Wat is het geheim van rijke mensen?

geheim van rijke mensen

Vorige week was ik een weekje op vakantie. Zon, zee, strand, bespaarboeken op mijn e-reader, heerlijk! 🙂 Ja ja, ik heb ook nog wat foute chicklits* gelezen, heus niet alleen maar "werkliteratuur".

Vlak voor vertrek kreeg ik het boek The Total Money Makeover van Dave Ramsey van een vriendin. Nu heb ik vaak al stukjes van dit boek gelezen, en er letterlijk honderden blogs over gelezen, maar het boek zelf had ik nog niet. En nu ik het heb en het uitgebreid op het strand gelezen heb (echt!), kan ik jullie er alles over vertellen!

Waarom wil jij dit ook weten?

Jij wil dit weten omdat dit jou ook gaat helpen.

Wie is ook alweer Dave Ramsey?

Dave Ramsey is in Amerika zeer bekend, als de man die Amerikanen van hun schulden af helpt. Hij schrijft er boeken over, en heeft ook een radioshow over geld en schulden aflossen. Daar kun je als luisteraar inbellen als je je schulden hebt afgelost. Altijd leuk. 🙂

Ook heeft hij een leuke website, waar ik al eerder een blog over schreef: De beste tips van Dave Ramsey: DE geldgoeroe

Maar waarom helpt dit jou?

En... hij geeft dus briljante tips om beter met geld om te gaan. Tips waar iedereen die zich eraan houdt succesvol in is. Hij heeft letterlijk miljoenen Amerikanen overtuigd om hun schulden af te lossen. En iedereen die zijn tips echt opgevolgd heeft, heeft er succes mee.

Wat heb je als Nederlander nou aan dat Amerikaanse advies?

Dave Ramsey is een Amerikaan en zijn tips zijn allemaal gericht op de Amerikaanse samenleving en de Amerikaanse manier van omgaan met geld. Ons hypothekensysteem is compleet anders, en ook ons belastingstelsel werkt heel anders. Ook hebben wij over het algemeen veel minder studieschulden. En... heb je veel minder mogelijkheden om een credit card te krijgen.

En ook nog onrealistische rendementen

In The Total Money Makeover gaat Dave er bovendien vanuit dat je met een gemiddelde beleggingsfonds zo'n 12% rendement per jaar kunt behalen. I wish! Dat is mij echt nog nooit gelukt, en ik beleg toch al flink wat jaren... (Als jij wel weet waar dat kan, vertel het ons!)

Toch zijn zijn tips heel relevant. Ook voor jou...

Je zou dus kunnen denken dat zijn tips niet zo relevant zijn. Maar het tegendeel is waar. Ook hier is het slim om je schulden af te lossen. En om een buffer op te bouwen, zelfs als je schulden hebt.

Een budget maken is altijd een goed idee, of je nou een lijstjesmaker bent of niet. Zolang je goed overzicht houdt van wat er binnen komt en wat eruit gaat, houd je altijd meer over.

Meer lezen over hoe je een budget maakt? Lees Hoe begin je met budgetteren (als je er niets van bakt)

Verklapt hij een bijzonder geheim?

Nu denk je misschien: hij weet het stiekeme geheim van rijke mensen!

Maar nee. Het rare van al Dave's tips is, dat ze geen van allen bijzonder of nieuw zijn. Sterker nog, dat zegt hij zelf ook, hij vertelt niemand iets dat nog niet al ergens bekend is. In zijn woorden:

"So the proven Total Money Makeover plan I reach has become very successful, not because I have found the secrets of the rich. Not because I had some revelation that no one else has ever had about credit cards. Not because I am the only one with a "Debt Snowball" plan." (The Total Money Makeover, Dave Ramsey, versie 2009, bladzijde 10)

De reden waarom zijn verhaal zo succesvol is, is omdat hij mensen laat inzien dat ze zelf moeten veranderen. Dat als ze echt geld over willen houden, ze anders naar geld moeten leren kijken.

Wat is nu het geheim van rijke mensen?

De conclusie van Dave is eigenlijk dat er geen geheim van rijke mensen is. Als je minder uitgeeft dan er binnen komt, en geen schulden aan gaat, krijg je vanzelf meer geld. En als je dat lang genoeg volhoudt, word je vanzelf rijk. Dat is het geheim.

Maar dat geldt natuurlijk niet voor jou...

Nu krijg ik op mijn blog en op Facebook vaak de reactie van mensen dat dat natuurlijk niet voor hen geldt. Zij kunnen echt niet sparen. Ze komen altijd geld te kort.

Natuurlijk, zijn er mensen waarvoor dat ook echt geldt. Er zijn zeker mensen die alles doen wat ze kunnen om met hun geld uit te komen. En die geen enkele mogelijkheid hebben om dat te veranderen, bijvoorbeeld door ziekte.

Maar geldt dat ook voor jou? Wees eens eerlijk... Weet jij exact wat jouw inkomen is? En ook precies wat er uit gaat? En is elke uitgave echt nodig? Weet jij heel zeker dat je niet kunt sparen omdat je er echt alles al aan doet wat nodig is?

Wat zou het je opleveren?

Stel je voor hè, dat je nu wel eens echt een tijdje je best doet. Zodat je je schulden kunt aflossen. Of nog mooier zelfs, een flinke buffer opbouwt.

Wat levert je dat nou precies op?

Ik zal het je vertellen: heel, heel veel meer rust. En zoveel meer levensgeluk. Zo simpel is het.

Als je je nooit meer zorgen hoeft te maken of je een rekening wel kunt betalen. En altijd genoeg geld op je rekening hebt staan om een nieuwe wasmachine te kopen zodra de oude ermee op houdt.

Of wat dacht je van gewoon een weekje naar Griekenland gaan, zoals wij afgelopen week deden... (En je dan heerlijk verliezen in de sufste chicklits* die er zijn). Gewoon omdat het kan. Zonder er een cent voor te lenen of er nachten van wakker te liggen of je het wel kunt betalen.

Die Dave Ramsey is zo gek nog niet

Iedereen die The Total Money Makeover echt volgt, heeft hier succes mee. Ik schrijf echt omdat je natuurlijk wel alle stappen echt moet volgen en niet maar een beetje kunt kiezen wat je wel en niet doet. Dat is net zoiets als alleen Weight Watchers 's morgens volgen. Dan val je echt geen kilo af. 🙂

Alleen als je doorzet en echt je inzet, krijg je succes. Zo simpel is het.


* Als je het echt wil weten welke chicklits mij zo boeiden... De hele serie Zwaar van Chantal van Gastel. Oh en twee van Jill Mansell. Ach ja. Niets menselijks is mij vreemd. 😉 (Leen ze vooral van de bieb he!)

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: