Nu al pepernoten in de winkel? Ofwel hoe je nu al kunt zorgen voor stressvrije feestdagen (met bespaartips!)

Ik ben elk jaar in september jarig. En al jaren trakteer ik op kruidnoten en andere Sinterklaaslekkernijen. Diverse redenen: Sinterklaas is mijn favoriete feest, ik ben dol op kruidnoten, en aangezien iedereen ze in september al 9 maanden niet gegeten heeft, vindt bijna iedereen ze weer lekker. En ook omdat we elk jaar weer horen: “zijn er nu al pepernoten? Ze zijn ook elk jaar eerder!”

Ok, dit jaar waren ze daadwerkelijk eerder. Bij de Action heb ik ze de laatste week van augustus al gezien. En ook de Hema verkoopt ook al een paar weken kruidnoten. (In allerhande heerlijke smaken zelfs, zo las ik op de blog van Doortje.)

Toch vind ik het niet zo erg, dat de pepernoten nu weer vroeger zijn. De reden: september is een uitstekende maand om te beginnen met het voorbereiden van de feestdagen. Echt! Niet alleen omdat ik nu zo’n enorme plan-freak ben dat ik nu al daadwerkelijk een kerstmenu uit aan het schrijven ben (echt niet!). Maar wel omdat je de kosten en de stress enorm binnen de perken kunt houden, als je op tijd begint met de cadeaus en het budget. Een beetje lange inleiding, om te komen tot mijn punt: meer geld (overhouden) en minder stress tijdens de feestdagen: dat wil toch iedereen? En die pepernoten? Die helpen ons er elk jaar weer aan herinneren, dat dit het moment is om te starten voor stressvrije feestdagen. (Zelfs als het buiten 30 graden is…).

Geld apart zetten

Als je op tijd begint met geld opzij te zetten voor de dure maanden, scheelt dat een hoop stress in december. September is dan misschien al weer wat laat, maar beter dan wanneer je alle cadeaus uit je november- of decemberbudget moet halen. Als je nu al een lijstje maakt met wat je maximaal uit wilt of kunt geven, kun je daarop budgetteren. Houd daarbij rekening met wie je allemaal een cadeau moet of wil geven (zoals bijvoorbeeld ook een kerstcadeautje voor de juf) en wat je maximaal per persoon uit wil geven.

Ook is het handig om vast na te denken over de kosten van de kerstdagen. Ga je zelf een uitgebreid menu koken? Verdubbel dan je weekbudget voor de kerstweek. En als je ook uitgebreid Oud & Nieuw thuis viert, verdriedubbel het dan. Als je normaal gesproken € 75 per week aan boodschappen uitgeeft, dan heb je dus in december minimaal 6 keer €75 nodig. Als je daar nu al rekening mee houdt, en elke week € 15 opzij legt, dan ben je er al. (En als je daar volgend jaar al in januari mee begint, is het maar €3 per week dat je opzij hoeft te leggen.)

Cadeaus

Er zijn daarnaast ook verschillende manieren om de kosten voor Sinterklaas- en kerstcadeaus binnen de perken te houden: op tijd beginnen met kopen, zelf cadeaus maken, en tot slot het ook gewoon niet te gek te maken.

Stap 1 in alle drie de gevallen is trouwens net als bij boodschappen doen: begin met een plan en een lijstje! Als je eerst opschrijft voor wie je cadeaus moet/wil kopen, en wat je voor hen wil hebben, kun je echt besparen.

Op tijd kopen

Gedurende het hele jaar zijn er perioden waarin kinderspeelgoed in de aanbieding is. Bijvoorbeeld Kruidvat heeft regelmatig geweldige aanbiedingen voor Lego (en zelfs precies die ene Ninjago-variant met de groene Ninja!). Normaal gesproken is dat spul heel duur (minimaal € 10 voor een klein doosje), maar in de sale is het soms maar de helft van de prijs. Ook babyspeelgoed, boeken, allerhande Frozen-gadgets (dat gaat maar niet over) en knutselspullen zijn op gezette tijden flink afgeprijsd bij de verschillende drogisterijketens (want ook Trekpleister en Dio hebben soms de meest bizarre aanbiedingen op speelgoedgebied). Dat zijn de momenten om vast in te slaan voor de tijd waarin de mannen met witte baarden de winkelaankleding overnemen. (Let op: wel alleen kopen wat er op je lijstje staat dan hè! Anders  kost het alleen maar extra geld.)

Net als dat je het beste kerstballen kunt kopen in de weken na kerst, is deze maand trouwens ook een heel geschikte tijd om zomerspeelgoed voor volgend jaar in te slaan: de schepjes en emmertjes die je nu letterlijk voor een kwartje koopt, liggen in mei weer voor een tientje in de schappen. Voor bijzonder speelgoed dat je met Sinterklaas in de zak wil stoppen, houd je nu al de folders van de uiteenlopende speelgoedverkopers (inclusief die drogisten dus) in de gaten.

Dit is niet alleen een tip voor mensen met kinderen trouwens. Ook andere leuke en handige cadeaus voor volwassenen kun je beter een paar maanden eerder kopen. Zijn de sokken in de aanbieding? neem vast een paar paar mee. Altijd handig voor je neef, broer of schoonvader 🙂 Speciale actie in fotolijstjes? Neem een stapeltje verschillende mee. Fotootjes van de kinderen erin en oma is de komende drie verjaardagen en kerst voorzien. Bij de Aldi hebben ze ook vaak de meest uiteenlopende gebruiksvoorwerpen in de aanbieding. Zo koop ik daar graag kinderpyjama’s, sokken en ondergoed met superhelden (altijd leuk voor in de schoen of als extra cadeautje op een verjaardag) , kook- en bakspullen. Ook die doen het goed als cadeaus. (Voor mijn meelezende vrienden die nu denken dat ik alle cadeaus bij de Aldi haal: niet die van jou! Alleen die van andere mensen. Heus.) 🙂

Zelf cadeaus maken

christmas-932341_1280Een tweede tip om de kosten in de hand te houden, is om cadeaus zelf te maken. Ook daar kun je het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen.

Zo kreeg ik ooit tijdens een borrel waarop limoncello geschonken werd (te lang verhaal om hier verder op in te gaan) van iemand de briljante tip om dat zelf te maken. Dat jaar gooide ik in september een lading citroenschillen in wodka in een grote weckpot. Elke paar dagen even de pot omdraaien, en in december nog wat suikerwater erbij. Helaas had ik de verhoudingen niet helemaal goed gelezen, met als gevolg dat het resultaat mierzoet was, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik heb het in leuke kleine flesjes gegoten en aan mijn familie cadeau gedaan. En die waren nog zo lief om het op te drinken ook. Nu is wodka niet heel goedkoop over het algemeen, maar zelf gemaakte limoncello is wel een heel leuk cadeautje om te geven aan iemand die ervan houdt, en verder alles al heeft. Op internet zijn allerhande recepten te vinden.

Een leuk cadeau voor iemand die je wil bedanken (collega, juf van school, etc.) zou een potje zelfgemaakte jam kunnen zijn. Als je dat mooi inpakt, met een kerstlintje erom heen, heb je een origineel cadeau dat niet veel hoeft te kosten.

Wij geven de juffen ook graag een kerstster cadeau (zo’n klein rood-groen of geelgroen plantje dat ze rond de kerstdagen overal voor 50 cent verkopen). Dat pakken we dan mooi in, in aluminiumfolie of cellofaan, met een zakje zelfgebakken kerstkoekjes en een zelf geknutseld kerstkaartje erbij. Ziet er heel schattig uit en de kinderen kunnen er hun hele ziel en zaligheid in kwijt.

Ook zelf versierde fotolijstjes of andere zelfknutselcadeaus van de Action kun je heel persoonlijk versieren en cadeau doen. Uiteindelijk gaat het om het gebaar. Als je zichtbaar veel liefde in je cadeau hebt gestopt, is het niet erg als het niet duur is per slot van rekening.

Maak goede afspraken

Een laatste korte tip die naar mijn idee wel belangrijk is: maak goede afspraken met elkaar over de cadeaus. Praat met je familie over wat je uit wil of kan geven. Als je nu al de verwachtingen managet, scheelt dat later in het jaar een hoop stress (en geld…).

 

Wie van jullie is er nu al met de feestdagen bezig? Eerlijk zeggen 🙂 En wie heeft er rekening mee gehouden in zijn/haar budget? Maken jullie ook wel eens zelf cadeaus? Deel vooral je tips voor stressvrije feestdagen hieronder!

 

PS: Kom vrijdag zeker weer langs… Dan start hier een leuke winactie.
This Article Has 31 Comments
 1. Marieke schreef:

  Ik ben ook in september jarig, een heerlijke maand! In december hoopt ons eerste kindje geboren te worden, een extra spannende tijd dus. De kerstkleertjes voor de baby liggen al klaar (oh oh).
  Ik vind de kosten vaak wel meevallen, maar misschien ook omdat we Sinterklaas met kleine cadeautjes vieren en niet te maken hebben met juffen/opa&oma cadeautjes etc.
  Wel heb ik een cadeaumandje (niet enorm groot) waar ik altijd wat verschillende dingen op voorraad hou, komt regelmatig van pas!

  • meergeldminderstress schreef:

   Vast gefeliciteerd met je verjaardag! (Of alsnog?)
   Wat spannend, je eerste kindje! Zo’n bijzondere tijd! Leuk ook dat je al een kerstpakje hebt.
   Wij hebben een cadeautjesplank in een kast. Ook heus niet heel groot 🙂

 2. Anna schreef:

  Een kerstcadeau voor de juf?!?! Na deze zin heb ik de rest van je blog wel gelezen maar niet meer geregistreerd. Mijn kind is nog geen twee, maar… Kom op! Een kerstcadeau voor de juf?! Hoe verspillend kun je bezig zijn?! Wat zal die juf met die 30 uitgedroogde plantjes doen thuis? Ik haak een beetje af bij dit soort dingen. Een zelfgemaakt kaartje? Leuk. Koekjes? Mwah.. Maar dan.. Neem het uitdelen van plastic prullen door jarige kinderen van 1(!) op het kinderdagverblijf. Waarom?! ’t Zal wel aan mij liggen, maarre… ik doe niet mee. Zo dat lucht op 😉 Niet vervelend bedoeld hoor, ieder mag zijn eigen feestje vieren.

  • meergeldminderstress schreef:

   🙂 Dank je voor je gepassioneerde reactie.
   Nee, natuurlijk is het niet nodig. Maar om de een of andere reden geven vele mensen een cadeautje aan de juf met kerst. Dit is een budgetoptie. En nee, natuurlijk zitten ze niet op uitgedroogde plantjes te wachten. Je moet ze natuurlijk ook wel water geven voor je ze inpakt. 🙂 En de meeste mensen geven dozen met chocola, ik denk dat ze het ook wel leuk vinden om iets anders daarbij te krijgen.
   En inderdaad, ik snap ook niet waarom er plastic prullen worden uitgedeeld aan kinderen van 1. Wij deelden krentenbolletjes uit als traktatie toen mijn kinderen die leeftijd hadden.
   Ben wel heel benieuwd nu wat jij uitdeelt als jouw kind jarig is.
   En of je tegen de tijd dat je kind op school zit nog steeds zo sterk tegen af en toe een cadeautje voor de juf bent.

   • Anna schreef:

    🙂 Ja, daar kan ik nog niet over oordelen… We zullen zien. Aan t eind van t schooljaar wellicht voor de juf. Zo lang mijn kind niet op school zit deelt ze niet uit …. Ze gaat ook niet zo vaak naar KDV (1,5 dag per week) dus dan kom ik er nog wel mee weg, denk ik. De groepsdruk…. Ai daar zie ik nu al tegenop. We zullen zien… (Sprak zij wat milder gestemd)

 3. geld is tijd schreef:

  Pepernoten horen er te zijn zodra de P in de maand zit, maar dit jaar is her wel erg vreemd om met 30 graden op een pepernoot te zitten knagen.

 4. Greet schreef:

  Ik ben in augustus jarig en koop al vijfentwintig jaar voor mijn verjaardag pepernoten.

 5. Sondra schreef:

  Nee, hier worden pepernoten pas gegeten vanaf 12 november en geen dag eerder, niet thuis en niet buitenshuis.

  Ook niet door de kinderen. Ik heb al meerdere keren van ouders gehoord dat mijn kinderen ze echt niet eten voor st Maarten. Ik heb het ze niet verboden ze doen het gewoon zelf niet.

 6. Marie schreef:

  Kinderen vinden het heel leuk om de juf wat te geven met kerst.
  Maar wat is er leuker dan een zelfgemaakte kerstbal of kersthanger!
  Elk jaar versier ik mijn b oompje en hang er de zelfgemaakte kerst versierselen in die ik heb gekregen. En elk jaar denk ik met veel plezier terug aan deze kinderen die zoveel moeite, samen met hun mama, hebben gedaan om mij een plezier te doen!

 7. Lydia schreef:

  Ik hou me liever bezig met het eten van kruidnoten dan met het plannen van de feestdagen. 🙂 De enige voorbereiding die ik heb gedaan tot nu toe, is vroeg (goedkope) tickets kopen zodat we de kerst met familie kunnen doorbrengen.

  Volgens mij ben jij een hele leuke cadeautjesgever, met oog voor presentatie en interesses van de ontvanger. Op die manier maak je mensen nog blij met de kleinste aardigheidjes!

  • meergeldminderstress schreef:

   Dank je, wat een lieve reactie! Hier maak je mij dan weer heel blij mee.
   Kruidnootjes eten is ook een belangrijk onderdeel van de planning 🙂

 8. Mom4life schreef:

  Ik ben nog niet bezig met kerst of de feestdagen. Eerst zijn zoon en ik nog jarig dus dat gaat voor. Daarna kijken we wel. We doen niet echt veel aan cadeautjes. Kleinigheidje voor elk kind. Gewoon, omdat het niet nodig is vind ik.

  Ik denk dat het ook maar net is hoe je ingesteld bent. Sommige mensen houden heel erg van cadeautjes geven en ontvangen, en doen dat dus graag het hele jaar door. Je weet wel, die ene vriendin die altijd een doosje chocola of een bloemetje meeneemt als ze koffie komt drinken…Die vind dat dus leuk en uit zo haar ‘genegenheid’ voor jou.
  Een ander kiest ervoor om je te helpen klussen, of je mee uit eten te nemen. Ieder zo zijn gaves toch?! Ik vind dat wel mooi in elk geval.

  • meergeldminderstress schreef:

   Daar ben ik het helemaal mee eens inderdaad! Iedereen heeft een andere manier van uiten. Toen ik 5 was, gaf ik mijn moeder elke dag een cadeautje, omdat ik haar lief vond en graag cadeautjes gaf. Op een dag ben ik daar mee gestopt, maar ik vind het nog steeds heel leuk om te doen. Ieder zo zijn gaves inderdaad!

 9. Vlijtig Liesje schreef:

  Ik ben nog helemaal niet met de feestdagen bezig. Ik heb wel wat anders aan mijn hoofd. Maar kruidnoten ga ik zeker kopen.

 10. byrebeccadenise.nl schreef:

  Dit zijn eigenlijk wel tips waar je echt wat aan hebt. Zelf begin al vrij vroeg met her en der cadeautjes te kopen die dan soms maanden op mijn kamer liggen. Maar qua budget doet het zo veel. Als je alles in December moet kopen mag je die hele maand verder op water en crackers leven.

 11. Eltika schreef:

  Ik doe het ook, hoor! Cadeaus inslaan zodra er een mooie aanbieding is. Daarom heb ik sinds mei het verjaardagscadeau van mijn dochter al in huis (30 oktober is de heuglijke dag) en Sinterklaas is ook al geregeld. Dit geldt ook voor de schoencadeautjes (zelf gehaakt). Verjaardag moeder al geregeld en voor de verjaardagen van vriendinnen wordt er tijdig wat gehaakt/gebreid. Zelf gemaakt is het leukst en kun je ook goed vooraf plannen. Overigens dat van die cadeaus vinden veel mensen maf maar ik betaal in ieder geval nooit de Sinterkerstjackpot in november.

 12. Nicole schreef:

  Ik heb toevallig pas nog schoencadeautjes gekocht. Bij de Action. En ook al bezig wat voor groot cadeau we haar willen geven.

 13. Anne-Marie schreef:

  Goede tips!! Ik hou ook ook altijd vanaf september oren en ogen open om alvast de leukste cadeautjes te verzamelen. En cadeaus zelfmaken vind ik zo mogelijk nog leuker. Op mijn foodblog heb ik er drie blogposts over geschreven.

 14. Ilse van Kreanimo schreef:

  Helemaal niet!
  Ik denk al wel aan Halloween, want dat is zo leuk met de kinderen spoken ophangen en zo.

 15. Anne - Simple Thoughts schreef:

  Natuurlijk ben ik al bezig met de feestdagen, hallo leukste tijd van het jaar! Ik koop het hele jaar door cadeautjes die ik bewaar in de cadeautjesmand. Zo hoef ik niet alles te kopen in december. Ik moet zeggen dat ik nu eerst heel erg zin heb in herfstweer, ook al gaan we nog op zomervakantie. De reden? Dan kan ik eindelijk op de bank kruipen met een kopje thee (lees chocomelk met slagroom) en pepernoten, want dat mag van mij alleen met herfst of winterweer.

  • meergeldminderstress schreef:

   Haha, ja dat heb ik ook wel een beetje, dat ik nu echt met smart zit te wachten op regen, zodat ik weer eens chocolademelk met slagroom kan maken. Fijne vakantie vast!

 16. Minke - mamaminke.nl schreef:

  Hier ook al bezig hoor. Er ligt al een voorraad cadeautjes voor de kinderen klaar en we hebben zelfs al besproken hoe we het willen vieren met familie. Met sinterklaas zonder veel cadeautjes. Wat mij betreft ideaal.

 17. Josephine schreef:

  Ja, ik ben nu al bezig met het maken van kerstversiering en heb een plan voor het kerstdiner. Vooral omdat ik het zo leuk vind, maar inderdaad kan ik houdbare dingen lekker in de aanbieding kopen.

  En voor pepernoten vind ik het dan weer te vroeg, eigenlijk wel gek. 😉

Geef een reactie