financiële detox

Hoe houd je meer geld over aan het einde van de maand? Doe de financiële detox! (&WIN!)

Afgelopen week vond ik een boek, waar ik zo enthousiast over ben, dat ik niet kan stoppen met erover te praten. Aangezien mijn gezin nu wel klaar is met De financiële detox, leek het me een goed idee om het dan maar hier te bespreken. Wat een goed boek zeg! Dit is echt zo’n boek waar echt iedereen wat aan heeft. Zelfs ik. 🙂 Al was het alleen al omdat het vol staat met blogideeën.

De achtergrond

de financiele detoxHet boek is geschreven door twee dames die zelf ook bloggen, op How 2 Spend It. Op deze blog lichten ze allerhande financiële zaken op een leuke manier toe. Wat dat betreft zie ik wel wat overeenkomsten met mijn blog. Nu dat boek nog. 🙂

De schrijvers

De eerste schrijver, Joëlla heeft onder andere gewerkt als schuldhulpverlener en financieel coach. En de tweede, Nathalie, heeft gewerkt als beleidsadviseur emancipatie en armoedebestrijding bij de overheid. Ze weten dus goed waar ze het over hebben. Dat blijkt ook wel op hun blog overigens. Die bestaat al een aantal jaar, en motiveert mensen om beter over hun financiën na te denken. Daarnaast hebben ze, zo las ik in het boek, ook een paar handige apps ontwikkeld. Deze helpen je met je financiën. Die bespreek ik binnenkort ook nog wel een keer op mijn blog.

Praktische opdrachten

Het boek zelf is een echt doe-boek, met allemaal praktische opdrachten. En om te zorgen je blijft lezen, hebben ze tussen die opdrachten allemaal anekdotes tussen gezet. Ik denk dat dat de reden is dat ik het boek zo leuk vind, omdat ik graag lees over hoe andere mensen met hun financiën omgaan. Maar het helpt de lezer ook om zich te realiseren dat hij of zij niet de enige is die hier tegenaan loopt. (Hm, vooral zij denk ik, het is wel een boek dat voor iedereen relevant is, maar ik denk dat het vooral vrouwen aan zal spreken. Just a hunch.)

Geldtypes

Net als op hun blog (waar je zelfs een handige test in kunt vullen hiervoor), gaan ze in hun boek in op de verschillende geldtypes. Als je weet welk type je bent (de pionier, de zorger, de doordenker, de strateeg, de verbinder, de doener en de beheerder), dan weet je ook op welke manier je je geldzaken het beste aan kunt pakken.

De inhoud van de financiële detox

In het boek volg je een financiële detox, oftewel een spending dieet van 6 weken, waarin je via 6 duidelijke stappen uiteindelijk een gezond financieel leven kunt inrichten. De stappen zijn heel concreet: doelen stellen, je financiën op orde brengen, inzicht krijgen, er dieper op in zoomen, domme dingen stoppen (toxic spending habits) en slimme dingen oppakken (healthy spending habits).

Niet alleen waarom, maar ook hoe

In de hoofdstukken wordt vervolgens heel duidelijk uitgelegd waarom je iets op deze manier moet doen, en (dat vind ik heel fijn) ook precies hoe. Bijvoorbeeld doelen stellen. Het waarom is wel duidelijk vaak. Zo niet, lees vooral eens terug op mijn blog.

Voorbeeld: ik wil een fiets!

Maar hoe doe je dat nu op  zo’n manier dat je er ook echt iets aan hebt? Als je alleen maar zegt: ik wil een nieuwe fiets! Dat is mijn doel!, dan heb je op zich wel een doel, maar dan ben je er nog niet. Wat voor fiets wil je? Wat kost die fiets? En… nog belangrijker: hoe lang ga je erover doen om dat geld bij elkaar te krijgen, wat moet je hier precies voor laten (of doen) en is dat realistisch? Het is wel realistisch om bijvoorbeeld een jaar lang € 100 te sparen door goed op je uitgaven te letten. Dan lukt het ook vast wel, als je die fiets echt heel graag wil.

Minder realistisch

Het is wat minder realistisch om te roepen dat je een nieuwe racefiets van € 3.000 wil hebben, terwijl het je niet lukt om € 10 per week minder aan koffietjes onderweg uit te geven. Om maar een dwarsstraat te noemen.

Maak het leuk

Wat ik ook heel leuk vind, zijn de tips om het leuk te maken om je financiën te doen. Trek een fles wijn open, zet een pot thee, en ga aan de slag met al je papieren. Dat soort tips. Zoals jullie begrijpen, daar kan ik wat mee. 🙂

Wat als het mis gaat?

Naast concrete stappen en tips, leggen ze ook uit wat je moet doen als je een keer de mist in bent gegaan. Als je toch een keer uit de band bent gesprongen (nieuwe schoenen gekocht bijvoorbeeld terwijl je echt niets uit had willen geven), is dat niet erg. Ze veroordelen je niet, maar geven je een steuntje in de rug dus. Het gaat er niet om dat het mis gaat, zolang je daarna maar weer verder gaat. Dat issue kwam ik ook regelmatig tegen in mijn bespaargroep op Facebook en als reactie op mijn challenge in november. “Ik ga toch al zoveel geld uitgeven aan cadeaus, dan maakt het verder ook niet meer uit.” Het is juist andersom zou ik willen roepen! Juist als je van plan bent om veel geld uit te geven aan cadeaus, is het slim om verder heel goed op te letten!

Het is net als met een dieet

Het is net als met een dieet, zo betogen de dames ook. Juist als je je te buiten gegaan bent aan een flink stuk taart, is het slim om daarna even geen chips meer te eten… Dan is dat ene hapje teveel ook niet zo erg.

Hoe verder?

Aan het eind van het boek heb je je actieplan klaar liggen. Met de stappen die je gezet hebt, kun je nog jaren vooruit. En voor het geval dat, is er ook nog een heel hoofdstuk over hoe je de gezonde levensstijl vast kunt houden. Ik word er blij van! Jullie hopelijk ook!

Het boek ook lezen? Win het hier!

Ik heb het boek gekregen van de uitgever. En nu ik het gelezen heb, deel ik het graag met één van jullie. Of specifieker: met een actieve volger van mijn blog & lid van mijn Facebook-groep. Wil je het boek winnen? Laat dan je naam achter hieronder, vertel me waarom je het wil winnen en word lid van mijn Facebook-groep (als je dat nog niet bent). Volgende week zondag maak ik op Facebook bekend wie het boek gewonnen heeft.

Koop je het liever zelf? Dat kan natuurlijk ook 🙂 Je kunt het gewoon bij Bol.com bestellen.

This Article Has 46 Comments
 1. Daantje schreef:

  Ik wil dit boek wel graag winnen, omdat ik ook weer op ‘financieel dieet’ wil. laatste tijd gaat dat niet zo best. Dus lijkt me leuk om dit te winnen. En dan kan ik ook gelijk 1 van mijn 18 doelen afstrepen (namelijk iets winnen 😉 )

 2. Anita Borst schreef:

  Ik ben mijn huis aan het opruimen, en weet zeker dat ik ook veel baat zou hebben bij het opruimen van mijn financiën. Maar hoe doe je dat als ras-chaoot? Met een beetje hulp en een goed boek lukt het vast!

 3. Tamara Vos schreef:

  Ik zou dit boek heel graag winnen omdat in september mijn inkomen weg gaat vallen. Ik ga terug studeren om na de opleiding een betere job te kunnen zoeken. Het zou dus echt van pas komen om nu mijn financiën eens kritisch te kunnen bekijken.

 4. Project Lonica schreef:

  Ha, dit boek kende ik nog niet. Dank voor de tip! En weer een blog/website erbij om te volgen… 😉

 5. Marie schreef:

  Ik zou het boek voor mijn dochter willen winnen. Ik consuminder al jaren en lees al jaren de blogs hierover.
  Zij woont met haar vriend net samen en hebben nog wensen, dit boek zou haar op weg helpen.

 6. Janet schreef:

  Ik zou van nét kunnen rondkomen zo graag naar nét wat overhouden gaan, en liefst wat meer;-). Ik heb nu een half jaar al mijn uitgaven bijgehouden en de app staat gezellig niets te doen op mijn telefoon, maar een slag naar echt verandering en overhouden nog niet kunnen maken. Daarom erg nieuwsgierig naar het boek! En liefst zonder er geld aan uit te geven;-)

 7. Threes Van eijsden schreef:

  Dit boek zou ik heel graag winnen. Het is een cadeau voor mijn zoon. Hij is chronisch ziek, arbeidsongeschikt, zijn inkomen is heel laag. Hij is net verhuisd, wat extra kosten met zich meebracht. Voor wat noodzakelijke spullen in zijn huis wil hij graag sparen. Dat lukt niet zo goed. Dus dit boek zou een uitkomst zijn.

 8. Anna schreef:

  Ik zou graag door boek willen winnen omdat onze financiën één grote chaos is. We weten wat er binnen komt we weten ongeveer wat er uit gaat. Maar hoe we tactisch moeten besparen en sparen is altijd weer wat anders. Vooral omdat we ook nog aan het klussen zijn is het soms erg lastig om goed te kunnen zien van; hoe staan we er voor. Wat kan nu wel wat kan nu niet. Ik denk dat we door dit boek wel veel opheldering kunnen krijgen! Aangezien we beide wel een gat in onze hand hebben ?

 9. Inge Timmerman schreef:

  Dag,
  ik heb het blog opgezocht en ga jou en het genoemde blog zeker volgen!
  Graag kom ik in aanmerking voor je boek

 10. Trees schreef:

  Ik ken dit boek helemaal niet. Maar zeker weten dat het voor ons wat kan doen. Mijn privé administratie is een puinhoop en we komen niet iedere maand goed uit met het geld zonder te weten hoe dat kan. Dus ik zou dit boek graag winnen.

 11. Lien schreef:

  Ik zou graag dat boek willen winnen. Ik zit nu thuis omdat ik boventallig ben verklaart en wil eigenlijk kijken of het haalbaar is om helemaal thuis te blijven zodat ik fulltime voor de kinderen kan zorgen. Dit boek zal me daar wel bij helpen.

 12. Grappig dat je dat ervan maakt. 🙂 Het zegt naar mijn idee meer over mijn verwachting van het boek dan over mijn zelfvertrouwen, maar complimenten zijn altijd welkom.

 13. Joyce schreef:

  Dat klinkt echt als een super leuk boek! Nu ik mijn baan heb opgezegd, moeten we weer wat meer op de kleintjes letten. Het lijkt me heel leerzaam om het boek te lezen en zo een nieuwe “strategie” te bedenken. Ik doe dus heel graag mee!

 14. Lora Eernstman schreef:

  Ik zou heel graag meer inzicht in mijn financiën hebben. Nu heb ik al een begin gemaakt ,door heel veel tips te zoeken. Maar zou graag een reserve op bouwen voor onverwachte dingen. En ik zou graag sparen om weer een fiets te kunnen kopen. Naast dat ik pas verhuist ben en het nodig ook wacht op een kwast verf en dingen als gordijnen.

 15. R13jann3 schreef:

  Ik loot graag mee, overzicht is er wel al gedeeltelijk, maar het kan altijd beter.

 16. Annemijn Meeuwse schreef:

  Jaaa! Heel graag! Als zuinige Zeeuw ben ik dol op bespaartips en uitdagingen om geld over te houden. Dit boek stond al op mijn wishlist maar het winnen zou weer wat geld besparen 😉 dus ik doe heel graag mee.

 17. Bianca Brouwers schreef:

  Heel graag zou ik dit boekje in mijn bezit willen krijgen…omdat het me weer verder zal inspireren en helpen .!Ik zit in een financieel pittige situatie samen met mijn zoon. Dus het is meer dan welkom..

 18. irisgriffel schreef:

  wat zou ik graag wat meer zicht op mijn financien willen hebben. met 3 kinderen waarvan 2 in de luiers en ik net weer aan het werk is er wel het nodige veranderd. er moet het nodige in huis gedaan worden qua klussen en een verre reis staat ook op het verlanglijstje. Maar dan moet er wel een overzicht zijn met wat we wanneer kunnen gaan realiseren.

 19. Anita H. schreef:

  Ik ben baanloos en afhankelijk van een uitkering. Geen vetpot. Gelukkig nog een beetje spaargeld, maar dat duurt niet lang meer. Ik kan dus wel wat hulp gebruiken.

 20. Esmee schreef:

  Goed om te lezen! Wij zijn hier ook al een tijdje zo bewust aan het opruimen. Ook als doel bijvoorbeeld met meerdere vrienden een rekening geopend om zo samen te sparen voor een vakantie. Erg handig en zo leuk als het eenmaal zo is; lijkt het een gratis vakantie, whaha! Zo voelt het gewoon, omdat je niet in ene een groot bedrag kwijt bent!

 21. Fleur schreef:

  Ik doe ook graag mee Net als bij diëten ben ik een jojo-er. Soms lukt het mij een tijdje wel en dan maak ik er weer een rommeltje van. Ik heb nu een doel en dat is de 50e verjaardag van mijn vriendin uit Australië volgend jaar in New York te vieren.

 22. Ineke schreef:

  Lijkt mij een heel handig en leuk boek. Wie kan dat niet goed gebruiken. Wil graag iets meer over houden en kan wel een steuntje in de rug gebruiken..

 23. Miranda Vermeulen-Jacobs schreef:

  Ik ben heel nieuwsgierig naar het boek! Lijkt me leuk en zinvol om te lezen! Als ik het uit heb kan het wat mij betreft (via jouw groep) weer door naar de volgende!

 24. Linda de Haan schreef:

  Lijkt me een erg interessant boek. Ik ben mij op dit moment aan het verdiepen in de valkuilen en financiële uitdagingen waar veel mensen tegenwoordig voor staan, zodat ik hen beter kan helpen. Ik kan in mijn onderzoek wel wat goede boeken gebruiken!

 25. Ria Arendse schreef:

  Over een paar jaar gaat mijn man met pensioen en ik hoop dan te kunnen stoppen met werken, maar ik heb dan nog geen aow en een heel klein pensioen. Hierop anticiperend ben ik bezig om zaken o.a. rond hypotheek en erfpacht in kaart te brengen. Ik ben benieuwd waarbij dit boek mij van dienst kan zijn. Als ik met pensioen ben is mijn plan om als vrijwilliger anderen te helpen met het op orde brengen van hun finaniciën. De kennis uit dit boek is dan ook een hulpmiddel.

 26. Linda Raaijmakers schreef:

  Ik ben erg benieuwd naar het boek. Een tijdje geleden heb ik het gewonnen maar het moet nog binnen komen hihi. Dus zodra het binnen is ga ik het zeker lezen 🙂

 27. Veer schreef:

  Ja, leuk! Volgens mij ben ik nog net op het randje om mee te doen.
  En waarom winnen.. omdat ik het boek alweer bijna in mijn digitale winkelmandje had zitten. Dat geeft mijn uitgavepatroon wel aan.. Bewustwording lijkt me heerlijk! 😉

 28. […] PS: geen idee waar dit over gaat? Lees mijn bericht over De Financiële Detox van vorige week. […]

 29. A Ten H schreef:

  Hallo meer geld minder stress
  Ik heb dit boek op dit moment geleend uit de bieb
  En ik vind het een geweldig boek
  Staan veel handvaten voor mij in.
  Dus een aanrader

Geef een reactie