De financiële administratie aan kant! Doe je mee?

De financiële administratie aan kant! Doe je mee?

Ken je dat, dat je zoveel te doen hebt dat je hoofd overloopt? En dat je dan bij jezelf denkt: ik moet echt even een to-do-lijst maken? Je print een mooi lijstje uit, en gaat aan de slag. En dan... raak je bij het eerste punt dat je opschrijft al zo in de stress dat je daar maar direct mee begint.

Of andersom: dat je een hele lijst maakt, en dan terugkijkt en het zoveel is dat je helemaal geen zin meer hebt om ook maar iets ervan op te pakken? En dat je dan maar lekker gaat zitten Facebooken in plaats van verstandige stappen te zetten.

Ja ik ook. 🙂 Zowel het eerste als het laatste overkomt me de laatste tijd regelmatig. Het suffe is, het is zo makkelijk te voorkomen. Als je maar gewoon begint bij het begin. En jezelf de tijd gunt om kleine stapjes te zetten.

Een kleine achterstand...

Als ik om me heen kijk in mijn werkkamer, zie ik dat ik wat achter loop met opruimen. 🙂 En dat leidt tot een hoop chaos. Niet alleen in de kamer zelf, maar ook in mijn hoofd.

Verzamelplek voor troep

Nu helpt het totaal niet dat we deze kamer ook als wasophangruimte en verzamelplek voor dingen die ik nog moet opruimen. En oh, als opslagruimte voor uitgespeeld speelgoed, cd's die we niet meer luisteren en boeken die we niet meer lezen. Ja, het is echt een inspirerende plek om lekker aan het werk te zijn. 🙂 Wel een beetje hoor, er staat ook een bureau waar een mooi bord bovenhangt met allemaal gezellige quotes en bloemenkaarten ("happiness is homemade"). Ook staat er een schildersezel met een prachtig door mijn dochter geschilderd kunstwerk. Er hangen nog wat foto's van mijn kinderen. En er staat een luie stoel waar mijn hond in bivakkeert als ik werk.

Zoveel papier!

Maar die stapels en stapels papier... Die irriteren me steeds meer. Ze geven me stress. Omdat ze me het idee geven dat ik achter loop met mijn administratie (is ook zo). En omdat ik van Brian Tracy geleerd heb dat je eigenlijk nooit effectief kan werken als je bureau een rommeltje is. Helaas is dat ook echt zo.

Mijn systeem rammelt

Nu heb ik jaren geleden al een handig systeem ingericht. En dat heeft jaren prima gewerkt. Als het erop aan komt, kan ik ook alles terugvinden. In ieder geval de hypotheekakte van ons huis en geboortepapieren van de kinderen om maar een paar dwarsstraten te noemen. Maar blijkbaar nodigt het toch te weinig uit om er echt mee aan de slag te gaan. Anders zou ik nu tussen iets minder stapels zitten denk ik. 🙂

Tijd voor een actieplan!

Tijd voor actie dus. En wel nu!

Als iets mij motiveert om dingen aan te pakken, is het een challenge. En dan het liefst eentje waarbij jullie ook mee doen! Op mijn blog heb ik al een paar leuke challenges gedaan de afgelopen jaren. Een "Je-financiën-op-orde-in-15-dagen"-challenge (tijdelijk niet beschikbaar). En een "No-spend-challenge (die je nog steeds kunt doen!). Daarop volgde nog een grote spaarchallenge (ook nog altijd beschikbaar!).

Maar een echte opruimchallenge, die heb ik al vaak gepland, maar nooit uitgevoerd. Omdat ik dat zelf ook zo moeilijk vind. Maar het is nu genoeg. Met alle drukte in mijn leven (gezin, werk, werk, blog, werk) is het echt nodig dat ik hier geen extra stress meer van heb. We gaan aan de slag!

Hulp is nabij!

Om een kickstart te maken heb ik de hulp ingeschakeld van een echte opruimcoach: Helga Post! Ken je haar al? Zij schreef jarenlang de blog Waar is mam. Die is gestopt, om plaats te maken voor haar nieuwe blog:  Firma Huishouden (gaat morgen pas live! Nog even geduld dus). Zij organiseert daar ook allerhande challenges op rondom het thema opruimen. En ze heeft hele goede ideeën over hoe je je administratie echt efficiënt in kan richten. Ik kijk uit naar haar tips!

Ook heb ik een goed georganiseerde lezer gevraagd om mij te vertellen hoe zij haar administratie heeft ingericht. Ze heeft er een hele leuke blog over geschreven. Die komt over een paar dagen live.

Ook handige tips?

En... lees je dit en denk je: mijn administratie is ook echt heel goed ingericht! Dat zou echt iedereen zo moeten doen! Meld je hieronder of stuur me een bericht. Tijdens de challenge deel ik de beste tips van lezers in een nieuwe blog.

Wat gaan we doen?

In vier weken ga ik mijn hele werkkamer opruimen en zo inrichten dat al mijn papieren administratie weer helemaal op en top in orde is. Ik ga papieren uitzoeken, in mappen doen, weggooien en digitaliseren als dat handig is. En ik ga uitzoeken wat nu het meest perfecte systeem is, op basis van de adviezen van Helga en van mijn wel georganiseerde lezers. 😉

Alle tips en ideeën die ik onderweg tegenkom, ga ik natuurlijk met jullie delen.

Wanneer gaan we beginnen?

De challenge hier op Meer geld, minder stress gaat maandag 21 mei van start (eerste Pinksterdag).

Hoe kan ik meedoen?

Wil je ook mee doen? Leuk! Geef je dan nu op! Dan ontvang je daarna ook wekelijks mijn nieuwsbrief (met bespaartips). 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.