De bespaartip van de week…

26 september: Spaar eerst

Als je eerst geld uitgeeft en spaart wat er over blijft, is het best moeilijk om te sparen. Je geeft namelijk sneller geld uit als er nog iets op je rekening staat. Door het om te draaien: eerst sparen en dan van je spaargeld te halen als je geld te kort komt, blijft er veel meer over.

Meer lezen?

De grote SPAARchallenge – doe je mee?

19 september: Houd geen rekening met verzonken kosten

Als je iets moet kopen omdat het anders zonde is… Dan is het hoe dan ook zonde. Koop geen dingen omdat je nu eenmaal al geld uit hebt gegeven. Meer lezen?

Wat zijn verzonken kosten

12 september: Test je elektrische apparatuur

Sommige ovenklokjes kosten op jaarbasis net zoveel energie als de oven zelf (bij gemiddeld gebruik). Geldt dat ook voor jouw klokje? Test het verbruik van de oven (terwijl hij uit staat) eens 24 uur met een verbruiksmeter. Dit geldt natuurlijk ook voor je andere apparatuur. Sluipverbruik tegengaan kan je tientallen euro’s per jaar schelen.

5 september 2017: Neem een besluit

Als je echt wil besparen, moet je ervoor gaan. Net als bij afvallen eigenlijk. Natuurlijk, af en toe een beetje opletten helpt ook al. Maar als je echt, echt grote stappen wil maken, dan moet je het op de volle breedte doen. Hulp nodig? Kijk eens naar mijn programma.

29 augustus 2017: Check je banksaldo

In vervolg op de tip van vorige week… check (op zijn minst) wekelijks je banksaldo. Alleen dan weet je hoeveel eruit gaat en hoeveel er in is gekomen. Door het goed te checken weet je ook of er dingen worden afgeschreven die er niet af zouden mogen. En kun je mogelijk voorkomen dat je rood komt te staan door (in noodgevallen) wat geld van je spaarrekening te halen.

22 augustus 2017: Overzicht geeft inzicht

Houd je meterstanden maandelijks bij. Als je precies weet hoeveel elektriciteit en gas je verbruikt, weet je ook hoeveel je maandelijks zou moeten betalen. En… of je zou kunnen of misschien zelfs moeten besparen hierop. Je meterstanden bijhouden kan bijvoorbeeld op de site van www.gaslicht.com.

8 augustus 2017: Stap over op herbruikbare spullen

Van wattenschijfjes tot scheermessen, van luiers tot vaatdoekjes… Tegenwoordig heb je overal wegwerpvarianten van. Dat kan heel handig zijn. Maar… als je echt wil besparen, investeer dan eens in de herbruikbare variant. Die kosten bij aankoop net iets meer vaak, maar je hebt ze er al snel uit. En voor het milieu is het stukken beter.

1 augustus 2017: Kijk eens naar een ander soort winkel

Ga eens op onderzoek uit naar waar jouw vaste boodschappen ook te koop zijn. Zo kan de toko bijvoorbeeld veel goedkoper uitvallen als je op zoek bent naar bepaalde kruiden. En de markt kan, zeker in grote steden, enorm veel schelen. Niet alleen op gebied van groenten, maar ook bijvoorbeeld als je drogisterijproducten zoekt, zoals shampoo en tandpasta. Ook bijvoorbeeld Turkse en Poolse supermarkten zijn vaak opvallend goed geprijsd op gebied van peulvruchten en brood. De tip van de week is dus: kijk eens wat verder dan de gewone supermarkt!

18 juli 2017: Ga een gratis dagje uit

Er is zoveel gratis te doen! Op mijn Facebook-groep hebben we een vast topic met leuke ideeën voor gratis (of goedkope) dagjes uit. Zo ben ik pas naar de landelijke imkerdag geweest, na een tip van een van de leden. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld een speeltuinen-speurtocht, een blote-voetenpad, NS-wandelingen (die je ook kunt doen als je er op eigen gelegenheid heen gaat…). En zo zijn er nog veel meer ideeën. Ik heb er (inmiddels) ook een mooie blog aan gewijd.

11 juli 2017: Zoek naar alternatieven die je al hebt

Als je iets nieuws nodig hebt, kijk dan eerst eens wat je nog hebt, wat er ook voor kan worden gebruikt. Er zijn zoveel producten die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken.
Zo werkt kokosolie prima als dagcrème. En pindakaas als stickerverwijderaar. In jampotjes kun je van alles invriezen (als je ze niet te vol doet). En zo zijn er nog talloze andere voorbeelden. Google er maar eens op. 

30 juni 2017: Leg jezelf een budget op

Als je vooraf een afspraak met jezelf maakt over wat je maximaal uit mag geven, is het makkelijker om je uitgaven binnen de perken te houden. Gewapend met een plan kun je er veel makkelijker tegen aan.

Ken je de blog Aad Actief? Adrianne, de schrijfster hiervan geeft al sinds begin dit jaar maximaal € 50 per week uit. Sinds ze daarmee bezig is, heeft ze al zoveel geld bespaard! Puur omdat ze zichzelf die grens heeft gesteld.

23 juni 2017: Leg jezelf een uitdaging op

Soms is het makkelijker om een doel te bereiken als je jezelf echt uitdaagt. Dat is ook de reden achter de no-spend-challenge. Besparen deden we allemaal al. Maar een paar weken alleen maar echt de noodzakelijke dingen kopen… Dat is toch weer een stapje erbij. In ieder geval voor mij. Denk eens na wat jou echt uit zou dagen om te besparen. Wat moet jij laten (of juist doen!) om meer geld over te houden?

Maak een plan, en ga ermee aan de gang! Hulp nodig? Let me know… Samen gaat het een stuk makkelijker!

16 juni 2017: Stel een wachtperiode in

Als jij iets voor jezelf wil kopen, koop je het dan direct? Of denk je er nog even over na? Het kan soms helpen om een wachtlijstje voor jezelf te maken. Alles wat je graag wil hebben, schrijf je daarop, met de datum erachter. Als je het na 2 weken nog altijd wil hebben, dan mag je het kopen.

Je zult zien dat het dan veel duidelijker wordt, wat echte noodzakelijke aankopen zijn. En… wat je misschien toch niet zo nodig had

9 juni 2017: Maak meer zelf

Veel mensen stellen een zelfgemaak­t cadeautje op prijs bijvoorbee­ld. Wat dacht je van een leuk plantje in een zelf geknutseld plantenbak­je? Of een foto die je zelf op een stukje hout hebt afgedrukt. Op Pinterest vind je talloze ideeën voor leuke zelfmaakca­deautjes.

En ook op ander terrein kun je veel besparen door zelf te maken. Zelfgemaak­t wasmiddel bijvoorbee­ld scheelt je tientallen euro’s per jaar. Zelfgemaak­te deo is niet alleen goedkoper, maar vaak ook nog beter voor je huid.

En zelfgebakk­en brood is vaak gezonder dan gekocht brood, en scheelt je nog veel meer. Op mijn blog vind je leuke recepten en de berekening­en voor deze besparinge­n.

Meer bespaartips?

Lees mijn blogs over besparen!

Wil jij ook Meer geld en minder stress?

Doe dan mee met mijn programma.

Net zoals een diëtist je kan helpen bij het houden aan je dieet, en je personal trainer je motiveert bij het sporten, help ik je hiermee bij het op orde krijgen van je financiën.   


Ontvang tips en opdrachten op momenten die je zelf kiest.
 
En krijg toegang tot speciale pagina’s op mijn site, met extra achtergrondinformatie, handige checklists en invulformulieren, kasboeken, en nog veel meer!