Hoe je grip op tijd & geld krijgt met de nieuwe Nibud-agenda

Agenda's zijn niet meer gewoon om je afspraken in te noteren, zoveel is me duidelijk geworden. Het zijn kleine levensplanners, waarmee je echt nieuwe gewoontes kunt aanleren (of afleren).
Zo ontving ik ook de Grip op tijd & geld-agenda van het Nibud. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet zoveel van verwacht had, als doorgewinterde bespaarder. Maar wat een geinig boekje is dit!
De eerste indruk
Het boekje dat voor me ligt, doet eigenlijk niet aan een agenda denken, eerder aan een vrolijk boekje met een serieuze titel. De standaardagenda-items zitten er wel in, maar daarnaast kun je ook je ei kwijt op gebied van budgetteren. En er staan allemaal tips in om beter te budgetteren en daarmee meer grip te krijgen op je geld. Handig.
In de agenda zelf is naast ruimte voor afspraken ook dagelijks ruimte om de uitgaven te noteren. Je hebt dus geen los kasboek nodig.
Vormgeving
Het is een vierkant boekje met vrolijke voorkant. In grote letters staat er Grip op tijd en geld op, en ergens in een hoekje lees je dat het om een agenda gaat. Het lettertype is duidelijk leesbaar. Elke maand heeft een eigen kleur, en daardoor is het makkelijk te zien in welke maand je bent.
Omdat het een klein en licht boekje is, neem je het makkelijk mee. Handig, juist omdat het ook een kasboekje is.
Layout
Er is, net als bij de Eenvoudig Leven-agenda, weinig ruimte om afspraken te noteren. Het is geen agenda die je ook voor je werkafspraken kunt gebruiken. Als je je agenda alleen privé gebruikt, is het waarschijnlijk wel groot zat.
De ruimte om budgetten te maken is heel klein. Je kunt er nauwelijks iets opschrijven. Ik denk dat het hierbij beter was geweest om te werken met uitvouwbladen.
Doelstelling
Het boekje heeft als doel om te informeren, inspireren en activeren. En het idee is dat je daarmee financieel gezond gedrag aanleert. En eerlijk gezegd denk ik dat dat heel goed kan werken. De vragen zijn duidelijk en roepen op tot actie.
Motiverende afspraken
Daarnaast zijn er flink wat pagina's ingeruimd voor het maken van budgetten. En krijg je ook de mogelijkheid om afspraken met jezelf te maken over je financiën. Een paar weken later staat vervolgens ook de vraag "hoe gaat het met de afspraak die je op bladzijde x gemaakt hebt?". Dat zet je dan ook weer aan het denken.
Soms wat demotiverende feitjes
Het enige minpunt - naast de wat gebrekkige ruimte op bepaalde plaatsen - vind ik dat het wat veel informatie is. Ik kan me voorstellen dat het juist ook wel demotiveert om al die stappen te zetten. Daarnaast staan er ook flink wat feitjes in, die niet per se aansluiten bij de gewenste gedragsverandering. Zo staat er bijvoorbeeld ergens hoe hoog het modale inkomen is. En ergens anders dat 25 procent van de Nederlanders niet op vakantie gaat omdat ze het te duur vinden.
Conclusie
Ik vind het echt een hele leuke agenda, en ik denk dat veel mensen hier iets aan hebben. De inhoud is (meestal) motiverend, en zinnig. Het is eigenlijk mijn hele blog in een agenda. 🙂
Als je graag meer grip op je geld wil hebben, is het zeker een idee om deze agenda eens te bekijken. Op de site van het Nibud kun je hem even virtueel doorbladeren.
Interesse in deze agenda?
Je kunt hem bestellen via het Nibud voor het (ietwat vreemde?) bedrag van € 11,49.