Geld heeft zelf geen macht. Oftewel hoe je dromen kunt laten uitkomen door bezig te zijn met geld

Geld heeft zelf geen macht. Dat las ik van de zomer in een boek van de Amerikaanse Suze Orman. Dat is een Amerikaanse financiële goeroe die jaren op tv was met haar adviesprogramma. Ze heeft al meer dan tien boeken over slim omgaan met geld geschreven en al honderdduizenden mensen geholpen met haar financiële programma's.
Controversiële dame, die Suze
Hoewel ze in Amerika jarenlang enorm bewonderd werd, is Suze inmiddels goed van haar voetstuk gevallen. Ze is zelf namelijk al eens bankroet verklaard, en leende veel geld, terwijl ze anderen altijd adviseert om dat niet te doen. Bovendien lanceerde ze op een gegeven moment een soort van prepaid creditcard, die "veilig" zou zijn voor mensen die niet met geld om konden gaan. En die diezelfde mensen vervolgens veel te veel geld kostte.
Al met al niet iemand van wie je advies zou moeten aannemen dus, zo zou je denken. Toch is dat te kort door de bocht, want... als we eerlijk zijn, luisteren we geen van allen altijd naar ons eigen advies. ("Nooit door rood fietsen! Niet je mes aflikken! Niet snoepen voor het eten!" en zo zijn er nog wel meer van die dringende adviezen die we allemaal tegen onze kinderen roepen, en waar we ons zelf echt wel eens schuldig aan maken. Toch?) Met andere woorden: zelfs als je zelf blundert, kun je nog wel zinnige dingen zeggen.
Daarom leek het me leuk toch eens haar boek te lezen. En ik vind veel van haar adviezen eigenlijk heel erg goed.
Waarom geld geen macht heeft
Zo las ik in haar boek ook die quote die ik graag eens in de groep wilde gooien.
"Money has no power on its own. It is through your decisions and actions that you give money its power.
(Geld heeft zelf geen macht. Het is door jouw beslissingen en acties waardoor geld kracht krijgt.)
Ik vind dat echt een hele goede quote, waar ik steeds weer op terug kom. Geld heeft zelf geen macht. Geld neemt geen beslissingen, geld doet niets uit zichzelf. Jij bent degene die besluit waar je geld heen gaat. En wat er met je geld gebeurt.

Man gemaakt van geld - foto van Shutterstock / Petrmalinak
Een voorbeeld
Als jij besluit een nieuwe telefoon te kopen, waardoor je geen geld meer hebt... Dan ligt dat niet aan het geld (of aan die telefoon). Jij hebt die telefoon gekocht, en besloten daar je geld aan uit te geven. Dat klinkt wat simpel hè. En ik kan me ook voorstellen dat je het hier niet altijd helemaal mee eens bent.
En als we het nou eens omdraaien? Als jij op datzelfde moment besloten had om die telefoon in de winkel te laten, en om dat geld te sparen. Ligt het dan nog steeds aan het geld? Of is het jouw verdienste? Natuurlijk! Als jij hebt besloten om je geld niet uit te geven, heb jij dat gedaan. Niet dat geld. Toch? (Sim-only rules). 😉
Geld is wel leuk
Als ik mensen op Facebook de vraag stel "vind jij geld belangrijk?", krijg ik vaak veel negatieve reacties. Het is noodzakelijk kwaad. Als je het niet hebt, is het vreselijk. En als je het wel hebt, doet het nare dingen met je. En eerlijk gezegd vind ik dat best jammer. Sterker nog, ik denk dat het je belemmert als je zo over geld denkt.
Geld hebben is namelijk heel erg prettig, daar zijn we het meestal wel over eens. En als je dat combineert met de stelling van hierboven "geld heeft geen eigen kracht", dan kun je eigenlijk stellen dat je bezig houden met geld eigenlijk best een goed idee is. Het is in ieder geval nuttiger dan mopperen over geld.
Nu zal het je als lezer van een blog die "Meer geld minder stress" heet niet verbazen dat ik geld leuk vind. Ik vind het zelfs zo interessant dat ik er al dik twee jaar over blog. Ik denk zelfs dat mijn plezier in geld mij enorm geholpen heeft om meer geld te hebben.
Ook meepraten over geldzaken op Facebook? Word lid van mijn gezellige Facebook-groep Meer geld, minder stress - Spaar- en bespaartips!
Waar je aandacht aan besteedt, groeit
Het is net als met veel in het leven: waar je aandacht aan besteedt groeit. Dat geldt voor je kinderen, dat geldt voor wat je wil leren. En het geldt dus ook voor geld.
Hoe? Juist door erop te focussen. Als jij dagelijks opschrijft waar je geld heen gaat, geef je minder uit. Als jij elke maand, er net als ik een uur voor gaat zitten over hoe je geld verdeeld moet worden... Dan houd je veel meer over.
Als jij een budget maakt, en je daarop focust, gaat het echt beter met je geld. Als je je geld in spaarpotjes stopt en reserveert, dan kom je minder geld te kort. Ook als er iets kapot gaat. Sterker nog, het zorgt ervoor dat je niet alleen die nieuwe wasmachine kunt kopen, maar ook nog dat weekendje weg kunt. Als je het maar goed plant.
En de andere kant op werkt het ook. Als je regelmatig nadenkt over hoe je meer geld kunt krijgen, en daar een plan voor maakt. Dan is de kans veel groter dat je ook meer gaat verdienen dan wanneer je gaat zitten mopperen over het gat in je hand.
Plan je dromen, spaar ervoor
Het klinkt allemaal zo weinig romantisch hè. Dromen plannen en zo. Maar weet je? Juist door echt aandacht te besteden aan je dromen en aan de kosten daarvan op te schrijven, is de kans veel groter dat ze uit komen. En dat dat werkt, daar ben ik een levend voorbeeld van.
Ook in begon mijn volwassen leven met een studieschuld, een schuld bij mijn ouders en een enorme roodstand op de bank. En dat was ik op een dag zo ontzettend zat! Dus ik maakte een plan. Elke euro die binnen kwam, hakte ik in stukjes. Er ging wat naar mijn boodschappenpotje, wat naar mijn huurpotje en wat naar mijn andere vaste lasten. En de rest: dat ging allemaal naar mijn schulden, net zolang tot ik weer gewoon kon pinnen (en mijn ouders had terugbetaald). Daarna ging er nog steeds een deel naar mijn vaste lasten. En de rest ging naar mijn spaarrekening.
Een potje voor nieuwe kleding, een potje voor nuttige spullen (zoals een eigen wasmachine! en een echte bank die niet doorzakte als je erop ging zitten), een potje voor leuke dingen, een potje voor vakantie.
Inmiddels ben ik 20 jaar verder en zijn al die potjes al stukken verder gevuld (en ook al vaak weer deels geplunderd). Toch heb ik nooit meer geldstress gehad, simpelweg omdat ik zo bezig was met mijn geld.
Ik gun dat jou ook!
En dat fijne gevoel, dat gun ik jou ook. Dat idee dat geld belangrijk is, juist omdat jij er alle macht over hebt. Niet omdat geld macht heeft. Jij bepaalt waar het heen gaat. Niet geld zelf. Of dat gat in je hand. Het maakt het leven zoveel leuker!
