winkelwagentje - besparen op boodschappen - boodschappenbudget

Hoe kun je extra besparen op boodschappen? 3 toptips!

In mijn Facebook-groep was pas een leuke discussie gaande, naar aanleiding van de documentaire “The Ultimate Guide to Penny Pinching” op Netflix. (Nog niet gezien? Aanrader!) Een van de deelnemers aan dat programma kookte voornamelijk met “roadkill”, oftewel aangereden dieren die hij op de weg vond. Een andere was bijna fulltime bezig met het uitzoeken van alle aanbiedingen en de bijbehorende coupons. Ze haalde hele karren vol boodschappen voor een paar pond (het was Engels) per week. Hoewel deze manier van leven mij allemaal wat te extreem is, vind ik dit soort mensen wel inspirerend. We kunnen er allemaal wel wat van leren.

Nu wil ik je natuurlijk niet overhalen om ook op zoek te gaan naar doodgereden muizen op de snelweg. Of om het menu dat je je kinderen voorzet volledig af te laten hangen van de coupons die je krijgt (door klachten in te dienen bij fabrikanten…). Maar… ook in Nederland kun je behoorlijk besparen op boodschappen. Hier heb ik al vaker over geschreven. Toch heb ik nog wel wat extra tips…

Wat kost het je?

Volgens het Nibud zou het gemiddelde gezin (met twee kinderen) zo’n € 15 tot € 20 per dag uit aan eten uit moeten geven. Dat komt neer op een bedrag van zo’n € 5000 tot ruim € 7000 per jaar. Dat is nogal wat! Zeker als je daar de kosten van je niet voedselgerelateerde boodschappen nog bij telt (zoals shampoo, wasmiddel, vuilniszakken en nog meer van die gezellige zaken. Dan komen we waarschijnlijk gemiddeld (voor een gezin met twee kinderen dus) wel op een bedrag van € 6000 tot € 8000 uit.

Besparen op boodschappen levert veel op

Als we daar 10% op kunnen besparen, hebben we genoeg geld om heen en weer naar New York te vliegen. Of om 10 prima kwaliteit spijkerbroeken te kopen. Of een nieuwe telefoon. Doen we natuurlijk niet, het idee van besparen op boodschappen is dat je meer spaargeld hebt. Om bijvoorbeeld af te lossen op je hypotheek of zo. Nou ja, wat je er ook mee wil doen, het is een mooi bedrag om over te houden.

En als je, net als wij vroeger, ruim € 1000 per maand uitgeeft aan boodschappen, dan is er helemaal veel winst te behalen.

Wat geef jij uit?

bonnetje bespaarchallengeEnig idee hoeveel geld jij uitgeeft aan je boodschappen? Tegenwoordig, nu ik alles keurig bijhoud in een excel, weet ik dat op de cent nauwkeurig. Gefeliciteerd, leuk voor je, denk je nu. Wie doet dat nou? Ja, sorry. Comes with the territory. Heb jij nou niet zo’n excel-fetish, maar ben je wel benieuwd hoeveel je uitgeeft? De meeste banken hebben tegenwoordig een mooie functie waarin je kunt zien hoeveel je aan de verschillende categorieën uitgeeft. Handig! (Wil je weten hoe dat werkt? Ik schrijf binnenkort een blog over het kasboek van mijn favoriete nieuwe bank. Nog even geduld).

Om te weten hoeveel je bespaart, is het in ieder geval wel handig om te weten hoeveel je nu uitgeeft. Als je vervolgens bij de site van het Nibud even opzoekt hoeveel je uit zou mogen geven, dan weet je direct hoe groot je bespaarcapaciteit in theorie zou kunnen zijn. Overigens is het wel handig om er rekening mee te houden dat, zoals gezegd, Nibud alleen de kosten voor voeding meeneemt in deze bedragen. Je hebt natuurlijk ook nog geld nodig voor de genoemde wasmiddelen en shampoo en zo (tenzij je die zelf maakt… dat bespaart zeker, hebben we twee weken geleden al geleerd).

Tip 1: Koop alles in de aanbieding om te besparen op boodschappen

Dit lijkt een beetje een open deur, om elke week de aanbiedingen te kopen. Dat is echter niet wat ik bedoel. Het idee is namelijk niet om dit wekelijks te doen, maar om zoveel mogelijk van wat je gebruikt alleen maar in de aanbieding te kopen. De meeste producten zijn namelijk elke paar weken of maanden in de aanbieding.

Voorbeeld: pindakaas

Een pot A-merk pindakaas bijvoorbeeld, kost normaal gesproken zo’n € 2. Als je er wekelijks eentje koopt, ben je daar op jaarbasis zo’n € 100 aan kwijt. Dit soort producten zijn echter elke 6 tot 8 weken in de aanbieding. Soms is dat een actie met bijvoorbeeld 30% korting en soms een actie met 50% korting. Als je er dus, zodra ze in de aanbieding zijn, 6 tot 8 van koopt, dan scheelt je dat minimaal € 30 op jaarbasis. Als je er daarentegen 12 tot 16 koopt als ze twee voor de prijs van één zijn (dus 50% korting), dan scheelt het je zelfs € 50.

Goed opletten op houdbaarheid

Pindakaas bederft niet zo snel, dus daar hoef je niet echt rekening te houden met de houdbaarheid, zolang de pot maar goed dicht zit. Ook jam en andere suikerhoudende producten gaan lang mee. Hetzelfde geldt natuurlijk voor shampoo en dat soort artikelen. Ook alle producten in blik kun je vaak rustig een half jaar vooruit kopen. Veel producten die korter houdbaar zijn, kun je echter ook invriezen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor producten waar je het niet zo snel van verwacht, zoals verse pasta, kaas, veel fruitsoorten en vegetarische producten.

Weet hoeveel je eet

Wat wel handig is, om een tijdje bij te houden hoe lang je ongeveer met een product doet. Als je weet dat je gemiddeld vier weken met een fles shampoo doet, moet je er in de aanbieding dus een stuk meer kopen dan wanneer je er 3 maanden mee doet. En om nog even terug te komen op mijn voorbeeld: bij ons gaat er inderdaad gemiddeld een pot pindakaas per week doorheen, zo weet ik uit ervaring. Daarbij maakt het niet zoveel uit of wij er 10 van in de kast hebben staan, of 3 (in tegenstelling tot kaas dus, daar kunnen we niet zo goed mee omgaan). 🙂 Als die ooit twee voor de prijs van één zijn, koop ik er echt gelijk 26 dus.

Alleen is dat nooit zo bij ons favoriete merk eigen merk biologische pure Jumbo-pindakaas. Dat is dan weer jammer. Toen Albert Heijn echter een paar maanden geleden soortgelijke pindakaas uit het assortiment haalde, hebben we de hele voorraad die ze nog hadden direct gekocht.

Tip 2: Wijk af en toe af van je gebruikelijke supermarkt

Onze vaste supermarkt, de Jumbo, doet dus niet aan van die handige tweemaandelijkse aanbiedingenrondes. Daar hebben ze bijvoorbeeld wel “winteraanbiedingen”. En “maandaanbiedingen”. En die aanbiedingen zijn eigenlijk nooit echt heel goed. Dat doet Albert Heijn weer een stuk beter. Daar zijn elke week nieuwe aanbiedingen, en dat zijn ook vaak hele goeie. Hoewel wij dus standaard de weekboodschappen bij de Jumbo halen, halen we veel voorraadproducten meestal bij Albert Heijn. In onze directe omgeving zit ook nog een Ekoplaza, een Plus, een Lidl en een Aldi. (Lang leve de grote stad…). Helaas geen Deen, want die heeft volgens de Voordeelmuis ook vaak mooie aanbiedingen.

Tijd besparen

Het kost me teveel tijd om elke week al die supermarkten af te lopen. Maar wat wel werkt is om een alert van Voordeelmuis aan te zetten voor de producten die je op voorraad kunt aanhouden. Dat werkt trouwens ook heel goed voor drogisterijproducten. Het maakt mij namelijk niet uit of mijn shampoo bij de Albert Heijn, de Etos of de Kruidvat in de aanbieding is. Ik koop het gewoon waar het twee voor de prijs van één is (maar wel bij voorkeur bij de laatste trouwens, want daar is de basisprijs voor mijn shampoo het laagst).

Ik ga vervolgens alleen naar die winkels toe als ze een product in de aanbieding hebben dat echt een stuk goedkoper is dan bij mijn normale supermarkt en sla dan groots in. Als het namelijk alleen maar 20 cent korting is, dan rijd of fiets ik er niet voor om, aangezien het dan ook niet de moeite waard is om er gelijk een berg van te kopen.

Tip 3: Maak boodschappenlijstje met de supermarktapps erbij

De laatste tip is een oude bekende: bekijk altijd eerst de aanbiedingen en plan dan pas je weekmenu. Dan kun je ook voor je verse producten namelijk zoveel mogelijk gebruik maken van de aanbiedingen en extra besparen op boodschappen. Andersom werkt het niet, eerst een lijstje maken en dan de aanbiedingen doorlopen of er nog wat leuks bij zit. Dan geef je per definitie meer uit. En dat was nou juist niet de bedoeling.

Ook voor het opbouwen van je voorraad

Ook voor het opbouwen van je houdbare voorraad om verder te kunnen besparen op boodschappen, is het slim om eerst de aanbiedingen te bekijken. Als er namelijk heel veel in de aanbieding is van wat je op voorraad wil aanhouden, houd je minder over voor je weekbudget. Als je je daar tenminste netjes aan houdt. 🙂 Dat is dan natuurlijk wel de bedoeling, anders heb je er nog niet zoveel aan.

Als bijvoorbeeld weer die pindakaas in de aanbieding is, en je koopt er 12 voor de helft van de prijs in plaats van 1 voor de normale prijs, dan ben je € 10 meer kwijt dan normaal. Als dan vervolgens ook nog je favoriete wasmiddel en de knakworsten zijn afgeprijsd, ben je misschien wel € 25 meer kwijt dan normaal. Dat betekent dus dat je voor je overige menu € 25 minder te besteden hebt. Iets vaker pannenkoeken inplannen dus. 🙂

 

Wat doe jij om extra op je boodschappen te besparen? Heb jij grote voorraden?

Meer leuke en handige bespaartips ontvangen?

Word lid van mijn nieuwsbrief!

This Article Has 23 Comments
 1. Haha, ik dacht toen je over die pindakaas begon: “ja duh, je maakt toch geen pot pindakaas per week op.” Maar jullie blijkbaar wel. Even vergeten dat niet alle huishoudens hetzelfde zijn. Zo zie je, ehh ik, maar hoe snel ik mezelf als ‘normaal’ referentiekader gebruik.
  Goede reminder om ook weer de aanbiedingen van de andere supermarkt in de buurt te bekijken, thanks.
  Mevrouw Money Wenkbrauw onlangs geplaatst…DigitaalMy Profile

  • 🙂 Ik dacht nog toen ik het schreef, zouden andere mensen dat eigenlijk heel veel vinden? Ja dus. Maar als je een zoon hebt die het liefst alleen maar pindakaas eet, en sowieso drie boterhammen per dag ermee wegwerkt, is 1 pot eigenlijk nog best netjes. Misschien ook wel goed om te weten dat wij naast pindakaas alleen jam en appelstroop hebben als zoet beleg. Dat scheelt waarschijnlijk ook.

 2. Yolanda schreef:

  Voorraad inkopen doe ik ook altijd. Maar hier (in Frankrijk) mag je niet meer dan 3 dezelfde aanbiedingen artikelen kopen per week. Dus ik koop er dan ook maximaal 3 van. Maar mijn eerste gedachte was waar laat je 26 potten pindakaas?
  Yolanda onlangs geplaatst…Pokemon traktatie toetjesMy Profile

  • Die regel zie ik hier ook wel eens inderdaad. Mag je dan wel de volgende dag terugkomen? Dan kun je dat ook doen (als het echt een hele goede aanbieding is, en je tijd hebt natuurlijk).
   En wat die voorraad betreft: geen idee 🙂 Onder zijn bed (van onze grote pindakaaseter) of zo 🙂 Ik denk dat de kans vrij klein is dat het ooit gebeurt, Jumbo kennende.

 3. Aileen schreef:

  Ik houd ook veel bij in excel hoor. Als ik het overzicht even kwijt ben dan vind ik dat super handig.

 4. Ineke schreef:

  Ik had altijd een digitaal offline huishoudboekje tot deze de te lange importregels niet meer aan kon. Vervolgens ben ik het op papier gaan doen. Nu heb ik weer een ander gratis offline huishoudboekje gevonden wat dit allemaak weer wel kan, dus gisteren heb ik mijn eerste afschriften weer geimporteerd en er rubrieken aan toebedeeld. Ik wilde het ook perse offline hebben want ze weten bij de banken al zoveel van je. Hoeven ze ook niet nog eens te weten hoe ik intern mijn geld verdeel. 😉
  Superhandig weer, ik moet alleen even kijken of hij nu bij de nieuwe import de rubrieken automatisch toewijst, dat zou fijn zijn.

  Qua aanbiedingen koop ik ook meer als het een goede deal is, met name kattenvoer. Ik ga dan niet op een houtje zitten bijten de rest van de maand maar ga gewoon over budget, dat komt in een andere maand altijd weer goed en gemiddeld kom ik toch op een goed bedrag uit per maand. Mijn budget is een richtbedrag waar ik mee werk iedere maand. Het vereist echter wel wat discipline, het is niet voor iedereen handig.

 5. Tanja schreef:

  Leuke post! Eigenlijk lees ik voor mij niets nieuws 🙂 dit is ook onze manier van leven. Bijhouden in excel, aanbiedingen in gaten houden via voordeelmuis zoals kattenvoer of de scheermesjes die manlief gebruikt. Voorraad heb ik altijd maar niet meer zoveel als vroeger. De meeste dingen die ik gebruik zijn regelmatig in de aanbieding dat heb ik een in de gaten gehouden. Ik doe de wekelijkse boodschappen niet meer bij de Jumbo, ik kocht daar toch meer dan nodig was. Wij doen nu bij de Lidl onze boodschappen wat ons ongeveer 20 tot 30 euro per week scheelt. De verleidingen zijn daar minder en we kopen eigenlijk altijd wel hetzelfde.

  groetjes
  Tanja
  Tanja onlangs geplaatst…Verleidingen liggen altijd op de loer, ook bij mijMy Profile

  • Dank je! 🙂
   het scheelt inderdaad soms wel om van supermarkt te wisselen als je daardoor minder in de verleiding komt. Dat is voor mij de belangrijkste reden om niet naar de Appie te gaan. Daar word ik altijd zo hebberig van.

 6. Wilma schreef:

  Ik hou mijn boodschappenbudget heel ouderwets bij op papier. Ik begin elke maand met 400 euro (2 personen) en trek er steeds het bedrag van de bon af als ik boodschappen gedaan heb. Zo is steeds duidelijk te zien wat ik nog te besteden heb tot het volgende salaris.
  Aanbiedingen op voorraad kopen dor ik ook. Vooral zaken als deo en tandpasta e.d. Werkt goed.

 7. Lot schreef:

  Elk jaar hou ik 2 maanden exact bij wat ik waaraan uitgeef. Verdeeld in categorieen zoals brood, vlees, groente/fruit, andere kruideniersartikelen en drogist. Dan elk artikel apart en daarbij geef ik het een kleurtje in de zaken, basis, extra, niet echt nodig en luxe. Altijd weer een eyeopener.

 8. Sandra schreef:

  Hier thuis halen wij ook veel dingen die in de aanbieding zijn. En 9 van de 10 keer slaan we dan ook een voorraadje in als we dat product veel gebruiken. Dat hebbeb mijn ouders eigenlijk altijd al gedaan, dus dat heb ik automatisch overgenomen haha.
  Voordeelmuis gebruik ik trouwens ook vaak! Handige site is dat. 🙂

 9. Linda de Haan schreef:

  Ik doe gewoon mijn boodschappen bij de Hoogvliet. Ze hebben daar A-merken en huismerken voor heel goedkoop. Als iets dat lang houdbaar is in de aanbieding is (vaak 1+1 gratis daar) dan neem ik een voorraadje mee. Maar ook zonder aanbiedingen ben je daar goedkoop uit.

  Ik vermijd supermarkten als de AH, ik schrik gewoon elke keer weer van de prijzen als ik daar binnen loop. Zelfs als ze dingen in de aanbieding hebben zijn ze gewoon nog steeds duur. De Lidl is de enige andere supermarkt in de buurt, maar het nadeel van deze winkel is dat de potten en zakken meteen weer zo groot zijn. En ook de Lidl is met veel producten duurder dan de Hoogvliet, merk ik.

 10. catharina schreef:

  Het is moeite waard om de prijzen te vergelijken deze week heeft plus veel aanbiedingen voor 50%korting en dirk blijft de goedkoopste al jaren geen poespas zegeltjes klantenkaart

 11. Wij maken het weekmenu inderdaad aan de hand van de aanbiedingen. Maar ik ben ook aangemeld bij Scoupy. Voor sommige producten ga ik graag even naar de Lidl. Maar het leukst vind ik toch de 1+1 aanbiedingen.

 12. […] direct weet: ja, goeie! Dat moet ik echt direct gaan doen. Abonnementen opzeggen bijvoorbeeld. Of slimmer boodschappen doen. Maar van de meeste bespaartips die voorbij komen: pff, wat een moeite! Die moeten echt wel wat […]

 13. […] Hoe kun je extra besparen op boodschappen? 3 toptips! […]

Geef een reactie