Nu al pepernoten in de winkel? Ofwel hoe je nu al kunt zorgen voor stressvrije feestdagen (met bespaartips!)

Ik ben elk jaar in september jarig. En al jaren trakteer ik op kruidnoten en andere Sinterklaaslekkernijen. Diverse redenen: Sinterklaas is mijn favoriete feest, ik ben dol op kruidnoten, en aangezien iedereen ze in september al 9 maanden niet gegeten heeft, vindt bijna iedereen ze weer lekker. En ook omdat we elk jaar weer horen: “zijn er nu al pepernoten? Ze zijn ook elk jaar eerder!”

Ok, dit jaar waren ze daadwerkelijk eerder. Bij de Action heb ik ze de laatste week van augustus al gezien. En ook de Hema verkoopt ook al een paar weken kruidnoten. (In allerhande heerlijke smaken zelfs, zo las ik op de blog van Doortje.)

Toch vind ik het niet zo erg, dat de pepernoten nu weer vroeger zijn. De reden: september is een uitstekende maand om te beginnen met het voorbereiden van de feestdagen. Echt! Niet alleen omdat ik nu zo’n enorme plan-freak ben dat ik nu al daadwerkelijk een kerstmenu uit aan het schrijven ben (echt niet!). Maar wel omdat je de kosten en de stress enorm binnen de perken kunt houden, als je op tijd begint met de cadeaus en het budget. Een beetje lange inleiding, om te komen tot mijn punt: meer geld (overhouden) en minder stress tijdens de feestdagen: dat wil toch iedereen? En die pepernoten? Die helpen ons er elk jaar weer aan herinneren, dat dit het moment is om te starten voor stressvrije feestdagen. (Zelfs als het buiten 30 graden is…).

Geld apart zetten

Als je op tijd begint met geld opzij te zetten voor de dure maanden, scheelt dat een hoop stress in december. September is dan misschien al weer wat laat, maar beter dan wanneer je alle cadeaus uit je november- of decemberbudget moet halen. Als je nu al een lijstje maakt met wat je maximaal uit wilt of kunt geven, kun je daarop budgetteren. Houd daarbij rekening met wie je allemaal een cadeau moet of wil geven (zoals bijvoorbeeld ook een kerstcadeautje voor de juf) en wat je maximaal per persoon uit wil geven.

Ook is het handig om vast na te denken over de kosten van de kerstdagen. Ga je zelf een uitgebreid menu koken? Verdubbel dan je weekbudget voor de kerstweek. En als je ook uitgebreid Oud & Nieuw thuis viert, verdriedubbel het dan. Als je normaal gesproken € 75 per week aan boodschappen uitgeeft, dan heb je dus in december minimaal 6 keer €75 nodig. Als je daar nu al rekening mee houdt, en elke week € 15 opzij legt, dan ben je er al. (En als je daar volgend jaar al in januari mee begint, is het maar €3 per week dat je opzij hoeft te leggen.)

Cadeaus

Er zijn daarnaast ook verschillende manieren om de kosten voor Sinterklaas- en kerstcadeaus binnen de perken te houden: op tijd beginnen met kopen, zelf cadeaus maken, en tot slot het ook gewoon niet te gek te maken.

Stap 1 in alle drie de gevallen is trouwens net als bij boodschappen doen: begin met een plan en een lijstje! Als je eerst opschrijft voor wie je cadeaus moet/wil kopen, en wat je voor hen wil hebben, kun je echt besparen.

Op tijd kopen

Gedurende het hele jaar zijn er perioden waarin kinderspeelgoed in de aanbieding is. Bijvoorbeeld Kruidvat heeft regelmatig geweldige aanbiedingen voor Lego (en zelfs precies die ene Ninjago-variant met de groene Ninja!). Normaal gesproken is dat spul heel duur (minimaal € 10 voor een klein doosje), maar in de sale is het soms maar de helft van de prijs. Ook babyspeelgoed, boeken, allerhande Frozen-gadgets (dat gaat maar niet over) en knutselspullen zijn op gezette tijden flink afgeprijsd bij de verschillende drogisterijketens (want ook Trekpleister en Dio hebben soms de meest bizarre aanbiedingen op speelgoedgebied). Dat zijn de momenten om vast in te slaan voor de tijd waarin de mannen met witte baarden de winkelaankleding overnemen. (Let op: wel alleen kopen wat er op je lijstje staat dan hè! Anders  kost het alleen maar extra geld.)

Net als dat je het beste kerstballen kunt kopen in de weken na kerst, is deze maand trouwens ook een heel geschikte tijd om zomerspeelgoed voor volgend jaar in te slaan: de schepjes en emmertjes die je nu letterlijk voor een kwartje koopt, liggen in mei weer voor een tientje in de schappen. Voor bijzonder speelgoed dat je met Sinterklaas in de zak wil stoppen, houd je nu al de folders van de uiteenlopende speelgoedverkopers (inclusief die drogisten dus) in de gaten.

Dit is niet alleen een tip voor mensen met kinderen trouwens. Ook andere leuke en handige cadeaus voor volwassenen kun je beter een paar maanden eerder kopen. Zijn de sokken in de aanbieding? neem vast een paar paar mee. Altijd handig voor je neef, broer of schoonvader 🙂 Speciale actie in fotolijstjes? Neem een stapeltje verschillende mee. Fotootjes van de kinderen erin en oma is de komende drie verjaardagen en kerst voorzien. Bij de Aldi hebben ze ook vaak de meest uiteenlopende gebruiksvoorwerpen in de aanbieding. Zo koop ik daar graag kinderpyjama’s, sokken en ondergoed met superhelden (altijd leuk voor in de schoen of als extra cadeautje op een verjaardag) , kook- en bakspullen. Ook die doen het goed als cadeaus. (Voor mijn meelezende vrienden die nu denken dat ik alle cadeaus bij de Aldi haal: niet die van jou! Alleen die van andere mensen. Heus.) 🙂

Zelf cadeaus maken

christmas-932341_1280Een tweede tip om de kosten in de hand te houden, is om cadeaus zelf te maken. Ook daar kun je het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen.

Zo kreeg ik ooit tijdens een borrel waarop limoncello geschonken werd (te lang verhaal om hier verder op in te gaan) van iemand de briljante tip om dat zelf te maken. Dat jaar gooide ik in september een lading citroenschillen in wodka in een grote weckpot. Elke paar dagen even de pot omdraaien, en in december nog wat suikerwater erbij. Helaas had ik de verhoudingen niet helemaal goed gelezen, met als gevolg dat het resultaat mierzoet was, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik heb het in leuke kleine flesjes gegoten en aan mijn familie cadeau gedaan. En die waren nog zo lief om het op te drinken ook. Nu is wodka niet heel goedkoop over het algemeen, maar zelf gemaakte limoncello is wel een heel leuk cadeautje om te geven aan iemand die ervan houdt, en verder alles al heeft. Op internet zijn allerhande recepten te vinden.

Een leuk cadeau voor iemand die je wil bedanken (collega, juf van school, etc.) zou een potje zelfgemaakte jam kunnen zijn. Als je dat mooi inpakt, met een kerstlintje erom heen, heb je een origineel cadeau dat niet veel hoeft te kosten.

Wij geven de juffen ook graag een kerstster cadeau (zo’n klein rood-groen of geelgroen plantje dat ze rond de kerstdagen overal voor 50 cent verkopen). Dat pakken we dan mooi in, in aluminiumfolie of cellofaan, met een zakje zelfgebakken kerstkoekjes en een zelf geknutseld kerstkaartje erbij. Ziet er heel schattig uit en de kinderen kunnen er hun hele ziel en zaligheid in kwijt.

Ook zelf versierde fotolijstjes of andere zelfknutselcadeaus van de Action kun je heel persoonlijk versieren en cadeau doen. Uiteindelijk gaat het om het gebaar. Als je zichtbaar veel liefde in je cadeau hebt gestopt, is het niet erg als het niet duur is per slot van rekening.

Maak goede afspraken

Een laatste korte tip die naar mijn idee wel belangrijk is: maak goede afspraken met elkaar over de cadeaus. Praat met je familie over wat je uit wil of kan geven. Als je nu al de verwachtingen managet, scheelt dat later in het jaar een hoop stress (en geld…).

 

Wie van jullie is er nu al met de feestdagen bezig? Eerlijk zeggen 🙂 En wie heeft er rekening mee gehouden in zijn/haar budget? Maken jullie ook wel eens zelf cadeaus? Deel vooral je tips voor stressvrije feestdagen hieronder!

 

PS: Kom vrijdag zeker weer langs… Dan start hier een leuke winactie.
*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: