf proberen op te lossen. Hier biedt Nibud hulp bij met de site Zelf je schulden regelen. Op Meer geld, minder stress geef ik tips hierover.
 • Minnelijke traject: als je er zelf niet meer uit komt, kun je contact opnemen met de gemeente of met een schuldhulpverlener. Die probeert dan om afspraken te maken met de schuldeisers. Op basis van je afloscapaciteit wordt bepaald hoeveel je drie jaar lang af kunt lossen. Na die drie jaar worden je resterende schulden meestal kwijt gescholden.
 • WSNP: Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Als schuldeisers niet mee willen werken aan het minnelijke traject, wordt de rechter gevraagd om een oplossing. Die kan de schuldeisers verplichten om mee te werken. Je krijgt dan een bewindvoerder die jouw geld beheert. Je krijgt alleen leefgeld, verder gaat alles naar je schuldeisers. In 3 tot 5 jaar los je zoveel mogelijk af (afhankelijk van wat de rechter bepaalt). Daarna worden je schulden kwijt gescholden.

Meer hierover lees je op de site van het Nibud.

This Article Has 30 Comments
 1. Lonneke schreef:

  Mooi verhaal! Ik heb bewondering voor mensen die uit zo’n financieel dal kruipen! Het is inderdaad waar: als je eenmaal schulden hebt, worden ze in veel situaties alleen maar groter. Zie die steengoeie documentaire ‘Schuldig’.

 2. Lot schreef:

  Vanuit mijn vrijwilligerswerk zie ik dat mensen niet meer in staat zijn de zaken zo op papier te krijgen om duidelijkheid in hun financiele situatie te krijgen. Door stress en meestal ook relatieproblemen, waarbij de ene heel wat anders is in aanpak, lukt het niet en hulp vragen ze dan veel te laat. Of ze zijn veel geld kwijt aan een hulpverlener die ze dan ook soms nog dieper in de problemen laten zakken door hun werk niet goed te doen, en alleen maar de standaardoplossingen kennen.

 3. julia schreef:

  Inderdaad knap dat je het aanpakt en fijn dat als je kind wel het besef krijgt, je er klaar mee bent. Wel viel me op “vroeger had ik nooit schulden, wel een lening…” Een lening is al een schuld.

 4. Team CF schreef:

  Sneu dat het zo moest lopen, maar knap hoe je je eruit werkt. Sterkte!

 5. Consuminderen schreef:

  Mooi verhaal. Een assetiviteitstraining had verbetering kunnen brengen? Jammer dat zeloten 2020 in de schulden zit.

 6. Ineke schreef:

  Wat rot dat je op deze manier in de schulden raakte, ook gek dat zo’n bank je dan toch nog een boete oplegt, je verkoopt je huis toch ook niet omdat je dat zo graag wilt? Het is vast een lastige tijd nu maar ooit is het voorbij en kun je met een schone lei verder. Ik wens je veel sterkte en hoop dat je snel uit de schulden bent. 🙂

 7. Cees Fraters schreef:

  Ik ben een schuldeiser. Een “vriend” leende van mij 150.000 euro om een zaak te beginnen. Dit mislukte helemaal nadat ik hem diverse malen gewaarschuwd had dat hij geen dure vakanties moest boeken en boven zijn stand moest leven. Hij heeft zich zonder mijn medeweten failliet laten verklaren en stuurde mij een mail dat hij geen contact meer met me wilde en alles door curator werd geregeld. Ze zitten nu in wsnp en ik en andere schuldeisers kunnen fluiten naar in totaal 257.000 euro. Meneer en zijn vrouw gaan gewoon nog steeds op vakantie. Erg frustrerend voor schuldeisers. Maar ja in augustus zijn ze schuldenvrij binnen 3 jaar. Zo is de andere kant.

 8. denisevanl schreef:

  Misschien te persoonlijk, maar ben je niet heel boos dat je door je ex in de schulden bent gekomen? En zo ja, hoe heb je je daar over heen kunnen zetten?

 9. Danielle schreef:

  Dat wil ik je best vertellen maar dan liever niet openlijk.overal zijn ogen.weet niet of dit privé via hier kan

 10. A schreef:

  Goed dat je jezelf er zo uit vecht! Want deze situatie is wel erg rot.

  Wel een vraag: kun je niet wat meer werken? 20 uur per maand is 4 uur per week. Dat is wel weinig… dan ben je straks uit de wsnp en als je een beetje een leuke baan hebt voor wat meer uur kun je ook wat buffer aanleggen. Dan kom je minder snel opnieuw in de problemen.

  • Danielle schreef:

   Denk je niet dat ik dat niet zou doen dan?
   Ik ben er al lang mee bezig sinds het beter met me gaat maar wie neemt mij aan
   Ik kan alleen werken tussen school tijden.heb altijd gewerkt tot 5 jaar terug fulltime maar het is lastig nu te vinden.gelukkig er hulp mee en moet je in de wsnp ook sollixitrtrn maar ik word niet uitgenodigd zelfs.heb ook een zoon en geen opvang waar ik rekening mee moet houden.maar zoals ik zei ik ben er druk mee bezig

  • Het is lastig advies te geven als niet alles bekend is he. Ga er maar vanuit dat ze keihard haar best doet, want anders had ze hier haar verhaal niet verteld. Haar verhaal is bedoeld als inspiratie voor anderen, niet als hulpvraag. 🙂

 11. Danielle schreef:

  En ik zal nooit meer in de prinlemen komen want de oorzaak hiervan heb ik geen contact mee

 12. Knap hoe je het nu aanpakt, zeker als je bedenkt (tenminste, zo lees ik het) dat je de schulden niet zelf veroorzaakt hebt. Wat ik me wel afvraag; wat voor boete was dat van de bank dan precies? Normaal gesproken is aflossing bij verkoop een van de uitzonderingen waarbij je boetevrij mag aflossen. Ik heb vorig jaar mijn huis verkocht en ben gaan samenwonen (dus de hypotheek moest ook helemaal afgelost worden en ik nam daarna niets meer bij hen af) en daar heb ik geen boete voor gehad.

 13. Danielle schreef:

  Niet iedere hypotheek werkt zo kennelijk

 14. Danielle schreef:

  En ik heb vanuit mezelf geen bewind maar budgetbeheer ik ben gewoon handelsbekwaam dus mag zelf beslissen over me geld.

  • laura schreef:

   Wanneer je in de WSNP zit krijg je een VTLB en dan houd het ook op. Bij noodgevallen kun je extra geld vragen, maar dat geldt niet voor verjaardagen oid. Je bewindvoerder moet namelijk ook aan de belangen van de schuldeisers denken.
   Dit heb ik in een reactie hierboven ook geschreven, maar ik kan die niet meer lezen?

   • Sjoukje schreef:

    Dat klopt. Ik vond die reactie niet zo opbouwend. En gezien het feit dat het geen openbaar forum is, maar mijn website, haal ik reacties die ik niet vriendelijk of nodig vind weg. Ik ben heel blij dat Danielle hier haar verhaal heeft willen vertellen, en ik vind het niet nodig om haar commentaar te geven op hoe ze het doet, op basis van dit kleine stukje informatie dat we van haar hebben.
    Dit interview geeft namelijk maar een klein stukje weer van haar hele verhaal. Op basis van wat ze vertelt, weet je niet precies hoe het zit en daar kun je dus ook geen oordeel over vestigen. Ze zegt niet dat ze extra geld krijgt van haar bewindvoerder. Ze overlegt met haar budgetbeheerder.

    Dat een bewindvoerder ook aan de belangen van de schuldeisers moet denken, lijkt mij logisch, maar is hier dus niet van toepassing.

 15. Danielle schreef:

  Dat klopt niet hoor.vanuit de rechtbank heb ik een bewindvoerder maar ok ben handelsbekwaam.heb zelf voor budgetbeheer gekozen en die geven mijn leefgeld en als ik wat extra wil bekijken ze of er geld is en dan krijg ik het.mijn vtlb weet ik en dat word netjes gereserveerd en naar de boedel overgemaakt.dis wat jij zegt klopt niet of niet altijd want ik krijg soms voor noodzaken en verjaardagen wel.

 16. MIna schreef:

  Ik vind dat je je er heel goed doorheen komt en je zoontje merkt er inderdaad niets van je bent er voor hem!Herkenbaar verhaal over je ex die niet mee betaald, zelf heb ik ook anderhalf jaar in een te duur koophuis gezeten, en alles op alles moeten zetten om geen schulden te maken , ik werkte wel 3 dagen per week, 2 kleine kids en heb echt alles wat los en vast zat verkocht om uit de schulden te blijven en ex vloog lekker overal mee weg. Ik wil je veel succes wensen en je gaat het zeker weten redden en je komt er sterker uit!

Geef een reactie