Hoe houd je meer geld over aan het einde van de maand? Doe de financiële detox! (&WIN!)

financiële detox

Afgelopen week vond ik een boek, waar ik zo enthousiast over ben, dat ik niet kan stoppen met erover te praten. Aangezien mijn gezin nu wel klaar is met De financiële detox, leek het me een goed idee om het dan maar hier te bespreken. Wat een goed boek zeg! Dit is echt zo’n boek waar echt iedereen wat aan heeft. Zelfs ik. 🙂 Al was het alleen al omdat het vol staat met blogideeën.

De achtergrond

de financiele detoxHet boek is geschreven door twee dames die zelf ook bloggen, op How 2 Spend It. Op deze blog lichten ze allerhande financiële zaken op een leuke manier toe. Wat dat betreft zie ik wel wat overeenkomsten met mijn blog. Nu dat boek nog. 🙂

De schrijvers

De eerste schrijver, Joëlla heeft onder andere gewerkt als schuldhulpverlener en financieel coach. En de tweede, Nathalie, heeft gewerkt als beleidsadviseur emancipatie en armoedebestrijding bij de overheid. Ze weten dus goed waar ze het over hebben. Dat blijkt ook wel op hun blog overigens. Die bestaat al een aantal jaar, en motiveert mensen om beter over hun financiën na te denken. Daarnaast hebben ze, zo las ik in het boek, ook een paar handige apps ontwikkeld. Deze helpen je met je financiën. Die bespreek ik binnenkort ook nog wel een keer op mijn blog.

Praktische opdrachten

Het boek zelf is een echt doe-boek, met allemaal praktische opdrachten. En om te zorgen je blijft lezen, hebben ze tussen die opdrachten allemaal anekdotes tussen gezet. Ik denk dat dat de reden is dat ik het boek zo leuk vind, omdat ik graag lees over hoe andere mensen met hun financiën omgaan. Maar het helpt de lezer ook om zich te realiseren dat hij of zij niet de enige is die hier tegenaan loopt. (Hm, vooral zij denk ik, het is wel een boek dat voor iedereen relevant is, maar ik denk dat het vooral vrouwen aan zal spreken. Just a hunch.)

Geldtypes

Net als op hun blog (waar je zelfs een handige test in kunt vullen hiervoor), gaan ze in hun boek in op de verschillende geldtypes. Als je weet welk type je bent (de pionier, de zorger, de doordenker, de strateeg, de verbinder, de doener en de beheerder), dan weet je ook op welke manier je je geldzaken het beste aan kunt pakken.

De inhoud van de financiële detox

In het boek volg je een financiële detox, oftewel een spending dieet van 6 weken, waarin je via 6 duidelijke stappen uiteindelijk een gezond financieel leven kunt inrichten. De stappen zijn heel concreet: doelen stellen, je financiën op orde brengen, inzicht krijgen, er dieper op in zoomen, domme dingen stoppen (toxic spending habits) en slimme dingen oppakken (healthy spending habits).

Niet alleen waarom, maar ook hoe

In de hoofdstukken wordt vervolgens heel duidelijk uitgelegd waarom je iets op deze manier moet doen, en (dat vind ik heel fijn) ook precies hoe. Bijvoorbeeld doelen stellen. Het waarom is wel duidelijk vaak. Zo niet, lees vooral eens terug op mijn blog.

Voorbeeld: ik wil een fiets!

Maar hoe doe je dat nu op  zo’n manier dat je er ook echt iets aan hebt? Als je alleen maar zegt: ik wil een nieuwe fiets! Dat is mijn doel!, dan heb je op zich wel een doel, maar dan ben je er nog niet. Wat voor fiets wil je? Wat kost die fiets? En… nog belangrijker: hoe lang ga je erover doen om dat geld bij elkaar te krijgen, wat moet je hier precies voor laten (of doen) en is dat realistisch? Het is wel realistisch om bijvoorbeeld een jaar lang € 100 te sparen door goed op je uitgaven te letten. Dan lukt het ook vast wel, als je die fiets echt heel graag wil.

Minder realistisch

Het is wat minder realistisch om te roepen dat je een nieuwe racefiets van € 3.000 wil hebben, terwijl het je niet lukt om € 10 per week minder aan koffietjes onderweg uit te geven. Om maar een dwarsstraat te noemen.

Maak het leuk

Wat ik ook heel leuk vind, zijn de tips om het leuk te maken om je financiën te doen. Trek een fles wijn open, zet een pot thee, en ga aan de slag met al je papieren. Dat soort tips. Zoals jullie begrijpen, daar kan ik wat mee. 🙂

Wat als het mis gaat?

Naast concrete stappen en tips, leggen ze ook uit wat je moet doen als je een keer de mist in bent gegaan. Als je toch een keer uit de band bent gesprongen (nieuwe schoenen gekocht bijvoorbeeld terwijl je echt niets uit had willen geven), is dat niet erg. Ze veroordelen je niet, maar geven je een steuntje in de rug dus. Het gaat er niet om dat het mis gaat, zolang je daarna maar weer verder gaat. Dat issue kwam ik ook regelmatig tegen in mijn bespaargroep op Facebook en als reactie op mijn challenge in november. “Ik ga toch al zoveel geld uitgeven aan cadeaus, dan maakt het verder ook niet meer uit.” Het is juist andersom zou ik willen roepen! Juist als je van plan bent om veel geld uit te geven aan cadeaus, is het slim om verder heel goed op te letten!

Het is net als met een dieet

Het is net als met een dieet, zo betogen de dames ook. Juist als je je te buiten gegaan bent aan een flink stuk taart, is het slim om daarna even geen chips meer te eten… Dan is dat ene hapje teveel ook niet zo erg.

Hoe verder?

Aan het eind van het boek heb je je actieplan klaar liggen. Met de stappen die je gezet hebt, kun je nog jaren vooruit. En voor het geval dat, is er ook nog een heel hoofdstuk over hoe je de gezonde levensstijl vast kunt houden. Ik word er blij van! Jullie hopelijk ook!

Het boek ook lezen? Win het hier!

Ik heb het boek gekregen van de uitgever. En nu ik het gelezen heb, deel ik het graag met één van jullie. Of specifieker: met een actieve volger van mijn blog & lid van mijn Facebook-groep. Wil je het boek winnen? Laat dan je naam achter hieronder, vertel me waarom je het wil winnen en word lid van mijn Facebook-groep (als je dat nog niet bent). Volgende week zondag maak ik op Facebook bekend wie het boek gewonnen heeft.

Koop je het liever zelf? Dat kan natuurlijk ook 🙂 Je kunt het gewoon bij Bol.com bestellen.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.