Fietsen in de regen, oftewel een besparing van € 390

fietsen in de regen

Vroeger had ik een leaseauto. Een hele mooi, glimmende zwarte. Die had ik gekregen toen ik als salesmanager langs klanten ging. Op een dag werd ik projectmanager, en mocht ik de auto houden, zolang het leasecontract nog liep. Dat was nog zeker 3 jaar, some of us have all the luck.  Toen het gevreesde moment dat het contract afliep eindelijk daar was, mocht ik de auto tegen een goede prijs (marktprijs min ongeveer € 2000) overnemen.

Prius

Van bijtelling naar benzine

De bijtelling en eigen bijdrage werden niet langer ingehouden op mijn salaris, een reiskostenvergoeding werd toegevoegd en dat alles leverde een netto salarisstijging van € 425 op. We berekenden dat een afschrijving van ongeveer € 200 per maand afdoende moest zijn, ervan uitgaande dat we er nog wel een jaar of 5 mee konden doen.

De autoverzekering bleek € 40 per maand te kosten (geen geld!) en aan benzine verwachtten we ongeveer € 100 per maand uit te geven. Tot slot berekende ik op basis van advies van de ANWB dat het onderhoud ongeveer € 80 per maand zou kosten. Heb je meegerekend? Juist ja, zelfs met afschrijving meegerekend, gingen we er € 5 per maand op vooruit. Dat had je niet aan zien komen hè! Wij ook niet.

Reiskosten

Het eerste jaar ging ik gemiddeld 3 keer per week met de iets minder glimmende, maar nog steeds hele fijne auto naar mijn werk. In fietsafstand is het bijna 10 kilometer, en in autoafstand bijna 20 (de fietsroute is met de auto ook wel te doen, maar dan moet ik dwars door de stad, en daar wordt het niet gezelliger van, kan ik je verzekeren). De auto rijdt gemiddeld 1 op 19. Benzine kostte dat jaar ongeveer 1,30 per liter gemiddeld. Dat levert een kostprijs voor het woon-werkverkeer van ongeveer € 8,20  per week op ((1,30/19)*40*3).

Op een heerlijk zomerse dag rekende ik dat, al fietsend naar mijn werk, een keer in mijn hoofd uit (nou ja, ongeveer dan), en bedacht ik me dat dat een makkelijke besparing zou zijn. In een gemiddelde maand zou het ongeveer € 37 op kunnen leveren. En op jaarbasis dus zo’n € 390! Ik werd er helemaal blij van!

Onzinnige poncho’s 

De eerste week prees ik mezelf gelukkig. Elke dag gefietst, de eerste € 8,20 was binnen! En toen… was het september en begon de lange, natte herfst, tenminste, zo leek het die eerste dag. Ik schafte een hippe iets te prijzige poncho aan (als je op hip en regen googelt, kom je een hoop mooie dure regenkleding tegen) en fietste vastbesloten verder.

Dat heeft me die eerste week direct een waardevol inzicht opgeleverd: poncho’s werken niet op de fiets. Regenwater spat op. Tegen je benen. Handig. Al snel bleek ook dat het eigenlijk niet vaak regent tijdens naar-en-van-kantoor-fiets-tijd. Zie ook hetregentbijnanooit.nl. Toen kon ik dus nog 10 weken fietsen eer ik die nutteloze poncho er weer uit had (die ik overigens in noodgevallen nog altijd draag, met een handige Hema-regenbroek eronder). Ach ja.

De winst

Vandaag was het wel zo’n dag dat een regenbroek heel noodzakelijk was. Het regende echter zo hard, dat ik besloot thuis te werken. Dat bespaarde niet alleen die €2,75 benzinekosten (inmiddels wel € 3, gezien de gestegen benzineprijzen), maar ook anderhalf uur reistijd. Meer geld & minder stress -> win-win.

Die anderhalf uur heb ik toen heel nuttig besteed aan het onderzoeken van de werking van Search Engine Optimization. Of eigenlijk heb ik gewoon heel vaak op Google Analytics Realtime geklikt en me verwonderd over de grote hoeveelheid bezoekers op mijn site, nadat ik slechts 4 dagen echt live ben. Wow! 🙂

Bij deze dus een officieel bedankje aan al mijn lezers! Bedankt!

*Disclaimer: Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com en affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je iets koopt via een van deze links. Dat kost jou niets extra’s.
fietsend rijk
geld besparen op vervoer

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: