De enige echte bespaartips volgens de kenners: wat werkt nou echt altijd?

enige echte bespaartips

Er zijn echt ontelbare blogs met "volg deze bespaartips en je komt uit met je geld" en dat soort beloften. En ja, daar heb ik er zelf ook wel een paar van. 🙂 Maar zoveel van die tips zijn onzinnig, omdat het je nauwelijks iets oplevert. Of omdat je het allang doet. Of nog erger... tips die zelfs helemaal niets opleveren, maar eerder geld kosten...

Het leek me daarom goed om eens met wat bespaarexperts* in gesprek te gaan, en op te halen wat nou de enige echte bespaartips zijn die zoden aan de dijk zetten. Wat zijn nou DE tips die iedereen toe kan passen en altijd geld opleveren?

En nee... dit zijn geen wereldschokkende nieuwe tips. Het zijn de enige echte bespaartips die voor iedereen ALTIJD werken. Beloofd.

Tip 1: Maak een budget op basis van je inkomsten

Als je nooit kijkt wat er precies kijkt wat er binnen komt, en dus ook niet nadenkt over hoeveel je zou willen sparen en wat je maximaal uit mag geven... Dan wordt besparen wel heel moeilijk.

Als je precies weet wat er binnen komt, en wat er uit mag, heb je al een enorme stap gezet. En of je nou een budget stelt voor het totaal van wat je uit geeft, of een begroting maakt per categorie, dat maakt niet zo heel veel uit. Dat is afhankelijk van je eigen wensen en karakter. De grootste winst zit hem in het zien wat je hebt en wat je kunt besteden.

Weet je niet hoe je een budget moet maken? Lees ​Hoe begin je met budgetteren (als je er niets van bakt)​​​

Tip 2: Houd je uitgaven bij

Deze tip is een verlengde van de vorige: als je weet waar je geld naar toe gaat, weet je ook waar je op zou moeten of kunnen besparen. En het werkt eigenlijk dubbelop. Het is net zoals je bij de Weight Watchers bij moet houden hoeveel je eet. Dan stop je sneller met snoepen, omdat je geconfronteerd wordt met wat je al op hebt.

Met uitgeven werkt het net zo. Als je ziet dat je deze week al € 50 hebt uitgegeven aan lekkere dingen onderweg (ik noem maar iets), is het makkelijker om de Starbucks op het station voorbij te lopen. En dat werkt ook met je boodschappengeld, kledingaankopen of wat het ook is waar jij snel teveel aan uitgeeft. Overzicht geeft inzicht zeggen ze dan. 🙂

Tip 3: Maak een boodschappenlijstje (en houd je eraan!)

De grootste bespaarklappers zitten in de bedragen die je vaak uit geeft. Dat hoeven dus geen grote uitgaven te zijn.

Stel je voor dat je, elke keer dat je boodschappen doet, eigenlijk net teveel in je karretje gooit. Dat kost je zo ontzettend veel geld! Als jij daarentegen elke week (oftewel 52 keer per jaar) € 10 op je boodschappen weet te besparen, heb je al € 520 bespaard... Dan gaat het hard hè.

Meer lezen over besparen op je boodschappen? Check deze blogs

Tip 4: Zeg je abonnementen op

Besparen op terugkerende bedragen levert je elke maand weer geld op. Als je een abonnement van een tientje per maand op zegt, heb je na een jaar al € 120 bespaard. En na 5 jaar maar liefst € 600.

Als je onderhandelt met je kabelmaatschappij en je abonnement terug weet te draaien van € 60 naar € 30 per maand, heb je na een jaar € 360 verdiend. En dat met 10 minuten werk hooguit.

Op dit type kosten bezuinigen is ook nog eens heel makkelijk, omdat je de actie maar één keer hoeft uit te voeren. Dat is een stuk makkelijker dan elke week weer die dure boodschappen uit je karretje weren... (Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat je dat niet ook moet doen hè.) 🙂

Wil je meer tips over besparen op je vaste lasten? Lees Hoe kun je besparen op je vaste lasten? 4 handige tips

Tip 5: Wees zuinig met energie

Zet je verwarming een graadje lager. Doe het nou maar gewoon. Nu is het toch lekker warm, en heb je hem waarschijnlijk helemaal niet aan. Als je nu probeert om je verwarming zo lang mogelijk uit te houden, én hem dan op 19 graden zet in plaats van 20... Dan bespaar je echt tientallen euro's per jaar, zo niet meer. Het eerste jaar dat wij dat deden, kregen we € 250 terug van de energiemaatschappij. En het was een koude winter (2013).

Sindsdien staat de verwarming bij ons overdag op 18 graden. Als ik het koud heb, trek ik een vest aan. De kinderen hebben het nooit koud. Die bewegen sowieso veel meer.

Vanaf een uur of 7 gaat hij naar 19 graden, omdat we dan meer stil zitten. Alleen als mijn ouders of schoonouders langs komen, zetten we hem wat hoger. Zo lief zijn we dan ook wel weer. 🙂

Wat trouwens nog meer bespaart is elk jaar overstappen. Dat doen wij natuurlijk ook. Tips hierover lees je hier.

En besparen op water?

Voor het milieu vind ik het heel belangrijk om zo min mogelijk water te verspillen. Maar... voor het geld hoef je het eigenlijk bijna niet te laten. Water is in Nederland echt te goedkoop als je het mij vraagt, juist omdat het daardoor zo weinig motiveert om de kraan dicht te laten. Ik heb vorig jaar eens uitgerekend dat als ik echt enorm mijn best zou doen, ik hooguit een tientje per jaar zou kunnen besparen op de waterrekening... Nogmaals: voor het milieu proberen we het zeker te doen. Maar dat is dan ook de enige echte besparing.

Tip 6: Gebruik zoveel mogelijk spullen voor meerdere doelen (dat geldt ook voor eten)

Je kunt natuurlijk overal iets nieuws voor kopen. Maar hoe meer je je spullen hergebruikt, hoe beter het is. Wij gebruiken onze houten fruitschaal ook als saladebak als er een grotere groep mensen komt eten. Ik schreef al eens een blog over alles wat mijn oma hergebruikte (boterbakjes met name...).

Toen ik klein was, had mijn vader een bankje bij zijn orgel staan (ja we hadden een orgel ja. In huis. Leuk hoor.) Dat was een prima zitplaats voor twee kinderen als we met meerdere mensen aan tafel aten.

En zo zijn er nog wel meer dingen te bedenken. Als je iets nieuws nodig hebt, kijk altijd eerst eens of je niet iets hebt dat je er ook voor zou kunnen gebruiken. Zeker als je wat creatief bent, kun je vaak een eind komen.

En dat eten?

Kokosolie is lekker om in en mee te bakken. Maar het voldoet ook heel goed als gezichtscrème en haarwax. Zeker als je droog pluizig haar hebt, werkt het vele malen beter dan al die dure chemische flesjes en potjes.

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer multifunctionele producten. Natuurazijn is lekker in veel gerechten (naar het schijnt, wij eten het eigenlijk nooit, maar dat terzijde). Maar het werkt ook prima als wasverzachter. En als ontkalker. Niet als onkruidverwijderaar trouwens (tenminste, het werkt wel, maar dat is slecht voor het milieu).

En baking soda... Dat is echt overal handig voor. In ieder geval om schoon te maken. En het kost in verhouding heel weinig, als je het vergelijkt met chemische schoonmaakmiddelen.

Tip 7: Stop met kopen...

Hallo, open deur... Ja, sorry. Maar het heeft geen enkele zin om je tube tandpasta open te knippen voor het laatste beetje, als je vervolgens je hand niet op de knip houdt tijdens een uitstapje dat bedoeld was als alleen maar "window shoppen"... Of heerlijk jurkjes gaat zitten bestellen op de app van Ali-Express, omdat ze zo zijn afgeprijsd.

Als je echt wil besparen, begin dan bij de basis

Het is echt waar, ik kan er niets mooiers van maken. Als je echt, echt wil besparen, dan zul je hiermee aan de slag moeten.

En weet je wat het is... Als je eenmaal bezig bent, is het eigenlijk ook heel verslavend. Ik kan het weten. Ik schrijf er hele blogs over. 🙂

Wat is volgens jou de allerbeste bespaartip? En de enige echte bespaartips? Wat werkt volgens jou altijd? Vertel het me in de reacties!

*) Bespaarexperts: tientallen mensen in mijn omgeving die zich al jaren serieus met besparen bezig houden. Deze lijst is de verzameling van de enige echte bespaartips die ze allemaal zonder uitzondering genoemd hebben. 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: