Waarom falen niet mogelijk is als het gaat om geldzaken

Falen

Mijn internetbundel was op afgelopen maand. En niet gewoon op 30 maart of zo pas, nee, al op 17 maart. Het is echt even wennen, zo’n eigen telefoon met een eigen abonnement, en geen onbeperkte MB’s… En ja, die had ik natuurlijk kunnen upgraden. Maar dat doen we natuurlijk niet. Ik moest dus cold turkey zonder 4G verder. Op dat soort momenten blijkt dat er helemaal niet overal WiFi is. En ook dat je geen Spotify kan luisteren op je telefoon als je buiten de WiFi-zone stapt. Wat nogal snel gebeurt als je je hond uitlaat. Dus. Help. (Ja, je kunt natuurlijk in stilte wandelen. Tegen je hond praten. Tegen elke willekeurige hondenbezitter op straat praten – wat toch wel gebeurt, maar dat terzijde). Maar… ik bleek van de week toch ineens nog een fijne offline podcast van Tony Robbins op mijn telefoon gezet te hebben! Soms ben ik juist weer handiger dan gedacht. En Tony Robbins mensen, dat is dus een held.

Kijk naar jezelf om te veranderen

De podcast in kwestie behandelde het fenomeen veranderen. Dat doen alle audio-opnames van Tony Robbins op de een of andere manier. Om verder te komen in het leven, moet je niet naar anderen kijken, aldus Tony, maar naar jezelf. Ware woorden natuurlijk. En als hij het zo enthousiast de ether in brult, dan ben ik er ook helemaal van overtuigd. “Reprogram your mind in minutes to eliminate fears! Use the succes of others to remodel yourself!” staat er in de omschrijving. Wow.

Blijf oefenen!

Los van deze prachtige retoriek, heeft hij vaak wel een punt. Op een gegeven moment stelt hij de vraag: “als een kind niet direct leert lopen, hoeveel kansen krijgt hij dan voordat je hem laat stoppen met oefenen?” De hele zaal barst in lachen uit. Natuurlijk laat je hem niet stoppen! Een kind mag net zo lang oefenen tot hij het kan! Toch is het vaak zo, aldus Tony, dat wij onszelf vaak maar een paar kansen geven als we iets nieuws proberen. Na die paar keer oefenen, geven we het gewoon op. “Blijkbaar ben ik niet in de wieg gelegd om piano te leren spelen…”

Dat geldt ook voor geld

Als het gaat om verstandig omgaan met geld, is dat vaak net zo. Hoe vaak ik al niet gehoord dat mensen roepen “ik kan gewoon niet met geld omgaan”. Of, ook een mooie: “ik heb nou eenmaal een gat in mijn hand.” Dat was ook een van de reacties die ik kreeg op mijn challenge om je financiën op orde te brengen in 15 dagen. “Dat heeft voor mij geen zin, ik kan toch niet met geld omgaan.” Het mooie is echter: behaalde resultaten in het verleden geven geen garantie voor de toekomst! Dat werkt twee kanten op. Dat jij nu eenmaal al heel vaak de fout bent in gegaan, wil niet zeggen dat het nooit goedkomt!

Alles het eenmaal mis is…

Een ander misverstand is dat als het eenmaal mis is gegaan, alles mislukt is. Toen ik in november een bespaarchallenge organiseerde, kreeg ik na een paar weken van meerdere mensen de reactie “het is helemaal mis gegaan, ik geef het op”. En dat terwijl de maand nog lang niet om was. Juist als je eenmaal teveel hebt uitgegeven, is het heel belangrijk om je nog even extra te concentreren. Niet alleen kun je dan de schade nog beperken, het leert je ook weer extra creatief te zijn met het geld dat je nog over hebt.

Het is nu eenmaal zo…

Nog zo’n mooie, uit november: “het is nu eenmaal een dure maand, dus ik doe even niet mee”. Dat is toch juist een argument om wel mee te doen? Juist als je weet dat je veel geld moet geven, is het slim om je verdere uitgaven zoveel mogelijk te beperken?

Happy little accidents

Vroeger had je een televisieschilder die mensen leerde om in sneltreinvaart schilderijen te maken, Bob Ross. Kennen jullie hem nog? Zijn bomen waren “happy little trees”. En als hij een druppel verf op het doel liet vallen, maakte hij er een wolkje van, en noemde hij het een “happy little accident”. Ook in financiën heb je soms happy little accidents. Bijvoorbeeld als je iets vergeten bent te kopen en daarom naar het dure buurtsupertje moet. Of omdat je net iets te hard hebt gereden en daarom een bekeuring hebt. Of… als je dacht dat je een rekening had betaald, en toch een aanmaning krijgt. Heel vervelend. Maar het kan gebeuren.

Het zijn in ieder geval geen redenen om het hele doek -de begroting – maar weg te gooien en je schildercarrière – je financiële doelen – aan de wilgen te hangen. Het is alleen een andere weg dan je vooraf bedacht had. Zo is het leven. Deal with it.

Falen bestaat niet

Terug naar de alwijze Tony Robbins. Die is tegenwoordig multimuljonair (hij bezit rond de € 440 miljoen als ik het goed gegoogeld heb). Blijkbaar weet hij waar hij het over heeft. Maar hij is, net als velen van ons, niet geboren met al dat geld. Hij is op zijn 17e door zijn moeder zonder geld op straat gezet en heeft zijn fortuin zelf opgebouwd. Door hard te werken en kansen te grijpen natuurlijk. Maar ook door te accepteren dat er soms dingen mis gaan.

Een van zijn statements is namelijk ook dat falen niet bestaat. Alles wat je doet, heeft een resultaat, zo betoogt hij. Soms is dat een resultaat waar je blij mee bent, en soms heeft dat een resultaat waar je minder blij mee bent. In dat geval stop je met wat je deed, en probeer je iets anders. En dan beoordeel je weer het resultaat. Net zolang tot je een resultaat hebt waar je blij mee bent. Dat is het idee.

Ga door, je bent op de goede weg!

En nu… hoe passen we dat nou toe op onze begroting? Nou.. Als volgt:

Fouten maken mag. Echt. Fouten gebruiken om te stoppen met besparen of budgetteren niet. Echt niet. Alleen door te leren van je fouten en gewoon door te gaan, krijg je je financiën echt onder controle. Dat gaat je lukken! Beslist! Misschien niet vandaag, maar dan toch zeker wel morgen. En anders overmorgen. En als dat niet lukt, dan begin je die dag daarna ook weer opnieuw. Alleen door te blijven oefenen heb je ooit leren lopen. En door te blijven oefenen, krijg je controle over je geld. Ga zo door!

Wat heb jij ooit geleerd door niet op te geven? En wat had je kunnen leren door te blijven oefenen? Vertel het me in de reacties!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: