Het gaat lekker! (goed en fout) ;-)

brief - challenge

De zomerse no-spend-challenge is op de helft. Yes! 4 weken en 3 dagen lang proberen we zo min mogelijk geld uit te geven. Alleen boodschappen en geplande uitgaven zijn toegestaan. Tenminste, dat was het plan.

Vandaag schrijf ik daarom Daantje, mijn no-spend-buddy van Sander en Daantjes Mintgroene blog, een blije brief. Alhoewel… soms gaat het ook hier wel eens mis.

Lieve Daantje,

Wat leuk om je brief van afgelopen maandag weer te lezen. Ik vind het zo stoer dat het zo goed gaat bij jou, ondanks de verwachte problemen. Heel knap dat je op de lastige dagen toch geen geld uit hebt gegeven. 

Jouw vraag

Je vroeg me of ik nog patronen heb kunnen doorbreken. Nou, dat heb ik zeker. Een van mijn grootste valkuilen was onze hond. We hebben haar nog niet zo lang, en het is echt heel verleidelijk om haar constant met leuke speeltjes en snoepjes te verwennen. Ik had met mezelf afgesproken dat ze nog wel een nieuw botje mocht, maar geen nieuwe speeltjes meer. 

Het ging tot voor kort altijd mis als we langs de dierenwinkel liepen (en dat doen we nogal vaak, aangezien het hier om de hoek is). Onze hond is inmiddels helemaal gewend dat we daar naar binnen gaan, als we door de straat komen. En ik was gewend daar dan iets lekkers of leuks voor haar te kopen. 

Deze week ben ik er bewust niet langs gelopen. Daardoor kwamen we niet in de verleiding. En de keer dat we er wel naar toe moesten (iets met vlooienpreventie…), heb ik niets extra’s gekocht. Gewoon door heel bewust erover na te denken en met mezelf af te spreken wat ik wel en niet mocht kopen. Het werkte!

Mijn uitgaven

Op boodschappengebied is het heel netjes gegaan. Ik heb de bonnetjes nog niet opgeteld (shame on me!), maar ik weet wel dat we keurig op budget zijn gebleven. 🙂 We zijn namelijk alleen maar naar de markt geweest (ongeveer € 20) en bij de Jumbo (minder dan € 30).

Er waren ook geen speciale dagen, dat scheelt.  En door het relatief slechte weer zijn we ook geen ijsjes gaan halen. 

Zonde van het geld

Helaas hadden we wel een andere probleem dat toch wat roet in het eten gooit. Ik had afgesproken met een vriendin voor een (geplande en gebudgetteerde) lunch met onze dochters. Heerlijk gegeten en bijgepraat. So far so good. Na afloop bleek echter dat ik de auto in een straat had gezet met een goed verstopte parkeerautomaat. Dus… dat was een bon voor maar liefst € 63. 

Gedeelde smart bleek geen halve smart, maar dubbele smart in dit geval. De vriendin had haar auto een heel stuk verderop gezet, maar helaas wel hetzelfde probleem. Zo zonde van het geld! 

Mijn doel

Mijn doel voor deze maand heb ik wel grotendeels behaald. Ik ben echt meer bewust van mijn denkpatronen als het om geld uitgeven gaat. Ik heb mezelf er al zo vaak op betrapt dat ik denk “oh dat haal ik wel even”. Of “dan koop ik dat wel even”. Ik heb ook opgeschreven wat ik allemaal niet gekocht heb. Door die besparingen op te tellen, kom ik wel dik boven die € 63 gelukkig. Dat scheelt dan weer.

En het vreemde is, het zijn helemaal geen gekke dingen geweest. Een leuke trui voor mijn dochter (die meer dan genoeg truien heeft). Een ander soort hondenspeeltje (die de hond waarschijnlijk nu alweer kapot had gebeten). Een keertje extra naar de supermarkt. En gisteravond nog: lasagne van de Italiaan om de hoek (terwijl we achteraf toch heerlijk thuis gegeten hebben, volgens het plan). 

Extra verdienen

Tja… Sommige dingen blijven moeilijk. Ik moet er nog steeds mee aan de slag, die spullen voor op Marktplaats. 🙂 Het komt er vast nog wel van, maar niet meer vandaag.

Het goede nieuws is wel dat ik een betaling uit Amerika heb ontvangen die ik alweer helemaal vergeten was. Een tijdje terug deed ik mee aan een actie waarbij je een hele berg e-boeken kon kopen voor bijna niets. Daar kreeg ik nu de commissie voor uitbetaald. Altijd leuk!

Mijn vraag aan jou

Nu je over de helft bent, wordt het makkelijker denk ik. Of juist niet? Wat zijn grote hobbels die jij nog verwacht? Hoe ga je die aanvliegen? Ik ben benieuwd!

Volgende week

Ik schrijf je over 14 dagen weer… Volgende week ben ik een dagje uit. Ja, ja, keurig gebudgetteerd en ingepland, dat beloof ik je. 

Veel succes met de tweede helft van de no-spend-maand! Je bent al zo goed op weg, die laatste weken lukken je ook wel.

Groet, Sjoukje

 

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: