Falen

Waarom falen niet mogelijk is als het gaat om geldzaken

Mijn internetbundel was op afgelopen maand. En niet gewoon op 30 maart of zo pas, nee, al op 17 maart. Het is echt even wennen, zo’n eigen telefoon met een eigen abonnement, en geen onbeperkte MB’s… En ja, die had ik natuurlijk kunnen upgraden. Maar dat doen we natuurlijk niet. Ik moest dus cold turkey zonder 4G verder. Op dat soort momenten blijkt dat er helemaal niet overal WiFi is. En ook dat je geen Spotify kan luisteren op je telefoon als je buiten de WiFi-zone stapt. Wat nogal snel gebeurt als je je hond uitlaat. Dus. Help. (Ja, je kunt natuurlijk in stilte wandelen. Tegen je hond praten. Tegen elke willekeurige hondenbezitter op straat praten – wat toch wel gebeurt, maar dat terzijde). Maar… ik bleek van de week toch ineens nog een fijne offline podcast van Tony Robbins op mijn telefoon gezet te hebben! Soms ben ik juist weer handiger dan gedacht. En Tony Robbins mensen, dat is dus een held.

Kijk naar jezelf om te veranderen

De podcast in kwestie behandelde het fenomeen veranderen. Dat doen alle audio-opnames van Tony Robbins op de een of andere manier. Om verder te komen in het leven, moet je niet naar anderen kijken, aldus Tony, maar naar jezelf. Ware woorden natuurlijk. En als hij het zo enthousiast de ether in brult, dan ben ik er ook helemaal van overtuigd. “Reprogram your mind in minutes to eliminate fears! Use the succes of others to remodel yourself!” staat er in de omschrijving. Wow.

Blijf oefenen!

Los van deze prachtige retoriek, heeft hij vaak wel een punt. Op een gegeven moment stelt hij de vraag: “als een kind niet direct leert lopen, hoeveel kansen krijgt hij dan voordat je hem laat stoppen met oefenen?” De hele zaal barst in lachen uit. Natuurlijk laat je hem niet stoppen! Een kind mag net zo lang oefenen tot hij het kan! Toch is het vaak zo, aldus Tony, dat wij onszelf vaak maar een paar kansen geven als we iets nieuws proberen. Na die paar keer oefenen, geven we het gewoon op. “Blijkbaar ben ik niet in de wieg gelegd om piano te leren spelen…”

Dat geldt ook voor geld

Als het gaat om verstandig omgaan met geld, is dat vaak net zo. Hoe vaak ik al niet gehoord dat mensen roepen “ik kan gewoon niet met geld omgaan”. Of, ook een mooie: “ik heb nou eenmaal een gat in mijn hand.” Dat was ook een van de reacties die ik kreeg op mijn challenge om je financiën op orde te brengen in 15 dagen. “Dat heeft voor mij geen zin, ik kan toch niet met geld omgaan.” Het mooie is echter: behaalde resultaten in het verleden geven geen garantie voor de toekomst! Dat werkt twee kanten op. Dat jij nu eenmaal al heel vaak de fout bent in gegaan, wil niet zeggen dat het nooit goedkomt!

Alles het eenmaal mis is…

Een ander misverstand is dat als het eenmaal mis is gegaan, alles mislukt is. Toen ik in november een bespaarchallenge organiseerde, kreeg ik na een paar weken van meerdere mensen de reactie “het is helemaal mis gegaan, ik geef het op”. En dat terwijl de maand nog lang niet om was. Juist als je eenmaal teveel hebt uitgegeven, is het heel belangrijk om je nog even extra te concentreren. Niet alleen kun je dan de schade nog beperken, het leert je ook weer extra creatief te zijn met het geld dat je nog over hebt.

Het is nu eenmaal zo…

Nog zo’n mooie, uit november: “het is nu eenmaal een dure maand, dus ik doe even niet mee”. Dat is toch juist een argument om wel mee te doen? Juist als je weet dat je veel geld moet geven, is het slim om je verdere uitgaven zoveel mogelijk te beperken?

Happy little accidents

Vroeger had je een televisieschilder die mensen leerde om in sneltreinvaart schilderijen te maken, Bob Ross. Kennen jullie hem nog? Zijn bomen waren “happy little trees”. En als hij een druppel verf op het doel liet vallen, maakte hij er een wolkje van, en noemde hij het een “happy little accident”. Ook in financiën heb je soms happy little accidents. Bijvoorbeeld als je iets vergeten bent te kopen en daarom naar het dure buurtsupertje moet. Of omdat je net iets te hard hebt gereden en daarom een bekeuring hebt. Of… als je dacht dat je een rekening had betaald, en toch een aanmaning krijgt. Heel vervelend. Maar het kan gebeuren.

Het zijn in ieder geval geen redenen om het hele doek -de begroting – maar weg te gooien en je schildercarrière – je financiële doelen – aan de wilgen te hangen. Het is alleen een andere weg dan je vooraf bedacht had. Zo is het leven. Deal with it.

Falen bestaat niet

Terug naar de alwijze Tony Robbins. Die is tegenwoordig multimuljonair (hij bezit rond de € 440 miljoen als ik het goed gegoogeld heb). Blijkbaar weet hij waar hij het over heeft. Maar hij is, net als velen van ons, niet geboren met al dat geld. Hij is op zijn 17e door zijn moeder zonder geld op straat gezet en heeft zijn fortuin zelf opgebouwd. Door hard te werken en kansen te grijpen natuurlijk. Maar ook door te accepteren dat er soms dingen mis gaan.

Een van zijn statements is namelijk ook dat falen niet bestaat. Alles wat je doet, heeft een resultaat, zo betoogt hij. Soms is dat een resultaat waar je blij mee bent, en soms heeft dat een resultaat waar je minder blij mee bent. In dat geval stop je met wat je deed, en probeer je iets anders. En dan beoordeel je weer het resultaat. Net zolang tot je een resultaat hebt waar je blij mee bent. Dat is het idee.

Ga door, je bent op de goede weg!

En nu… hoe passen we dat nou toe op onze begroting? Nou.. Als volgt:

Fouten maken mag. Echt. Fouten gebruiken om te stoppen met besparen of budgetteren niet. Echt niet. Alleen door te leren van je fouten en gewoon door te gaan, krijg je je financiën echt onder controle. Dat gaat je lukken! Beslist! Misschien niet vandaag, maar dan toch zeker wel morgen. En anders overmorgen. En als dat niet lukt, dan begin je die dag daarna ook weer opnieuw. Alleen door te blijven oefenen heb je ooit leren lopen. En door te blijven oefenen, krijg je controle over je geld. Ga zo door!

Wat heb jij ooit geleerd door niet op te geven? En wat had je kunnen leren door te blijven oefenen? Vertel het me in de reacties!

This Article Has 14 Comments
 1. Marjolein. schreef:

  Lang geleden ben ik gaan studeren voor verpleegkunde. Ik werkte fulltime in een ander vakgebied en Ik woonde toen in de VS. Die studie was moeilijker dan mijn Masters study in een ander vakgebied…. maar ik heb het toch gehaald, en nu in terug in Nederland ben heeft dat er voor gezorgd dat ik ook nu weer kon werken, en mezelf kan onderhouden. Ik ben daar dankbaar voor, en ook dat ik toen doorgezet heb. Wat een fijne positieve blog.

 2. Lonneke schreef:

  Ik voel het inderdaad nooit als falen als ik teveel geld heb uitgegeven maar als motivatie om het beter te gaan doen.
  Natuurlijk baal ik van de onverwachte rekeningen zoals de APK die erg hoog uitviel dit jaar, maar ik prijs mij ook gelukkig dat ik het wel kan betalen dankzij jaren van consuminderen en beknibbelen. Iedere dag een nieuwe kans!

 3. Tien Duizend schreef:

  Hartelijk gelachen om het voorbeeld van een kind dat leert lopen.
  Dat je daar ook niet tegen zegt dat hij maar op moet houden met oefenen.
  Een prachtige vergelijking!

 4. Consuminderen schreef:

  Gelijk. Helemaal gelijk. Ik zit nu met giga uitgaven. Onderhoud het weglekpotje. Gereserveerd heb ik. Of het genoeg is?

  Vertrouwen in combinatie dat ik er op gelet heb dat het goed komt. Mijn toverwoord.

 5. Tanja schreef:

  Elke weg die je bewandelt is moeilijk en begint met vallen en opstaan. Of het nu gaat om lopen of om je financiën op een rijtje te krijgen. En heel eerlijk: ik vind Tony wel ook weer een feel good goeroe. Hij vertelt wat de mensen willen horen en wat ze eigenlijk best wel zelf weten. Het maakt me altijd heel nieuwsgierig waarom we iemand als Tony nodig hebben.

  Wat heb ik geleerd door niet op te geven en wat heb ik geoefend? Dat je alles kunt wat je maar wilt. Dat het niet zomaar ineens op een dag er is maar dat je moet doorzetten en doorgaan. Net zoals die eerste stapjes, die gaan met vallen en opstaan en vooral doorgaan. Elke dag is een oefening en elke dag leer je weer.

  Groetjes
  Tanja

  • Ja, dat ben ik met je eens. Een feel-good-goeroe is het zeker. Maar ondanks dat heeft hij wel echt een punt natuurlijk. En waarom we hem nodig hebben? Dezelfde reden als waarom comfort food soms heel nodig is, terwijl ander eten ook prima zou kunnen voeden. 🙂
   Wat het vallen en opstaan betreft: helemaal waar! Zo werkt het overal mee.

 6. Zonder vallen kun je niet leren lopen. Fouten maken is menselijk en fouten maken zijn er ook om weer goed te maken. Ik denk dat zelfs de beste bespaarder en degene die alles zo precies mogelijk gepland heeft weleens een foutje maakt of een verassing heeft.

  • Oh dat weet ik wel zeker! De beste voetballers missen ook wel eens een penalty per slot van rekening. Soms gaan dingen net anders dan gepland. En soms kijk je gewoon net even de andere kant op. Ach ja, zolang je het maar merkt en het dan weer oppakt.

 7. Ik vind Tony ook geweldig! Hij brengt alles ook gewoon heel praktisch en logisch, op een manier waar je eigenlijk helemaal niets tegenin kunt brengen. Ik zal deze podcast ook weer even op mijn lijstje zetten!

 8. José Baas schreef:

  Ik heb me er in het leven altijd nog doorheen kunnen slaan, hoe ernstig de situatie ook was. Nu ben ik aan het handletteren sinds anderhalf jaar. Ik ben niet goed in tekenen dus ik teken na, dat lukt wel. En juist daardoor kan ik nu steeds vaker iets uit mezelf tekenen, leuk! Dat had ik niet gekunt als ik niet nagetekend had.

Geef een reactie